ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: starosta Jan Slámečka, náměstkové starosty: Lubomír Janeba, Jaroslav Salivar, Monika Němečková, Richard Dudek, dále ředitel kanceláře SH ČMS Jan Aulický, předseda UKRR Jan Bochňák, poradce starosty Ivan Jirota, tisková mluvčí Irena Špačková, ekonom Michal Sojka

Přizváni: Jaromír Čapek (HS media s.r.o.), JUDr. Zdena Čížková

Jednání zahájil starosta J. Slámečka, přivítal přítomné a představil harmonogram bodů jednání. V první části navrhl vyslechnout J. Čapka ze společnosti HS media s.r.o., následně dát prostor JUDr. Z. Čížkové, další body jednání by následovaly dle zaslané pozvánky. Všichni přítomní s návrhem starosty souhlasili.

  • Vyjádření Jaromíra Čapka k finanční závazkům vůči SH ČMS (HS media s.r.o.)
  • J. Čapek uvedl, že současná společenská situace stále není pro sport příznivá, veškeré aktivity se zastavily 14. března, stejně tak jako aktivity společnosti HS media s.r.o.
  • J. Slámečka namítl, že se jedná o vyrovnání závazků vůči SH ČMS za rok 2019, které HS media s.r.o. dluží, tudíž současná situace způsobená pandemií koronaviru (od března 2020) není pro vyrovnání závazků určující
  • dále J. Slámečka připomněl, že je platné usnesení z jednání výkonného výboru z 23. ledna, kdy výkonný výbor odsouhlasil variantu vzešlou z návrhu vedení, že SH ČMS trvá na finančním vypořádání v plné výši, dle podepsané smlouvy se společností HS media s.r.o.
  • J. Salivar uvedl, že by bylo rovněž vhodné, mít kvalifikovaný odborný pohled právníka, který představí SH ČMS řešení současné situace

            Vedení se s J. Čapkem dohodlo, že společnost HS media s.r.o. navrhne SH ČMS písemně kompromisní variantu do termínu konání dalšího vedení. Návrh bude následně předložen na nejbližším jednání výkonného výboru.

  • Vyjádření JUDr. Zdeny Čížkové k návrhu pravidel pro nakládání s nemovitostmi
  • V současné době byly na základě souhlasných prohlášení předložených s návrhem na vklad pro SH ČMS katastru nemovitostí převedeny do vlastnictví SH ČMS téměř všechny nemovitosti obsažené v seznamu vyhotoveném Českým úřadem katastrálním a zeměměřickým (dále jen „ČÚZK“) v roce 2014, a to kromě těch, jejichž výměra je zanedbatelná nebo již byly převedeny na některou jinou organizaci (státní hasiči, obce). Je však možné, že existují ještě další nemovitosti, které byly ve vlastnictví dřívějších dobrovolných hasičských organizací, popř. se na ně již zapomnělo, které v tom seznamu z r. 2014 uvedeny nejsou. V praxi se již takové případy vyskytly.

JUDr. Z. Čížková vedení navrhla požádat znovu o nový soupis pozemků ČÚZK a upozornit sbory na to, aby si zkontrolovaly, jaký užívají majetek a jaký majetek jim historicky mohl patřit. J. Slámečka požádal JUDr. Čížkovou, aby vypracovala text, určený sborům, s apelem na kontrolu jejich případného majetku. Připomínky k dopisu by členové vedení měli možnost zasílat do konce září, následně bude dopis předložen ke schválení výkonnému výboru.

  • dále JUDr. Čížková seznámila členy vedení se stavem žaloby Marka Chrobáka, který utrpěl úraz při hasičské soutěži v roce 2016 (závodu se účastnil za SDH Jasénka) – v roce 2019 podal žalobu (mezi žalovanými je i SH ČMS)
  • M. Němečková uvedla, že je v budoucnu nutné upozornit jednotlivá OSH jako organizátory soutěží, aby dbaly na kontrolu jednotlivých závodníků dle platných občanských průkazů, popř. pasů a průkazů členů SH ČMS. V případě Marka Chrobáka se jednalo o postupovou soutěž (okrskovou), u kterých by kontrola totožnosti měla být samozřejmostí.
  • Kontrola plnění usnesení

 

17/2016                      VV SH ČMS ukládá členům VV SH ČMS a starostům KSH a OSH realizovat doporučení zaměření činnosti oblasti ochrany obyvatelstva v podmínkách krajů, okresů a sborů. Úkol trvalý, zodpovídají starostové KSH. (první kontrola v prosinci 2016). Dále ukládá učinit opatření k programu tvorby odřadů civilní obrany.

