Vyhlášení republikového kola 50. ročníku literárně-výtvarné soutěže POŽÁRNÍ OCHRANA OČIMA DĚTÍ A MLÁDEŽE proběhlo v letošním roce na hradě Bouzov. Organizátorem soutěže bylo Sdužení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

V letošním ročníku se soutěžilo opět ve třech částech, nejvíce byla tradičně zastoupena výtvarná část, ve které se soutěžilo v deseti kategoriích. V kategorii literární a digitálně-technologické  jsme pro vás připravili v letošním roce i několik novinek. V literární části vznikla nová kategorie KOMIKS, ve které museli soutěžící prokázat svůj talent a vyprávět příběh pomocí propojeného obrazu a textu. Nová kategorie vznikla i v digitálně-technologické části označenou jako DT3, kde se mohly náměty zpracovávat formou počítačové modelace. Pro kategorie Komiks a celou digitálně-technologickou část bylo společné povinné téma: Bezpečný dům.

ODKAZ NA REPORTÁŽ

ODKAZ NA FOTOGALERII 

Přehled vítězných prací:

VÝTVARNÁ ČÁST

ZUŠ 1/žáci uměleckých škol ve věku 6­­–10 let

3. místo - Magdaléna Fenclová studentka ZUŠ Březnice 

2. místo - Jan Sinkule ze ZUŠ Plasy 

1. místo - Viktorie Krestová ze ZUŠ Heleny Salichové 

 

ZUŠ 2/žáci uměleckých škol ve věku 11–15 let

3. místo - Lucie Vindušková, studentka ZUŠ Václava Snítila, Mimoň

2. místo - Sára Paulisová ze ZUŠ Heleny Salichové, Ostrava

1. místo - Johana Šimonová ze ZUŠ Plasy (okres Plzeň-sever)

 

ZŠ 1/žáci 1.–2. ročníku ZŠ

3. místo - Claudie Trinhová, žákyně ZŠ Přerov nad Labem 

2. místo - Michal Skála žák ZŠ Proseč 

1. místo - Matyáš Gallik, člen SDH Kaznějov

 

ZŠ 2/žáci 3.–5. ročníku ZŠ

3. místo - Týna Zadražilová, žákyně ZŠ Kamenice 

2. místo - Šimon Mičík, žák ZŠ Porubská, Ostrava  

1. místo - Jiřina Hofmanová, členka SDH Klokočná

 

ZŠ 3/žáci 6.–7. ročníku ZŠ, 1. –2. ročník osmiletých gymnázií

3. místo - Nela Nácovská ZŠ Terezy Stolzové (Mělník)

2. místo - Léa Müller ze ZŠ Donovalská (Praha) 

1. místo - Anna Ležáková, žákyně ZŠ Kostelec u Holešova

 

ZŠ 4/žáci 8. až 9. ročníku ZŠ, studentům 1. až 6. ročníku šestiletých gymnázií, 3. až 8. ročníku osmiletých gymnázií a 1. až 4. ročníku čtyřletých gymnázií, SŠ a SOU

3. místo - Alisa Osovska, žákyně ZŠ Zdounky (Kroměříž) 

2. místo - Kristýna Brandová dobrovolná hasička z SDH Horní Ředice 

1. místo - Zuzana Švrčinová studentka ZŠ Šrámkova (Opava)

 

M2/děti starší 5 let do ukončení docházky v mateřské škole

3. místo - Valerie Paumerová z MŠ Koloveč (okres Domažlice)

2. místo - Jakub Doležel z MŠ Žešov (okres Prostějov) 

1. místo - Gréta Holická z 2. MŠ Březnice (okres Příbram)

 

M1/děti mladší 5 let

3. místo - Aleš Karas z MŠ Ronov nad Doubravou (okres Chrudim)

2. místo - Eliška Zimčíková z MŠ Miloslava Knesla, Zlín

1. místo - Anika Frančíková, členka SDH Mcely (okres Nymburk) 

 

K2 /děti a mládež praktických a speciálních škol ve věku 11–18 let

3. místo - Veronika Giňová studentka ze SZŠ a PŠ Vysoké Mýto 

2. místo - Denisa Kandračová, žákyně ZŠ a PŠ Vsetín 

1. místo - Martin Gejza Ferenc žák ZŠ a PŠ Trutnov

 

