ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni za ÚORHiM: Václav Liška, Petra Myslínová Cejpková, Ladislav Dvořák, Rudolf Sirotek, Jana Fialová, František Polák, Josef Myslín, Miroslav Kružík, Martin Holčík, Jan Štalmach

Omluveni: Jakub Černý, Josef Nitra, Karel Boháč

Za SH ČMS: Josef Bidmon – 1. náměstek SH ČMS

Průběh jednání:

1/ Zahájení – jednání bylo zahájeno v 10.25 hod. p. Václavem Liškou, vedoucím rady, který přivítal přítomné. Speciálně přivítal p. Josefa Bidmona, 1. náměstka starostky SH ČMS a starostu KSH Pardubického kraje, a dále nové členy rady – pí. Janu Fialovou a p. Josefa Myslína.

2/ Plán práce na rok 2023 – materiál byl zaslán elektronicky všem členům rady společně s pozvánkou na jednání. Posléze byl zaslán ještě návrh termínů na zasedání rady pro příští rok.

K těmto návrhům nebyly vzneseny žádné připomínky, vedoucí rady uvedl, že některé termíny a akce jsou fixní, některé se mohou operativně měnit. Protože není žádných připomínek, navrhl vedoucí rady plán práce na rok 2023 společně s termíny zasedání rady schválit.

Usnesení 4/1: Plán pláce na rok 2023 a termíny jednání ÚORHiM byly schváleny jednomyslně.

3/ Hodnocení činnosti ÚORHiM – návrh zhodnocení činnosti byl předložen v rámci jednání písemně. Vedoucí rady uvedl, že jde o zprávu o činnosti rady, již sepsal společně s tajemnicí ÚORHiM a proto prosí přítomné, aby si materiál prostudovali a případně vznesli náměty na doplnění atd. Do zhodnocení činnosti je možno zapracovat i účasti na historických konferencích a seminářích, jichž se zúčastnili členové rady individuálně. Pan Kružík slíbil zaslat elektronicky doplnění o své účasti na konferenci týkající se hasičské historie. Doplnění bude mít také tajemnice rady, která se příští týden účastní regionální konference v rámci Středočeského kraje zaměřené na místní historii. Vedoucí rady požádal ostatní členy, aby v případě dalších návrhů na doplnění zaslali v co nejbližší době své podněty na email tajemnice rady, aby mohla být zpráva hodnocení činnosti předložena jednání VV SH ČMS na konci listopadu 2023.

4/ Žádost o stanovisko ÚORHiM ve věci roku založení SDH Kostelec nad Černými lesy – elektronicky byl zaslán členům rady dotaz SDH Kostelec n. ČL, zda je možno akceptovat jako rok založení r. 1873 (jako důkaz doložena plaketa z roku 1913 udělená ke 40. výročí SDH Kostelec). V této záležitosti pátral archivář a člen ÚORHiM, p. Miroslav Kružík, jenž poskytl materiály zaslané, z nichž v případě prvního z nich se jedná o kopii záznamu ze Spolkového katastru Okresního hejtmanství Český Brod, do jehož správního obvodu Kostelec v dané době patřil. Spolkový katastr je dnes uložen ve Státním okresním archivu Kolín. Ve čtvrtém sloupci se nachází datum vzetí na vědomí stanov a dalších dokumentů ze strny českého místodržitelství, a sice 1. 1. 1874. V pátem sloupci nahoře je uvedeno datum, kdy stanovy a další dokumenty byly přípravným výborem sboru podány Okresnímu hejtmanství Český Brod k projednání – toto datum zní 21. 12. 1873.

Resumé: Z výše uvedených faktů je tedy možno vyvodit závěr, že již v roce 1873 existoval jasný a zřejmý záměr založení sboru dobrovolných hasičů podložený předanými dokumenty na Okresní hejtmanství v prosinci téhož roku.

ÚORHiM tedy doporučuje, že rok 1873 je možno uvádět jako rok vzniku SDH Kostelec nad Černými lesy.

 

5/ Setkání kronikářů a historiků v Pardubicích – toto setkání  je plánováno na 11. března 2023 (pracovní termín). Hlavní organizační záštitu tohoto již třetího setkání převezme ÚORHiM ve spolupráci s KSH Pardubického kraje.

Vedoucí rady doporučuje oslovit mladé zájemce o historii, navrhuje sl. Simonu Barsovou (SDH Mníšek pod Brdy), jež zpracovala odbornou rešereši o vzniku kronikářství a o kronikách jako takových. Dále doporučuje vystoupení p. Josefa Myslína s příspěvkem na téma digitalizace v oblasti hasičských dokumentů a archiválií. Třetí vystoupení je navrženo jako příspěvek p. Josefa Nitry na téma historických jízd.

