ZÁPIS KE STAŽENÍ 

Přítomni: dle prezenční listiny.

 

1/ Zahájení – jednání bylo zahájeno p. Václavem Liškou, vedoucím ÚORHiM, v 15.02 hod., který přivítal přítomné a vyslovil poděkování vedení Hasičského hotelu Přibyslav za vzornou přípravu setkání.

2/ Soutěže Kronikář  2023  témata pro další ročník této soutěže:

  • Téma č. 1 – Hasičské mládí (cokoliv týkající se Mladých hasičů, jejich sportovní i volnočasové činnosti, počátků práce s mládeží v hasičském hnutí atd.)
  • Téma č. 2 – Hasičské sbory podnikové a závodní, event. městysů a měst
  • Téma č. 3 – Volné téma (cokoliv z oblasti hasičské, rada si je vědoma náročnějšího postupu při vyhodnocení, avšak může být inspirativní pro nová témata a nové práce z okruhů v souvislosti s hasičstvím, které se dosud v žádné soutěži neobjevily)

3/ Členové Rady vyhodnotili diskuze na 1. setkání vedoucích okresních rad Historie. S potěšením konstatovali, že v některých okresech rozvíjí i tato činnost a vzniklé náměty zapracuje Václav Liška do plánu práce na rok 2024 a do aktivit ÚOR HiM pro období do další sjezdu.

 

4/ Různé

  • Starosta KSH Pardubice J. Bidmon – vznesl dotaz na p. Nitru, zda Hasičská čtení budou k dispozici také v elektronické podobě. Odpověď: Tato záležitost je v řešení.
  • Rada děkuje Petře Cejpkové Myslínové, Josefu Myslínovi, Václavu Liškovi za přípravu krásné informační brožurky Hasičský dům připravené pro Open House a také I. Jirotovi za účast na Dni Open House. Akci navštívilo přes 500 účastníků a byla pozitivně hodnocena.
  • Rady diskutovala obsah oslav založení SDH Velvary a výročí vzniku dobrovolných hasičů v roce 2024. Rada schvaluje, aby na čestné stuze byl nápis 160 let českého dobrovolného hasičstva.
  • října 2023 – v Černovicích proběhne další konference z oblasti (nejen) hasičského kronikářství, tentokrát jako setkání přátel hasičské historie
  • Dne 2. září 2023 proběhne konference v Muzeu Blovice na téma Hasičské tradice, vč. komentované návštěvy výstavy a prezentace knihy Hasičské tradice
  • Na příštím jednání Rady se podrobně prodiskutují akce ke 160 výročí českých dobrovolných hasičů /Velvary, Telč, Muzeum Policie atp./

5/ Závěr – vedoucí rady ukončil jednání ve 18.10 hod. Poděkoval všem za účast a vyslovil poděkování členům rady za součinnost při řešení úkolů.

Zapsal V. Liška