ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni:         Jan Bochňák - předseda ÚKRR, František Malý, Vladislav Štefl, Růžena Maděrová, Karel Barcuch, Josef Dvořák, Jiří Gavlas, Jan Tichý, Pavel Lamoš, Bohumil Biegler, Dagmar Bittnerová

Omluveni:       Pavla Veselá Kaňková, Jaroslav Říha

Kancelář SH ČMS:  Ivan Jirota

 

Jednání bylo svoláno jako řádné. Pozvánka obsahovala tento program:

  1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, projednání a schválení programu jednání,
  2. Projednání materiálů z proběhlých kontrolních akcí a šetření,
  3. Informace k hospodaření organizací s majetkovou účastí SH ČMS
  4. Stav inventarizace majetku SH ČMS k 31.12.2022 s účastí členů ÚKRR
  5. Stav doplnění metodických pokynů pro kontrolní a revizní činnost.
  6. Různé (rozprava)
  7. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, schválení programu jednání

                        Předseda ÚKRR Jan Bochňák jednání zahájil, přivítal členy a seznámil přítomné s programem jednání (dle pozvánky). Program jednání byl přijat jednomyslně. Zapisovatelem byl zvolen Ivan Jirota, ověřovateli Josef Barcuch a Vladislav Štefl

 

  1. Projednání materiálů z proběhlých kontrolních akcí a šetření.
  2. Kontroly na vybraných OSH a KSH se v roce 2022 uskutečnily ve všech krajích, Protokoly z kontrol byly předány Kanceláři SH ČMS k archivaci. Výkonný výbor připravuje plán kontrol na rok 2023. K tomu jim byl Kanceláří SH ČMS poskytnut přehled uskutečněných kontrol od roku 2016 , s tím, že v létech 2020 až 2021 se kontroly z důvodu kovidových opatření neuskutečnily. Návrh tabulky kontrol pro rok 2023 je uveden v Příloze.
  1. Předseda ÚKRR informoval o zprávě přednesené na VV k řešení stížností v roce 2022, ze které vyplynulo, že všechny stížnosti byly řádně prošetřeny a uzavřeny.

 

ÚKRR vzala na vědomí zprávu z kontrol vybraných OSH a KSH členy VV s účastí zástupců ÚKRR, včetně zprávy o řešení stížností za rok 2022.

  1. Informace k hospodaření organizací s majetkovou účastí SH ČMS

 

Informace byly poskytnuty ústně.

Hospodaření Hasičské vzájemné pojišťovny není uzavřeno, je zveřejněn průběžný hospodářský výsledek za ¾ roku 2022, který činí 41 958 tis. Kč. Na tomto výsledku se pozitivně projevil prodej nemovitosti v Michli.

Fire Edit ukončil vydávání časopisu Alarm Revue, od letošního roku bude vydávat pololetně Hasičské čtení. Předpoklad hospodářského výsledku za rok 2022 je ztráta 250 tis. Kč.  

 

ÚKRR vzala informaci na vědomí.                                                                                                 

  1. Stav inventarizace majetku SH ČMS k 31. 12. 2022 s účastí členů ÚKRR

Do inventarizačních komisí pro SH ČMS, Ústředních hasičských škol a Centrum hasičského hnutí, byli začleněni členové ÚKRR. Připravují se podkladové materiály pro inventarizační komise.

Inventarizace hmotného majetku v CHH Přibyslav byla ukončena, dokladová inventura proběhne nejpozději v březnu 2023.

 

ÚKRR vzala informaci na vědomí.                                        

 

  1. Stav doplnění metodických pokynů pro kontrolní a revizní činnost

  

K tomuto bodu D. Bittnerová a I. Jirota a předložili návrh na doplnění „Metodického pokynu pro provádění kontrolní činnosti VV SH ČMS ve vztahu k organizačním jednotkám – pobočným spolkům SH ČMS“ Po obsáhlé diskusi budou do návrhu začleněny připomínky z oblasti skartace dokumentů a doložení prvotních dokladů příjmovými a výdajovými doklady o zaúčtování tištěné přímo z účetního programu (např. Pohody). Doplněný návrh MP je uveden v Příloze a bude předložen do VV SH ČMS.

Metodický pokyn ÚKRR „Provádění kontrolní činnosti pobočných spolků SH ČMS kontrolními orgány a revizory“, nebude prozatím doplňován, vzhledem k tomu, že se předpokládá rozsáhlá změna účetnictví od roku 2024 a novela by měla zahrnout i tuto změnu.

 

ÚKRR vzala průběžnou informaci k doplnění Metodických pokynů pro kontrolní a revizní činnost na vědomí s tím, že doplněný návrh úpravy MP pro kontrolní činnost VV, předá p. Jirota k projednání na VV.

           

  1. Různé (rozprava)
  2. Příští jednání ÚKRR se bude zřejmě konat v Přibyslavi v pátek 14. dubna 2023, před Shromážděním starostů. Termín bude upřesněn s ohledem na ubytování v místě konání.
  3. Konání letního jednání ÚKRR bylo navrženo v ÚHŠ Janské Koupele. Ředitel ÚHŠ sdělil, že prázdninové termíny konání jsou již obsazeny, jediný možný termín je 9. a 10. 6. 2023, nebo pak až v září. Červnový termín byl předběžně zabukován.

Zapsal:            Ivan Jirota

Ověřili:           Karel Barcuch, Vladislav Štefl v.r.