TISKOVÁ ZPRÁVA - KE STAŽENÍ

Silvestrovské veselí je již tradičně spojeno s používáním zábavní pyrotechniky (světlic, dělobuchů, petard, rachejtlí apod.). Bohužel každý rok nechtěné následky této zábavní pyrotechniky zaměstnávají hasiče i zdravotnickou záchrannou službu. Loňský Silvestr byl sice kvůli omezením v souvislosti s pandemií Covid-19 oproti jiným letům klidnější, nicméně trend předcházejících let jasně ukazuje na neustálý nárůst požárů v souvislosti s neopatrným používáním zábavní pyrotechniky (nárůst požárů můžete vidět v níže přiložené tabulce). Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice.

Největší nárůst požárů je tradičně v prvních hodinách nového roku. Loni na Silvestra došlo od půlnoci do 01,00 hodiny nového roku k 33 požárům. Do 03,00 hodiny ranní zasahovali hasiči u 51 požárů. Nejčastěji se jednalo o požáry odpadů umístěných v různých místech objektů, popelnic, kontejnerů, trávních porostů a okrasných keřů. Více než 60% těchto požárů vzniklo v souvislosti s používáním pyrotechniky. Škody u uvedených 51 požárů činily 14,4 milionu Kč.

Příčiny požárů jsou většinou dobře známy. Je to lidská neopatrnost a nedbalost, nesprávná manipulace se zábavní pyrotechnikou a nedodržování bezpečnostních doporučení. V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, která způsobuje, že lidé přestávají být dostatečně ostražití.

Datum

Počet požárů

Požáry celkem

Silvestr 31. 12. 2016

92

238

Nový rok 1. 1. 2017

146

 

Silvestr 31. 12. 2017

69

238

Nový rok 1. 1. 2018

169

 

Silvestr 31. 12. 2018

93

279

Nový rok 1. 1. 2019

186

 

Silvestr 31. 12. 2019

135

387

Nový rok 1. 1. 2020

252

 

Silvestr 31. 12. 2020

93

185

Nový rok 1. 1. 2021

92

*Průměrně hasiči vyjíždějí k 48 požárům denně

VYBRANÉ PŘÍPADY LOŇSKÝCH POŽÁRŮ:

Na Silvestra odpoledne byly 2 jednotky povolány k požáru rodinného domu v Plzni. Při požáru se zranila 1 osoba a jedna osoba zemřela. Požár se rozšířil od komínového tělesa a způsobil škodu 50 tis. Kč.

Na Silvestra v noci zasahovalo 6 jednotek u požáru rodinného domu v Přehýšově. Požár vznikl od jisker z komína a zažehnutí sazí v komíně. Škoda způsobená požárem byla 200 tis. Kč.

Večer na Nový rok zasahovalo 11 jednotek v Kutné Hoře při požáru ubytovny. Hasiči evakuovali 30 osob, zranili se 4 lidé a jedna osoba při požáru zemřela. Při zásahu se zranil jeden hasič a jeden policista. Příčinou požáru bylo úmyslné zapálení. Škoda se vyšplhala na 12 mil. Kč.

RADY A DOPORUČENÍ JAK SPRÁVNĚ ZACHÁZET S PYROTECHNIKOU:

 

Doporučení při nákupu pyrotechniky

Zábavní pyrotechniku kupujeme pouze takovou, která je na český trh uváděna legálně, má návod výrobce na použití v českém jazyce a certifikační značku. Pyrotechniku navlhlou či s otevřeným obalem nikdy nekupujeme.  Doma zábavní pyrotechniku uložíme na suchém místě, mimo dosah dětí. Nevhodné je skladování v blízkosti krbů, otevřených ohňů a svíček, kde by mohlo dojít k její iniciaci.

 

Zásady zacházení s pyrotechnikou

 

  • Dbejte na to, abyste při používání zábavní pyrotechniky neohrozili zdraví ani majetek svůj či někoho dalšího. Pamatujte, že podle zákona č.133/1985 Sb., o požární ochraně si musí každý počínat tak, aby nezpůsobil požár. Jinak mu může být ze strany hasičů udělena pokuta až do výše 25 000 Kč.
  • S pyrotechnikou je nutné manipulovat zásadně na volném prostranství, minimálně 100 metrů od obydlí, tak aby nemohlo dojít např. k vniknutí světlice do oken, zapálení střechy domů, aut nebo keřů.
  • Se zábavní pyrotechnikou nesmí manipulovat nezletilé děti bez dozoru dospělých.
  • Rozhodně neodpalujte pyrotechniku, pokud jste požili alkohol. Stává se, že místo do vzduchu zamíří podnapilá osoba na kolemjdoucí osoby či obydlí, protože neudrží předepsaný směr vypouštění pyrotechniky.
  • Pozor si dejte také na zvukové efekty petard. Petardy nejsou nebezpečné z požárního hlediska, ale mohou při nevhodném odpálení poškodit sluch.
  • Pokud si chcete udělat radost větším ohňostrojem, mějte prosím na paměti, že tak může činit jen odborně způsobilá osoba. Svěřte tedy jejich realizaci odborníkům či si zajděte na ohňostroj pořádaný vaší obcí.

pplk. Mgr. Nicole Studená

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR