ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Monika Němečková, Jaroslav Salivar, Zdeněk Nytra, Richard Dudek, Josef Bidmon, Dana Vilímková, Jan Aulický a Irena Špačková.

Omluven: Jan Bochňák

Jednání Vedení SH ČMS navázalo na jednání Výkonného výboru SH ČMS, které proběhlo 2. 12. 2021 online formou.

  • Zahájení jednání, volba zapisovatele

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a uvedla, že program navazuje na program předchozího jednání VV SH ČMS. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

           Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

  • Opětovná žádost o snížení nájemného HVP, a.s.

M. Sojka představil žádost HVP, a.s. z 1. 11. 2021na snížení nájemného za pronájem nebytových prostor v Hasičském domě, a to prostřednictvím uzavření dodatku Smlouvy o nájmu nebytových prostor. Požadavek na snížení nájmu je minimálně o 50 %.

K bodu proběhla diskuse včetně vyjádření stanoviska ekonomického oddělení SH ČMS. Názor ekonomického oddělení SH ČMS a Vedení SH ČMS na výši aktuálního nájmu zůstává neměnný, s ohledem na revizní posudek společností BOHEMIA EXPERTS s.r.o. Nicméně SH ČMS vnímá blížící se termín ukončení smlouvy o nájemném i složitou logistiku při možném stěhování společnost, a je toho názoru, že je třeba řešit vše s předstihem. Starostka navrhla zahájit jednání o budoucí smlouvě, aby do stanoveného data (30. 6. 2022) měly obě strany jasno o další možné spolupráci i výši nájemného.

  • Žádost o snížení nájmu Divadla U Hasičů

M. Sojka dále představil žádost o snížení nájmu Divadla U Hasičů, která byla předána do kanceláře SH ČMS 22. 11. 2021. Žádost na opětovné dočasné snížení nájmu na rok 2022 vznikla z důvodu omezení činnosti divadla. Podle sdělení v žádosti bylo divadlo nuceno z důvodu onemocnění herců a nižšího zájmu diváků od září do listopadu 2021 zrušit 26 představení. Divadlu byla poskytnuta sleva v roce 2021 ve výši 42,5 % ze stanoveného nájemného. K dnešnímu dni mají nájemné kompletně uhrazeno.

Vedení se shodlo, že v případě Divadla U hasičů se jedná o zcela jiný případ. Nejde o pronájem komerčních prostor kancelářského či administrativního charakteru, kdy tato činnost není zásadně ovlivněna pandemickými opatřeními, ale o atypické prostory, které je obtížné využívat za jiným účelem. Rovněž je nutné zohlednit stále trvající omezení v oblasti kultury. I z toho důvodu navrhuje prodloužit slevu na nájemném ve výši 42,5 % na další první čtvrtletí roku 2022.

  • Různé

Galaodpoledne hasičského sportu

V souvislosti se současnými opatřeními vlády ČR a stávající epidemickou situací se Vedení SH ČMS rozhodlo zrušit plánované Galaodpoledne hasičského sportu, které se mělo konat 29. ledna 2022 v Multifunkčním centru La Fabrika ve Svitavách. Vzhledem k tomu, že byli všichni vítězové oceněni na jednotlivých závodech a mistrovstvích, zbývá pouze dodatečně ocenit vítěze Českého poháru v běhu na 100 m s překážkami. Ocenění připraví Kancelář SH ČMS. Vedení SH ČMS požádá starosty KSH o spolupráci při předání příslušným sportovcům na svých vlastních akcích v kraji.

Projekt RESIMAS a BOZP

Oba projekty řeší Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. ve spolupráci s VŠB – TU v Ostravě. Partnerem projektu Resimas je ÚHŠ v Bílých Poličanech.  Hlavním cílem projektu je na základě analýzy zkušeností nejen z epidemie COVID-19, a dalších zkušeností z mimořádný událostí a katastrof na lokální úrovni vypracovat metodiku, která umožní budovat lokální platformy snižování rizik katastrof. ÚHŠ BP vyslovila prosbu o pomoc s vytvořením dotazníku prostřednictvím náměstka SH ČMS Josefa Bidmona.

