ZÁZNAM ke stažení

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Dana Vilímková, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková 

Omluveni: Jaroslav Salivar

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou. 

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou. 

  • Kontrola plnění usnesení z jednání VV SH ČMS

 Trvalé úkoly:

24/8-4-2021                VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS.
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS.
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS.
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

57/30-3-2023                VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

Aktuální úkoly:

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s touto problematikou a jak ji řešit.

Plnění: v řešení

126/2-11-2023:             VV SH ČMS

  1. schvaluje OSH Teplice jako organizátora XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS v roce 2025.
  2. pověřuje Ing. Sojku přípravou písemné dohody o pořádání XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS s OSH Teplice.

Plnění: trvá

28/22-2.2024:             VV SH ČMS ukládá ÚORHS a ÚORM:

  1. spolupracovat na návrhu opatření nezbytných pro sjednocení systému přestupů pro postupové soutěže družstev ve všech kategoriích; návrh navázat na příslušnost k členství v SDH respektive OSH.

Plnění: trvá

34/21-3-2024:            VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR zaslat podklady k Výroční zprávě SH ČMS za rok 2023 na e-mail I. Špačkové do 27. 03. 2024.

Plnění: splněno

42/21-3-2024:            VV SH ČMS ukládá CHH zasílat kopie pozvánek na udělení titulu Zasloužilý hasič také na e-maily KSH.

Plnění: trvá

  • Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS z 8. února 2024

Nadace na podporu hasičského hnutí 

V rámci jednání vedení byl I. Jirota požádán o doplnění informací: přehled fondů, výpovědní lhůta, přehled výnosů za posledních 5 let, účetní uzávěrka 2023.  

Trvá. 

Výroční zpráva 2023 

Na předchozím jednání vedení schválilo harmonogram vydání výročí zprávy 2023:   K jednání SS OSH (duben 2024) bude předložena elektronická verze k připomínkování a následně ke schválení. Tištěná verze bude zadána do tisku po doplnění výkazů účetní uzávěrky za rok 2023 tj. 15.06.2024. 

Trvá.

Hasičské čtení (materiál byl zaslán elektronicky) 

Vedení pověřilo I. Špačkovou zasláním návrhu úprav J. Nitrovi na aktuální číslo Hasičského čtení.

Splněno. Vedení byla zaslána upravená verze HN.

 

Dopis starosty MSH Praha M. Wagnera 

Starosta MSH Praha zaslal starostce dopis s námětem prokazování totožnosti na sportovních soutěžích MH.  Vzhledem k tomu, že toto téma bylo řešeno VV SH ČMS v rámci diskusních příspěvků ze SS OSH (říjen 2023), vedení pověřilo starostku odpovědí v souladu s usnesením VV SH ČMS č. 27 a 28. ze dne 22.02.2024. 

Splněno.

Smlouva se společností TOI TOI 

Na základě pověření vedení byla podepsána smlouva o spolupráci na rok 2024. T. Vosyková a J. Orgoník byli pověření rozesláním informací OSH, KSH, SDH (centrální evidence).  

Splněno. Ceník bude navíc rozšířen o nabídku mobilních pisoárů.

 

 

 

  • Rozpočty celostátních akcí

Mistrovství ČR ZHVB

Starostka předložila rozpočet MČR závodu hasičské všestrannosti a brannosti ve Vlašimi.

Vedení schválilo rozpočet na MČR ZHVB.

 

  • Vyhodnocení Konference ochrany obyvatelstva

Konference se konala v sobotu 23. 3. v České Třebové. Zpětná vazba a reflexe od přítomných proběhla formou dotazníků. Účastníci hodnotili konferenci v zásadě pozitivně – zejména rozmanitost příspěvků, odbornost přednášejících, aktuálnost tématu, informovanost a organizaci. Náměstek J. Bidmon uvedl, že pro příští ročníky by bylo vhodné se zamyslet nad formátem konference a zvážit, jestli by nebylo lepší ji uskutečnit v menším měřítku a zaměřit více prakticky. Dále uvedl, že je nutné tematicky se více soustředit na aktuální situace a problematické otázky týkající se ochrany obyvatelstva. Náměstek Z. Nytra uvedl, že můžeme mít konferenci každý rok, ale můžeme se věnovat pokaždé jinému tématu.

Vedení vzalo informace na vědomí a vyslovilo poděkování organizátorům: ÚOROO, jmenovitě Pavlu Říhovi, Nikole Fenclové a Martinu Štěpánkovi. Dále vedení uložilo ÚOROO, v následujících letech reflektovat na připomínky a náměty od účastníků.

  • výročí

J. Bidmon informoval přítomné o průběhu příprav TELČ 2024:

  • plánovaná je schůzka s policií ohledně uzávěrek a omezení
  • proběhla schůzka s Hotelem U Černého orla – je potřeba upravit zahrádku před hotelem
  • se ZÚ Hlučín bylo domluveno navýšení počtu zábran a hrazení
  • pozvánky hostům byly odeslány – na základě potvrzení účasti bude vytvořen seznam předávajících
  • dále předložil návrh rozpočtu

Vedení vzalo informace na vědomí a schválilo rozpočet na celostátní setkání historických praporů, TELČ 2024.

 

 

  • Různé

Hasičské noviny

Starostka informovala vedení o jednání  s M. Fantou (který byl pověřen jednatelkou  Hasičských novin). Sdružení má uzavřenou smlouvu s vydavatelem Hasičských novin, Hasiči s.r.o. Nové Město nad Metují z roku 2006, ke smlouvě byl uzavřen jeden dodatek v roce 2012, který řešil úpravu ceny a platebních podmínek. Dodatek obsahuje smluvní částku včetně DPH za jedno číslo. Předmětem jednání byl návrh na uzavření dodatku č. 2.

Dále starostka uvedla, že co se týče počtu předplatného, jde o dlouhodobě konstantní počet (200 kusů online verze, 1 000 kusů tištěná verze). Vydává se 26 čísel za rok.

M. Sojka doplnil informace, že HN jsou základní tiskovinou, jejíž prostřednictvím SH ČMS plní závazky z marketingových smluv (reklama, články apod.).

Vedení schválilo dodatek č. 2 ke smlouvě z roku 2006.  Dodatek bude rozšířen o podmínku, že HN musí publikovat články ze všech celostátních akcí, které jsou uvedeny v kalendáři akcí na www.dh.cz. Vedení pověřilo starostku podpisem dodatku.

Smlouvy – právní zastoupení

Starostka informovala, že SH ČMS má aktuálně podepsány tři smlouvy na právní služby:

a) se společností Bakeš & partneři (advokátní kancelář M. Zámišky), právní spory

„nájemné“ a „hospodaření první hasičské“, které pro SH ČMS řeší Mgr. Ivo Žídek;

b) s JUDr. Z. Čížkovou pro převody majetku;

c) s právní kancelář Evy Decroix pro běžné posouzení standardních smluvních vztahů

(smlouvy o dílo apod.) na základě měsíčního paušálu.

Jelikož Mgr. Žídek končí své profesní působení u advokátní kanceláře JUDr. Zámišky, bude nadále s touto kanceláří spolupracovat směrem k SH ČMS (spor o nájemné a hospodaření první hasičské) na základě substituční plné moci.

Další právní služby (stanovy - zapsané ústavy, ochranné známky – licenční smlouvy k předmětu průmyslového vlastnictví, etický kodex sportovce atd.) bude vykonávat ve společnosti This one legal.

Starostka předložila vedení návrh smlouvy se společností This one legal.

Vedení pověřilo starostku podpisem smlouvy o pověření právní pomoci s právní kanceláří This one legal Mgr. I. Žídka. Smlouva mimo jiné obsahuje časový odhad pracovního úkonu na jednotlivé právní služby předem.

Odstoupení z funkce člena správní rady Nadace na podporu hasičského hnutí v ČR

Náměstkyně D. Vilímková předložila vedení písemnou rezignaci Josefa Páva z funkce člena správní rady nadace. J. Páv uvedl jako důvod své rezignace zdravotní důvody.

Vedení SH ČMS jako zřizovatel bere na vědomí odstoupení Josefa Páva z funkce člena správní rady Nadace na podporu hasičského hnutí v ČR. Rezignace bude předána J. Pátkovi, řediteli nadace, který byl telefonicky pozván na další jednání vedení.

NSA – veřejnosprávní kontrola

Starostka informovala členy vedení, že kontrola NSA byla zahájena ve středu 3. dubna, oznámena byla SH ČMS datovou schránkou 20. března. Kontrola se týká nakládání se státními prostředky v oblasti sportu v roce 2023. Kontrolovanými subjekty jsou: SH ČMS,  KSH Jihomoravského kraje, OSH Jablonec a SDH Michálkovice.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Konference NSA

Na konferenci konané 28. března byl představen návrh připravovaného Zákon o podpoře sportu – představil ho poslanec Karel Haas. Zákon se bude mimo jiné zabývat změnou ve financování sportovních organizací. Byl představen antidopingový program i prevence negativních jevů ve sportu (etický kodex). Dále bylo představitelům svazů (spolků) sděleno nové kritérium pro podání žádostí o státní podporu; minimální výše členského příspěvku každého člena, sportovce směrem k svazu (hlavnímu spolku) 200 Kč/sportovec/rok s platností prokazování od roku 2025.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Konference o sportu

V souvislosti s předchozím bodem starostka navrhla vedení, že je nezbytné zahájit veřejnou celo spolkovou diskusi k tomuto tématu, zjistit názorovou hladinu členů sportovců a trenérů. Představila myšlenku konference o sportu, na akademické půdě, ideálně pod záštitou fakulty, která se zabývá jak studiem „sportu“, tak ideálně např. nabízí i obor spojený s ochranou obyvatelstva.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Etický kodex sportovce SH ČMS, člena sportovního centra respektive člena reprezentační přípravy

Etický kodex byl zpracován ÚORHS. Vedení navrhuje odborné právní posouzení dokumentu.

Vedení schvaluje etický kodex s úpravami, které vzejdou z právního posouzení.

