Vítáme vás!

Vítáme Vás na oficiálních stránkách Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Přinášíme vám informace o činnosti nejpočetnější organizace v České republice. Máme evidováno 355 468 členů organizovaných v 7 635 sborech dobrovolných hasičů. V našich řadách je také 62 935 dětí a mládeže ve věku do 18 let.
 
Najdete zde informace o práci jednotlivých orgánů SH ČMS, soutěžích dospělých a dětí, o činnosti ústředních hasičských škol Jánské Koupele a Bílé Poličany a Centra hasičského hnutí  Přibyslav. Jsou zde kontakty na jednotlivá OSH a také právní dokumenty týkající se dobrovolných hasičů a jejich činnosti. 
 
 

KE STAŽENÍ

Zápis ze zasedání ÚOR historie muzejnictví SH ČMS, středa 25. dubna 2018 v 19:15 hod. v Penzionu Podskalí Říhov

Přítomni:        viz prezenční listina

Program:         viz pozvánka

Stálé body:

1) Zahájení, schválení programu jednání.

Členové ÚOR se sešli už v 16 hodin v Pošumavském hasičském muzeu ve Stachách (okres Prachatice). Muzeum se nachází na okraji obce, jeho budova je přistavěna k hasičské zbrojnici. Expozice je instalována ve dvou podlažích – v přízemí jsou umístěny automobilové stříkačky a další mobilní technika, v prvním poschodí pak reprezentativní výběr ručních i motorových stříkaček a další hasičské techniky, výzbroje a výstroje, a to včetně řady výrobků místních firem ze západních a jihozápadních Čech. Členové ÚOR narazili na počátku prohlídky na určitou nedůvěru ze strany našeho průvodce, jemuž vadilo, že si chtěli některé exponáty vyfotografovat. S takto striktním přístupem jsme se dosud při svých návštěvách hasičských muzeí nesetkali. Postupně se ale podařilo počáteční nedůvěru rozptýlit a prohlídka pak proběhla korektně a se vzájemným pochopením. Členové rady hodnotili expozici jako zdařilou.

2) Kontrola úkolů z minulého jednání.

Zápis byl schválen, úkoly z jednotlivých bodů budou projednány v rámci dnešního programu.

3) Informace z jednání orgánů SH ČMS.

Informace o aktuálním dění ve sdružení podal náměstek starosty SH ČMS Lubomír Janeba, některé aktuality doplnil předseda ÚOR Jiří Pátek. Informovali o stavu příprav akcí k 100. výročí vzniku Československa (slavnostní shromáždění starostů OSH, předávání pamětních medailí, setkání hasičských praporů v Brně na výstavišti 26. května, hvězdicovitá jízda z pěti míst spojených s osobností T. G. Masaryka k brněnskému setkání praporů, Pyrocar 2018). Jiří Pátek také upozornil na situaci, kdy SH ČMS nadále nemůže používat státní symboly ČR. V souvislosti s tím bude nutné upravit některé výstrojní součástky (domovenky, rukávové nášivky, čepicové odznaky atd.). Změněna bude také muset být podoba některých vyznamenání SH ČMS. Ústředí momentálně chystá nové návrhy. Luboš Janeba dále informoval členy o změně stanov. Připomínky byly vypořádány a stanovy jsou v plném rozsahu platné.

Body dle programu:

1) Seznámení členů s výroční zprávou SH ČMS a výroční zprávou CHH za rok 2017.

S obsahem výroční zprávy SH ČMS za rok 2017 seznámil členy ÚOR Luboš Janeba. Podoba zprávy zůstává stejná jako v loňském roce. Zpráva vydávaná tiskem je obsahově stručnější, doplňující informace jsou přístupné na webových stránkách SH ČMS. Při přípravě vydání zprávy se vyskytly komplikace, zpráva musela být tiskárně vrácena k opravě kvůli množství chyb. Luboš Janeba informoval o vývoji členské základny, koncem roku 2017 mělo SH ČMS 358 324 členů v 7 677 sborech dobrovolných hasičů; mladých hasičů do 18 let bylo 59 662. Dále byli členové rady informováni o úspěších naší reprezentace v požárním sportu v uplynulém roce.

O činnosti CHH Přibyslav za rok 2017 informoval členy rady Jiří Pátek. Zdůraznil důležitost dotace Ministerstva vnitra ČR poskytované na provoz CHH (za rok 2017 šlo o částku 2 300 000,- Kč). Centrum navštívilo v roce 2017 asi 4 000 lidí, příjmy ze vstupného byly ve výši asi 100 000,- Kč. CHH se účastnilo obvyklých akcí (Pyros Brno, Litoměřické slavnosti), čtyřikrát bylo uspořádáno udílení titulu Zasloužilý hasič. Stěžejní akcí roku 2017 bylo uspořádání XXV. mezinárodního setkání historiků zemí CTIF. Setkání bylo organizačně dobře zajištěno a účastníky bylo kladně hodnoceno, včetně výletu do Kutné Hory. V roce 2018 se setkání uskuteční v Celle v Německu., tématem budou hasičské osobnosti. V CHH se podařilo zprovoznit expozici civilní obrany, která byla nově upravena ve spolupráci s ÚOR ochrany obyvatelstva. V roce 2017 byl ukončen běh Univerzity dobrovolného hasiče, vyřazení absolventů proběhlo na VŠB v Ostravě. Současně byl vyhlášen nový běh, do něhož se přihlásilo 30 účastníků. Personální obsazení CHH je stále 6 pracovníků ve stálém pracovním poměru.

