Celkem čtrnáct týmů poměřilo své síly na letošním VII. mistrovství ČR jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování u dopravních nehod, které se konalo 2. září v Liberci. Na parkovišti u liberecké Home Credit Areny tato specifická soutěž začala slavnostním nástupem, jako první pozdravil soutěžící hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Kromě něj byli při slavnostním zahájení přítomni i další hosté, jako například poslanci Parlamentu ČR za Liberecký kraj David Pražák, Jarmila Levko, Jan Berki, první náměstek starostky Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josef Bidmon či náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR plk. František Vavera. Úvodního slova a uvítání soutěžících se také ujali ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje plk. Jan Hadrbolec a starostka Krajského sdružení hasičů Libereckého kraje Jiřina Brychcí.

Nejlépe se v samotném závodě dařilo dobrovolným hasičům z JSDHO Rudná ze Středočeského kraje, kteří získali prvenství s celkový počtem 331 bodů.  Svůj soutěžní pokus popsal velitel jednotky David Blažek: „Situaci jsme měli těžkou, měli jsme dvě auta na boku proti sobě a zaklíněná osoba ležela loktem a hlavou někde pod sloupkem a částečně pod sedačkou. Měli jsme i komplikovanou situaci v tom, že nám vypovědělo službu vyprošťovací zařízení, takže jsme se tomu museli trochu přizpůsobit. Vítězství jsme nečekali, jsme z toho překvapeni, čekali jsme, že skončíme někde na středu, ale vypadá to, že se nám to povedlo a že štěstí jsme měli. Motivace do dalšího soutěžení je to velká, vypadá to, že další dvě léta zase nebudeme mít prázdniny a budeme trénovat na další mistrovství,“ dodal David B.

Na druhém místě se umístilo družstvo hasičů z Královehradeckého kraje JSDHO Klášterec nad Orlicí s celkovým počtem 326 bodů a třetí místo obsadila jednotka sboru dobrovolných hasičů Litomyšl z Pardubického kraje s 290 body.

Mistrovství se uskutečnilo za podpory Libereckého kraje a do Sport Parku Liberec přilákalo velké množství návštěvníků. Všechna nejúspěšnější družstva byla oceněna originálními trofejemi z českého křišťálu Preciosa.

Záznam z celého průběhu mistrovství můžete zpětně sledovat na YouTube kanálu Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Další ročník mistrovství by se měl konat v roce 2025 v Jihočeském kraji.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS

VÝSLEDKY SOUTĚŽE

KOMPLETNÍ FOTOGALERIE

ZÁZNAM SOUTĚŽE NA KANÁLU YOUTUBE

REPORTÁŽ ČESKÉ TELEVIZE