Podpora rozvoje a výstavby sportovních areálů pro hasičský sport

Starostka připomněla, že SH ČMS se dlouhodobě podílí na podpoře výstavby sportovních areálů. Pokud chce žadatel uskutečnit výstavbu nebo provést rekonstrukci sportovního areálu i pro hasičský sport a žádá dotaci od NSA, může požádat SH ČMS, hlavní spolek o vyjádření podpory. Většina investičních výzev dokonce klade jako podmínku potvrzení záměru, tj. jeho zahrnutí v koncepci sportu příslušného svazu. Starostka předložila statistiku podpořených projektů od roku 2021. Celkem sdružení podpořilo 16 investičních projektů.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Žádost o přijetí členství do ČOV (Českého olympijského výboru)

Z. Nytra předložil podmínky podání žádosti o členství v ČOV a možnosti přijetí SH ČMS.

Sportovní svazy řídící jednotlivé sporty se mohou začlenit do oficiální struktury českého sportu tím, že je ČOV:

1) uzná za výlučné představitele daného sportu nebo
2) přijme za člena Českého olympijského výboru

Žádost musí být zaslána do určeného data, společně s další dokumentací (seznam členů, výroční zpráva, organizační struktura svazu a další).

Vedení schvaluje podání přihlášky.

Zápis ze Shromáždění představitelů sborů Plzeňského kraje

Starostka tlumočila informace ze zápisu ze Shromáždění představitelů sborů Plzeňského kraje, které se konalo 14. 3. 2024 v Dobřanech. Na shromáždění byly předány kalendáře od SH ČMS pro mistry republiky v požárním sportu 2023 v kategorii mužů SDH Dobřany (výroba: Sabe).

Vedení vzalo informace na vědomí.

Šablony MŠMT

V rámci operačního programu Evropské unie Jan Amos Komenský, Šablony pro neformální vzdělávání byla všem SDH pracujícím s mladými hasiči zaslána poptávka prostřednictvím datové schránky. Návratek na základě stanovených podmínek bylo 258. Datum podání žádosti o dotační podporu pro tyto sbory je 8. dubna.

Vedení vzalo informace na vědomí a pověřuje J. Orgoníka podáním žádosti.

Sociální fond

Starostka předložila vedení návrh novelizace sociálního fondu. Úpravy byly zapracovány dle požadavků vedení ze dne 23. listopadu 2023.  

Vedení schvaluje novelizaci sociálního fondu.

Asociace velitelů jednotek sboru dobrovolných hasičů – schůzka 27. středa

J. Bidmon informoval o schůzce se zástupci AVJSDH. Došlo ke změně ve vedení asociace, zástupci ocenili, že sdružení za poslední dva roky pro jednotky mnohé udělalo. Další diskuse se týkala ADHR a zařazení AVJSDH mezi základní partnery. Zde SH ČMS vyjádřilo názor, že by si anketa měla zachovat hlavní partnery v zakládající podobě (HZS, SH ČMS, MHJ a ČHJ). Dalším bodem bylo vzájemné působení a spolupráce na poli vzdělávání JSDHO popř. ochrany obyvatelstva či legislativních návrhů.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Změna nájemce – OSSEGG s.r.o.

M. Sojka informoval, že společnost Osseg s.r.o. se rozhodla ukončit nájemní smlouvu v Hasičském domě a zároveň požádala SH ČMS o umožnění pronájmu prostor restaurace a pivovaru novému nájemci společnosti Zas a znova. Změna proběhne za provozu včetně převzetí technologií. Aktuálně se jedná o podobě smlouvy, nájemní smlouva zůstane zachována za stejných podmínek a parametrech jako smlouva současná.

Vedení schvaluje ukončení nájemního vztahu s OSSEGG a pověřuje jednáním s novým zájemcem „Zas a znova“ Ing. Sojku.

 

Informace z ÚHŠ JK

Richard Dudek informoval, že novým zástupcem ředitele v ÚHŠ JK je Bohdan Ptáček, bývalý příslušník HZS (nástup od 1.4.). Dále uvedl, že M. Kvarčák požádal o ukončení spolupráce na projektech UDH a JUNI.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Valná hromada HVP

R. Dudek uvedl, že 30. dubna proběhne v Divadle U Hasičů Valná hromada HVP a.s. Na programu je kromě jiných i zrušení jednoho z bodů usnesení z roku 2015.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Schůzka na GŘ HZS

R. Dudek sdělil, že v úterý 9. 4. je plánována schůzka s plk. Ing. Miroslavem Lukešem ohledně směrnice pro skupiny dobrovolníků ochrany obyvatelstva.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Informace z ÚKRR

K. Barcuch uvedl, že ÚKRR se bude zabývat stížností pana Škrly na neplatnost vyloučení z SDH z roku 2021.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Pozvánky na akce 

datum 

akce 

účast za Vedení SH ČMS 

12. 4.  

Shromáždění představitelů sborů OSH Opava, Zlatníky

R. Dudek 

18. 4.

Středoškolské MČR v požárním sportu, SPŠCH Pardubice

 J. Bidmon

27. 4. 

Setkání hasičských přípravek, SDH Břehy, Přelouč

J. Bidmon 

1.–2.5. 

Akademické mistrovství v požárním sportu, Ostrava

M. Němečková

31. 8.  

111. let založení SDH Podzámčí, obec Kdyně

J. Černý (přeposláno), děkujeme

Zapsala: Mgr. Irena Špačková 

ZÁZNAM ke stažení

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Jaroslav Salivar, Dana Vilímková, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková

Omluveni: Richard Dudek

 

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

 

  • Kontrola plnění usnesení

Trvalé úkoly:

 

24/8-4-2021                VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS.
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS.
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS.
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

 

57/30-3-2023 VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

Aktuální úkoly:

 

 

114/8-9-2022:             VV ukládá ÚORVO připravit úpravu stejnokrojového předpisu o návrhy kalhot s odepínacími nohavicemi pro muže i ženy, sportovní sukni pro ženy a sportovní obuv.

Plnění: splněno

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s problematikou používání symbolů SH ČMS a předmětů s ochrannou známkou.

Plnění: v řešení

126/2-11-2023:          VV SH ČMS

  1. schvaluje OSH Teplice jako organizátora XXVIII. reprezentačního plesu SH ČMS v roce 2025.
  2. pověřuje Ing. Sojku přípravou písemné dohody o pořádání XXVIII. reprezentačního plesu SH ČMS s OSH Teplice.

Plnění: trvá

127/2-11-2023:           VV SH ČMS ukládá všem členům VV SH ČMS informovat příslušné OSH o nezbytnosti naplnění Kalendáře akcí na rok 2024.

Plnění: trvá

9/25-1-2024:               VV SH ČMS ukládá vedoucí ÚORP předložit na únorové jednání Vedení SH ČMS rozpočet slavnostního vyhlášení POODM 2024.

                                    Úprava termínu – březen 2024.

Plnění: splněno

10/25-1-2024:             VV SH ČMS ukládá vedoucímu ÚOROO předložit na únorové jednání Vedení SH ČMS rozpočet Konference OO.

                                    Úprava termínu – březen 2024.

Plnění: splněno

12/25-1-2024:             VV SH ČMS

  1. Ukládá vedoucímu ÚOROO předložit jednání Vedení SH ČMS rozpočet semináře vedoucích OORR a KORR.

Plnění: splněno

 

 

  • Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS z 8. února 2024

Nadace na podporu hasičského hnutí

Starostka byla pověřena odeslat řediteli nadace žádost o sdělení termínu jednání správní rady. Prozatím bez odpovědi.

Splněno.

V rámci jednání vedení byl I. Jirota požádán o doplnění informací: přehled fondů, výpovědní lhůta, přehled výnosů za posledních 5 let, účetní uzávěrka 2023.

Trvá.

160. výročí

Stuhy k praporům (Telč)  – vyhodnocení nabídek, objednávka.

Rozpočet Telč – dokončením návrhu rozpočtu je pověřen J. Bidmon.

Splněno.

 

Stanovy

M. Němečková na předchozím jednání seznámila přítomné s právním názorem na „změnu právní formy“: pobočný spolek x zapsaný ústav. Spolky nemohou ze zákona svou právní formu měnit. V případě ÚHŠ a CHH je tedy nezbytné založit zapsaný ústav. Vedení pověřilo M. Němečkovou zadáním realizace procesu právní kanceláři.

Splněno.

 

 

 

Plán investic

Vedení byl předložen písemně materiál: Plán oprav a investic SH ČMS pro období 2021–2026. Vedení schválilo investiční záměry pro rok 2024 a pověřilo M. Sojku zapracování do rozpočtu.

Splněno.

 

Instruktážně-metodický seminář represe (IMS represe)

IMS represe se bude konat 2. – 3. 3. 2024 v ÚHŠ Bílé Poličany. Vedení schválilo předložený rozpočet s úpravou – pověřilo M. Štěpánka zapracováním nákladové položky: oběd účastníků.

Splněno.

 

Vzory dohod pro JSDHP od GŘ HZS

Starostka informovala, že datovou schránkou byly SH ČMS z GŘ HZS doručeny vzory dohod pro členy JSDHO. Vedení pověřilo I. Špačkovou zveřejněním materiálů na www.dh.cz.

Splněno.

 

  • Příprava jednání VV SH ČMS 21. března 2024 (materiál zaslán elektronicky)

Vedení byl písemně předložen návrh pozvánky na jednání VV SH ČMS.

V souvislosti s bodem VZ 2023 starostka požádala o informaci, jaké podklady ještě nebyly tiskové mluvčí doručeny, aby mohlo dojít k urgenci.

Pozvánka byla po úpravách schválena.

 

  • Příprava jednání SS OSH 20. dubna 2024 (materiál zaslán elektronicky)

M. Němečková předložila návrh pozvánky na SS OSH 13. 4., kde budou projednávány standardní body (průběžná zpráva o činnosti, zpráva o hospodaření a další) a rovněž aktuální body řešení (160. výročí a další).

V rámci SS bude účastníkům předána pamětní medaile k 160. výročí.

Pozvánka byla schválena.

 

  • Vyhodnocení plnění grantů MV, projektu MŠMT a dotací NSA za rok 2023 (Štěpánek, Orgoník/Šulcová, Kolka), materiály zaslány elektronicky

 

MV

Dotace byla čerpána a vyúčtována v plné výši dle účelového určení: zajištění chodu ÚHŠ, spolupráce při odborné přípravě členů SH ČMS, výchova a vzdělávání dětí a mládeže, preventivně výchovná činnost – CHH, soutěže TFA, MČR ve vyprošťování, stabilní aparát SH ČMS. V účelovém určení zajištění akceschopnosti psovodů SDH byla dotace čerpána ve výši 78 % z celkové přidělené částky v tomto grantu.