Jiří Pátek hovořil rovněž o situaci v Nadaci pro podporu hasičského hnutí v ČR. Výnosy jistin jsou stále velmi nízké, v roce 2017 byla k rozdělení mezi žadatele určena částka 867 000,- Kč.

2) Informace o přípravě XXV. mezinárodního setkání historiků.

Letošní mezinárodní setkání historiků se bude konat v Celle v Německu v tradičním termínu na počátku října. Téma setkání je „Osobnosti hasičského hnutí“. Za Českou republiku jsou zatím ohlášeny 2 příspěvky. David Dvořáček připraví text o R. Czermakovi, v CHH vznikne společný příspěvek k osobnosti JUDr. M. Řepiského, autory budou L. Janeba, J. Pátek a Mgr. Karel. Vasil Pekar svoji účast v letošním roce odřekl.

3) Aktivity Centra hasičského hnutí v roce 2018.

Stálá expozice byla pro návštěvníky otevřena už tradičně 1. dubna. CHH se bude v letošním roce zaměřovat zejména na spoluorganizování akcí k 100. výročí vzniku Československa. Největší z nich bude Pyrocar 2018. Byl utvořen organizační výbor, který intenzivně pracuje. Přihlášeno je zatím asi 250 vozidel. Zajištěno je využití letiště v Přibyslavi i prostory pro parkování na přilehlých polích. Problémy budou s dopravou, v Přibyslavi bude v létě probíhat rekonstrukce silnice I/19 v protahu městem, což velmi zkomplikuje příjezd automobilů k letišti. V programu jsou zajištěny ukázky práce záchranářů, vyprošťování z automobilu, doprava vody ve vacích atd.

4) Současný stav hasičských muzeí

Aktualizovaný seznam hasičských muzeí prezentoval Hanuš Vídršperk, některá už neexistující muzea byla vyřazena. Členové rady diskutovali o otázce rozdílů mezi hasičskými muzei a síněmi tradic. Seznam by měl být označen jako „seznam hasičských muzeí a síní tradic“ bez striktního rozlišení mezi oběma kategoriemi. Diskutována byla i situace v některých konkrétních muzeích (Bechyně, Ostrava). Členové ÚOR by měli zmapovat situaci v muzeích a síních tradic ve svých krajích, výsledkem by pak měl být otevřený seznam přístupný na webu, který by bylo možné průběžně doplňovat a aktualizovat. Seznam muzeí, který máme k dispozici, bude rozeslán členům rady.

5) Připravované akce sekce filatelie a sběratelství.

O činnosti sekce filatelie a sběratelství informoval členy rady Hanuš Vídršperk. V sekci je nyní zapojeno 53 sběratelů, z toho 4 zahraniční členové. Připravuje se setkání sběratelů, které se letos uskuteční v Rakousku. Také v letošním roce budou vydána 2 čísla zpravodaje. Členové sekce se aktivně zapojují do příprav akcí k 100. výročí vzniku republiky.

6) Příprava certifikace CTIF pro požární techniku

O přípravě certifikace informoval Jiří Pátek. Situace se od posledního jednání nezměnila. Zájem o hodnocení ze strany sborů je zatím nulový, zejména asi kvůli finanční náročnosti. Zájem o účast na školení komisařů pro hodnocení historické techniky projevili Jaroslav Maděra a Karel Nývlt. Studijní materiály jsou už přeloženy do češtiny. Jiří Pátek zjistí bližší okolnosti a požadavky a bude zájemce informovat.

7) Historie dobrovolných hasičů – stav textů.

Průběžně pokračuje práce na textech jednotlivých autorů, redakční rada se vzhledem k značnému pracovnímu vytížení jejích členů nesešla.

8) Stav soutěže kronikářů.

Do soutěže kronikářů byly přihlášeny pouze 2 práce, autorem obou je David Dvořáček. Vyhodnocení prací bude provedeno obvyklou formou.

8) Organizační záležitosti a různé

Jaroslav Maděra informoval o tom, že se mu podařilo shromáždit doklady k vývoji hasičské legislativy v 19. století, a dále k požárům velkých měst. Byla diskutována otázka, jakou formou tyto materiály publikovat, aby to bylo použitelné pro širší obec zájemců o hasičskou historii. Členové také hovořili obecně o možnostech publikování textů k historii požární ochrany (např. i v odborných historických časopisech či v regionálních vlastivědných periodicích) a o výhodách a nevýhodách tištěných a elektronických publikací.

Ladislav Dvořák informoval o setkání historiků, sběratelů a filatelistů Pardubického kraje 18. 4. 2018, jednalo se o velmi zdařilou akci.

Jaroslav maděra informoval, že byla obnovena výroba automobilů značky Avia, které budou mít nástavby upravené pro hasiče jako víceúčelové dopravní automobily (doprava osob, vybavení pro zásahovou činnost). Měly by být náhradou za staré dopravní automobily Avia.

9) Závěr

Vedoucí ÚOR Jiří Pátek ukončil zasedání ve 22:15 hod. a poděkoval přítomným za účast a za aktivní přístup k projednávaným bodům.

Zapsal: Miroslav Kružík