 

Plnění:            Zůstává v řešení.

3/24-1-2019                VV SH ČMS ukládá Kanceláři SH ČMS

  1. a) vypracovat návrh novelizace Zákona o státních symbolech ČR
  2. b) zpracovat nový výtvarný návrh Znaku SH ČMS

Plnění:            Zůstává v řešení.

140/4-6-2020             VV SH ČMS

  1. Schvaluje ukončení smluvního vztahu, vzniklého na základě smlouvy o spolupráci ze dne 6. 1. 2017 ve znění dodatku k ní, uzavřené mezi Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, IČ 00442739, a HS media s.r.o., IČ 05649919, výpovědí ze strany SH ČMS.
  2. Ukládá Kanceláři SH ČMS vypovědět smluvní vztah, vzniklý na základě smlouvy o spolupráci ze dne 6. 1. 2017 ve znění dodatku k ní, uzavřené mezi Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, IČ 00442739, a HS media s.r.o., IČ 05649919.
  3. Schvaluje vymáhání pohledávek SH ČMS vůči HS media s.r.o., vzniklých z titulu nezaplacených faktur, vystavených v souladu s čl. 3 smlouvy o spolupráci ze dne 6. 1. 2017 ve znění dodatku k ní, v celkové výši 2 597 870,00 Kč.
  4. Ukládá Kanceláři SH ČMS učinit právní kroky související s vymožením pohledávky SH ČMS vůči HS Media s.r.o., vzniklé z titulu nezaplacených faktur, vystavených v souladu s čl. 3 smlouvy o spolupráci ze dne 6. 1. 2017 ve znění dodatku k ní, v celkové výši 2 597 870,00 Kč.

Plnění:                          bod b) splněno dopisem ze dne 10. 6. 2020, bod d) splněno dopisem ze dne 10. 6. 2020

146/4-6-2020              VV SH ČMS

  1. bere na vědomí informace o čerpání grantů MŠMT a MV
  2. ukládá starostům KSH, aby zajistili vložení sportovců do Rejstříku sportovních organizací a sportovců NSA

Plnění:                 Zůstává v řešení.

156/4-6-2020                VV SH ČMS ukládá řediteli Kanceláře SH ČMS předložit podklady (smlouva, dohoda) trenérů Z. Prodělala a M. Pěkného vedoucímu ÚORHS, aby mohly být stanoveny podmínky výběrového řízení na pozici trenérů reprezentace juniorů / mužů do 23 let.

Plnění:                Splněno, předloženo ÚORHS.

162/24-7-2020              VV SH ČMS

  1. bere na vědomí informace o činnosti ÚKRR a doporučuje provést následnou kontrolu v ÚHŠ Bílé Poličany do 31. 8. 2020.

Plnění:                Splněno 25. srpna 2020.

  1. ukládá řediteli Kanceláře SH ČMS ve spolupráci s ÚORVZ a ÚORVO upravit Statuty ÚHŠ z hlediska pracovněprávních vztahů do příštího jednání VV SH ČMS 7. listopadu 2020.

Plnění:               Zůstává v řešení.

166/24-7-2020              VV SH ČMS bere na vědomí informace o hospodaření SH ČMS za 1. pololetí roku 2020 a ukládá řediteli Kanceláře SH ČMS přidat do materiálů na SS OSH písemné tabulky dokladující stav čerpání rozpočtu SH ČMS za I. pololetí roku 2020.

Plnění:               Splněno.

169/24-7-2020            VV SH ČMS

  1. schvaluje předložené návrhy na vyznamenání.
  2. ukládá starostům KSH, aby věnovali zvýšenou pozornost při schvalování návrhů na vyznamenání.

Plnění:               Zůstává v řešení.