MŠMT

Čerpaná dotace činila 30, 35% z celkových vyúčtovaných nákladů. Na akcích, které byly podpořeny dotačně, se podílela kancelář SH ČMS – úsek mládeže, 14 krajských pobočných spolků, 77 okresních pobočných spolků, 2 táborové základny a 80 428 SDH – respektive kolektivů mladých hasičů v rámci volnočasových aktivit a 123 kolektivů v oblasti obnovy materiálně – technické základny.

Starostka v této souvislosti uvedla, že dle informací z MŠMT zaslaných do datové schránky je dotace pro rok 2024 krácena o 6,2 % oproti roku předchozímu.

NSA

Nejpodstatnější část dotace byla čerpána prostřednictvím pobočných spolků (SDH, OSH, KSH – konečných příjemců) na zabezpečení postupových a jiných oficiálních soutěží SH ČMS v hasičském sportu mužů a žen i v kategoriích mládeže do 18 let. Kromě dotace v programu „Sportovní svazy“, jsme v roce 2023 získali ještě dotaci na rozvoj materiálně technické základny. Obě dotace byly řádně a v termínu vyúčtovány.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

  • Plnění rozpočtu za rok 2023 (materiál byl zaslán elektronicky)

Členové vedení se seznámili s plněním rozpočtu SH ČMS 2023. Schválený rozpočet byl dodržen. Předběžný hospodářský výsledek SH ČMS je za rok 2023 kladný.

Výroční zpráva 2023

Dále vedení jednalo o formě zprávy o hospodaření ve VZ 2023.

Pro jednání SS OSH bude ve výroční zprávě vložena kompletní textová část, tabulková bude doplněna před tiskem VZ, po finální účetní uzávěrce roku 2023 (daňové odvody apod.). Následně proběhne i vložení do Sbírky listin. 

K jednání SS OSH (duben 2024) bude předložena elektronická verze k připomínkování a následně ke schválení. Tištěná verze bude zadána po kompletaci zprávy o hospodaření tj. 15.06.2024.

Vedení schvaluje harmonogram vydání VZ 2023.

Centrální evidence členů

V souvislosti s rozpočtem 2024 starostka předložila členům vedení stanovisko pracovní skupiny ÚORVO k současnému stavu programu centrální evidence SH ČMS. K jednání byl přizván Josef Orgoník, člen pracovní skupiny, který informoval členy vedení, že dle závěrů pracovní skupiny je nezbytné řešit zejména úpravu funkčnosti stávajícího systému za využití moderních technologií. Program byl vytvořen v roce 2011, na tehdejších dostupných technologiích. Od té doby byly prováděny pouze částečné úpravy funkčnosti a drobné bezpečnostní záplaty. Aktuálně je provoz systému nedostačující a neumožňuje již další vývoj. Systém je nutné zrychlit, vytvořit uživatelsky přijatelnější prostředí a snížit tiskovou administrativu.

Starostka uvedla, že problematiku je třeba řešit neodkladně a v závislosti na vytvoření nabídek zapracovat návrh na úpravu rozpočtu 2024.

Vedení pověřuje J. Orgoníka jednáním se stávajícím správcem systému a J. Salivara poptávkou dalších nabídek na úpravu systému centrální evidence členů SH ČMS.

 

  • výročí

 

Prapory Telč

J. Bidmon informoval přítomné o průběhu příprav:

  • objednávka na stuhy byla odeslána na základě vyhodnocení zaslaných nabídek, dle počtu přihlášených SDH, kterých se přihlásilo 753
  • proběhlo jednání s PČR, HZS a ZS kraje Vysočina
  • v prostoru náměstí vykonávají činnost provozovatelé restaurací, kteří budou o konání akce informováni, další občerstvení zajistí SDH z OSH Jihlava
  • bude navýšena zdravotnická služba nejen ZS, ale i firmou Progress Rescue
  • ústroj praporečníků – je nezbytné uvést v informacích pro přihlášené SDH přesný popis, popř. foto v pokynech pro účastníky s upozorněním, že při nedodržení se bohužel nemůže praporečník s praporem účastnit
  • nástup je domluven s R. Kučerou

Vedení vzalo informace na vědomí. Pověřuje Terezu Vosykovou návrhem pozvánky, vypracováním seznamu hostů a odesláním pozvánek.

 

  • Různé

Rozpočty – republikové POOD a Konference OO.

Vedení projednalo oba předložené rozpočty na uvedené republikové akce.

V rozpočtu POOD byly navrženy dvě úpravy.

Dále byla doplněna informace, že na konferenci je přihlášeno cca 150 účastníků.

Vedení schválilo rozpočet republikového kola POOD 2024 a Konference OO 2024.

 

Hasičské čtení (materiál byl zaslán elektronicky)

Starostka vyzvala členy vedení, zda mají nějaké návrhy na úpravu, či doplnění předloženého materiálu.

Vedení se shodlo na několika úpravách, zejména doplnit vzpomínku na J. Kargera a J. Bochňáka, upoutávku na Prapory Telč a další.

Vedení pověřuje I. Špačkovou zasláním návrhu úprav J. Nitrovi.

Komise požárního sportu CTIF

Z. Nytra informoval vedení, že první jednání Komise požárního sportu CTIF se uskutečnilo v pondělí 19. února v Praze. Celkem se zúčastnilo 11 států, další 4 státy projevily zájem o členství.

Hlavními cíli komise jsou:

  • organizace mezinárodních soutěží v požárním sportu v kategoriích muži, ženy, dorostenci, dorostenky
  • sjednocení pravidel soutěží v požárním sportu v rámci CTIF
  • evidence rozhodčích a jejich odborné školení
  • odborná příprava trenérů
  • pořádání tréninkových kempů v období mezi soutěžemi
  • propagace požárního sportu
  • postupná propagace soutěží v dalších odvětvích hasičského sportu

Vedení vzalo informace na vědomí.

Dopis starosty MSH Praha M. Wagnera

Starostka informovala přítomné o zaslání dopisu od starosty MSH Praha s námětem prokazování totožnosti na sportovních soutěžích MH.

Vzhledem k tomu, že toto téma bylo řešeno VV SH ČMS v rámci diskusních příspěvků ze SS OSH (říjen 2023), vedení pověřilo starostku odpovědí v souladu s usnesením VV SH ČMS č. 27 a 28. ze dne 22.02.2024.

Smlouva se společností TOI TOI

Starostka informovala přítomné, že na základě pověření vedení byla podepsána smlouva o spolupráci na rok 2024. Součástí smlouvy je katalog cen. Sleva na jednotlivé služby či produkty je pro všechny články SH ČMS totožná.

Vedení vzalo informace na vědomí a ukládá T. Vosykové a J. Orgoníkovi rozeslání informací OSH, KSH, SDH (centrální evidence).

Jednání s K. Goláněm

M. Němečková informovala členy vedení o průběhu jednání s K. Goláněm.  Jednání se účastnila starostka, náměstek J. Salivar a právní zástupce SH ČMS.

Hlavním tématem jednání bylo přerušení řízení v návaznosti na předvolání k jednání u soudu prvního stupně 04.04.2024 (žaloba nájemné).

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Asociace sv. Floriána

KSH Zlínského kraje bylo osloveno Asociací sv. Floriána, aby u příležitosti Mezinárodní hasičské poutě na Sv. Hostýn mohly být předány medaile asociace vybraným osobnostem.

Na základě konzultace s organizátory akce se vedení shodlo, že pouť na Sv. Hostýně není vhodným typem akce pro tuto událost.

 

Seminář prevence – 2. až 3. 3. v Přibyslavi

Starostka společně s ostatními členy vedení vyslovila poděkování ÚORP za dobře připravený program semináře, přípravu a zajištění účasti všech přednášejících. Zpětná vazba účastníků semináře je pozitivní.

J. Bidmon uvedl, že jediný nedostatek byl v technickém zázemí v CHH Přibyslav, vlivem nezajištění personální podpory ze strany CHH.

Vedení ukládá ředitelce CHH předat vedoucímu příslušné ÚORR, která seminář či jinou akci organizuje, kontaktní údaje na kompetentní osobu, která bude na organizaci akce spolupracovat.

Hotel Přibyslav – oprava ventilu

J. Bidmon informoval o provedení nezbytné opravy bezpečnostního ventilu na přípojce plynu v Hasičském hotelu Přibyslav.

Vedení souhlasí s opravou, předpokládaný náklad je 50 tisíc Kč.

Zápisy z jednání KSH

Vedení se seznámilo s obsahem jednání z KSH Středočeského kraje (30.01.2024), Plzeňského kraje (6.2.2024), Ústeckého kraje (26.01.2024) a Královéhradeckého kraje (25.01.2024).

Vedení děkuje starostům KSH za průběžnou informovanost prostřednictvím zápisů a bere jednání VV KSH na vědomí.

 

Předávání Titulu Zasloužilý hasič

datum

účast za Vedení SH ČMS

24. 4.

D. Vilímková, J. Aulický, K. Barcuch, J. Netík

25. 4.

R. Dudek, J. Bidmon, J. Salivar, J. Netík

 

Návrhy termínů předávání Titulu Zasloužilý hasič: 11. – 12. 9. a 6. - 7. 11. 2024

Vedení ukládá T. Švejdové informovat o navržených termínech ředitelku CHH Přibyslav.

 

Pozvánky na akce

datum

akce

účast za Vedení SH ČMS

22. 3.

XXVII. sněm ČAHD, SOŠ a VOŠ Frýdek-Místek

Z. Nytra, R. Dudek

24. 3.

Shromáždění představitelů sborů OSH Třebíč, Předín

M. Němečková

26. 3.

Trenérka a cvičitelka roku, Praha 6, ČOV

J. Salivar

2. 4.

6. setkání historiků, filatelistů a sběratelů PA kraje

J. Bidmon

Zapsala: Mgr. Irena Špačková

ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Dana Vilímková, Jaroslav Salivar, Richard Dudek, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková

Omluveni: –

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

 

  • Kontrola plnění usnesení

Trvalé úkoly:

24/8-4-2021                VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS.
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS.
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS.
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

 

57/30-3-2023                VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

Aktuální úkoly:

114/8-9-2022:             VV ukládá ÚORVO připravit úpravu stejnokrojového předpisu o návrhy kraťasů s odepínacími nohavicemi pro muže i ženy, sportovní sukni pro ženy a sportovní obuv.

Plnění: v řešení

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s touto problematikou a jak ji řešit.

Plnění: v řešení

96/22-6-2023:                      VV SH ČMS schvaluje: udělování stuh k praporům výhradně na celostátním setkání praporů v Telči;

VV SH ČMS ukládá ÚORHiM připravit grafický návrh medaile a stuhy a projednat vhodnou formulaci názvu oslav.