K1/děti a mládež praktických a speciálních škol ve věku 6–10 let  

3. místo - Martin Rychlý ze ZŠ a PŠ K Jatkám (okres Praha-východ)

2. místo - Lenka Řídká žákyně SZŠ a PŠ Vysoké Mýto 

1. místo - David Šandera, student ZŠ Prachatice

 

LITERÁRNÍ ČÁST

L1/žáci 3. až 5. ročníku základní školy

3. místo - Alena Libusová z SDH Malé Přílepy

2. místo - Miroslav Augustynek z SDH Bobrovníky

1. místo - Anna Vajďáková ze ZŠ Neubuz  

 

L2/žáci 6. – 7. ročníku ZŠ a pro 1. –2. ročník osmiletých gymnázií

3. místo - Anna Vanesa Pravcová z SDH Lichkov

2. místo - Evelína Mučková, studentka ZUŠ Stachy

1. místo - Denisa Moravcová z SDH Močovice

 

L3/žáci 8. a 9. ročníku ZŠ, 3. až 4. ročníku osmiletých gymnázií a 1. až 2. ročníku šestiletých gymnázií

3. místo - Helena Macášková ze ZŠ gen. H. Píky Štítina 

2. místo - Karla Rohovská z SDH Štětovice 

1. místo - Monika Petrů žákyně ZŠ Zdíkov 

 

L4/studenti 5. až 8. ročníku osmiletých gymnázií, 3. až 6. ročníku šestiletých gymnázií a 1. až 4. ročníku čtyřletých gymnázií, SŠ a SOU

3. místo - Karolína Holubová členka SDH Velichovky 

2. místo - Nicol Ivanynjuková, členka SDH Blatno 

1. místo - Václav Pilař člen SDH Všetaty 

 

komiks/CX1/žáci ve věku 10 až 14 let

3. místo - Pavel Běhounek ze ZŠ Bílý Kostel nad Nisou

2. místo - Jaroslav Peřina ze ZŠ Slatina nad Zdobnicí

1. místo - Anežka Kouřilová ze ZŠ Mendíků z Prahy

 

komiks/CX2/žáci ve věku 15 až 18 let 

3. místo - Alena Kubrová ze ZUŠ Mladá Boleslav 

2. místo - Zuzana Kotasová ze ZŠ Obránců Míru, Most

1. místo - Denis Mučka ze ZŠ Opava – Kylešovice 

 

DIGITÁLNĚ-TECHNOLOGICKÁ ČÁST

DT1/powerpointová prezentace

1. místo - ODKAZ

2. místo - ODKAZ 

3. místo - ODKAZ

DT2/počítačová animace 

1. místo - ODKAZ

2. místo - ODKAZ

3. místo - ODKAZ

DT3/počítačová modelace

1. místo - ODKAZ

2. místo - ODKAZ

3. místo - ODKAZ

Děkujeme KSH Olomouckého kraje za spolupráci a všem našim letošním účastníkům přejeme hodně inspirace a nápadů i pro další ročník.

V úterý 21. května 2024 proběhlo v sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni - Skvrňanech slavnostní vyhodnocení výtvarné a literární soutěže Požární ochrana očima dětí a mládeže 2024 Krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje. V tomto ročníku proběhla soutěž na téma „ Bezpečný dům “. Letošního ročníku se v rámci Plzeňského kraje zúčastnilo celkem 1 103 dětí z 18 MŠ, 30 ZŠ, 2 SŠ a 63 SDH.

Medaile, diplomy a věcné ceny předávali, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a starosta Krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje Josef Černý. Předávání cen neušlo velkému zájmu ze strany rodičů a sourozenců účastníků krajského vyhodnocení. V rámci presentace byly k vidění jak obrázky, tak psané texty i digitální práce vyhodnocených autorů.

„Tradice této soutěže sahá opravdu do hluboké historie, v letošním roce se jedná již o 50. ročník této soutěže. Mám radost, že zájem o ni je stále, jak potvrzují počty zúčastněných. Nejprve se soutěží na úrovni škol, okresů a následně krajů. Novinkou letošního ročníku je v rámci literární části kategorie CX, kde se jedná o komiksové provedení a v části DT se jedná o kategorii DT3 počítačové modelace. Vítězné práce pak postupují do republikového kola, které bude mít letos vyhlášení koncem června na hradě Bouzov" sdělil starosta Krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje Josef Černý.