170/24-7-2020            VV SH ČMS

  1. schvaluje pokračování studia Univerzity dobrovolného hasiče v období 2021 – 2023.
  2. schvaluje realizaci studia UDH v Ústředních hasičských školách Bílé Poličany a Jánské Koupele, CHH Přibyslav a v případě zájmu i na jiných místech ČR (po naplnění kapacity ÚHŠ a CHH) např. v Českých Budějovicích (garant KSH Jihočeského kraje).
  3. ukládá KSH a OSH vyhledávat a získávat studenty UDH pro období 2021 - 2023.

Plnění:                 Zůstává v řešení.

172/24-7-2020            VV SH ČMS

  1. schvaluje materiál převody nemovitého majetku v rámci SH ČMS k předložení SS OSH, které se koná dne 25. 7. 2020.
  2. ukládá Vedení SH ČMS stanovit zásady převodu nemovitého majetku SH ČMS na jiné spolky nebo subjekty.

Plnění:                 Zůstává v řešení.

  • Zhodnocení shromáždění starostů OSH (průběh jednání, diskuze apod.)
  • L. Janeba shrnul průběh jednání shromáždění starostů OSH z 25. července 2020, shromáždění hodnotil pozitivně bez jakýchkoliv komplikací, probrali se všechny body jednání

Vedení vzalo na vědomí hodnocení shromáždění starostů OSH z 25. července.

 

  • Stav přípravy VI. sjezdu SH ČMS
  • J. Slámečka v úvodu tohoto bodu navrhl členům vedení změnu v plánu práce na rok 2020 – zrušit plánovanou poradu se starosty KSH a termín jednání výkonného výboru ponechat na 6. listopad

Porada se starosty KSH 22. září bude zrušena (nutné informovat o zrušení prostřednictvím kanceláře SH ČMS). Následovat bude jednání výkonného výboru 6. listopadu, které zůstane v původním termínu dle plánu práce na rok 2020.

  • L. Janeba dále navrhl, aby návrhy na vyznamenání byly předloženy a projednány na poradě vedení SH ČMS 20. října, dodatečně budou schváleny na jednání výkonného výboru 6. listopadu

Vedení s návrhem L. Janeby souhlasilo.

 

  • L. Janeba představil upravený návrh harmonogramu VI. sjezdu (úprava stanov bude zúžena pouze na schválení článku č. 37) = konečná úprava bude schválena na jednání vedení 20. října, následně bude předloženo výkonnému výboru 6. listopadu

           Vedení se na základě představení L. Janeby shodlo na následném upraveném návrhu harmonogramu VI. sjezdu: Všichni kandidáti a kandidátky (na starostu/starostku i na náměstka/náměstkyni) se budou představovat osobně. Časový prostor pro kandidáty na starostu bude 10 min, na náměstka 5 min.

           Současně by měl být představen i kandidát na předsedu ÚKRR, časový prostor bude 5 min. Ostatní body v předloženém návrhu byly vedením odsouhlaseny.

 

  • dále L. Janeba představil volební řád VI. sjezdu

Vedení se usneslo, že v návrhu volebního řádu VI. sjezdu ze strany vedení bude uvedeno, že kandidáti nezvolení do funkce starosty nemohou být zařazeni do kandidátky pro volbu náměstků starosty SH ČMS. Na počtu zvolených náměstků (5 nebo 6) se vedení neshodlo, bude o něm jednat na další poradě, v případě, že se na počtu náměstků znovu neshodne, nechá o této variantě hlasovat členy výkonného výboru.

  • Němečková otevřela diskuzi nad počtem nominací členů výkonného výboru z jednotlivých krajů (z nějakých krajů jsou navrženi i tři kandidáti) = ostatními členy bylo potvrzeno, že si kraje musí na Shromáždění představitelů OSH zvolit pouze jednoho kandidáta do VV SH ČMS za kraj, který bude volen na sjezdu
  • termíny konání a obsazení shromáždění delegátů OSH členy vedení – J. Slámečka předložil rozpis obsazení SD jednotlivých OSH, termíny Shromáždění delegátů SDH v jednotlivých OSH předloženy nebyly

Členové vedení se dohodli na obsazení předložených termínů SD jednotlivých OSH.

