Druhé shromáždění starostů v roce 2023 se uskutečnilo v polovině říijna 14. 10. na zámku v Přibyslavi. Hned v úvodu přítomní uctili památku minutou ticha zesnulých doborovolných hasičů: vedoucího ÚKRR Ing. Jana Bochňáka, bývalého ředitele UHŠ Jánské Koupele Ing. Jana Kargera a starostu okresního sdružení Most Ing. Ladislava Langmajera. Následně starostka M. Němečková tradičně přednesla průběžnou zprávu o činnosti SH ČMS, ve které připoměla významné události uplynulého půlroku, zejména hasičský festival Pyrocar a další akce. Za organizaci všech sportovních soutěží poděkovala  jménem Vedení SH ČMS všem organizátorům, dobrovolníkům i rozhodčím. Kromě jiných bodů připomněla také uzavření nové smlouvy o spolupráci s GŘ HZS. Rovněž dodala, že sdružení se podařilo opět získat titul: Organizace uznaná MŠMT do roku 2026. Připomněla, že stále probíhají mimosoudní jednání ve stávajících soudních sporech. Zdůraznila, že v rámci konsolidačního balíčku dojde k výraznému snížení neinvestičních dotací pro nestátní neziskové organizace, tedy i pro SH ČMS.

Dále byl představen Ing. Michalem Sojkou rozpočet na rok 2024 a průběžné plnění rozpočtu za rok 2023. Hlavním předmětem jednání byl bod: volební období. Přítomnými starosty bylo odhlasována varianta 1: celý volební cyklus navázat na konání sjezdu v roce 2026 řádně po 5 letech, tedy volby se budou konat v období cca 12/2025 – 07/2026. V dalších bodech člen pracovní skupiny Karel Barcuch představil v prezentaci připomínky od funkcionnářů k úpravě Stanov SH ČMS.

Rovněž došlo ke slavnostímu aktu. Tentokrát mezi oceněnými byl Jidřich Hejduk a Ing. Zdeněk Hanuška, kteří za svou práci pro dobrovolné hasiče obdrželi Řád sv. Floriána.

JINDŘICH HEJDUK ( *14. 9.1966)

Pochází z Podsedic a je zakladatelem projektu Hasičské slavnosti Litoměřice. V roce 2022 se konal již 8. ročník této významné akce. Jindřicha Hejduka k celorepublikovému setkání inspirovaly oslavy stého výročí místního sboru dobrovolných hasičů Podsedice v roce 1996. V této době neexistovala žádná databáze sborů, které by vlastnily historickou techniku, a tak začal Jindra Hejduk spolu s fotografkou Alenou Borlovou jezdit po celé republice, vyhledávat sbory a fotit jejich historické stroje. Společně pak vydali tři knihy o historii, věnující se hasičské technice. První ročník Hasičských slavností v Litoměřicích se uskutečnil v roce 1998, od té doby se pravidelně opakují každé tři roky (s výjimkou roku 2013 kvůli povodním a v roce 2020 z důvodu covidové pandemie). Z lokální okresní akce se stalo mezinárodní setkání hasičů z několika zemí, zejména z Německa, Polska, Maďarska a Slovenska.

Jindru Hejdukovi se podařilo vytvořit funkční organizační tým, který kvalitně zabezpečuje tuto událost po všech stránkách (od dopravy až po prezentační aktivity), s mnohými partnery a sponzory ho dnes už pojí osobní vztahy a přátelství.  Zakládá si zejména na úzkých vazbách a tradicích. Litoměřické slavnosti mají velký dopad nejen do hasičské komunity, ale i směrem k široké veřejnosti, vzhledem k tomu, že se zde propaguje a prezentuje nejen hasičská historie, ale i současná moderní technika. 

ZDENĚK HANUŠKA ( *9. 10.1958)

Plukovník Zdeněk Hanuška je od dětství členem Sboru dobrovolných hasičů Velké Meziříčí. Jeho aktivní činnost mezi dobrovolnými hasiči ho přivedla i na dráhu profesionálního hasiče. Po studiu na Vysoké škole báňské v Ostravě posledních 21 let pracoval jako ředitel odboru IZS a výkonu služby MV – generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Zásadním způsobem se Ing. Zdeněk Hanuška zapsal v oblasti požární ochrany svou metodou výpočtů plošného krytí jednotkami požární ochrany. V devadesátých letech minulého století se jednalo o revoluční metodu, která položila základní kámen pro standardní zajištění požární ochrany v České republice. Dodnes je práce Zdeňka Hanušky primárním stavebním prvkem zajištění požární bezpečnosti jak v hlavním městě, tak i v malých vesnicích v ČR. Výsledky jeho práce jsou známé odborné veřejnosti i v zahraničí.

Zdeněk Hanuška se pravidelně vždy aktivně účastnil jednání Ústřední odborné rady represe i všech dalších jednání jak na poli SH ČMS, tak i jednání mezi sdružením hasičů a generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru. Jeho velkým přínosem je podíl na organizaci soutěží požárního sportu dobrovolných a profesionálních hasičů. Vždy kladl důraz na to, že požární sport přispívá k týmové sounáležitosti, komunikaci a fyzické zdatnosti všech hasičů. Společně se zástupci z řad dobrovolných hasičů řešil a zajišťoval i organizaci zahraničích reprezentací. Jeho přítomnost při jakémkoli jednání byla zárukou kvalitního výsledku ve prospěch věci.

 

Mgr. Irena Špačková

foto: Věra Nutilová