Plnění: trvá

  

119/2-11-2023:                      VV SH ČMS

  1. pověřuje starostku SH ČMS ověřením přesnosti námětu J. Černého ohledně startu mladší kategorie.
  2. po projednání diskusních příspěvků ze SS OSH ze dne 14.10.2023 – VV SH ČMS vyjadřuje nesouhlas s tvrzením L. Zemana v bodu 3), které se týkalo vypracování právního posudku k volebnímu období. Pověřuje M. Němečkovou a J. Žižku sdělením tohoto stanoviska dotčeným subjektům a projednáním dalšího postupu.

Plnění: a) splněno, b) v řešení

123/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. ukládá I. Špačkové prověřit aktuální stav ochranných známek SH ČMS a doplnit metodický pokyn, termín do 31.12.2023.
  2. pověřuje M. Němečkovou konzultací s právním zástupcem SH ČMS, jaké jsou možnosti řešení – užívání chráněných symbolů jinými subjekty pro komerční účely.

Plnění: a) splněno, b) v řešení

126/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. schvaluje OSH Teplice jako organizátora XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS v roce 2025.
  2. pověřuje Ing. Sojku přípravou písemné dohody o pořádání XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS s OSH Teplice.

Plnění: trvá

127/2-11-2023:                         VV SH ČMS ukládá všem členům VV SH ČMS informovat příslušné OSH o nezbytnosti naplnění Kalendáře akcí na rok 2024.

Plnění: trvá

 

 

      2) Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS z 23. 11. 2023

Převody nemovitého majetku

Vedení na jednání 23. 11. schválilo prodej pozemku:

  • parcela č. 283 v k.ú. Rajhradice, okres Brno-venkov, o výměře 66 m2, zastavěná plocha a nádvoří Jiřímu Liptákovi na základě srovnání cen v místě a čase obvyklém za 1 000 Kč/m2.

Splněno.

 

Nájemní smlouva: Osseg Pivovary, s.r.o.

M. Sojka přednesl na jednání vedení 23. 11. žádost o prodloužení nájemní smlouvy nájemce OSSEGG. Uvedl, že společnost Ossegg Pivovary, s.r.o. si plní své závazky. V návaznosti na uzavřenou nájemní smlouvu společnost požádala o:

1) vypuštění inflační doložky pro rok 2024

2) vypuštění fixace smluvního nájemného

3) časově omezenou slevu na nájemném pro období 01–03/2024

Vedení souhlasilo s prodloužením nájemní smlouvy s akceptací bodu 1 a bodu 3 žádosti a pověřilo starostku podpisem dodatku o prodloužení smlouvy.

Splněno. Smlouva byla podepsána.

 

Nájemní smlouva: Eva Andrsová

Starostce SH ČMS byla přednesena ústní žádost nájemnice E. Andrsové, užívající byt v Hasičském domě na adrese Blanická 13, Praha 2, která žádala o neuplatnění navýšení nájemného od roku 2024. Vedení souhlasilo s návrhem Ing. Sojky postupovat v souladu s občanským zákoníkem, tj. do 1.1.2024 navýšit regulované nájemné o 20 % ze současného měsíčního nájemného. Tuto výši zachovat následující 3 roky.

Splněno. Smlouva byla prodloužena.

 

Součinnost s GŘ HZS

Starostka informovala vedení, že byla požádána GŘ HZS o součinnost při reakci na dopis od Českého svazu požárního sportu (A. Minarský) s žádostí ohledně podpory, uvolňování sportovců HZS ČR na MS v požárním sportu v Číně v roce 2024, které organizuje Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů se sídlem v Moskvě (ISFFR). Vedení pověřilo starostku součinností s GŘ HZS – odpověď na dopis ČSPS. Vedení rovněž uložilo M. Kolkovi doplnit Rejstřík sportu o významné mezinárodní akce plánované v oblasti hasičského sportu na území ČR organizované SH ČMS ve spolupráci a HZS ČR, do 28.11.2023.

Splněno. Odpověď byla zaslána, rejstřík byl doplněn.

 

      3) Pozvánka na jednání VV SH ČMS 25. 1. 2024, Praha – Újezd u Průhonic

Starostka předložila vedení návrh pozvánky na jednání VV SH ČMS a navrhla do pozvánky doplnit bod týkající se Směrnice SDOO, bez záměru schvalování,  z důvodu, aby na prostudování takto rozsáhlého dokument měli členové VV dostatek času. Vedení s doplněním bodu souhlasilo a pozvánku po úpravě schválilo.  

Pozvánka byla schválena.

 

      4) Souhrnná zpráva ÚKRR 2023 (stížnosti, kontroly, řešení)

Souhrnná zpráva bude předložena VV SH ČMS písemně. K. Barcuch uvedl, že na posledním jednání se ÚKRR kromě jiného zabývala stížností Z. Mourala z OSH Brno-venkov. Na dalším jednání se bude zabývat anonymní stížností doručené na GŘ HZS ČR.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

      5) Aktualizace Termínového kalendáře SH ČMS včetně plánu

Starostka seznámila vedení s aktualizovaným zněním kalendáře činnosti SH ČMS na rok 2024.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

      6) 160. výročí – Velvary, Telč

Prapory Telč

J. Bidmon seznámil vedení s posledním jednáním organizačního výboru akce. Starostka předložila vedení návrh stuhy ke schválení. Stuha bude udělena výhradně k praporům, které se zúčastní setkání v Telči, bude neprodejná. Na základě zkušeností z posledního celostátního setkání praporů v Brně, vedení doporučuje objednávku vyššího počtu stuh, než bude seznam přihlášených účastníků (cca o 20 ks).

Starostka uvedla, že počet účastníků se každým dnem zvyšuje, díky elektronickému systému je možné sledovat vývoj přihlášených. Aktuální seznam byl předložen členům vedení. Dále

uvedla, že díky zpracování celostátní emailové databáze SDH (výpis z centrální evidence) je nyní možné z Kanceláře SH ČMS oslovit všechna SDH.

J. Bidmon požádal, zda by databáze emailů po krajích mohla být poskytnuta starostům KSH.

Starostka požádala členy organizačního výboru  J. Bidmona a Z. Nytru o předložení rozpočtu akce na dalším jednání vedení.

I. Špačková požádala o dodání materiálů k presentaci akce: plakát, pozvánka, program, seznam pozvaných hostů.

Vedení schválilo grafický návrh stuhy k 160. výročí.

Vedení schválilo navýšení objednávky stuh o 20 ks oproti přihlášenému počtu účastníků.

Vedení pověřuje J. Bidmona a Z. Nytru zpracováním návrhu rozpočtu akce s předložením na dalším jednání vedení a iniciovat při jednání organizačního výboru zpracování materiálů dle žádosti tiskové mluvčí.

Oslavy 160. výročí Velvary

Oslavy se budou konat 18. 5. 2024 ve Velvarech. Vedení byla předložena pozvánka a návrh stolní vlaječky pro účastníky oslav (SDH).

Vedení schvaluje návrh stolní vlaječky.

Vedení pověřuje starostku a V. Lišku jednáním s SDH Velvary.

Vedení pověřuje starostku zpracováním rozpočtu včetně příspěvku SDH Velvary.

V souvislosti s oběma významnými akcemi členové vedení odsouhlasili uspořádat tiskovou konferenci v prostorách Divadla U Hasičů. Předpokládaný termín TK je koncem dubna, přizvání budou zástupci GŘ HZS, starosta SDH Velvary a další.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

      7) Různé

Nadace na podporu hasičského hnutí

Starostka připomněla námět J. Slámečky z jednání VV SH ČMS, že je třeba řešit návrh za SH ČMS jako zřizovatele, v souvislosti s úmrtím předsedy Nadace Ing. M. Wovesného a člena Františka Čecha, na členy správní rady. Vedení navrhne VV SH ČMS Václava Lišku a Milana Vykydala (starostu OSH Blansko). Dále vedení navrhne VV SH ČMS vyzvat správní radu nadace k úpravě statutu nadace v souladu se závěry právního rozboru.

Vedení navrhlo doplnit členy správní rady: V. Lišku a M. Vykydala. Návrh bude předložen VV SH ČMS.

 

Sekce sběratelů

Starostka informovala o zápisech z jednání Sekce sběratelů při CHH, které se konalo dne 24. 11. 2023 v Hasičském hotelu Přibyslav.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Právní spory  

Starostka informovala vedení o předvolání k řízení – právní spor „nájemné“. Po dohodě s právním zástupcem, byla kontaktována protistrana s žádostí o stanovisko k přerušení soudního řízení. 

Vedení vzalo informace na vědomí.

Zlatý Záchranářský kříž

Starostka sdělila, že SH ČMS bylo osloveno společností RESCUE press s.r.o. ohledně podání návrhu na udělení ZZK za rok 2023. Členové vedení z předložených návrhů na medaili SH ČMS za záchranu života vybrali návrhy na Z. Lukeše a M. Coufala.

Vedení pověřuje T. Švejdovou zpracováním a podáním návrhu na ZZK.

Dotace NSA (Národní sportovní agentura)

Starostka informovala o čerpání investiční dotace z NSA na 9místný automobil. Dále podala stručné informace o Můj klub 2024. Bude nezbytná úprava centrální evidence. Prokazování sportovců, účastníků soutěží musí stvrdit hlavní spolek.

Dále sdělila, že v oblasti provozní dotace na běžnou sportovní činnost bylo SH ČMS zařazeno do 4. skupiny z 5, ve které by mělo být zachováno 95 % prostředků z loňského roku.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Mezinárodní federace CTIF

Náměstek Z. Nytra informoval přítomné o zahájení činnosti Komise požárního sportu v rámci mezinárodní federace CTIF. Cílem je organizace mezinárodních soutěží v požárním sportu. V tuto chvíli projevilo iniciativu 15 států. Další jednání komise se uskuteční v únoru 2024.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Výcvikový polygon v ÚHŠ Jánské Koupele

Starostka informovala o schválení investiční dotace.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Šablony vzdělávání pro NNO

Starostka informovala o změně v „návrhu výzvy“. Blokace spolků zapsaných v Rejstříku sportu. Vznesena připomínka ČRDM. Je nezbytné připomínku podpořit i ze strany SH ČMS.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Směrnice skupin dobrovolníků ochrany obyvatelstva (SDOO)

Náměstek R. Dudek informoval vedení, že má ke směrnici několik připomínek, které osobně probere se zpracovateli návrhu. Na jednání VV SH ČMS 25.1.2024 bude předložen návrh k prvotní diskusi, nikoliv ke schválení. Návrh byl zaslán k vyjádření GŘ HZS ČR.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Konference ochrany obyvatelstva

J. Bidmon informoval o přípravách Konference OO, 23. března v České Třebové. Starostka požádala o dopracování materiálu o program a návrh pozvánky, ze které bude zřejmé, o jakou cílovou skupinu účastníků se jedná.

