ZÁZNAM KE STAŽENÍ 

Přítomni: Monika Němečková, Jaroslav Salivar, Josef Bidmon, Z. Nytra, D. Vilímková, Richard Dudek, I. Špačková, J. Slámečka, Z. Jandová, J. Brychcí, V. Švubová, O. Lacina, J. Henc, V. Nevařil, S. Kotrc, I. Kraus, M. Wágner

Omluveni: J. Aulický, Jan Bochňák, A. Minář, J. Černý, J. Žižka

Hosté: Josef Orgoník, Nikola Fenclová

 

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

           Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

 

  • Informace z jednání Vedení a Výkonného výboru SH ČMS

Starostka podala přítomným informace z jednání vedení ze dne 2. března.

ÚHŠ Bílé Poličany, ÚHŠ Jánské koupele, CHH, Nadace

Vedení na základě diskuse s ředitelem ÚHŠ Bílé Poličany požádalo o návrh tří variant řešení pro případ, že by se majitel objektu, ve kterém ÚHŠ působí, rozhodl ukončit ÚHŠ nájemní smlouvu, popřípadě objekt prodat. Prioritou pro vedení jsou informace, jaké kroky je potřeba učinit, abychom zachovali výukovou činnost pro členy SH ČMS.  V ÚHŠ Janské koupele činnost probíhá dle plánu, v loňském roce proškolili nad rámec požadované kvóty. Stejně jako v BP realizují výjezdní školení. Došlo k zahájení realizace umístění fotovoltaických panelů (studie, stavební povolení, žádost o státní dotaci), tato investice byla schválená v rámci investičního plánu SH ČMS na rok 2023. V CHH prozatím nejsou schopni zajistit provoz centra bez příspěvku SH ČMS (na rozdíl od obou ÚHŠ). Na rok 2023 je plánovaný vyrovnaný rozpočet, ale pouze za předpokladu, že bude vyhověno žádosti podané Nadaci NPHN o mimořádný příspěvek a příspěvek na provoz od SH ČMS bude navýšen o 100 %. Aktivity jsou v CHH připravovány průběžně. V současné době neprobíhá v CHH žádá další vedlejší činnost, která by zajistila centru finanční příspěvky. S ohledem na fungování NPHS ředitelka informovala, že J. Wovesný se stále nevyjádřil, zda bude pokračovat jako předseda správní rady, a dále informovala, že došlo k výměně v dozorčí radě nadace, kde svou činnost ukončila paní V. Ondráková a správní rada jmenovala J. Fialovou.

Různé

V souvislosti s převody pozemků upozornila starostka na rozdílný přístup katastrálních úřadů při zápisu do katastru. Dále sdělila, že byl vyhotoven znalecký posudek na výši nájemného v Hasičském domě v místě a čase obvyklém.

Starostka informovala přítomné, že ve věci HS média byla 8. 2. 2022 podána žaloba o náhradu škody. Soudkyní byl vydán nepravomocný rozsudek bez soudního jednání, ve kterém je určeno zaplacení žalované částky SH ČMS ze strany HS Media. Na základě tohoto rozsudku bude sdružení vráceno DPH z vydaných faktur. Další kroky projedná VV SH ČMS.

V souvislosti s právním sporem „První hasičská“ starostka informovala o sdělení zaslaném do datové schránky SH ČMS: soudní řízení v této věci bylo zahájeno, SH ČMS má ve stanovené lhůtě podat vyjádření. Zároveň uvedla, že ve spolupráci s právním zástupcem SH ČMS bude kontaktovat protistranu s návrhem o přerušení řízení.

Na základě návrhu rady historie OSH Nymburk byl členům vedení předložen návrh na státní ocenění in memoriam pro Františka Procházku. Podáním návrhu v Senátu ČR byl pověřen náměstek Zdeněk Nytra.

Přítomní vzali informace na vědomí.

 

  • Kontrolní činnost OSH a KSH

Kontrola ÚKRR

Starostka představila Plán kontrolní činnosti VV SH ČMS v roce 2023, zároveň připomněla přehled provedených kontrol za strany ÚKRR do roku 2016. Je nutné tento přehled doplnit.

Přítomní vzali informace na vědomí.

Nikola Fenclová představila seznam zveřejněných účetních závěrek ve Sbírce listin pro všechny kraje za období 2014 až 2022. Seznam bude průběžně aktualizován.

Přítomní vzali informace na vědomí s tím, že v příslušných OSH a KSH, kterých se to týká, budou informace do Sbírky listin doplněny.

  • Informace o celostátních akcích SH ČMS

Starostka poděkovala prostřednictvím V. Nevařila organizátorům letošního XXVI. reprezentačního plesu SH ČMS v Uherském Hradišti. V roce 2024 se bude ples konat v Pardubickém kraji, v Hlinsku, v roce 2025 Olomouckém kraji.