Vzhledem k tomu, že ředitel ÚHS BP neposkytl vedení žádné bližší informace, starostka SH ČMS osobně kontaktovala řešitele projektu Resimas z výzkumného ústavu a přítomným navrhla, že se bude osobně účastnit schůzky se zástupci tohoto projektu a vyjasní si podmínky realizace tohoto projektu. O doprovod na schůzku požádala náměstka R. Dudka. Vedení s návrhem starostky souhlasilo.

Připravovaná vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb. o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů ze dne 7. prosince 2021, ve vztahu ke zvláštnímu očkování proti nemoci COVID-19 u fyzických osob, členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obce.

Vedení SH ČMS vedlo k tomuto tématu rozsáhlou diskusi. Starostka poskytla vedení informaci, že ji telefonicky kontaktoval ředitel HZS ČR Ing. Vlček a oznámil ji rozhodnutí vlády zahrnout do této vyhlášky „o povinném očkování na COVID-19 i členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obce. Starostka vyslovila s tímto záměrem jednoznačný nesouhlas s tím, že Vedení SH ČMS podporuje očkování jako jeden z podpůrných prostředků pro zvládnutí pandemie. Nesdílí však názor, že v případě dobrovolných hasičů je na místě nařízení povinnosti prostřednictvím vyhlášky. Přestože vlastní zásahová činnost dobrovolných hasičů a příslušníků HZS ČR je téměř totožná, z hlediska vnitřních i vnějších stimulů i motivace obecně je zde značný rozdíl.

Návrh prohlášení:

Vedení SH ČMS podporuje očkování, jako jeden ze základních prostředků pro zvládnutí pandemie COVID-19. Jsme příznivci motivační kampaně, doporučení i osobních pozitivních příkladů.

Vyslovujeme však jednoznačný nesouhlas se novelizací vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb. o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů ze dne 7. prosince 2021, ve vztahu ke zvláštnímu očkování proti nemoci COVID-19 u fyzických osob, členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obce.

Dle zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně v aktuálním znění, jednotku sboru dobrovolných hasičů (JSDHO) zřizuje obec. Členy jednotek jsou převážně členové Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a dalších spolků působících v oblasti požární ochrany. Činnost v zásahové jednotce vykonávají dobrovolně a nezištně s vědomím, že zmíněný zákon ukládá všem osobám, nejen členům JSDHO, provádět nutná opatření pro záchranu osob, zvířat i majetku. Tato zákonná povinnost nemůže být potlačena neopodstatněnou vyhláškou ministerstva zdravotnictví.

Dobrovolnictví není povinnost. My, dobrovolní hasiči, členové a členky SH ČMS ho ale považujeme za poslání, službu občanům této země. Nejsme zaměstnanci státu a nepovažujeme za rozumné, abychom byli stavěni do situace, kdy pomoc se záchranou zdraví, života a majetku spoluobčanů poskytnout nejen chceme, ale i ze zákona musíme a zároveň dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví v některých případech vlastně nesmíme. To bychom nezdůvodnili ani svému svědomí, natož našim spoluobčanům, starostům obcí či nejširší veřejnosti. Vnímáme, že činnost v jednotkách může klást na členy různé požadavky, včetně zdravotních, s ohledem na jejich specializaci, předurčenost či regionální působnost. Naprosto však odmítáme bezdůvodnou povinnost, která může celý dlouhodobě nastavený systém činnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí do značné míry ohrozit.

Dobrovolnictví je pro nás služba veřejnosti. Opakovaně zdůrazňujeme, že nejde jen o činnost v zásahových jednotkách. Vždy jsme připraveni pomáhat tam, kde je potřeba a tou nejvhodnější formou. Nepromyšlené zákazy a nelogické podmínky však nejsou živnou půdou pro podporu dobrovolné práce.

 

 Zapsala: Mgr. Irena Špačková