Vedení ukládá Nikole Fenclové doplnění materiálů.

 

Dohody o provedení práce (DPP)

Starostka stručně informovala přítomné o úpravách v DPP, DPČ.

Dále sdělila, že GŘ HZS a MPSV vydali společné stanovisko k dohodám o pracích konaných mimo pracovní poměr, zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Je zde uvedena výjimka pro členy JSDHO, úprava by měla platit od 1. března.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Pozvánky na akce

datum

akce

účast za Vedení SH ČMS

26. 1. 24

VH SDH Bojiště (OSH Havlíčkův Brod)

Monika Němečková

22. 6. 24

150. výročí založení sboru SDH Břasy (OSH Rokycany)

J. Salivar

28. 6. 25

170. výročí oslava sboru SDH Petřvald-Březiny u Karviné

R. Dudek

Zapsala: Mgr. Irena Špačková

ZÁZNAM KE STAŽENÍ 

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Jaroslav Salivar, Richard Dudek, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková

Omluveni: Dana Vilímková

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

 

  • Kontrola plnění usnesení

Trvalé úkoly:

 

24/8-4-2021                VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS.
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS.
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS.
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

 

57/30-3-2023 VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

Aktuální úkoly:

114/8-9-2022:             VV ukládá ÚORVO připravit úpravu stejnokrojového předpisu o návrhy kalhot s odepínacími nohavicemi pro muže i ženy, sportovní sukni pro ženy a sportovní obuv.

Plnění: v řešení

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s problematikou používání symbolů SH ČMS a předmětů s ochrannou známkou.

Plnění: v řešení

126/2-11-2023:          VV SH ČMS

  1. schvaluje OSH Teplice jako organizátora XXVIII. reprezentačního plesu SH ČMS v roce 2025.
  2. pověřuje Ing. Sojku přípravou písemné dohody o pořádání XXVIII. reprezentačního plesu SH ČMS s OSH Teplice.

Plnění: trvá

127/2-11-2023:           VV SH ČMS ukládá všem členům VV SH ČMS informovat příslušné OSH o nezbytnosti naplnění Kalendáře akcí na rok 2024.

Plnění: trvá

 

5/25-1-2024:              VV SH ČMS

  1. Ukládá T. Vosykové rozeslat poptávku o pamětní medaile na OSH a KSH do 26. 1. 2024.

Plnění: splněno

7/25-1-2024:              VV SH ČMS

  1. Ukládá T. Švejdové ve spolupráci s OSH České Budějovice dopracovat charakteristiku u návrhu na ZZOV.

Plnění: splněno

8/25-1-2024:              VV SH ČMS 

  1. Ukládá T. Vosykové připravit hlasovací lístky na další jednání VV SH ČMS.

Plnění: trvá

9/25-1-2024:               VV SH ČMS ukládá vedoucí ÚORP předložit na únorové jednání Vedení SH ČMS rozpočet slavnostního vyhlášení POODM 2024.

                                    Úprava termínu – březen 2024.

Plnění: trvá

10/25-1-2024:             VV SH ČMS ukládá vedoucímu ÚOROO předložit na únorové jednání Vedení SH ČMS rozpočet Konference OO.

                                    Úprava termínu – březen 2024.

Plnění: trvá

12/25-1-2024:             VV SH ČMS

  1. Ukládá vedoucímu ÚOROO předložit jednání Vedení SH ČMS rozpočet semináře vedoucích OORR a KORR.

Plnění: splněno

 

  • Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS z 11. ledna 2024

 

160. výročí – Velvary, Telč

160. výročí –pamětní medaile

Poptávka po medailích předčila očekávání. Je objednáno více jak 1 000 kusů medailí.

Je nutné projednat se starosty KSH termíny předávání v rámci jednotlivých OSH a postupný způsob dodávek medailí.

Vedení předloží VV návrh, aby medaile zhotovená u příležitosti 160. výročí byla jako prvním věnována starostům OSH.

 

Prapory Telč

J. Bidmon – rozpočet akce; postupně se doplňují jednotlivé výdajové položky, konečný rozpočet bude předložen po uzávěrce přihlášek SDH.

Poptávkové řízení na stuhy; momentálně jsou k dispozici 3 nabídky.

Starostka uvedla, že aktuálně je přihlášeno více než 600 sborů.

Vedení pověřuje náměstka J. Bidmona a M. Sojku vyhodnocením nabídek (stuhy) a zajištěním objednávky.

 

Oslavy 160. výročí Velvary

M. Němečková informovala vedení, že jednání se zástupci z SDH Velvary proběhlo 30. ledna 2024 v Hasičském domě. Více informací v samostatném bodu 6).

Nadace na podporu hasičského hnutí

Vedení navrhlo VV SH ČMS doplnit členy správní rady nadace: V. Lišku a M. Vykydala.

Splněno, návrh byl předložen a schválen.

 

Zlatý Záchranářský kříž

Vedení pověřilo T. Švejdovou zpracováním a podáním návrhu na ZZK. Členové vedení z předložených návrhů na medaili SH ČMS za záchranu života vybrali návrhy na Z. Lukeše a M. Coufala.

Splněno. Návrhy byly zaslány.

 

Konference ochrany obyvatelstva

J. Bidmon informoval o přípravách Konference OO, která se bude konat 23. března v České Třebové. Starostka požádala N. Fenclovou o dopracování materiálu o program a návrh pozvánky.

Splněno.

 

  • Příprava jednání VV SH ČMS 22. února 2024

Starostka předložila vedení návrh pozvánky na jednání VV SH ČMS a navrhla do pozvánky doplnit stabilní bod pro rok 2024 týkající se oslav 160. výročí. Dalšími body, mimo stálé, bude výroční zpráva.

Pozvánka byla po úpravách schválena.

 

  • Aktualizace Termínového kalendáře SH ČMS včetně plánu zahraničních cest

Starostka seznámila vedení s aktualizovaným zněním kalendáře činnosti SH ČMS na rok 2024. Z. Nytra doplnil, že další termíny zahraničních akcí budou známy po jednání Komise požárního sportu CTIF 19. února. V této souvislosti starostka uvedla, že 3. března se uskuteční první ročník halové soutěže CTIF družstev mladých hasičů v Ostravě za účasti zahraničních týmů (Slovensko, Polsko).  

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

  • Stanovy

K. Barcuch sdělil, že pracovní komise v rámci úprav Stanov nyní pracuje na úpravě dalších vnitřních předpisů: Jednací a Organizační řád. Oba dokumenty by měly být předloženy ke schválení společně se stanovami.

M. Němečková seznámila přítomné s právním názorem na „změnu právní formy“: pobočný spolek x zapsaný ústav. Spolky nemohou ze zákona svou právní formu měnit. V případě ÚHŠ a CHH je tedy nezbytné založit zapsaný ústav a případně provést převody (lidí, majetku..) a poté uskutečnit likvidaci pobočného spolku.

Vedení vzalo informace na vědomí a pověřuje M. Němečkovou zadáním realizace celého procesu (časová osa atd.) právní kanceláři.

 

  • výročí

Slavnosti Velvary

30. ledna proběhla v Hasičském domě schůzka se zástupci SDH Velvary. Za SH ČMS byla přítomna starostka, V. Liška a I. Špačková.

Vedení byl předložen rozpočet akce z hlediska výdajů SH ČMS, který vedení schválilo.

  • SDH Velvary vytvořilo hasičský pracovní sešit pro děti; 200 ks poskytne SH ČMS
  • SH ČMS zajistí presenci VIP hostů a současně využije tento prostor na propagaci SH ČMS
  • Očekávaná je účast cca 70 sborů, aktuálně je k dispozici plakát včetně programu; pozvánka VIP hostů bude vypracována v součinnosti SH ČMS + SDH + město Velvary
  • Dekorování praporů proběhne na náměstí ve Velvarech, bude souběžně probíhat výstava moderní a historické techniky
  • Účast za vedení SH ČMS: Z. Nytra, J. Aulický, D. Vilímková
  • 5. se koná slavnostní valná hromada – účast: M. Němečková

Prapory Telč

J. Bidmon informoval přítomné o schůzce v Telči, která se uskutečnila 30. ledna.

  • hudba = je zajištěn žesťový sextet Ústřední hudby Armády ČR, dále Velký dechový orchestr Letovice a vystoupení ZUŠ Telč
  • ubytování pro ORG štábu bude zajištěno v Panském dvoře (objednávku zajistí T. Vosyková), prezence sborů na náměstí (zajistí J. Fialová), moderátorem bude J. Bezděk (ADHR)
  • stánkový prodej bude probíhat na více místech, pitný režim pro praporečníky se bude rozdávat přímo u prezence (zajistí Panský dvůr), symbolický prostor pro V.I.P. hosty bude zajištěn v Panském dvoře
  • velením tvaru je pověřen R. Kučera
  • na základě potvrzení účasti bude sestaven seznam předávajících (je nutné jich mít více než 12), zajistit pozvání pro (M. Štěpán a D. Ryba)
  • organizační záležitosti v jednání: zábrany, parkování, uzávěrka příjezdové komunikace, sociální zařízení
  • v Telči bude dvěma dobrovolným hasičům předán Záslužný řád českého hasičstva, usnesení VV SH ČMS

 

Předběžný harmonogram:

10 –12h           prezence

12 – 13h          řazení sborů v Panském dvoře

13:15h             pochod na náměstí

14h                  dekorování praporů a náměstí

Vedení vzalo informace na vědomí. Další organizační schůzka v Telči se uskuteční 21. února.

 

  • Plán investic 2021–2026

 

Starostka předložila vedení materiál: Plán oprav a investic SH ČMS pro období 2021–2026. Materiál je doplněn dle aktuálního stavu, jsou zaznamenány realizované investiční záměry z roku 2023:

  1. Projekt úpravy terasy v Blanické – podpořený záměr: vyhotovení dokumentace (projekt, studie)
  2. Oprava balkónů (nároží Blanická a Římská) – podpořený záměr: dokumentace (projekt, rozpočet)
  3. Sociální zařízení v CHH (předsálí hlavního jednacího sálu + výstavní prostory) – podpořený záměr: (zpracování studie, návrh řešení + nabídky a smlouva; realizováno v prostorách předsálí)
  4. Obnovitelné zdroje energie (CHH) – podpořený záměr: zpracování studie
  5. Oprava nádvoří (ÚHŠ JK) – podpořený záměr: stavební povolení vydáno; realizováno
  6. Energetická podpora – přístavba, fotovoltaika (ÚHŠ JK) – podpořený záměr: vydáno stavební povolení,; realizováno
  7. Zpevnění opěrné zdi – částečně realizováno z prostředků ÚHŠ JK; dokončení 2024
  8. Výměna střešní krytiny (TZ Drahotín) – podpořený záměr: realizováno prostředky nájemce

 

Investiční záměry 2024:

  1. Oprava balkónů (nároží Blanická a Římská) – podpořený záměr: oprava 3 balkónů, porušená dlažba a izolace
  2. Klimatizace kanceláří SH ČMS (8 kanceláří) – podpořený záměr: navrhnout technické řešení, rozpočet a provést realizaci
  3. Bistro u zámku Přibyslav – podpořený záměr: pronájem prostor společnosti Chládek a Tintěra (opravy v režii nájemce); nájemní smlouva
  4. Sociální zařízení v CHH (toalety u výstavy pro návštěvníky) – podpořený záměr: probíhají stavební a vodařské vodo instalatérské práce, dokončení z roku 2023
  5. Sociální zařízení (toalety u slavnostního sálu) – podpořený záměr: rozpočet
  6. Výcvikový polygon (objekt venkovního skladu ÚHŠ JK) – podpořený záměr: stavební povolení vydáno, schválena investiční dotace MV ČR; alokace vlastních zdrojů
  7. Nákup trenažerů pro výcvikový polygon (ÚHŠ JK) – podpořený záměr: probíhá bezúplatný převod trenažéru ze SOŠ a VOŠ PO Frýdek-Místek
  8. Zpevnění opěrné zdi, rozšíření příjezdové komunikace (ÚHŠ JK) – podpořený záměr: část realizace oprav zdi z vlastních zdrojů ÚHŠ JK v roce 2023, dokončení v roce 2024
  9. Lezecká laminátová střecha (věž za garážemi ÚHŠ JK) – podpořený záměr: není potřeba stavební povolení – 200 polyesterových chytů, výška 11m; schváleno k realizaci

Vedení bere na vědomí realizované investiční záměry realizované v roce 2023.

Vedení schvaluje investiční záměry pro rok 2024 a pověřuje M. Sojku zapracování do rozpočtu.

 

Činnost ÚHŠ, CHH a Nadace na podporu hasičského hnutí za rok 2023 (osobní účast ředitelů ÚHŠ, CHH, Nadace)

Zpráva o činnosti ÚHŠ Bílé Poličany – přednesl Martin Čížek

  • plnění rozpočtu 2023: kladný výsledek hospodaření
  • byl předložen rozpočet 2024; v případě přidělení dotace na provoz ve výši roku 2023, bez příspěvku SH ČMS
  • ředitel M. Čížek informoval přítomné o probíhajících kursech: Kurzy velitelů strojníků, řada kursů probíhala externě (KSH Jihomoravského kraje, KSH Ústeckého kraje, OSH Jablonec)
  • dále představil plán akcí na I. pololetí
  • v rámci semináře represe bude představen ohňový kontejner
  • v budoucnu plánují doplnit nabídku kursů o odborné kursy TFA; nutné vyřešit financování
  • dále jsou plánovány kursy ve spolupráci s firmami (Dräger) a kurs práce ve výškách
  • dlouhodobá velmi dobrá spolupráce s HZS podniku ČEPRO a HZS Škoda Auto (vyprošťování)
  • byly podány informace o materiálovém dovybavení (virtuální realita – ohňový kontejner, figurína na TFA, vakuová matrace, kalové čerpadlo)
  • pokračuje spolupráce na ubytování uprchlíků z UK

 

Zpráva o činnosti ÚHŠ Jánské koupele – přednesl Radek Fešar

  • plnění rozpočtu 2023: kladný výsledek hospodaření
  • byl předložen rozpočet na rok 2024, v případě přidělení dotace na provoz ve výši roku 2023, bez příspěvku SH ČMS; s výjimkou investice
  • Fešar shrnul rok 2023 (personální změny – kuchařka, účetní), dále uvedl, že zástupce ředitele T. Mikeska podal výpověď z pracovního poměru, od 01. 04. na jeho místo nastoupí nový zástupce
  • fotovoltaický panel je umístěn na střeše – aktuálně se řeší připojení
  • stavební dokumentace a rozpočet pro výstavbu výcvikového polygonu byly předloženy na GŘ HZS
  • automobil Renault Trafic (z SH ČMS) bude převezen do CHH; ÚHŠ obdrží jiný od SH ČMS
  • spolupráce s VŠB- TU Ostrava, SOŠ a VOŠ v Hranicích na Moravě a v Karviné
  • příprava specializačních komerčních kursů s firmami
  • v rámci základní odborné přípravy je největší zastoupení účastníků z MSK kraje, v rámci externích kurzů je největší počet účastníků ze STK kraje

 

Zpráva o činnosti CHH Přibyslav – přednesla Jana Fialová

  • plnění rozpočtu 2023: kladný výsledek hospodaření
  • byl předložen rozpočet na rok 2024, v případě přidělení dotace na provoz a mzdy ve výši roku 2023 příspěvek SH ČMS na provoz 700 000 Kč, mzdová podpora 770 000 Kč
  • ředitelka J. Fialová shrnula činnost CHH za uplynulé období (akce, semináře atd.)
  • v roce 2024 se plánuje oprava sochy sv. Floriána, pronájmy přednáškového sálu a předsálí se zázemím, pronájem bistro sv. Floriána stavební firmě Chládek a Tintěra (náklady a rekonstrukci provede nájemce, viz. bod plán investic)
  • spolupráce s Hasičský hotel Přibyslav – pobytové balíčky na klíč
  • divadelní představí, noc muzeí
  • spolupráce s Městem Přibyslav – MK – dotační tituly
  • změna expozice Kaple: regionální historie; podpora vedení
  • dále informovala vedení o nástup nového zaměstnance do CHH – F. Matouška (zástupce ředitele, edukační programy, propagace SH ČMS)
  • Němečková doplnila: M. Nekula zahájil jednání s CTIF o finanční podpoře CHH (archiv CTIF)

Zpráva o činnosti Nadace na podporu hasičského hnutí – přednesl Ivan Jirota

  • zprávu o činnosti nadace (zprávu dozorčí rady) přednesl člen dozorčí rady Ivan Jirota, ředitel J. Pátek se z jednání omluvil ze zdravotních důvodů

Vedení vzalo informace na vědomí a požádalo I. Jirotu o doplnění informací: přehled fondů, výpovědní lhůta, přehled výnosů za posledních 5 let, účetní uzávěrka 2023.

 

  • Různé

Rozpočty akcí

Vedení pověřuje starostku schválením rozpočtu akcí 2024 do 100 000 Kč.

Instruktážně-metodický seminář represe (IMS represe)

Starostka předložila rozpočet na IMS represe, který se bude konat 2.–3. 3. 2024 v ÚHŠ Bílé Poličany. Účastníkům kursu SH ČMS uhradí oběd.

Vedení schválilo předložený rozpočet s úpravou -  pověřilo M. Štěpánka zapracováním nákladové položky: oběd účastníků.

Žádost o odklad platby odvodů členských příspěvků

Starostka okomentovala žádosti o odklad členských příspěvků.

  • žádost OSH České Budějovice = důvodem žádosti odkladu platby je pořízení Táborové základny v Soběnově (dotační podpora KÚ v průběhu roku 2024)
  • žádost OSH Uherské Hradiště = důvodem žádosti je investice s dotační podporou KÚ (v průběhu roku 2024)

Vedení schválilo odklady platby obou žádostí.

Zpráva z jednání komise TFA

Starostka předložila vedení zprávu z jednání komise TFA (zpracoval R. Kučera). Jednání se uskutečnilo 6. 2. 2024 na MV–GŘ HZS.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Nabídky spolupráce TOI TOI a WC servis

Starostka informovala přítomné o proběhlém jednání se společnostmi TOI TOI a WC servis.

Vedení pověřuje výběrem z obou nabídek starostku M. Němečkovou a náměstka J. Salivara.

Setkání s bývalými zaměstnanci Kanceláře SH ČMS seniory

Starostka informovala členy vedení o plánovaném jednání s bývalými zaměstnanci Kanceláře SH ČMS-seniory, které se bude konat 3. dubna v Hasičském domě.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Vzory dohod pro JSDHP od GŘ HZS

Starostka informovala, že datovou schránkou byla SH ČMS z GŘ HZS doručeny vzory dohod pro členy JSDHO.

Vedení pověřuje I. Špačkovou zveřejněním materiálů na www.dh.cz

Komise požárního sportu CTIF

Z. Nytra informoval, že v pondělí 19. února proběhne v Praze jednání Komise požárního sportu CTIF.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Zápisy z jednání KSH

  • Jihočeský kraj = zakládají Krajskou odbornou radu hasičských soutěží, probíhá praktické školení trenérů požárního sportu, nákup TZ Soběnov
  • Liberecký kraj = příprava Rescue campu v Českém Dubu, vydání sborníku, oslavy 160. výročí – historická jízda (konec v Semilech), 15. 6. dětská hasičská řeka
  • Ústecký kraj = praktická část školení trenérů III. třídy se dokončí 2. 3. v Lounech (školí M. Novák), proběhla inventarizace majetku KSH, nákup pamětních medailí k 160. výročí, oslavy ve Velvarech
  • Středočeský kraj = kontrola krajské revizní rady dotace TFA v SDH Jince, téma hasičského odboje, diskuse nad Směrnicí činnosti ochrany obyvatelstva, diskuse nad Krajskou odbornou radou hasičských soutěží, připomínky k centrální evidenci

Vedení vzalo na vědomí informace ze zápisů.

Pracovní skupina SDOO

Plukovník M. Lukeš navrhl termíny jednání pracovní skupiny SDOO. Za SH ČMS se jednání bude účastnit: Pavel Říha, Martin Štěpánek, Nikola Fenclová a náměstek R. Dudek. V této souvislosti R. Dudek okomentoval podaný grant na Ministerstvo obrany.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Vedení ukládá vedoucím úseků kanceláře SH ČMS návrhy projektů (dotace, granty)  konzultovat s příslušným náměstkem v časovém předstihu.