Po provedeném vyhodnocení soutěže POOD převzal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a vedoucí krizového řízení Plzeňského kraje Ing. Radek Svoboda z rukou starosty KSH Plzeňského kraje Josefa Černého medaile ke 160. výročí založení I. českého hasičského sboru.

Závěrem patří velké poděkování vedení Krajského úřadu Plzeňského kraje, Krajskému sdružení hasičů Plzeňského kraje za poskytnutí finančních prostředků na ceny do soutěže. Poděkování patří také všem, kteří se podíleli na zabezpečení a organizaci tohoto vyhodnocení. Poděkování také patří také všem účastníkům zapojeným do soutěže, rodičům, pedagogickým pracovníkům na jednotlivých stupních škol a sborům dobrovolných hasičů.

Josef Černý

starosta KSH Plzeňského kraje 

PŘEHLED VÍTĚZŮ KRAJSKÉHO KOLA POODM PLK

V letošním roce se konal jubilejní 50. ročník soutěže PO očima dětí a mládeže. Cílem soutěže je zajistit větší osvětu mezi dětmi a mládeží v oblasti nejen požární ochrany a ochrany obyvatelstva před mimořádnými událostmi, ale i Integrovaného záchranného systému.

50. ročníku soutěže PO očima dětí a mládeže se v roce 2024 v okrese Klatovy zúčastnilo 205 dětí z 9 škol a 15 SDH. Hodnoceny byly zaslané práce v kategorii literární a výtvarné. Komise sestavená z členů Odborné rady prevence a Odborné rady mládeže OSH Klatovy zhodnotila veškeré zaslané práce a stanovila tři nejlepší z každé kategorie, což byl mezi mnoha zdařilými pracemi velice těžký úkol.

Dne 7. 5. 2024 se v salonku Hotelu Rozvoj v Klatovech sešli vítězné děti, jejich rodiče a vedoucí kolektivu mladých hasičů. Konalo se zde slavnostní vyhodnocení okresní kola soutěže za přítomnosti členů Odborné rady prevence a starosty OSH Klatovy pana Jaroslava Šimáčka. Všechny oceněné děti si mohly prohlédnout práce ostatních soutěžících a za potlesku všech přítomných si převzaly drobné dary a diplomy. Mezi oceněnými byli i Eliška Caroline Heřmanová, Kateřina Uhlíková a Vladimír Šlechta z SDH Týnec u Horažďovic, dále pak Rozálie Tikvartová z SDH Malá Víska a Lucie Smáhová z SDH Bystřice nad Úhlavou, kteří uspěli zároveň i v krajském kole soutěže. Rozálie Tikvartová obsadila ve své kategorii v krajském kole první místo a postoupila do kola republikového.

Všem oceněným gratulujeme a přejeme hodně literárních a výtvarných úspěchů do dalších let.

Ing. Ivana Trusková

vedoucí OORP OSH Klatovy

V neděli 19. května 2024 přivítala Základní umělecká škola Karla Malicha v Holicích vítěze krajského kola soutěže „Požární ochrana očima dětí a mládeže 2024“.

V letošním už 50. ročníku této soutěže v Pardubickém kraji se zúčastnilo 2053 dětí z 52 škol a 81 sboru dobrovolných hasičů. Soutěžilo se v kategorii literární, v níž soutěžili žáci od třetího ročníku základních škol až po studenty středních škol. Rovněž se soutěžilo v osmi kategoriích výtvarných, kde  soutěžili žáci od mateřských škol ve dvou kategoriích a ve čtyřech kategoriích žáci od první třídy až po studenty středních škol  a dvou speciálních kategoriích K1 a K2, v níž soutěží děti a mládež s více tělesnými vadami do 18 let. Dále se soutěžilo také ve dvou kategoriích prací zpracovávaných digitální technikou, kdy letošní jednotné téma bylo „Bezpečný dům“.

Po úvodním přivítání následovalo předání cen v jednotlivých kategorií poslancem Parlamentu ČR za STAN Tomášem Dubským, Josefem Bidmonem, náměstkem starostky SH ČMS a starostou KSH Pardubického kraje, plk. Mgr. Alešem Černohorským, ředitelem Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a dalšími hosty. Diplomy a dárky nebyly jedinou odměnou pro vítěze této soutěže, ale následovala další odměna v podobě nanuků a výborných koláčů. Pro všechny účastníky slavnostního vyhodnocení následovala ještě prohlídka „Afrického muzea“, které věnovalo účastníkům soutěže město Holice.

Závěrem patří velké poděkování Krajskému sdružení hasičů Pardubického kraje, Pardubickému kraji, městu Holice a OSH Pardubice, kteří poskytli ceny do soutěže a finanční příspěvek na tuto zdařilou akci. Další poděkování patří všem, kdo se podíleli na přípravě a organizaci tohoto vyhodnocení, a hlavně všem účastníkům, kteří se do soutěže zapojili.

Květa Bogapovová

vedoucí ORP KSH Pardubického kraje 

Dne 6. 5. 2024 v odpoledních hodinách proběhlo vyhlášení okresního kola soutěže Požární ochrana očima dětí a mládeže OSH Svitavy. V okrese Svitavy se soutěže zúčastnilo 236 dětí. Vyhlášení a předání cen probíhalo v Sále Zbrojnošů na hradě Svojanov. Ocenění předávali paní Květuše Bogapovová, vedoucí krajské odborné rady prevence a pan Jan Soural starosta Okresního sdružení hasičů Svitavy. Dětem byly předány odměny, diplomy a gratulace ve všech kategoriích. Po předání cen byla pro děti a jejich doprovod připravena prohlídka Hradu Svojanov a to okruh ve sklepení, kde je vystaveno právo útrpné a modely hradů. Museli jsme všechny rozdělit do dvou skupin, kterých se ujali velice příjemní průvodci a prohlídku vedli, tak že byla zajímavá pro všechny účastníky. Děti si mohli vyzkoušet středověký meč se štítem a nasadit si přilbici. Po návratu ze sklepení si všichni mohli projít areál hradu a vystoupat na hlásku, ze které je nádhrný výhled na okolí hradu. Po prohlídce se všichni rozjeli ke svým domovům.

Obrovské poděkování zaměstnancům hradu za úžasnou atmosféru a nádhernou prohlídku. Poděkování patří i těm, kteří stáli v pozadí a pomohli s organizací vyhlášení a to panu Ladislavovi Khýrovi z SDH Staré Město u Mor. Třebové a panu Liborovi Smolíkovi z SDH Gruna, kteří jsou členy okresní odborné rady prevence OSH Svitavy.

K historii hradu Svojanov:

Hrad Svojanov, který je částečnou zříceninou, patří k nejstarším královským hradům v této zemi. Nachází se uprostřed hlubokého lesa v krásném údolí řeky Křetínky. Jeho architektura zahrnuje unikátní směs gotického a impéria stylů. Zámek Svojanov založil roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitov. Král Přemysl Otakar II. pojmenoval hrad Fürstenberg. Hlavním úkolem zámku byla ochrana obchodní trasy Trstěnice. K hradu patřilo vnitřní nádvoří chráněné až 8 metrů silnými opevněními a podobně silná vnější stěna starého paláce. Šedesáti metrů vysoká strážní věž sloužila jako poslední útočiště pro obránce. Po smrti krále Přemysla přešel hrad do vlastnictví královy vdovy Kunhuty. Zámek později vlastnili páni Boskovic, kteří vybudovali důmyslný systém pozdně gotických opevnění se sedmi baštami a panošským domem. Dům panošů se zachoval ve svém autentickém stavu. Pánové z Trčky von Leipa postavili na místě původního opevnění nový renesanční palác zdobený sgraffitem. Dnes je to ruina. Majitelé hradu se často měnili. V roce 1879 poslední soukromý majitel ozdobil interiéry paláce malbami v pozdním impériu. Zámek dnes vlastní město Polička. Slouží jako místo pro kulturní akce. Návštěvníci mohou navštívit gotický sloupový sál, výstavu o historii zámku, kuchyni, spíži, gotické sklepy nebo mučírnu.

Jan Bidmon

vedoucí okresní odborné rady prevence OSH Svitavy