  • Příprava MČR CTIF a MČR v TFA
  • J. Aulický informoval členy vedení o stavu příprav obou mistrovství, všechny přípravy probíhají bez problémů a dle plánovaného harmonogramu

Vedení vzalo na vědomí stav přípravy obou mistrovství.

  • Různé
  • J. Slámečka přítomné informoval, že obdržel od ministra vnitra dopis s prosbou o pomoc dobrovolných hasičů jako členů volebních komisí v nadcházejících volbách do krajských zastupitelstev a senátu = J. Slámečka uvedl, že tato záležitost je zcela v kompetenci starostů obcí, aby o tuto pomoc sami zažádali
  • M. Sojka předložil a okomentoval rozdělení dotací na sport pro okresy a kraje na rok 2020 (vybavení reprezentací + příprava, finanční prostředky na pořádané soutěže, materiál pro družstva CTIF)
  • J. Salivar podotknul, že by bylo vhodné, aby se zájem o disciplíny CTIF více rozšířil mezi dobrovolné hasiče a finanční prostředky se tak rozdělovaly mezi více družstev
  • M. Sojka doplnil, že finanční prostředky jsou pro družstva účastnící se pravidelně soutěží CTIF, a nikoliv pouze na družstva, u kterých se předpokládá účast na mezinárodní soutěži CTIF v roce 2022
  • dále M. Sojka okomentoval žádosti o dočasné snížení nájmu v Hasičském domě – jedná se o restauraci Ossegg a hotel Petr’s (žádosti byly poslány emailem a dány elektronicky na místě) a trvalé snížení nájmu firmy Juwital,a.s.

Vedení v této záležitosti rozhodlo následovně:

  • nepřistoupit na návrh dočasného snížení firmy Petrs a trvat na úhradě celého nájemného
  • odpustit firmě Ossegg inflační doložku do konce roku 2020 za předpokladu, že budou uhrazeny všechny splatné závazky
  • snížit nájemné firmě Juwital o 1 000,-Kč / měsíc bez DPH

 

  • členové vedení rovněž otevřeli problém „omezení počtu účastníků veřejných akcí“ - pokud bude vládou ČR v dohledné době vydáno a které by mohlo ohrozit sjezd – pro další jednání vedení je nutné připravit krizový scénář, pokud by ke snížení skutečně došlo
  • J. Slámečka požádal členy vedení o schválení návrhu na vyznamenání z OSH Jihlava (vzhledem k tomu, že jejich shromáždění bude už 3. října)

           Čestné uznání = Jaroslav Krejčí (OSH Jihlava)

           Řád sv. Floriána = Ladislav Ligač (OSH Jihlava), Ladislav Kratochvíl (OSH Jihlava), František Kremláček (OSH Jihlava), Ing. František Mencl (KSH Královehradeckého kraje)

            Vedení předložené kandidáty schválilo.

  • L. Janeba otevřel diskuzi nad rozhovorem v Hasičských novinách ze dne 4. září, číslo 17-2020, ročník 31, strana 6 = jedná se o rozhovor s ředitelem HZS Královehradeckého kraje a současným kandidátem do Senátu PČR za volební obvod č. 48, Rychnov nad Kněžnou, brig. gen. Františkem Menclem

Vedení ukládá tiskové mluvčí připravit dopis vydavateli Hasičských novin dopis, ve kterém bude vyjádřena důrazná nespokojenost s tímto článkem. V případě, že se bude tato skutečnost opakovat bude vydavateli vypovězena smlouva.

 

  • I. Jirota požádal členy vedení o schválení smlouvy o dílo na výmalbu schodišť v části budovy Římská 45 v hodnotě 66, 774 Kč + DPH

Vedení předloženou smlouvu schválilo.

  • mimo jednání vedení J. Slámečka na závěr otevřel diskuzi nad vytvořením „pamětního místa pro zesnulého starostu Karla Richtra“

Bylo dohodnuto, že se tímto projektem bude vedení zabývat na dalším jednání. Pamětní místo by mělo vzniknout v CHH Přibyslav.

Zapsala: Mgr. Irena Špačková