Důraz na tomto setkání bude na vystoupení a prezentaci účastníků (např. na téma „objevili jsme starou kroniku“). V rámci akce by se každý účastník stručně představil a uvedl by, jaké aktivity koná jeho sbor/okres/kraj v oblasti achivářsko-kronikářské. Také je plánován větší prostor pro přestávky a diskuze.

Vedoucí rady děkuje za iniciativu a podnět panu Josefu Bidmonovi, jemuž je předáno slovo:

Pan Bidmon pozdravil přítomné jménem svým a jménem SH ČMS, poděkoval radě historie za její práci. Jako místo setkání pro kronikáře navrhuje sál zastupitelstva Pardubického kraje, kde je 45 míst. Sál je plně elektronicky vybaven pro případné prezentace atd. V sousedství sálu se nachází malý bufet, kde by mohla být zajištěna strava pro účastníky. V rámci setkání by také proběhlo již 5. jednání ÚORHiM.

Vedoucí rady, p. Liška, požádal p. Bidmona o projednání dalších kroků v Pardubickém kraji.

Úkol pro tajemnici rady: spolupracovat na organizačních záležitostech a zajištění občerstvení; vymyslet vhodné poděkování pro hejtmana Pardubického kraje.

Prosba na p. Ladislava Dvořáka: možnost zajištění výstavky v rámci setkání historiků.

Parkování je v Pardubicích možné v parkovacím domě (bude upřesněno).

Vedoucí rady vyslovil závěrečný dotaz, zda přítomní členové rady souhlasí s koncepcí setkání, tedy 3 nebo 4 obsahová vystoupení účastníků a posléze prostor pro diskuzi, rovněž pak návrh termínu 11. března 2023.

Usnesení 4/2: Koncepce a termín 4. setkání kronikářů a historiků v Pardubicích byly schváleny.

6/ Zhodnocení Litoměřických slavností – informaci podal vedoucí rady, p. Václav Liška, který poděkoval tajemnici rady Petře Myslínové Cejpkové za pomoc na stánku SH ČMS. Poděkování je vysloveno také paní Ireně Špačkové a sl. Tereze Vosykové z SH ČMS za velmi aktivní přístup v organizačním štábu celé akce.

Pan Bidmon vyslovuje pochvalu a uvádí, že dle kladných odezev byl stánek SH ČMS nejlepší v rámci celých Litoměřických slavností. Vedoucí rady poděkoval p. Bidmonovi za vyslovení pochvaly.

Proběhla krátká diskuze o zakomponování předávání cen POODM, toto předávání se v objemu celé akce doslova „ztratilo“. Pan Bidmon navrhuje, aby příště předávání odměn pro děti proběhlo jako samostatná akce, kterou by si děti mohly i lépe užít a vychutnat. Z této diskuze vyplynuly následující závěry:

Ujednání: Rada historie se domnívá, že by se předávání POODM mělo konat buď v Přibyslavi či na takovém místě, kde by nebyl souběh jiné akce, tím spíše akce velkého rozsahu typu Litoměřické slavnosti. Pro mladé účastníky bude vlastní slavnostní předávání v Centru hasičského hnutí důstojnější a nezapadne v rámci jiné pořádané akce.

7/ Ocenění pro pana Jindřicha Hejduka – vedoucí rady po konzultaci s paní Monikou Němečkovou, starostkou SH ČMS, navrhl ocenit pana Jindřicha Hejduka, duchovního otce Litoměřických slavností, Řádem svatého Floriána jako poděkování nejen za tuto akci, ale obecně za podporu a rozvoj hasičských tradic. K tomuto návrhu byl ze strany přítomných členů ÚORHiM vysloven všeobecný souhlas.

Usnesení 4/3: ÚORHiM doporučuje Výkonnému výboru SH ČMS udělení Řádu svatého Floriána panu Jindřichu Hejdukovi jako poděkování za realizaci Litoměřických slavností a podporu hasičských tradic.

 

8/ Hasičská výročí – vedoucí rady požádal přítomné, aby se zamysleli nad výročími, která by mohla připadnout na roky 2023 a 2024, tato prosba zazněla již na minulých jednáních ÚORHiM, dosud nebyly obdrženy žádné návrhy od členů rady.

Úkol 1/4: Nejpozději do vánočních svátků zaslat vedoucímu rady podněty a náměty na hasičská výročí pro roky 2023 a 2024.

 

 

9/ Různé – v tomto bodě byly předneseny různé informace související s činností rady a jejích členů.