MČR hry Plamen = 24. - 25. 6. 2023/Nový Jičín, přípravy probíhají

MČR dorostu v požárním sportu = 1.- 3. 7. 2023/Domažlice, v procesu přípravy

Pouť na Sv. Hostýn = 29. dubna 2023, starosta V. Nevařil informoval, že mši bude sloužit biskup Josef Nuzík. Starostka uvedla, že je nutné poslat emailem pozvánku členům VV SH ČMS a krajským starostům.

Odesláním pozvánek byla pověřena T. Vosyková.

Pyrocar = 18.– 19. 8. 2023/Letiště Přibyslav = Přípravy okomentoval J. Bidmon a J. Slámečka. Zatím bylo doručeno 54 přihlášek od firem, s dalšími firmami se jedná (např. Tatra), je nutné mít dostatečné personální zajištění ze strany sborů. J. Bidmon připomněl další nutné technické náležitosti (příjezdová cesta, toalety pro handicapované a další)

MČR v požárním sportu = 25.– 27. 8. 2023 Sokolov, přípravy probíhají

 MČR v běhu na 60 m = 23. září 2023 = Brno, Z. Jandová informovala o průběhu

 příprav

 MČR ve vyprošťování = 2. 9. 2023, Liberec, starostka J. Brychcí informovala, že místo konání bylo změněno a přesunuto do Sport Arény přímo v Liberci, přípravy probíhají v součinnosti s HZS  

Akce s předpokladem konání v roce 2024

MČR hry Plamen = Hlavní město Praha

MČR dorostu v požárním sportu = Jihočeský kraj

MČR v požárním sportu dospělých = Olomoucký kraj

MČR v běhu na 60 m s překážkami = Ústecký kraj

MČR v TFA = Jihomoravský kraj

 Setkání praporů k 160. výročí  = Kraj Vysočina

 Závod požárnické všestrannosti a brannosti = Benešov

Starostka požádala J. Slámečku, zda by mohl projednat pořadatelství pro MČR v běhu na 100 m na stadionu v Třebíči v roce 2024, musí se jednat o termín na konci sezóny.

Vzhledem k tomu, že v roce 2025 je plánováno MČR v požárním sportu dospělých rovněž v Kraji Vysočina, požádal J. Slámečka o posun termínu na rok 2026. Starostka uvedla, že k posunu může dojít pouze po dohodě s HZS. Záležitost bude projednána na komisi sportu GŘ HZS.

     Přítomní vzali informace na vědomí.

 

  • Dotace

Starostka okomentovala současný stav schvalování státních dotací na rok 2023. Z MŠMT bylo v tomto týdnu vydáno rozhodnutí pro organizace uznané pro oblast práce s dětmi a mládeží. SH ČMS s žádostí uspělo a dotace byla sdružení přidělena.

Na rozhodnutí z MV a NSA stále čekáme.  

Přítomní vzali informace na vědomí.

  • Stanovy

Josef Orgoník okomentoval stanovisko ÚORVO, které se věnovalo délce funkčního období a přípravě nových stanov. Materiál projednal VV SH ČMS a bude předložen k jednání SS OSH dne 15.4. 2023.

Dále starostka citovala stanovisko Městského soudu v Praze.

Mezi starosty KSH se rozvinula diskuse, větší část se přiklání k variantě č. 1:

Celý volební cyklus navázat na konání Sjezdu v roce 2026 řádně po 5-ti letech, tedy volby by se konaly v období cca 12/2025 – 07/2026.
U části orgánů na nižších úrovních bude postupováno dle ustanovení stanov o pokračování do zvolení nových. Těmto funkcionářům není odepřeno ukončit činnost ve své funkci po pěti letech a uskutečnit volbu v příslušném pobočném spolku. V takovém případě budou nové orgány voleny pouze na 1 rok, jako dokončení předchozího volebního období.

Konání volebního cyklu dle výše uvedeného tím není dotčeno.

V návaznosti na zápis do veřejného rejstříku: Městský soud v Praze automaticky nekontroluje délku funkčního období a potvrzuje možné prodloužení funkčního období dle článku 5, odstavce 10 Stanov SH ČMS.

Názor Vedení je totožný. Materiál znovu projedná VV SH ČMS na svém řádném jednání 30.3.2023 tak, aby mohlo být sděleno stanovisko VV SH ČMS na SS OSH dne 15.4. 2023.

 

  • Různé

Smlouva s TOI TOI

Starostům KSH byla předána kopie podepsané smlouvy o spolupráci s firmou TOI TOI na rok 2023.