 

Společnost Alerion

Náměstek J. Bidmon informoval přítomné o jednání se společností Alerion (využívání symbolu SH ČMS registrovaného na Úřadu pro průmyslové vlastnictví – ochranná známka bez souhlasu SH ČMS). Konkrétně se jedná o e-shop nabídku stuh k 160. výročí. 

SH ČMS žádnou zakázku výše uvedeného charakteru firmě Alerion nezadalo.

Jednání v této záležitosti proběhne 15. února v Alerionu v Brně, účastnit se ho bude J. Bidmon a Z. Nytra.

Pozvánky na akce

datum

akce

účast za Vedení SH ČMS

24. 2.

Havířovská hala mladých hasičů

M. Němečková, R. Dudek

9. 3.

Shromáždění představitelů sborů OSH Vsetín

omluva

Zapsala: Mgr. Irena Špačková

ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Dana Vilímková, Jaroslav Salivar, Richard Dudek, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková

Omluveni: –

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

  • Kontrola plnění usnesení

 

Trvalé úkoly:

 

24/8-4-2021                VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

57/30-3-2023                VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

Aktuální úkoly:

 

 

114/8-9-2022:            VV ukládá ÚORVO připravit úpravu stejnokrojového předpisu o návrhy kraťasů s odepínacími nohavicemi pro muže i ženy, sportovní sukni pro ženy a sportovní obuv.

Plnění: trvá

 

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH ČMS do dalšího jednání VV SH ČMS dne 25. 5. 2023.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s touto problematikou a jak ji řešit.

Plnění: trvá

96/22-6-2023:            VV SH ČMS schvaluje: udělování stuh k praporům výhradně na celostátním setkání praporů v Telči;

                                   VV SH ČMS ukládá ÚORHiM připravit grafický návrh medaile a stuhy a projednat vhodnou formulaci názvu oslav.  

Plnění: trvá

118/2-11-2023:          VV SH ČMS pověřuje 1. náměstka starostky SH ČMS J. Bidmona podpisem smlouvy s firmou Starkon, a.s., kde předmětem plnění je rekonstrukce vybraných prostor CHH.

Plnění: splněno

119/2-11-2023:                      VV SH ČMS

  1. pověřuje starostku SH ČMS ověřením přesnosti námětu J. Černého ohledně startu mladší kategorie.
  2. po projednání diskusních příspěvků ze SS OSH ze dne 14.10.2023 – VV SH ČMS vyjadřuje nesouhlas s tvrzením L. Zemana v bodu 3), které se týkalo vypracování právního posudku k volebnímu období. Pověřuje M. Němečkovou a J. Žižku sdělením tohoto stanoviska dotčeným subjektům a projednáním dalšího postupu.

Plnění: a) splněno, b) trvá

123/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. ukládá I. Špačkové prověřit aktuální stav ochranných známek SH ČMS a doplnit metodický pokyn, termín do 31.12.2023.
  2. pověřuje M. Němečkovou konzultací s právním zástupcem SH ČMS, jaké jsou možnosti řešení – užívání chráněných symbolů jinými subjekty pro komerční účely.

Plnění: trvá

124/2-11-2023:                         VV SH ČMS pověřuje starostku odpovědí MF – reakce na návrh vypořádání připomínek SH ČMS, termín do 10.11.2023.

Plnění: splněno

126/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. schvaluje OSH Teplice jako organizátora XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS v roce 2025.
  2. pověřuje Ing. Sojku přípravou písemné dohody o pořádání XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS s OSH Teplice.

Plnění: trvá

127/2-11-2023:                         VV SH ČMS ukládá všem členům VV SH ČMS informovat příslušné OSH o nezbytnosti naplnění Kalendáře akcí na rok 2024.

Plnění: trvá

128/2-11-2023:                         VV SH ČMS pověřuje R. Kučeru a P. Říhu zpracováním návrhu využití prostředků z „povodňového účtu“. Termín 2. 12. 2023.

Plnění: trvá

129/2-11-2023:                         VV SH ČMS schvaluje návrh Hlášení o činnosti za rok 2023 a ukládá vedoucímu ÚORVO J. Orgoníkovi, aby hlášení bylo v souladu s formulářem v centrální evidenci SH ČMS. Termín zpřístupnění – konec listopadu 2023.

Plnění: trvá

131/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. projednalo námitku L. Zemana a ukládá postupovat Vedení SH ČMS při přípravě VI. Sjezdu SH ČMS dle Usnesení ze SS OSH ze dne 14. 10. 2023.
  2. pověřuje starostku SH ČMS písemnou odpovědí L. Zemanovi formou sdělení o projednání námitky VV SH ČMS dne 2.11.2023 a zaslání zápisu z tohoto jednání.

Plnění: splněno

134/2-11-2023:                         VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zpracovali přehled účasti členů ÚOR nejen na jednáních a na akcích pořádaných příslušnou ÚOR v roce 2023. Termín do 20.11.2023

Plnění: splněno

 

      2) Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS z 13.10.2023

 

Převody nemovitého majetku – předložit SS

Návrh na prodej prezentoval Ivan Jirota na Shromáždění starostů OSH 14. října. Jednalo se o prodej pozemku č. 1732, katastrální území Osvračín, okres Domažlice o výměře 3170 m2, orná půda. Cena pozemku je dle odhadu 114 500,- Kč tj. 36,12 Kč/m2.

Splněno. Návrh na prodej byl shromážděním přijat.

 

Mezinárodní rozhodčí CTIF – zajistit účast

ČR byla předložena nabídka na proškolení dalšího mezinárodního rozhodčího soutěží mládeže CTIF. Starostka předložila vedení návrh na Petra Kostrůnka z KSH Zlínského kraje. Vedení návrh schválilo.

Splněno. Byla zajištěna účast Petra Kostrůnka na školení mezinárodních rozhodčí.

 

Sbírka přileb v Hasičském domě – realizovat novou expozici

Sbírka přileb, která byla umístěna v chodbě před kancelářemi sdružení, byla předána majiteli, který požádal o její vydání. Jednalo se o soukromou sbírku J. Aulického. Novou instalaci depozit do uvolněného prostoru připraví CHH. Historická stříkačka, která je umístěna ve foyer Divadla U Hasičů zůstane po dohodě s novým majitelem sbírky umístěna v Hasičském domě a zůstane k dispozici sdružení. 

Splněno. Expozice se už průběžně instaluje a doplňuje. Ohledně historické stříkačky je připravena smlouva k podpisu s novým majitelem. V souvislosti s novou expozicí Vedení uložilo CHH ve spolupráci s Kanceláří SH ČMS doplnit vystavené exponáty o informační štítky. V této souvislosti byla diskutována nezbytnost kartotéky – medailonky (CV) Zasloužilých hasičů (podklad – zdůvodnění návrhu) s ohledem na nutnost plnohodnotně informovat hasičskou veřejnost např. v případě významného životního jubilea či úmrtí.

Vedení ukládá ředitelce CHH zpracovat elektronickou kartotéku do 15.6.2024.

 

Rozpočet SH ČMS – vést intenzivní jednání

V rámci konsolidačního balíčku mělo dojít v příštím roce ke snížení neinvestiční státní dotace pro NNO, tedy i pro SH ČMS, v oblasti MV ČR až o 50 %. Na základě série jednání byla navržena další schůzka na PS PČR dne 3.11.v 8:00 hod.

Splněno. Jednání proběhlo (účast: Monika Němečková, Josef Bidmon a Zdeněk Nytra), alokace pro rok 2024 byla upravena na hodnotu roku 2023. Starostka vyslovila osobní poděkování Drahoslavu Rybovi (na akci ADHR) za jeho pomoc a iniciativu během vyjednávání.

 

Rozpočet 2023 – schválené investice – CHH Přibyslav – podpis smlouvy

J. Bidmon předložil vedení vyhodnocení nabídek na technické zhodnocení prostor předsálí včetně toalet a toalet v expozici v CHH Přibyslav. Vedení pověřilo J. Bidmona ve spolupráci s Ing. Sojkou a právním konzultantem SH ČMS přípravou smlouvy, kterou dle podpisového řádu musí schválit VV SH ČMS.

Splněno. Smlouva byla schválena VV SH ČMS 2. 11. 2023 a podepsána 3. 11. 2023.

 

Účast na jednáních – úkol pro kancelář SH ČMS

Starostka předložila tabulku účasti členů Vedení, VV SH ČMS a členů jednotlivých ústředních odborných rad na jejich jednáních během uplynulého roku. Uvedla, že je nutné v rámci příslušných KSH motivovat členy, jejichž účast nepřesáhla polovinu počtu jednání, případně navrhnout z KSH jiné řešení.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

3) Příprava jednání VV SH ČMS (7. 12. 2023)

Starostka předložila návrh pozvánky. K. Barcuch uvedl, že přednese zprávu z kontroly hospodaření a financování uplynulé akce Pyrocar 2023 (kontrola bude probíhat 29. 11. v Hasičském domě). Náměstek J. Bidmon informoval, že přípravy na XXVII. reprezentační ples SH ČMS stále probíhají bez větších komplikací, další informace podá na VV. Jedním z bodu jednání VV SH ČMS je hodnocení jednotlivých MČR a dalších republikových akcí.

Vedení schválilo pozvánku na jednání VV SH ČMS 7. prosince.

4) Informace ze zápisů VV KSH informace

Starostka okomentovala informace z jednotlivých zaslaných zápisů VV KSH. K dispozici byly tyto zápisy:

  • Ústecký kraj – 22. září
  • Kraj Vysočina – 23. září
  • Středočeský kraj – 3. října
  • Plzeňský kraj – 3. října
  • Ústecký kraj – 3. listopadu

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

5) Hodnocení republikových akcí

Písemně byly předloženy závěrečné zprávy z těchto akcí: MČR Plamen a dorostu, MČR 100 m, MČR věže, MČR v PS, Vyprošťování JSDHO, MČR v běhu na 60 m s překážkami, MČR mužů a žen v klasických disciplínách CTIF a akce Pyrocar. Závěrečné zprávy byly zpracovány včetně plnění rozpočtu. Rozpočty byly dodrženy u všech akcí, ve všech případech došlo k úspoře, s výjimkou MČR CTIF. Zde bylo doloženo jasné odůvodnění – výrazně vyšší počet zahraničních účastníků než v roce 2022, tj. vyšší náklady na stravu a ubytování. Většina akcí proběhla bez zásadních organizačních nedostatků. Zprávy obsahují návrhy na některá patření pro následující roky pro vyšší efektivitu.

