Letiště v Přibyslavi bude během tohoto víkendů plné hasičů. V letošním roce se zde bude již VI. ročník oblíbeného hasičského festivalu – PYROCAR. Od pátečního odpoledne 18. srpna se na plochu letiště začnou sjíždět požární automobily a jejich osádky, slavnostní zahájení proběhne v sobotu 19. srpna v 11 hodin.

Záštitu nad akcí převzal předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky genpor. Vladimír Vlček, ministr vnitra České republiky Vít Rakušan a ministryně obrany České republiky Jana Černochová.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejrůznější techniku, s níž se jezdí k zásahům, stejně tak jako naprosto žhavé novinky, které se dobýt trh teprve chystají. Celkem je pro veřejnost připraveno 354 kusů moderní techniky a 30 kusů historické techniky. Vedle prohlídek vozidel zde bude probíhat veletrh hasičské a záchranářské techniky, výzbroje a výstroje.  Představí se 39 vystavovatelů, kteří ukážou nejnovější trendy z výroby požárních automobilů a požární techniky.  Návštěvníci, a zejména odborná veřejnost, si tak bude moci prohlédnout novinky na stáncích firem jako je Požární bezpečnost, THT Polička, Rosenbauer, Kobit – THZ CZ, Pavliš a Hartmann, Tatra, Scania nebo Luing Pyrex.

Samozřejmostí festivalu je také bohatý doprovodný program, bez kterého by žádný festival nebyl festivalem. Během soboty zde budou probíhat moderované ukázky práce složek IZS. Návštěvníci se tak mohou těšit na ukázky hašení, vyprošťování z havarovaného automobilu nebo ukázky vyhledávání zavalených osob záchranářskými psy. Pro děti bude připravena velká dětská zóna plná tematických soutěží a atrakcí. Nejenom děti ocení louku plnou hasící pěny s následnou očistu dekontaminační sprchou. Myslíme i na dospělé návštěvníky. Diváci se mohou těšit na koncerty různých kapel a umělců všech hudebních žánrů.

Aeroklub Přibyslav, tak jako každý ročník Pyrocaru, umožňuje zájemcům absolvovat vyhlídkové lety nad Vysočinou. Diváci samozřejmě mohou navštívit Centrum hasičského hnutí v Přibyslavi nebo shlédnout plochu letiště z koše požární plošiny z výšky až 40 metrů.

Vstup pro návštěvníky je zdarma. Naproti areálu akce vznikne velké parkoviště s dostatečně velkou kapacitou, jezdit budou také svozové autobusy z centra Přibyslavi a letiště. Na letišti je také možnost postavit stan a přespat ve stanovém městečku.

Informace:

www.pyrocar.cz

https://www.facebook.com/Pyrocar2023

https://www.instagram.com/pyrocar.cz/

Kontakt:

Martin Štěpánek

tel: +420 602 463 060, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jiří Votava

tel: + 420 603 472 504, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.