Výroční zpráva

Výroční zpráva se připravuje a bude zaslána starostům OSH ke kontrole zejména číselných údajů. K tisku a zveřejnění dojde až po schválení na SS OSH. Starostka uvedla, že v celkovém součtu došlo v roce 2022 k úbytku cca 3 000 členů, ale zároveň došlo k výraznému nárůstu počtu u dětí a mladých lidí do 25 let.

Aktualizovaný plán činnosti na rok 2023

Starostka okomentovala aktualizovaný plán činnosti. V květnu se bude konat VV SH ČMS v Brně, v souvislosti s konáním veletrhu PYROS, na kterém se bude prezentovat i sdružení.

Přeregistrace sborů

N. Fenclová předložila přehled aktuálního stavu přeregistrace sborů včetně chybějících dokumentů a podkladů. Dále informovala přítomné, že přeregistraci sborů je nutné stále činit přes hlavní spolek tj. SH ČMS (zaslat originály do kanceláře), ovšem do sbírky listin mohou pobočné spolky zasílat listiny samostatně přes datové schránky.

 

 

Liberecký kraj

Starostka J. Brychcí pozvala přítomné na letošní ročník Jablonecké haly mladých hasičů, letos zaznamenali velký zájem ze strany dětí a mládeže (téměř 1 000 přihlášených). Vznesla dotaz na výrobu stuhy k 160. výročí dobrovolných hasičů, o kterou by měly sbory zájem. Okomentovala dopis od náměstka OSH Semily.

Informace k dotacím z KÚ: Dotace získávají pro KSH i OSH. Pro sbory jsou vypsané dotace samostatně, v rámci několika specifických oblastí (tábory, vzdělávání, historie, soutěže). Spolupráce s HZS je standardně dobrá, nyní probíhá příprava na MČR ve vyprošťování.

Starostka okomentovala projekt www.fontany.cz se kterým plánují akci na příští rok.

Jihomoravský kraj

Starostka Z. Jandová sdělila, že kromě běžných postupových soutěží připravují i MČR v běhu na 60 m s překážkami, záštitu převzal hejtman, o dotaci je požádáno.

V květnu, byli HZS JMK požádáni o organizaci dětského dne s IZS tématikou 27. 5. přímo na výstavišti (během veletrhu PYROS), bude organizován ve spolupráci s HZS JMK. Součástí bude rovněž soutěž TFA mladých hasičů, bude spojeno s vyhlášením POODM.

V menším módu budou pořádat i další dětský den s tématikou IZS 9. 6. na Fakultě stavební VÚT.  Obě akce budou navíc mimo běžnou činnost.

Informace k dotacím z KÚ: Dotace získávají v rámci podepsaného memoranda s krajským úřadem (dotace na přesné položky, příspěvky rozdělují pro OSH + příspěvek pro družstva na MČR a KSH – prostory, pronájmy).

Olomoucký kraj

Informace k dotacím z KÚ: Starostka V. Švubová uvedla, že mají dlouholetou finanční podporu z kraje na KSH i na OSH (rozděleno podle počtu členů a podle počtu sborů). Pro SDH je vypisována výzva samostatně. Každý sbor si můžeme zažádat na kraji např. na soutěže, tábory atd.

Další příspěvek pro KSH je od města Olomouc.

Starostka ocenila nadstandardní spolupráci s HZS, dále úzce spolupracují s KSH MSK kraje na Junior univerzitě a krajských kolech v soutěžích požárního sportu. Organizují krajské soutěže ve spolupráci s HZS: vyprošťování a TFA.

 

 

Hlavní město Praha

Informace o dotacích z Magistrátu Hlavního města Prahy: Starosta M. Wagner uvedl, že získávají dotace na provoz kanceláře, MSH získalo status ostatní složky IZS. Dále získávají dotace na akce, soutěže apod. Magistrát velmi podporuje i spolkovou činnost sborů. Určitý rozdíl je pak v jednotlivých městských částech, každá přispívá jinak.

S HZS je dlouhodobě výborná spolupráce, existuje pravidelná podpora jednotek z magistrátu – v rámci koncepce pro JPO III na 5 let: dotace na výměnu ochranných pomůcek.

V současné době mají 45 sborů.

Soutěž CTIF (I. kolo Ligy CTIF) proběhne na začátku dubna – bude opět v hale Otakara Jandery, s novým ředitelem se podařilo udržet spolupráci.

Starosta M. Wagner se rovněž vyjádřil k dopisu náměstka OSH Semily.

Zlínský kraj

Starosta ocenil spolupráci s HZS, minulý rok s krajským ředitelem HZS podepsali spolupráci o využití věží pro trénink mladých hasičů a dorostu (Uherský Brod, Holenkov). Dále je v plánu uspořádat soutěž ve výstupu na věž, jako motivaci pro trénující závodníky.

Spolupráce se Zlínským krajem je na velmi vysoké úrovni, 4. května je v plánu setkání s hejtmanem Zlínského kraje = ocenění pro dobrovolné hasiče.

