Do Litoměřic se sjedou hasiči nejen ze všech koutů České republiky, ale také z Maďarska, Polska, Slovenska a Německa.

Celkem dorazí téměř 200 sborů dobrovolných hasičů, dále příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR a příslušníci HZS podniků. Ti přivezou 216 kusů nejrůznější hasičské techniky. Od té nejstarší, kterou je ruční přenosná stříkačka z roku 1868 a kárová stříkačka z téhož roku, nebo koněspřežné stříkačky (nejstarší bude z roku 1879), přes parní stříkačky (nejstarší parní koňka je z Klatov a je z roku 1892) po motorové stříkačky, hasičské automobily, hasičské automobilové žebříky, hasičské speciály a další.

Prezentována nebude pouze historická technika, ale představí se i ta moderní ze všech typů jednotek požární ochrany - jednotky dobrovolných hasičů a profesionální jednotky HZS ČR a  HZS podniků. Zajímavostí jistě budou speciální hasičská vozidla se zvýšenou odolností proti výbuchu s tzv. balistickou ochranou, dále pak speciály z chemického průmyslu s hasicím ramenem o výšce 20 m a výkonu 6 000 l/min a v neposlední řadě speciál pro zásahy na letištích. Nebude chybět ani výšková technika, která se uplatní i při dynamických ukázkách.

V sobotním průvodu, který vyrazí z Mírového náměstí kolem 11.30, bude zařazeno přes 100 kusů techniky a dlouhý bude přes dva kilometry. V průvodu pojede zatím nejvíc koňských spřežení v historii Hasičských slavností Litoměřice, celkem 16 párů. Některé koně si hasičské sbory přivezou vlastní, zhruba polovinu ostatních zabezpečují organizátoři slavností.

Hasičská technika se představí nejen vystavená na Výstavišti Zahrada Čech a v rámci slavnostního průvodu, ale také v dynamických ukázkách.

Na co se můžete těšit?

Pátek 10. 6. 2022

  1. Ukázka hasicího ramene HRET letištního speciálu
  2. Ukázka vozidla TITAN
  3. Ukázka vyprošťování osob z havarovaného vozidla
  4. Záchrana osob pomocí lezecké techniky
  5. Ukázka pulzního hašení IFEX 3000
  6. Ukázka hasicího zařízení COBRA
  7. Ukázka hašení hořícího oleje na pánvičce

 Sobota 11. 6. 2022

  1. Ukázka hasicího ramene HRET
  2. Ukázka vozidla TITAN
  3. Ukázka vyprošťování osob z havarovaného vozidla
  4. Záchrana osob pomocí lezecké techniky
  5. Ukázka pulzního hašení IFEX 3000
  6. Ukázka hasicího zařízení COBRA

V sobotu večer od 19.30 si nenechte ujít ukázky a zajímavý program na Lodním náměstí. Svou techniku zde v praktických ukázkách na Labi předvede Hasičský záchranný sbor ČR spolu s leteckou službou Policie ČR a Armádou ČR. V průběhu celého programu budou ukázky hašení velkokapacitními hasičskými monitory, které předvedou profesionální hasiči chemických podniků SYNTHOS Kralupy a.s. a Orlen Unipetrol RPA s.r.o. 
Záchranný útvar HZS ČR společně s HZS Moravskoslezského kraje budou na Labi cvičit již od středy a na sobotní večer si pro návštěvníky připravily ukázky činnosti se speciální technikou, dále vyhledávání a záchranu osob z vodní hladiny, práci s bambi vakem a mnoho dalšího. K vidění bude řada člunů, například Zodiac MK 2/Evinrude E30, Marine 17H/Evinrude E60 nebo vodní skútry YAMAHA.

Jak vidíte, bude co obdivovat, a Hasičské slavnosti Litoměřice jsou akcí, na které prostě nemůžete chybět.

                               

Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí
mobil: 775 360 643
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.