Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska vydává Organizační zabezpečení pro 50. ročník soutěže „Požární ochrana očima dětí a mládeže“ pro rok 2024.

Výtvarná, literární a digitálně-technologická (dále jen DT) soutěž POODM má dlouholetou tradici, s cílem zajistit větší osvětu mezi dětmi a mládeží v oblasti nejen požární ochrany a ochrany obyvatelstva před mimořádnými událostmi, ale Integrovaného záchranného systému (IZS) jako celku.

Soutěž je organizována pro školská i mimoškolská zařízení a je zapsána v Informativním seznamu soutěží a přehlídek MŠMT ČR pro školní rok 2023/2024.  Skládá se ze tří částí – literární, výtvarné a zpracování za pomoci digitální technologie a zároveň probíhá v několika věkových kategoriích.

Novinkou pro letošní ročník je v rámci literární části přidání kategorie CX, kde se jedná o komiksové provedení. Dále v části DT je přidána kategorie DT3 - počítačová modelace

ORGANIZAČNÍ ZABEZPEČENÍ

PRŮVODNÍ DOPIS

VÝSLEDKY ZÁKLADNÍHO KOLA

VÝSLEDKY OKRESNÍHO KOLA

VÝSLEDKY KRAJSKÉHO KOLA

 

Dne 27. 6 se na HZS ÚO Strakonice konalo vyhodnocení okresní soutěže POODM. Za nádherného počasí byli výherci pozváni na hasičskou stanici, kde jim byly předány drobné ceny, diplomy a medaile. Vítězům ceny - pokud možno s tématikou hasičů, předala starostka OSH Strakonice Jaroslava Boukalová a vedoucí ORP Strakonice František Kotrc. Na návštěvu za námi přijel také starosta OSH Český Krumlov Ing. Alfréd Krenauer s doprovodem.  Poté se všechny děti podívaly na ukázku HZS ÚO Strakonice, prohlédly si hasičskou stanici a techniku. Moc děkujeme HZS Strakonice za prostory a provedení ukázek, Městu Strakonice a Jihočeskému kraji za jejich finanční pomoc. 
Dětem se moc líbilo, byly nadšené. Podle jejich rozzářených oči je možné , že se s nimi v budoucnu potkáme, budeme doufat, že se s některého z nich stane dobrovolný hasič, který má   "hasičinu tzv. v srdíčku". 
 
OSH Strakonice
 

V úterý 30. května 2023 letištní terminál „Letiště Pardubice“ neodbavoval cestující, ale sešli se zde na slavnostním vyhodnocení a předání cen vítězové okresního kola soutěže „Požární ochrana očima dětí a mládeže 2023“. V letošním roce se 49. ročníku této soutěže v okrese Pardubice zúčastnilo 310 dětí z 5 škol a 15 sboru dobrovolných hasičů. Po úvodním přivítání starostou OSH Pardubice Jiřím Bolehovským už následovalo předání cen v jednotlivých kategorií a promítání vítězných prací. Každý z vyhodnocených účastníků obdržel pamětní diplom a věcný dárek.

Velké poděkování patří radě prevence, která se podílela na přípravě a organizaci tohoto vyhodnocení, dále bych chtěla moc poděkovat OSH Pardubice za finanční příspěvek na tuto akci a Letišti Pardubice, které umožnilo pořádat tuto akci v jejich krásných prostorách.

Květa Bogapovová

vedoucí KORP KSH Pardubického kraje

V prostorách zámku Přibyslav se v pátek 23. 6. 2023 konalo slavnostní vyhodnocení republikového kola soutěže Požární ochrana očima dětí a mládeže (POODM) pro rok 2023. 49. ročníku této soutěže se zúčastnilo celkem 28  926 dětí a mládeže.   

Oceněné vyjma slavnostní akce čekala také prohlídka Hasičského muzea, které je součástí zámku Přibyslav. Po prohlídce muzea se všichni ocenění včetně doprovodů odebrali do Velkého sálu, kde bylo zahájeno slavnostní udělování cen. Předávajícími byli čestný starosta SH ČMS Jan Slámečka, náměstek starostky SH ČMS pro úsek prevence Ing. Jan Aulický a vedoucí Ústřední odborné rady prevence Bc. Nikola Fenclová. 

Níže jsou zveřejněny vítězné práce republikového kola soutěže POODM pro rok 2023. 

FOTOGALERII Z VYHODNOCENÍ SOUTĚŽE NALEZNETE ZDE

ČÁST LITERÁRNÍ

kategorie L1 (žáci 3. – 5. ročníku ZŠ)

1. místo: Marie Staňková (ZŠ a MŠ Žimutice, České Budějovice)

Hasič Béďa

2. místo: Petr Korbel (SDH Blovice, Plzeň-jih)

Do roka a do dne

3. místo: Vendula Kloučková (SDH Olešnice v Orlických horách, Rychnov nad Kněžnou)

Jak jsme hledali malého Vojtu

kategorie L2 (žáci 6.-7. ročníku ZŠ a 1.-2. ročníku osmiletých gymnázií)

1. místo: Magdaléna Mikulecká (ZŠ Krucemburk, Havlíčkův Brod)

Hasiči záchranáři

2. místo: Ella Nora Vrňatová (ZŠ Nad Přehradou, Praha)

Hasiči pomáhají

3. místo: Dorothea Kuraková (ZŠ a MŠ Libchavy, Ústí nad Orlicí)

Smrdutý zásah

kategorie L3 (žáci 8.-9. ročníku ZŠ, 3.-4. ročníku osmiletých gymnázií a 1.-2. ročníku šestiletých gymnázií)

1. místo: Dagmar Kavůrová (SDH Kynšperk nad Ohří, Sokolov)

Požár v komínu

2. místo: Sára Nebřenská (ZŠ Zdounky, Kroměříž)

Požár lesa

3. místo: Markéta Perinová (ZŠ a MŠ Besednice, Český Krumlov)

Hasičova dcera

kategorie L4 (studenti 5.-8. ročníku osmiletých gymnázií, 3.-6. ročníku šestiletých gymnázií a 1.-4. ročníku čtyřletých gymnázií, SŠ a OU)

1. místo: Eliška Čepelíková (SDH Pertoltice, Liberec)

Kouzelná auta

2. místo: Adam Šplíchal (Gymnázium Dr. Karla Polesného Znojmo)

Jaké je to být hasičem?

3. místo: Kristýna Chmelíková (SDH Dobrá u Hořic, Jičín)

České Švýcarsko

ČÁST ZPRACOVÁNA ZA POMOCI DT (jednotné téma pro tuto část: Hasič a komíny)

kategorie DT1 (počítačová prezentace, věk 12-18 let)

1. místo: Štěpán Čompa (SDH Raškovice, Frýdek-Místek)

práce ke stažení

2. místo: Matěj Klimek (SDH Kvítkovice, Zlín)

práce ke stažení

3. místo: Michal Borovec (SDH Doudleby nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou)

práce ke stažení

kategorie DT2 (počítačová animace, věk 12-18 let)

1. místo: Kateřina Taťána Šponiarová (SDH Cítoliby, Louny)

práce ke stažení

2. místo: Věra Samolejová a Andrea Stašková (ZŠ Gen. H. Píky Štítina, Opava)

práce ke stažení

3. místo: Nela Kubová (SDH Vodňany, Strakonice)

práce ke stažení

ČÁST VÝTVARNÁ

ODKAZ NA PREZENTACI VÝTVARNÝCH PRACÍ

Slavnostní vyhodnocení soutěže POODM se uskutečnilo v krásném prostředí Centra caolinum v Nevřeni 25. května za účasti členů rady prevence, starostky OSH Plzeň-sever a starostky Obce Nevřeň Ing. Štěpánky Bejčkové. V jednotlivých kategorií se soutěže zúčastnilo 126 dětí ze dvou mateřských a sedmi základní škol, deseti sborů dobrovolných hasičů a dvou zájmových kroužků. Vítězné literární i výtvarné práce byly oceněny diplomy a zajímavými cenami. Po vyhodnocení a malém občerstvení byla pro děti i mládež připravena poutavá prohlídka kaolinového dolu s komentovaným výkladem, kde se mimo jiné natáčela pohádka Čertí brko.
Poděkování patří nejen všem dětem za krásné práce, ale také Obci Nevřeň a paní ředitelce Centra caolinum za možnost, uskutečnit tuto akci právě v Nevřeni!!!

Alena Foldovástarostka OSH Plzeň-sever