Vedení ukládá zpracovatelů doplnit písemný materiál o jména velitelů soutěže a hlavní rozhodčí (před jednáním VV SH ČMS).

 

6) Různé

 

Ceny kursů ÚHŠ

Náměstek R. Dudek předložil vedení ke schválení návrh cen kurzů ÚHŠ pro následující rok 2024.

Vedení schválilo ceny kurzů odborné přípravy členů JSDHO pro členy SH ČMS pro rok 2024.

 

Prodej pozemku Rajhradice

Starostka předložila vedení požadované srovnání cen prodeje pozemků k.ú. Rajhradice.

Vedení schvaluje prodej pozemku parcela č. 283 v k.ú. Rajhradice, okres Brno-venkov, o výměře 66 m2, zastavěná plocha a nádvoří Jiřímu Liptákovi na základě srovnání cen v místě a čase obvyklém za 1 000 Kč/m2.

 

Přehled republikových akcí

Starostka předložila vedení aktualizovaný přehled republikových akcí schválený VV SH ČMS (byl přílohou zápisu z VV z 2.11.2023). Požádala náměstkyni danu Vilímkovou o doplnění návrhu termínu a místa pro MČR v běhu na 60 m s překážkami v roce 2025 a 2026. Návrh ÚORM je před předložením VV SH ČMS nezbytné projednat v příslušných KSH.

Vedení ukládá ÚORM zpracovat návrhy termínů výše uvedených akcí a projednat je ve VV příslušných KSH.

 

Návrh systematizace Kanceláře SH ČMS

Starostka předložila vedení doplněný grafický návrh systemizace pracovních míst Kanceláře SH ČMS. Dle návrhu je v kanceláři momentálně personální podstav 7 pracovních míst. V této souvislosti starostka dále uvedla, že od 1.1.2024 dojde ke změně pracovní pozice, pracovní náplně a dělení úvazku u Ing. Nikoly Fenclové: koordinační, organizační a projektový pracovník úseku prevence, represe a ochrany obyvatelstva (80 %) x organizační pracovník pro registraci (20 %).

Vedení schválilo materiál Systemizace pracovních míst Kanceláře SH ČMS od 1.1.2024.

 

Statut sociálního fondu a sociální program

Starostka předložila vedení návrh na čerpání ze sociálního fondu a programu zaměstnanců Kanceláře SH ČMS za rok 2023. Statut byl schválen 13. 9. 2001 a zásady používání následně 1. 4. 2021.

Vedení navrhuje úpravu statutu: doplnění o příspěvek na zvyšování kvalifikace, úprava hodnot v čl. 4 odst. 5 odpracované roky, věrnost.

Dále vedení projednalo možnosti valorizace mezd pro rok 2024. Vzhledem k plánovaným úsporám v rozpočtu SH ČMS a nejasné situaci v rámci státní podpory v oblasti mzdových nákladů se vedení shodlo, že není možná valorizace v souladu s inflací.

Vedení schvaluje čerpání ze sociálního fondu a sociálního programu za rok 2023.

Vedení ukládá starostce SH ČMS zapracovat návrhy Vedení do Statutu sociálního programu a sociálního programu.

Vedení schvaluje valorizaci mezd zaměstnanců Kanceláře SH ČMS, CHH a ÚHŠ od 1.1. 2024, ve výši 5 % z hrubé mzdy u každého zaměstnance.

 

Nájemní smlouva: Osseg Pivovary, s.r.o.

M. Sojka přednesl Vedení žádost o prodloužení nájemní smlouvy nájemce OSSEGG. Uvedl, že společnost Ossegg Pivovary, s.r.o. si plní své závazky. V návaznosti na uzavřenou nájemní smlouvu požádala o:

1) vypuštění inflační doložky pro rok 2024

2) vypuštění fixace smluvního nájemného

3) časově omezenou slevu na nájemném pro období 01 – 03/2024

Vedení souhlasí s prodloužením nájemní smlouvy s akceptací bodu 1 a bodu 3 žádosti. Pověřuje starostku podpisem dodatku o prodloužení smlouvy.

 

Nájemní smlouva: Eva Andrsová

Starostce SH ČMS byla přednesena ústní žádost nájemnice E. Andrsové, užívající byt v Hasičském domě na adrese Blanická 13, Praha 2, která žádala o neuplatnění navýšení nájemného od roku 2024.

Ing. M. Sojka upřesnil vedení, že nájemní smlouva s E. Andrsovou byla uzavřena ve výši regulovaného nájemného v roce 2014 po ústní dohodě se starostou Ing. K. Richtrem. Na základě ústní dohody s panem starostou byl vydán souhlas SH ČMS, že si nájemnice provede bytové úpravy na vlastní náklady. Regulované nájemné lze upravit dle občanského zákoníku max. 1x za 3 roky v maximální celkové výši 20% ze současného měsíčního nájemného. Ekonomické oddělení doporučuje postupovat v souladu s ustanovením občanského zákoníku.  

Vedení souhlasí s návrhem Ing. Sojky postupovat v souladu s občanským zákoníkem, tj. do 1.1.2024 navýšit regulované nájemné o 20 % ze současného měsíčního nájemného. Tuto výši zachovat následující 3 roky.

 

Hotel Přibyslav

Náměstek Bidmon předložil vedení návrh na odkup movitého majetku, který byl zakoupen nájemcem, na základě předchozího souhlasu SH ČMS. Byl předložen konkrétní seznam. Ing. Sojka doložil výpis o uhrazeném nájemném a náklady SH ČMS v hotelu za rok 2023.

Vedení souhlasí s odkupem vybraného hmotného majetku v Hotelu Přibyslav ve výši uhrazeného nájemného – náklady SH ČMS (pojistné apod.).

 

Jednání Vedení SH ČMS a GŘ HZS

Starostka uvedla, že plánované jednání se zástupci GŘ HZS se uskuteční v úterý 5. prosince v Hasičském domě od 12 h. V rámci jednání proběhne i křest knihy Hasičská vyznamenání SH ČMS 1869 až 1951.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Spolupráce s Ministerstvem obrany

J. Salivar informoval o průběhu jednání s MO. Připravuje se memorandum o vzájemné spolupráci.

V souvislosti s vypsaným grantem MO a jeho podprogramy (107992 Podpora branně-sportovních a technických aktivit obyvatelstva, 107994 Příprava občanů k obraně státu) podalo SH ČMS tři projekty:

  • příprava skupin dobrovolníků pro ochranu obyvatelstva zaměřená na branně-technické aktivity
  • součinnostní cvičení pro dobrovolné hasiče zařazených v JPO
  • mladí hasiči a brannost

Náměstek Salivar uvedl, že je nutné definovat další aktivity a oblasti spolupráce s armádou a MO.

Vedení dále po diskusi dospělo k závěru, že je nezbytné nejen v souvislosti s plánovanou užší spoluprací s MO, ale v souvislosti s presentací činnosti SH ČMS jako takovou, sestavit technický tým, který bude zajišťovat výjezdní akce (např. Dny NATO) a určit koordinačního pracovníka těchto nezbytných aktivit. Tato pracovní náplň náleží CHH, je však nezbytné zohlednit současná personální složení centra a jeho možnosti.

Vedení schvaluje rozšíření pracovních míst v CHH Přibyslav o pozici Koordinační, organizační a projektový pracovník, zástupce ředitele od 1.1.2024.

Součinnost s GŘ HZS – požární sport

Starostka informovala vedení, že byla požádána GŘ HZS o součinnost při reakci na dopis od Českého svazu požárního sportu (A. Minarský) s žádostí ohledně podpory, uvolňování sportovců HZS ČR na MS v požárním sportu v Číně v roce 2024, které organizuje Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů se sídlem v Moskvě (ISFFR).

J. Salivar uvedl, že nejen v souladu s ustanovením dotačních výzev NSA je logické, že sportovec soutěží v jednom sportovním odvětví ve všech soutěžích (i těch mezinárodních) pouze za jeden svaz. SH ČMS má uzavřenou dohodu o vzájemné spolupráci s HZS ČR, jejíž předmětem je i vysílání reprezentace v požárním sportu. SH ČMS v této otázce bude postupovat v souladu s vládou ČR a stanovisky NSA.

M. Němečková uvedla, že je nezbytné zintenzivnit jednání v komisi požárního sportu CTIF, aby byl v dohledné době znám plán mezinárodních akcí pro rok 2024. Dále uvedla, že SH ČMS bylo osloveno k doplnění Rejstříku sportu o plánované významné mezinárodní akce na území ČR do roku 2026.  Z. Nytra sdělil, že se plánují především mezinárodní dorostenecké tréninkové kempy zakončené mezinárodním závodem, ME mužů a žen a Hasičská olympiáda 2026 v Německu. V přehledu je po dohodě s GŘ HZS nutné uvést i národní mistrovství s mezinárodní účastí, a to v obou odvětvích hasičského sportu (PS i klasické disciplíny CTIF).    

Vedení pověřuje starostku součinností s GŘ HZS – odpověď na dopis ČSPS.

Vedení ukládá M. Kolkovi doplnit Rejstřík sportu o významné mezinárodní akce plánované v oblasti hasičského sportu na území ČR organizované SH ČMS ve spolupráci a HZS ČR, do 28.11.2023.

 

Informace z ÚORVO

Náměstkyně D. Vilímková sdělila, že pracovní skupina intenzivně pracuje na úpravách stejnokrojového předpisu, který je ale vzhledem k neaktuálnosti formulací a celkové koncepci nutné přepracovat komplexně včetně textové a grafické úpravy. Předpoklad předložení je na VV 03/2024 a následně na dubnové shromáždění starostů OSH 2024.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Pozvánky na akce

datum

akce

účast za Vedení SH ČMS

24. 11.

Shromáždění představitelů sborů, OSH Náchod

omluva (jednání s DPO)

25. 11.

Shromáždění představitelů sborů, OSH Rokycany

omluva

1. 12.

Předávání stuhy k historickému praporu, SDH Kralovice

J. Salivar

4. 12.

Mše v Chrámu sv. Mikuláše, GŘ HZS, od 18 h

D. Vilímková

4. 12.

Koncert Ligy proti rakovině, Karolinum, od 19 h

I. Špačková

12. 12.

Večer české státnosti, obnova hodnot, kostel Panny Marie Sněžné, od 17 h

V. Liška

 

Zapsala: Mgr. Irena Špačková