V sobotu 26. listopadu 2022 se Centrum hasičského hnutí v Přibyslavi stalo místem, kde se setkali ředitelé a vedoucí hasičských muzeí, a to poprvé v dějinách SH ČMS. Přibližně 30 účastníků akce se po desáté hodině dopolední shromáždilo v přednáškovém sále přibyslavského zámku, kde byli přivítáni Václavem Liškou, vedoucím Ústřední odborné rady historie a muzejnictví, jež byla organizátorem této akce.

Po úvodním slovu byla přítomným představena nová ředitelka Centra hasičského hnutí, Jana Fialová, jež nastínila svou vizi, v jejímž rámci by CHH mělo více reagovat na aktuální dobu, např. formou elektronické evidence, a být skutečným centrem hasičského hnutí pro všechny. „Vítám každou dobrou radu, vítám každého člověka, který mi nabídne pomoc,“ uvedla ředitelka Jana Fialová a dodala, že je určitě neméně důležité, aby ze zámku byly předávány informace navenek.

Stěžejní část programu byla věnována informacím o činnosti Ústřední odborné rady historie a muzejnictví, s nimiž seznámil přítomné její vedoucí Václav Liška. Představil publikační činnost rady, jež v tomto roce zahrnuje vydání Filatelie pro Mladé hasiče k 50. výročí založení hry Plamen, dále studii o Ohňovém patentu císařovny Marie Terezie a v neposlední řadě také metodiku s názvem Digitalizace hasičských dokumentů. V době konání setkání byla dána do tisku pubikace o hasičských muzeích v Kvítkovicích a Vizovicích.

Václav Liška nastínil také plány činnosti rady na příští rok, kdy by v březnu mělo v Pardubicích proběhnout již 3. setkání hasičských historiků a kronikářů (1. setkání se konalo v Řitce na okrese Praha-západ v lednu t. r., 2. setkání proběhlo v Černovicích na okrese Pelhřimov v říjnu t. r.), je chystána publikace o hasičském muzeu ve Hvožďanech, kde duchovním otcem muzejní expozice je člen ÚORHiM František Polák. Na příští rok je rovněž plánována výstava „Pod ochranou Floriána“ v muzeu Blovice v Plzeňském kraji /kde se bude konat i kolokvium na téma Hasičské tradice dne 2.9./ či 1. setkání vedoucích krajských a okresních odborných rad historie.

Člen ÚORHiM Josef Nitra posléze představil své publikace z historie hasičstva, z nichž nejnovější titul „Města v ohni“ zaměřený na velké světové požáry byl pokřtěn letos v červnu v rámci Litoměřických slavností. Josef Nitra dále informoval o chystané knize na téma hasičská muzea, k níž jsou vítány podněty a příspěvky z hasičských muzeí napříč celou republikou. Ústřední odborná rada historie a muzejnictví zpracovala seznam hasičských muzeí, dosud známých, avšak je velmi pravděpodobné, že malá muzea a lokální expozice dosud nikde zaznamenány nebyly. Rada tedy vítá jakékoliv informace, podněty v souvislosti s mapováním hasičských muzeí a expozic v naší republice. „Jsou pro nás důležité všechny podklady, které vyšly přímo z muzeí, tedy brožury, webové stránky a další materiály,“ doplnil Josef Nitra.

Zástupkyně portálu Hasičovo Soňa Krsková v této souvislosti nabídla pomoc v oblasti PR, např. v oblasti vytvoření jednoduchých webových stránek, profilů na sociálních sítích atd., aby se informace o muzeích rychleji a efektivněji mohly šířit mezi potenciální návštěvníky.

Nejdůležitější součást celého programu tvořila diskuze, v níž mohli jednotliví účastníci vystoupit se svými podněty, nápady či připomínkami. V rámci tohoto bodu požádal Josef Bidmon z OSH Nymburk o spolupráci v mapování hasičů zapojených do protinacistického odboje během druhé světové války. Josef Karel z Letohradu představil malé severočeské minimuzeum s hasičskou tématikou a Jakub Morávek z Kočí přednesl myšlenku založení Asociace hasičských muzeí, jež se setkala s kladnou odezvou, pouze název by se rozšířil ještě o dodatek „a sbírek“. Přítomní zástupci hasičských muzeí se shodli na skutečnosti, že muzea by měla být tzv. „kids friendly“, tedy přátelská k dětským návštěvníkům, kteří si mohou např. vyzkoušením si hasičského oděvu či techniky odnést nezapomenutelný zážitek. Ředitelka CHH Jana Fialová v tomto bodě nabídla možnost uložení exponátů, na něž v malých muzeích již není kapacita, v depozitáři zámku Přibyslav.

Po všech stránkách přátelské setkání, které zcela jistě nebude poslední,  bylo zakončeno  po 13. hodině, kdy pro zájemce ještě následovala prohlídka expozicemi Centra hasičského hnutí. „Osobně jsem velmi potěšen dnešní účastí, která je slibným začátkem tradice dalších setkání ředitelů a vedoucích hasičských muzeí,“ uvedl v závěru vedoucí ÚORHiM Václav Liška, jenž vyslovil všem přítomným velké poděkování za jejich účast a aktivní přístup.

Petra Myslínová Cejpková

Ústřední odborná rada historie a muzejnictví