Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska - Okrsek Nýřansko, na Okresním Sdružení Hasičů Plzeň - sever v Plzeňském kraji, v tomto roce organizoval již 12. ročník výcvikového tábora pro sbory a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí. Víkendu vyplněného odbornou přípravou a výcviky se pravidelně účastní devět sborů a jednotek SDH a jedna jednotka HZS Plzeňského kraje. Tento ročník absolvovalo celkem 106 hasičů a hasiček.

Pravidelnou odbornou přípravu v tomto okrsku neabsolvují pouze členové jednotek PO, ale i členové a členky sborů dobrovolných hasičů. Několik sborů totiž zřizuje družstva civilní ochrany, která se pravidelně zapojují do řešení úkolů ochrany obyvatelstva ve svých obcích. Tento systém výrazně pomohl při řešení nejen povodní a záplav ale hlavně při úkolech obcí spojených s pandemií COVID 19.

Výcvikový cyklus hasiči na Nýřansku zahájili ve čtvrtek 10. 6. 2021 okrskovým taktickým cvičením. Cvičení simulovalo příchod povodňových stavů. V 18:00 byly aktivovány povodňové orgány v jednotlivých obcích. Velitelé z jednotlivých jednotek se sešli ke štábnímu cvičení a rozehráli situaci, kdy dojde k výraznému ohrožení města Nýřany, povodňovou situací. V pátek 11. 6. 2021 bylo aktivováno 10. jednotek PO a tři družstva ochrany obyvatelstva k provedení praktického výcviku stavby protipovodňových stěn v ulicích města. Výdej materiálu ze skladů ochrany obyvatelstva zajistilo družstvo CO a OO SDH Nýřany. O výstavbu samou se postaraly jednotky SDH a HZS. Týlové zajištění a stravu zajistilo družstvo CO a OO SDH Zbůch. Čas uzávěry protipovodňových stěn a výstavby zábran v kritických místech trval jednotkám pouhých 36. minut.

Sobotní dopoledne bylo věnováno teoretické odborné přípravě podle témat výcvikového roku. Oběd pro více jak 100. hasičů připravil opět SDH Zbůch. Odpoledne pokračovalo druhým taktickým cvičením. Jednalo se o výcvik objemového čerpání vody, zásobování požární vodou a dálkovou dopravu vody ze stroje do stroje. Celkem bylo zapojeno do výcviku 8. objemových čerpadel Heron, 6. přenosných motorových stříkaček a 8. CAS.

V pozdní večerní době vyhlásilo Krajské operační a informační středisko požární poplach pro 10. jednotek hasičů a vyslalo je k likvidaci požáru venkovního skladu biomasy. Jednotky se dostavily k místu požáru a nasadily 12. útočných proudů k likvidaci požáru.

Nedělní dopoledne všichni věnovali opět teoretické přípravě v areálu požární stanice v Nýřanech. Mimo témata předepsaná výcvikovým rokem, proběhla tematická diskuse. Průběh diskuse byl velice věcný a podnětný.  Prakticky ze všech příspěvků velitelů sborů jasně vyplynula důležitost a opodstatnění společné práce členů a příslušníků jednotek požární ochrany a členů sborů dobrovolných hasičů ve sborech dobrovolných hasičů. Zejména v úkolech ochrany obyvatelstva a týlového zajištění zasahujících hasičů.

Víkendový výcvikový cyklus dobrovolných hasičů společně s hasiči HZS PK PS Nýřany byl ukončen v neděli v 12:00 hodin. Již nyní se všichni těší na další v pořadí již 13. ročník společného výcvikového tábora okrsku Nýřansko v roce 2022.