První shromáždění starostů v roce 2024 se uskutečnilo 20. dubna na zámku v Přibyslavi. V úvodu přítomní uctili památku minutou ticha zesnulých doborovolných hasičů za uplynulé období. Jednání zahájila starostka M. Němečková průběžnou zprávu o činnosti SH ČMS. Připomněla konec sportovní sezóny v loňském roce a zároveň zmínila i nové závody v letošním roce, jako byly Halové soutěže v disciplínách CTIF pro děti a dospělé, které se konaly v Ostravě. S ohledem na stav členské základny starostka uvedla: "K 31.12. 2023 nás bylo 355 088, naše členská základna je konstantní. Co je potěšující, že přibývá mladých členů ve věku 3 až 18 let, kterých je o 1 649 více než v předchozím roce, což v celkovém měřítku znamená 64 584 mladých hasičů." V otázce ekonomiky sdělila, že hospodaření Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska za rok 2023 skončilo kladným hospodářským výsledkem a rozpočet byl naplněn bez zásadních změn. Kladný hospodářský výsledek zaznamenaly i obě Ústřední hasičské školy a tohoto výsledku dosáhly výhradně díky vlastní činnosti, bez nezbytného příspěvku z vlastních zdrojů SH ČMS.

Jako jednu z nejvydařenějších akcí měsíce dubna vyzdvihla starostka I. MČR v Závodu hasičské všestrannosti a brannosti ve Vlašimi. Organizačně se jednalo o velmi pěkně připravené mistrovství, které podtrhlo svou dokonalostí i počasí, přívětivý přístup rozhodčích a skvělé výkony mladých hasičů. Velké poděkování věnovala Daně Vilímkové a všem dobrovolníkům z OSH Benešov, kteří se na akci podíleli. Dále zmínila investiční akce v ústředních hasičských školách a centru hasičského hnutí. Přítomní poprvé měli možnost vidět zrekonstruované předsálí a sociálního zařízení, zrovna tak jako rekonstrukce sociálního zařízení pro návštěvníky výstavních prostor. Tyto investiční akce vycházely ze schváleného rozpočtu sdružení na rok 2023 a prostředky k tomu určené byly plně vyčerpány. Na rok 2024 byla schválena investice do sociálního zařízení u slavnostního sálu.

V Ústřední hasičské škole v Jánských Koupelích se podařilo dokončit projekt umístění fotovoltaických panelů, dále pak zpevnit plochu nádvoří a vybudovat opěrnou zeď za účelem rozšíření komunikace pro průjezd ke cvičnému polygonu.  V dalších bodech se starostka věnovala Kontrolní činnost státních orgánů, konkrétně ohlášené kontrole z NSA a vnitřní kontrolní činnosti.

S ohledem na národní a mezinárodní situaci v požárním sportu sdělila, že v roce 2023 byl do Veřejného rejstříku portálu justice.cz zapsán spolek Český svaz požárního sportu, jehož statutárním zástupcem je pan Antonín Minarský. Spolek podle svých stanov organizuje pro své členy požární sport, soutěže v požárním sportu a zastupuje své členy v mezinárodních sportovních organizacích. V této souvislosti starostka uvedla: "Sdružení hasičů v žádném případě nebrání nikomu ze svých členů vykonávat sportovní činnost v rámci jiného spolku, pokud se tak rozhodne, je to jeho svobodné rozhodnutí. Ovšem za předpokladu, že bude dodržena minimálně etická rovina sportovní činnosti jako takové, tj. v jednom sportovním odvětví vykonává sportovec činnost pouze v jednom spolku."

Na závěr pozvala všechny přítomné na jarní a letní akce jako je plánovaná Svatá pouť na Hostýně poslední sobotu v dubnu, dále květnové předávání titulů ZH či oslavy ve Velvarech.V neposlední řadě nejevýznamější akcí roku bude republikové setkání historických praporů 15.června v Telči, kde budou zároveň uděleny dva řády českého hasičstva a to pánům Janu Slámečkovi a Václavu Holáskovi. V tomto roce rovněž oslaví také své 50. narozeniny literární a výtvarná soutěž Požární ochrana očima dětí. Republikové vyhodnocení proběhne rovněž v červnu, tentokrát na hradě Bouzov.

Dále Ing. Michal Sojka poskytl informace k plnění rozpočtu za rok 2023. Zprávu o činnosti ÚKRR za rok 2023 přednesl Karel Barcuch. Dalšími body byly Informace z jednání pracovní skupiny Stanovy, Stejnokrojový předpis a Výroční zpráva SH ČMS za rok 2023.

Sromáždění mělo i svou slavnsotní tečku. Starostové KSH a OSH obdrželi pamětní medaile, které byly zhotoveny u příležitosti 160. VÝROČÍ dobrovolných hasičů v letošním roce. Vedení SH ČMS tak chtělo poděkovat starostům a starostkám za jejich a energii a úsilí, které vkládají do práce dobrovolných hasičů, zejména na okresech.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí