ZÁPIS KE STAŽENÍ

Termín: 20. 4. 2023

Místo: ŠVZ Zbiroh

Účast

Přítomni: Říha Pavel, Ing. Jaroslav Salivar, Martínek Bohumír, Bc. Václav Jankovský, Václav Strejc, Kubásek Daniel, Štyndl Pavel, Vávra Radek, kpt. Mgr. Martina Buchtová, Mgr. Martin Štěpánek, Bc. Nikola Fenclová DiS.

Omluveni: Josef Bidmon, Jiří Šustr, Ing. František Štrébl, Vondruška Vladimír, Bc. Zdeňka Jandová, Bartoň Tomáš, Dudek Richard, Ing. Miroslav Vacek, plk. Ing. Miroslav Lukeš

Program: 

  • Stálé body jednání
  • Kontrola plnění úkolů z minulých jednání
  • Stav plnění dlouhodobých úkolů – postup práce na směrnici SDOO
  • Informace z jednání Vedení a VV SH ČMS
  • Informace z činnosti KOROO, OOROO a odborníků
  • Organizační záležitosti
  • Informace z GŘ HZS ČR o činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva (zástupce GŘ HZS ČR) kpt. Mgr. Martina Buchtová – zpráva NKÚ
  • Informace o jednáních s AČR a AZ o možné spolupráci
  • Příprava setkání vedoucích rad OO – Přibyslav
  • Práce na webu ochrany obyvatelstva
  • Různé
  • Ukončení jednání
  • Prohlídka záchranného útvaru a expozice PO Zbiroh

Přítomné přivítal vedoucí rady Pavel Říha. Poděkoval ŠVZ Zbiroh za možnost uspořádat jednání ÚOROO v těchto prostorách a Nikole Fenclové za organizační zabezpečení celého jednání. Následně představil program a zahájil jednání rady.

  1. Stálé body jednání

 

Postup práce na směrnici SDOO

Informace o průběhu příprav směrnice SDOO podal Mgr. Martin Štěpánek a Bohumír Martínek. Práce pokračují a naším cílem je finální podobu směrnice představit na setkání vedoucích rad 16. 9. 2023 v prostorách zámku Přibyslav.

Informace z Vedení a VV SH ČMS

Vedoucí rady Pavel Říha informoval o významných záležitostech týkajících se SH ČMS:

  • Řešení situace ÚHŠ Bílé Poličany
  • Informace o plnění rozpočtu v roce 2022
  • Termínový kalendář – změny a doplnění
  • Informace k výroční zprávě SH ČMS – vedoucí rady zde apeloval na členy, aby do příští zprávy dodali i příspěvky z činnosti v jejich regionech a zpráva tak mohla mít obsáhlejší vypovídající hodnotu
  • V návaznosti na tento bod vedoucí rady informoval o odevzdání výroční zprávy ÚOROO
  • Zazněla také informace z pracovní skupiny, která připravuje změnu Stanov SH ČMS
  • Další informací bylo představení možností řešení volebního období
  • Byla podána informace o uzavření smlouvy se společností TOI TOI k využití na akcích SH ČMS
  • Zápisy z jednání bude třeba vypracovat do 15 dnů od konání jednání.
  • Martin Štěpánek informoval o průběhu semináře ORR
  • Zmíněna byla i skutečnost, že již rok probíhá připomínkové řízení k novele zákona o IZS, kde prozatím spolky neměly možnost zapojit se do tohoto procesu připomínkování
  • Vedoucí rady pozval přítomné na XXVIII. Mezinárodní hasičskou pouť na Svatý Hostýn, která se uskuteční v sobotu 29. dubna 2023

Následně požádal o slovo náměstek starostky Ing. Jaroslav Salivar, který některé z těchto informací doplnil, podrobněji vysvětlil a přidal i mnoho zajímavých postřehů z oblasti bezpečnosti a vývoje situace ve společnosti. Nabídl i některá možná řešení problémů spojených s činností ÚOROO, ale i ÚORP. V návaznosti na tyto informace probíhala v průběhu jednání zajímavá diskuze členů rady.

Organizační záležitosti

Mgr. Martin Štěpánek informoval o průběhu příprav Pyrocaru. Zaznělo několik podnětů na možné doplnění ukázek a k tomuto tématu se vedla konstruktivní diskuze.

Vedoucí ÚORP Bc. Nikola Fenclová DiS. informovala o činnosti v této oblasti a zároveň podala informaci o jednáních, které jsme společně vedli na konferenci Červený kohout v Českých Budějovicích. Jedním ze společných a velice zajímavých témat pro činnost obou rad bylo setkání s předsedou správní rady Centra pro bezpečný stát z.s. Tento subjekt se zabývá tvorbou virtuální reality právě pro potřeby PVČ, ale i ochrany obyvatelstva. Z diskuze vyplynula možnost spolupráce právě ve výše uvedených oblastech.

Další velice zajímavou a přínosnou se, podle nás, stala diskuze se zástupcem slovenských hasičů. Setkání s Ing. Zoltánem Tánczosem, PhD. členem Prezídia DPO SR a předsedou RPVK DPO SR předestřelo několik oblastí možné spolupráce.

2.  Informace z GŘ HZS ČR o činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva (zástupce GŘ HZS ČR) 

Jednání se za GŘ HZS ČR zúčastnila kpt. Mgr. Martina Buchtová, celostátní koordinátor preventivně výchovné činnosti, odbor ochrany obyvatelstva a krizového řízení Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Ve svém příspěvku členům rady představila reakci GŘ HZS ČR na zprávu NKÚ. Celé vyjádření můžete v případě zájmu najít na webových stránkách GŘ HZS ČR.

3. Informace o jednáních s AČR a AZ o možné spolupráci

 

Ve zkratce informoval vedoucí rady společně s Mgr. Martinem Štěpánkem a Bc. Nikolou Fenclovou DiS. přítomné o jednáních, která byla od konce loňského roku vedena v oblasti ochrany obyvatelstva a prevence na různých úrovních. Jednalo se o jednání s představiteli AČR a AZ, na GŘ HZS a dalších institucích. Podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách SH ČMS v sekci ochrany obyvatelstva. Dále byla zmíněna schůzka zástupců dobrovolných hasičů v Pardubickém kraji s ministrem vnitra Mgr. Bc. Vítem Rakušanem. Na tomto jednání byl ve zkratce představen i projekt SDOO a pan ministr projevil zájem o bližší představení na osobním setkání.

 

4. Příprava setkání vedoucích rad OO – Přibyslav

Vedoucí rady představil návrh programu celého jednání, a to jak ve variantě jednodenní, tak dvoudenní. Požádal členy rady o případné další návrhy na možné přednášky a prezentace. Požádal také kpt. Mgr. Buchtovou z GŘ HZS ČR o spolupráci a příspěvek do programu setkání. Návrh programu bude zaslán členům rady k připomínkování. V návrhu počítáme s ukázkou vybavení stávajících skupin a prezentací jejich činnosti mimo nasazení při MU. Nutné bude do příštího setkání rady zajistit kontakty na vedoucí okresních odborných rad. Zároveň v případě absence těchto rad, prostřednictvím KSH a OSH získat kontakty na členy SH ČMS, kteří mají v dané oblasti skutečný zájem o tuto problematiku a rozvoj ochrany obyvatelstva.

 

5. Práce na webu ochrany obyvatelstva

Jako další byla ve zkratce projednána otázka stavu webové prezentace v oblasti ochrany obyvatelstva. Bylo konstatováno, že v řadách členů ÚOR v současné době není nikdo, kdo by se dokázal plně a fundovaně věnovat této oblasti. Bude potřeba se tomuto věnovat výrazně intenzivněji a doplnit zápisy o další informace z této oblasti. Otázka webu, stejně tak jako úpravy expozice OO na zámku Přibyslav, je zařazena v dlouhodobých úkolech této rady.

6. Různé

K výše uvedeným tématům se vedla diskuze v průběhu celého jednání.

  • Ve zkratce dále vedoucí rady informoval o tom, že je připravena jednoduchá prezentace SDOO, kde na jednostránkovém dokumentu je vysvětlen záměr celého projektu a náplň činnosti SDOO. Dokument bude po drobných úpravách zaslán Vedení SH ČMS k projednání.
  • Dále byla podána informace o vyhotovení několika návrhů na oficiální znak pro SDOO. Vedoucí rady pošle návrhy k projednání členům rady a následně ke schválení Vedení SH ČMS.
  • V průběhu jednání informoval Mgr. Martin Štěpánek přítomné o zapojení do několika projektů týkající se vzdělávání. Podrobněji o tomto tématu budeme referovat v samostatném článku. Pokud jde o samotné vzdělávání, je to jedním z hlavních bodů koncepce ochrany obyvatelstva, tudíž nebude opomenuto ani v připravované směrnici pro SDOO.
  • Byl také vznesen dotaz na stav úprav dohody o spolupráci mezi SH ČMS a HZS ČR. Je velice důležité zakomponovat do této aktualizace právě i činnosti sdružení v oblasti ochrany obyvatelstva a SDOO.
  • Je také připravován návrh dohody o plánované pomoci na vyžádání – právě pro SDOO.
  • Další dotaz byl vznesen na úpravu smlouvy o pojištění s HVP s ohledem na komplexní činnost členů SDOO.
  • Okrajově se jednání dotklo i základního vybavení členů SDOO, a to jak v osobních ochranných prostředcích, tak i vybavení věcného se zaměřením na činnost skupin. K tomuto tématu se bude nutné vrátit podrobně na příštím jednání rady.
  • Znovu požádáme o vyjádření k Manuálu pro pořádání humanitárních sbírek.
  • Vladimír Strejc z Plzeňského kraje představil návrh dětské soutěže v rámci preventivně výchovné činnosti.
  • Na závěr jednání informoval vedoucí rady o projektu SDH Velká Bíteš. David Dvořáček, DiS. ve svém e-mailu ve zkratce představil tento projekt zaměřený na poskytování psychosociální pomoci při mimořádných událostech. Tento materiál bude elektronicky rozeslán členům rady a následně vyhodnoceno možné uplatnění v činnosti sdružení. Informace bude předložena také Vedení SH ČMS.

Termín dalšího jednání dle schváleného plánu činnosti bude 28. 6. 2023 v Praze.

Na závěr vedoucí rady poděkoval všem přítomným za účast na jednání, za jejich podněty a předal slovo zástupci ŠVZ Zbiroh mjr. Mgr. Jaroslavu Tučkovi, vedoucímu pracoviště ŠVZ Zbiroh, který přítomné ve zkratce seznámil s historií tohoto zařízení a představil jednotlivé sekce celého komplexu.

Po přestávce na oběd se členové rady přesunuli do areálu tohoto zařízení na zevrubnou prohlídku. Představena byla jak kompletní technika zde umístěná, tak i jednotlivá zařízení záchranného útvaru. Následně se členové rady přesunuli do prostorů Expozice PO, kde bylo možné shlédnout celou kolekci vystavovaných exponátů. Prohlídku areálu dokončila návštěva Expozice ochrany obyvatelstva, která je zde velice komplexně a poutavě zpracována na poměrně rozlehlém prostoru.

Zpracoval:

Pavel Říha, vedoucí ÚOROO

22.4.2023