Termín druhého Shromáždění starostů OSH byl v letošním roce naplánován na sobotu 22. října na zámku v Přibyslavi. Úvodní slovo tradičně patřilo starostce sdružení Ing. Monice Němečkové a přednesené zprávě o činnosti SH ČMS za uplynulé období. Ve zprávě starostka okomentovala návrh rozpočtu pro rok 2023, důležitost a odpovědnost směrem ke sborům v účtování státních dotací a s tím související grantovou politiku MŠMT a NSA, stejně tak jako nově navázané marketingové a mediální spolupráce v letošním roce. Zmínila rovněž aktivní spolupráci a komunikaci s Generálním ředitelstvím hasičského záchranného sboru. V souvislosti s požárem v Národním parku České Švýcarsko poděkovala za nasazení a obětavost všem dobrovolným hasičům. Na místě bylo použito téměř 400 ks techniky, zasahovalo 418 jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. 

V letošním roce se kromě tradičních akcí opět, po delší odmlce způsobené pandemií covidu, konaly Hasičské slavnosti v Litoměřicích. Starostka podpořila tuto akci a zdůraznila její společenský a kulturní význam pro sdružení. Starostka dále ocenila práci a organizaci v krajích a okresech na jednotlivých soutěžích v hasičském sportu za uplynulé období. Rovněž vyzdvihla úspěchy reprezentačních týmů na Mezinárodní hasičské soutěži ve slovinském Celje. Na závěr vyslovila podporu všem aktivitám dobrovolných hasičů, jelikož všechny vedou ke společné odpovědnosti a spolupráci nejen mezi hasiči, ale mají svůj důležitý význam a přesah do společenského života.

Na shromáždění představil zástupce HVP a.s. Ing. Petr Kobylák program na srovnávání pojištění s názvem Siggy. Dále kromě jiných dostal prostor i vedoucí ÚORR Robert Kučera, aby informoval přítomné o jednání v Komisi pro vyhodnocení investičních dotací pro JSDHO na rok 2023. 

Součástí shromáždění bylo rovněž předávání Záslužného řádu českého hasičstva, které proběhlo v reprezentačních prostorech zámku Přibyslav. Oceněn byl čestný náměstek Lubomír Janeba (*1949).

Poprvé do funkce náměstka starosty SH ČMS byl L. Janeba zvolen v roce 1995. Do této funkce byl následně zvolen na všech konaných sjezdech SH ČMS do roku 2015. Ve výkonu funkce náměstka starosty SH ČMS řídil vnitroorganizační úsek, činnost CHH a činnosti na úseku historie hasičského hnutí. Po tři volební obdobní byl členem mezinárodní komise pro historii CTIF. Pan Janeba je dlouholetým a uznávaným odborníkem SH ČMS na tvorbu a výklad stanov a základních směrnic SH ČMS. Lubomír Janeba v roce 2017 obdržel medaili Za mezinárodní spolupráci I. stupně, je nositelem Řádu svatého Floriána a od roku 2010 je nositelem titulu Zasloužilý hasič. 22.10. 2022 v Přibyslavi obdržel nejvyšší ocenění SH ČMS medaili Záslužný řád českého hasičstva.

Další jednání starostů se uskuteční na jaře roku 2023.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS

foto: Ivo Havlík