Informace o dotacích z KÚ: Dotace z kraje získávají na provoz KSH i OSH, ale i na investiční akce např. na nákup automobilů.

Připravují Rescue camp pro dorost.

Moravskoslezský kraj

Starosta S. Kotrc informoval, že spolupráce s krajem i s HZS je na velmi dobré úrovni. Spolupráce probíhá s HZS už pravidelně na krajských kolech ve vyprošťování. Pořádají soutěž Slezská Harta – vyprošťování na vodě (pro profesionální a dobrovolné hasiče), účastní se i jednotky z Polska. Plánuje se akce: Společně to zvládneme ve Vítkovicích = účastnit se budou všechny složky IZS + armáda = ukázky techniky, TFA a další. V rámci kraje pořádají dorostenecké campy, letní tábory mládeže, krajský pohár TFA (6 kol) a další.

Informace o dotacích z KÚ: Dotace získávají z KÚ stabilně na provoz KSH i všech OSH včetně mzdových nákladů, dále na spolkové i sportovní akce.  Kromě toho si každý sbor v kraji můře žádat samostatně na vybavení kluboven, volný čas, tábory, spolkové akce, publikace, prapory, soutěže a další.

Středočeský kraj

O. Lacina pozval přítomné členy Vedení na shromáždění představitelů OSH v dubnu. Informace o dotacích z KÚ: Sdělil, že dotace pro KSH SČK byly sníženy o 40 % oproti loňskému roku, argumentem ze strany kraje byl nárůst cen energií. Z této dotace může být část poskytnuta OSH nebo SDH. OSH ani SDH si samostatně nemohou žádat na žádné akce.

Na OSH Praha-východ byl zvolen nový starosta a nový výkonný výbor.

 

Ústecký kraj

  1. Henc informoval o dobré spolupráci s HZS, na územních odborech i na kraji.

Informace o dotacích z KÚ: Dotaci získávají z ULK – jednotná dotace pro dobrovolné hasiče (kraj, okresy, sbory, pobočné spolky a jednotky). Lze využít flexibilně, nebyla krácena.

Letos budou znovu pořádat soutěž ve výstupu na cvičnou věž a Stimax cup (60 a100m, seriál 7 soutěží). Starosta rovněž připomněl TOHATSU cup – závod v požárním útoku pro Jednotky SDHO (účast: 28 týmů) a 4. ročník TFA na Házmburku (loňská účast: 130 dospělých a 250 dětí).

Královehradecký kraj

Starosta I. Kraus informoval, že na KSH připravují kalendář akcí na celý rok, spolupracují jak s HZS, tak s krajem. Pro letošní rok mají podepsanou smlouvu s HZS ohledně užívání stadionu HZS v Hradci Králové, sbory se podepisují do kalendáře, mohou stadion využít pro tréninky. Pořádají školení po okresech na získání odborných způsobilostí.

Informace o dotacích z KÚ: Od kraje získávají finanční dotaci na provoz: část pro KSH, část pro jednotlivé okresy.  Dále kraj vypisuje dotační tituly pro jednotlivé sbory – např. pro pořízení překážek či jiného vybavení sborů, na akce.

Bylo zkolaudováno Centrum pro školení mládeže v Bílých Poličanech – 11. dubna bude budova oficiálně otevřena, kraj přispěl na realizaci. 

MČR ve výstupu na věž bude probíhat ve spolupráci s HZS KHK.

Kraj Vysočina

J. Slámečka informoval přítomné, že v současné době probíhají shromáždění OSH, krajské shromáždění bude 25. dubna.

Informace o dotacích k KÚ: Problém se Sperbank byl vyřešen. Z kraje byly přislíbeny stejné dotace jako v loňském roce. Dotace mohou žádat zvlášť jak obce na jednotky, tak sbory na akce, dotace rovněž získává KSH, jak na provoz KSH, tak pro jednotlivá OSH.  V současné době se podílejí na přípravě Pyrocaru v Přibyslavi.

Pardubický kraj

  1. Bidmon sdělil, že by v příštím roce rádi uspořádali Junior univerzitu, jinak se věnují běžné činnosti okresů a kraje. Spolupráce s HZS probíhá standardně dobře, stejně jako s krajem.

Informace o dotacích z KÚ: Financování probíhá variabilním způsobem: V letošním roce získali například i investiční dotaci,  příspěvek od kraje pro každý okres na osobní automobil, dále dostávají příspěvek na provozní činnost KSH i všech OSH. Kromě toho získávají příspěvek na činnost, organizaci soutěží apod.  Sbory si mohou žádat napřímo, samostatně, a to zejména v oblasti sportu nebo historie (např. repasování starých vozidel).

Zapsala: Mgr. Irena Špačková