  • Výročí 70 let drážních hasičů – je chystána publikace a výstava v Centru hasičského hnutí, v tomto roce byl již prezentovaný rekonstruovaný Požární vlak na dni železničárů v září.
  • Rok 2023 – proběhne Pyrocar v Přibyslavi (19. až 20. srpna). Je podepsána smlouva na pronájem, jsou kontaktováni vystavovatelé.
  • Rok 2024 – 160 let českých dobrovolných hasičů, na Vysočině (pravděpodobně v Telči) proběhne celostátní setkání historických praporů.
  • Hasičské pozvánky – splněn úkol z minulých jednání. Pan Sirotek zaslal panu Liškovi.
  • První setkání ředitelů hasičských muzeí – vedoucí rady připomněl, že setkání je plánováno na 26. listopadu t. r., prosí přítomné, aby připomněli tuto skutečnost i v muzeích ve svých regionech.
  • Soutěž Kronikář roku 22 – po dohodě je termín na zasílání soutěžních prací posunut na konec roku 2022. Práce je možno zasílat elektronicky či v písemné podobě poštou na kontakty tajemnice rady (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. či Petra Myslínová Cejpková, Čisovice 11, 252 04). Vedoucí rady prosí o připomenutí této informace v jednotlivých regionech.
  • Další vyhlášení soutěže kronikářů proběhne na jaře příštího roku. Na březnovém jednání by měla být zkompletována témata, kdy jedno téma bude souviset s 50. výročím hry Plamen, dále bude zachováno téma hasičské fotografie a v oblasti třetího tématu prosí vedoucí rady členy ÚORHiM, aby se zamysleli a případně zaslali své náměty.

 

  • Výstava „Pod ochranou Floriána“ – je chystána v muzeu Blovice (Plzeňský kraj). Aktivně se zde podílí p. František Polák, člen rady. Chválí komunikaci s paní ředitelkou, jež má v plánu prezentovat výstavu v prostorách muzea po celý rok, do března 2024. Z tohoto důvodu proběhne 2. září příštího roku jednání rady v Blovicích, kde by se konal seminář na téma Hasiči a tradice (seminář by proběhl v kapli, kde je cca 40 až 50 míst). Seminář by byl spojen s prohlídkou výstavy a výkladem paní ředitelky a pana Poláka.

 

Pan Polák přislíbil oslovit pana Vídršperka, sběratele z Plzeňského kraje, zda by neposkytl také on něco ze svých sbírek pro blovickou výstavu. Dodal, že paní ředitelka chce zapojit všechna řemesla či okruhy lidské činnosti, které mají souvislost s ohněm, tedy nejen hasiči, ale také např. kováři, kominíci atd….

Vedoucí rady požádal p. Myslína, zda by neoslovil pana Jiřího Hrdličku z okresu PZ s prosbou o zapůjčení exponátů z jeho sbírky.

 

V této souvislosti prosí vedoucí rady, zda by někdo měl k dispozici sošku či plastiku svatého Agáty, kdysi byla také patronkou hasičů, soška by byla důstojným prvkem pro blovickou výstavu.

 

  • Bidmon – nabídl možnost domluvit zasedání rady na hradě Bouzov.
  • Kniha Jana Štalmacha – na koncepci knihy aktivně spolupracuje spolu s autory p. Jakub Černý, člen rady. V současné době je pracováno na grafice a finální sazbě knihy. Vedoucí rady požádal tajemnici rady o finální korekturu knihy (ve spolupráci s p. Černým), aby kniha mohla jít v listopadu do tisku.
  • Myslín – nabídl možnost realizaci online seminářů v oblasti historie a muzejnictví, Okresní sdružení hasičů Praha-západ disponuje potřebným vybavením. Také je možno díky vazacímu stroji výroba menší publikace (brožura).
  • Štalmach – nahlásil, že se nikdo nemůže zúčastnit setkání ředitelů muzeí za vizovické muzeum.
  • Holčík – byl účasten dálkové dopravy vody, přislíbil napsat krátkou informaci a zaslat tajemnici rady do celkového hodnocení činnosti.
  • Holčík – dále uvedl, že disponují speciálním žebříkem od drážních hasičů. Byl požádán vedoucím rady o krátký popisek s fotografií, aby mohlo být zakomponováno do chystané výstavy.
  • Úkol pro pana Myslína – byl vedoucím rady požádán o zaslání základních informací ohledně vzdělávacího portálu (materiály, digitální knihovna).
  • Polák – pro rok 2024 nabídl možnost udělat výjezdní zasedání rady ve Hvožďanech.

 

 

 

 

 

10/ Závěr jednání – bylo ukončeno ve 12.00 hod., kdy vedoucí rady poděkoval všem za účast a také vyslovil poděkování pořadatelskému subjektu SDH Černovice za poskytnutí azylu pro jednání ÚORHiM.

Se zněním zápisu souhlasí:

                                                                                               Dr. Václav Liška, v. r.

                                                                                                  vedoucí ÚORHiM

 

 

 

 

 

 

 

 

Zápis vyhotovila: Petra Myslínová Cejpková