ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Záznam z 5. zasedání Ústřední kontrolní a revizní rady SH ČMS, které se konalo ve dnech 18. – 19.  8.  2022 v Purkarci.

Přítomni:         Jan Bochňák - předseda ÚKRR, Pavla Veselá Kaňková, Dagmar Bittnerová, Jaroslav Říha, František Malý, Vladislav Štefl, Růžena Maděrová, Karel Barcuch, Josef Dvořák, Jan Tichý, Pavel Lamoš

Omluveni:       Bohumil Biegler, Jiří Gavlas

Kancelář SH ČMS:  Ivan Jirota                                    

Jednání bylo svoláno jako řádné. Pozvánka obsahovala tento program:

  1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, projednání a schválení programu jednání,
  2. Prognóza plnění rozpočtu na rok 2022 a informace ke stavu přípravy návrhu rozpočtu na rok 2023,
  3. Informace k hospodaření organizací s majetkovou účastí SH ČMS,
  4. Kontrolní akce a šetření ÚKRR, předání zápisů z provedených kontrol.
  5. Různé (rozprava, poznatky členů ÚKRR).
  1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, schválení programu jednání

            Předseda ÚKRR Jan Bochňák jednání zahájil, přivítal členy a seznámil přítomné s programem jednání (dle pozvánky). Program jednání byl přijat jednomyslně. Zapisovatelem byl zvolen Ivan Jirota, ověřovateli Dagmar Bittnerová a Pavel Lamoš.

  1. Projednání plnění rozpočtu na rok 2022 a informace e stavu přípravy návrhu rozpočtu na rok 2023

            Informaci podal p. Jirota. Uvedl, že ekonomická situace SH ČMS se vyvíjí v souladu se chváleným rozpočtem na rok 2022. V oblasti investiční se připravuje výměna ohřevu teplé vody pro Hasičský dům Praha a zpracování projektu na instalaci fotovoltaických panelů pro tento objekt. Pro sportovní halu Přibyslav bylo vydáno územní rozhodnutí a bude zpracována dokumentace pro stavební povolení. Jsou shromažďovány podklady pro rozpočet pro rok 2023, aby byl připraven pro projednání a schválení na podzimním shromáždění starostů. 

  1. Informace k hospodaření organizací s majetkovou účastí SH ČMS

            Hasičská vzájemná pojišťovna hospodaří se ziskem, který odpovídá schválenému plánu na rok 2022. V souladu s rozhodnutím valné hromady z května letošního roku, pojišťovna prodala objekt v Michli za vyšší cenu než účetní a tím vytvořila mimořádný hospodářský výsledek.

Fire Edit hospodaří se ztrátou způsobenou zvýšenými náklady na tisk a distribuci časopisu Alarm Revue. Vydávání Hasičského čtení je ekonomicky soběstačné. Další postup bude předmětem jednání VV SH ČMS ve druhé polovině roku.

  1. Kontrolní akce a šetření ÚKRR, předání zápisů z provedených kontrol
  2. Kontroly členů VV ve spolupráci s členy ÚKRR na vybraných OSH a KSH se průběžně uskutečňují. V rámci KSH Plzeňského kraje byla jmenována kontrolní skupina ve složení Pavel Lamoš a Pavla Veselá Kaňková, která provedla kontrolu u OSH Klatovy. Průběžný stav kontrol je uveden v příloze tohoto zápisu.

 

  1. Bittnerová informovala, že byla dokončena účetní závěrka a přiznání k dani z příjmu za rok 2021 OSH Trutnov. V účetním programu Pohoda SH ČMS byl pro OSH Trutnov vytvořen oddíl účetnictví 2022 a nasazeny zůstatky účtů z roku 2021. Pracovnice OSH Trutnov účetnictví průběžně vede. Kontrola MŠMT doposud nebyla ukončena.

 ÚKRR vzala průběžnou zprávu o postupu konsolidace účetnictví OSH Trutnov, na vědomí.

 

  1. Kontrolní skupina ve složení Jan Bochňák, Vladislav Štefl a Pavel Lamoš, uskutečnila místní šetření stížnosti p. Kodýtkové z SDH Tedražice. Závěry z kontrolní akce byly předsedou ÚKRR sděleny p. Kodýtkové, která je s uspokojením přijala. Tím byla stížnost uzavřena.
  1. Členové ÚKRR se zúčastnili inventarizací majetku a závazků SH ČMS, Centra hasičského hnutí a Ústředních hasičských škol. Výsledky inventarizací byly zahrnuty do účetních závěrek uvedených subjektů. Závažné nedostatky nebyly zjištěny.

 

ÚKRR vzala průběžnou informaci k inventarizaci majetku SHČMS na vědomí.

 

  1. Různé (rozprava)
  2. Usnesením ÚKRR č. 5/2022 byla Dagmar Bittnerová pověřena, aby ve spolupráci s Kanceláří sdružení, prověřila Metodické pokyny pro kontrolní činnost a navrhla jejich případné změny a doplnění zejména ve mzdové oblasti a oblasti archivace a skartace

D. Bittnerová seznámila členy ÚKRR s výchozími podklady pro mzdovou oblast. Doplnil ji p. Jirota pro oblast archivace a skartace dokladů, kde poukázal na Spisový a skartační řád SH ČMS vydaný Souborem předpisů I/15 – 2006.

Dalším krokem bude konkrétní návrh úprav předpisů:

  • Metodický pokyn předsedy ÚKRR č.1/2017 - Provádění kontrolní činnosti pobočných spolků SH ČMS Kontrolními orgány a revizory
  • Metodický pokyn starosty SH ČMS č. 3/2019 - Metodický pokyn pro provádění kontrolní činnosti VV SH ČMS ve vztahu k organizačním jednotkám – pobočným spolkům SH ČMS

Návrh na oblast mzdovou zpracuje D. Bittnerová a oblast archivace a skartace I. Jirota tak, aby mohly být zaslány členům ÚKRR spolu s pozvánkou na jednání ÚKRR před podzimním jednáním starostů v Přibyslavi.

  1. ÚKRR navrhuje uskutečnit školení členů kontrolních a revizních rad KSH a OSH (vždy jeden člen rady). Akce by mohla proběhnout v roce 2023 v rámci Školení funkcionářů SH ČMS, které se každoročně uskutečňuje v jarních měsících v Přibyslavi.

Předseda ÚKRR poděkoval přítomným za plnění uložených úkolů a věcnou a podnětnou diskuzi na jednání ÚKRR a pozval je na exkurzi do jaderné elektrárny Temelín. Zvláště poděkoval členu ÚKRR Pavlu Lamošovi a starostovi KSH Jiřímu Žižkovi za umožnění této exkurze. Dále uvedl, že příští jednání ÚKRR se uskuteční v pátek 21. října 2022 v předvečer Shromáždění starostů OSH v Přibyslavi.

Zapsal:            Ivan Jirota

Ověřili:           Dagmar Bittnerová a Pavel Lamoš

Příloha : Plán kontrolní činnosti VV SH ČMS v roce 2022 – stav k 31.7.2022