První shromáždění starostů v roce 2023 se uskutečnilo po velikonočních svátcích 15. dubna na zámku v Přibyslavi. Starostka M. Němečková tradičně přednesla průběžnou zprávu o činnosti SH ČMS, ve které připoměla významné události uplynulého půlroku, zejména 50. výročí hry Plamen, Mezinárodní rozhovory historiků států CTIF nebo Anketu dobrovolní hasiči roku.  Za organizaci všech sportovních soutěží poděkovala  jménem vedení SH ČMS všem organizátorům, dobrovolníkům i rozhodčím. Kromě jiných bodů připomněla také společné jednání vedení sdružení hasičů a GŘ HZS, jednání se slovenskými kolegy v Šamoríně nebo jednání ČNV CTIF, kde byla vyhodnocena účast českých hasičských sportovců na mezinárodní soutěži.

Uvedla, že s novým nájemcem Hasičský hotel s.r.o. byla podepsána nájemní smlouva, prozatím na dobu určitou do 30. 6. 2024. Oficiální otevření hotelu proběhlo 8. dubna.

Dále byly představeny zprávy o hospodaření SH ČMS za rok 2022 a zpráva o činnosti ÚKRR. Rovněž vystoupila Helena Kotrcová, aby informovala přítomné o další fázi zpracovávání nových Stanov SH ČMS. Svůj příspěvěk k činnosti rady represe přednesl Robert Kučera. Rovněž došlo ke slavnostímu aktu. Tentokrát mezi oceněnými byl Dr. Ivo Havlík, který za svou práci pro dobrovolné hasiče obdržel Řád sv. Floriána.

Dr. IVO HAVLÍK ( *23.1.1947 v Třinci)

Pan Havlík působil jako dlouholetý šéfredaktor hasičského časopisu Alarm Revue, který v roce 2023 ukončil svou činnost. Do redakce Alarm Revue vstoupil v dubnu roku 1999 do funkce šéfredaktora, kterou vykonával po celou dobu svého působení v tomto časopise.  

V devadesátých letech se velmi angažoval i v oblasti mezinárodní spolupráce. Zprostředkoval seznámení tehdejšího starosty SH ČMS Ing. Karla Richtra a prezidenta polských dobrovolných hasičů pana Waldemara Pawlaka, čímž došlo k prohloubení spolupráce mezi polskými a českými dobrovolnými hasiči. Opomenout nelze jeho dlouholetou spolupráci s Centrem hasičského hnutí v Přibyslavi. Aktivně se podílí na organizačním zabezpečení  téměř každého udělování titulů Zasloužilý hasič. Jeho fotografie jsou nedílnou součástí tohoto slavnostního předávání. Ivo Havlík se rovněž  výrazně podílel na organizaci akce Pyrocar a mnoha dalších v Centru hasičského hnutí.

Mgr. Irena Špačková

foto: Miroslav Brát