Termín prvního Shromáždění starostů OSH byl v letošním roce naplánován na poslední sobotu 9. dubna před Velikonocemi na zámku v Přibyslavi. Úvodní slovo tradičně patřilo starostce sdružení Ing. Monice Němečkové a přednesené zprávě o činnosti SH ČMS za uplynulé období. Starostka vyzdvihla zejména aktivní a obětavou práci dobrovolných hasičů v Krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině a celkovou pomoc všech dobrovolníků v této náročné situaci. Dále se věnovala otázkám hospodaření sdružení, současnému stavu dotací, grantové politice a komplexní ekonomické situaci SH ČMS. Zároveň poděkovala za průběžnou a kvalitní spolupráci a komunikaci s krajskými starosty.

Na shromáždění představili svou činnost Psovodi SH ČMS, prezentaci jejich aktivit přednesl zástupce velitele psovodů Mgr. Pavel Morávek. Jednání starostů nechyběla diskuse k různým dílčím, aktuálním tématům a bodům programu.

Součástí shromáždění bylo rovněž předávání Záslužného řádu českého hasičstva, které proběhlo v reprezentačních prostorech zámku Přibyslav. Oceněno bylo celkem 5 dobrovolných hasičů. Z přítomných získal řád Jan Dumbrovský, Josef Netík, Stanislav Pumprla a Václav Žižka. Jako poslední získal řád, in memoriam, bývalý starosta sdružení Ing. Karel Richter. Vyznamenání převzala jeho manželka Jitka Richterová. Po slavnostním aktu své dojetí neskrýval zejména Václav Žižka, který svou otevřenou a milou povahou rozesmál nejednoho přítomného. „Jsem velmi rád, že mě za mou celoživotní činnost někdo ocenil. Vždy budu mít radost, když se hasičům něco povede a té nové generaci, která teď nastoupila, se zase podaří posunout tu „hasičskou káru“ o něco dál, než jsme ji dotlačili my.“

Další jednání starostů se uskuteční na podzim roku 2022, dobrovolné hasiče čeká poměrně náročná jarní a letní sezóna plná sportovních a společenských akcí, včetně plánované Mezinárodní soutěže ve slovinském Celje. Doufáme, že se všem bude dařit a dosáhnou na cíle a mety, které si na začátku roku vytyčili.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS

foto: Ivo Havlík