ZÁPIS KE STAŽENÍ

Termín: 28. 6. 2023

Místo: Hasičský dům, Praha

Účast

Přítomni: Pavel Říha, Jiří Šustr, Vladislav Strejc, Daniel Kubásek, Mgr. Pavel Štyndl DiS. MBA, Radek Vávra, Ing. Tomáš Bartoň, Bc. Richard Dudek, Ing. Miroslav Vacek, kpt. Mgr. Martina Buchtová, Mgr. Martin Štěpánek, Bc. Nikola Fenclová DiS.

Omluveni: Josef Bidmon, Ing. Jaroslav Salivar, Ing. František Štrébl, Bohumír Martínek, Bc. Václav Jankovský, Ing. Vladimír Vondruška, Bc. Zdeňka Jandová

Vedoucí rady přivítal členy rady na jednání a seznámil přítomné s programem jednání.

  • Zahájení
  • Stálé body jednání
    • Kontrola plnění úkolů z minulých jednání
    • Stav plnění dlouhodobých úkolů
    • Informace z jednání Vedení a VV SH ČMS
    • Organizační záležitosti
  • Informace z GŘ HZS ČR o činnosti v oblasti ochrany obyvatelstva
  • Informace o postupu práce na směrnici pro vytváření SDOO
  • Příprava setkání vedoucích rad OO – Přibyslav
  • HOPE-LOG
  • Informace z ÚORP
  • Různé
  • Závěr

Po kontrole úkolů z minulého jednání a stavu plnění dlouhodobých úkolů, informoval podrobně přítomné o jednáních VV SH ČMS Bc. Richard Dudek. Informace jsou plně dostupné na stránkách sdružení https://www.dh.cz/index.php/test-2/vykonny-vybor-sh-cms/jednani-vykonneho-vyboru.

3) Mgr. Martina Buchtová z GŘ HZS ČR stručně informovala ohledně problematiky v oblasti ochrany obyvatelstva – od 1. 7. 2023 nastává velká změna mimo jiné i v oblasti uprchlické krize, např. ubytování pro uprchlíky.

4) Po konzultacích s Vedením SH ČMS bylo rozhodnuto o zestručnění původního návrhu Směrnice pro SDOO. Tohoto úkolu se ujala Nikola Fenclová. Pro možnost konzultací tohoto materiálu bylo navrženo vedoucím rady on-line jednání. Termín odeslání směrnice členům rady je 23. 7. 2023.

5) Vedoucí rady podal informaci o formátu setkání, který bude po dohodě členů rady jednodenní. Bylo představeno složení plánovaných přednášek a přednášejících. Časově bude harmonogram sestaven dle možností přednášejících. Do konce července je předpoklad sestavení finální verze časového harmonogramu celé akce. Vedoucí rady požádal členy o součinnost v získání kontaktů na zájemce o účast na tomto setkání, kde termínem dodání daných kontaktů je 31. 7. 2023. Z každého okresu by měl přijet vedoucí OOROO. V případě absence či nečinnosti rady ochrany obyvatelstva bude osloven vážný zájemce, který se o problematiku ochrany obyvatelstva zajímá. Pozvánky budou rozeslány v součinnosti se členy ÚOROO pro přímé informování vážných zájemců, ale i prostřednictvím Kanceláře SH ČMS.

6) Martin Štěpánek podal stručnou zprávu o platformě HOPE-LOG, zapojení SH ČMS do tohoto projektu a možnosti ve směru vzdělávání členů SH ČMS. Dále informoval o setkání členů tohoto seskupení, které proběhlo ve středu 10. května v Divadle U Hasičů. Jednání Kulatého stolu platformy HOPE-LOG se zúčastnili zástupci významných nestátních neziskových organizací působících na poli ochrany obyvatelstva (ADRA, ČČK, ČvT, Diakonie, SH ČMS a další), generálního ředitelství HZS ČR, Teritoriálních sil AČR, Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva zdravotnictví. Hlavním předmětem tohoto jednání byla oblast zefektivnění humanitární logistiky.

Zároveň byla podána informace o schůzce na GŘ HZS ČR, které byl přítomen Martin Štěpánek, Daniel Zlatník, Josef Bidmon, Pavel Říha a za GŘ HZS ČR plk. M. Lukeš a plk. E. Tilcerová. Na této schůzce byl projednán cíl platformy HOPE-LOG, možnosti vzdělávání a spolupráce v této oblasti a bylo představeno rozdělení činností SDOO. Na základě dotazu, který na tomto jednání zazněl, budou na GŘ HZS ČR dodány materiály pro vzdělávání členů SH ČMS v oblasti ochrany obyvatelstva a SDOO. Jedná se o podklady ke kurzům TOO, Specialista OO a instruktor PVČ – vydány jsou materiály – Metodický manuál pro přípravu preventistů ochrany obyvatelstva, Metodický manuál pro přípravu techniků ochrany obyvatelstva a Metodický manuál pro přípravu specialistů ochrany obyvatelstva. Jako další informoval kolega M. Štěpánek o jednání s ředitelem ČČK, kde je připravována schůzka s panem Smejkalem, který má na starost humanitární jednotky ČČK.

Mgr. Štyndl informoval o skutečnosti, že od ledna je v platnosti nové nařízení EU ke kritické infrastruktuře, které pojednává o rozšíření počtu prvků kritické infrastruktury. Mgr. Buchtová reagovala na tuto informaci s tím, že je připravován nový zákon o IZS a na toto je zde pamatováno. Dále informoval o skutečnosti, že vláda má na programu jednání schvalování nové Bezpečnostní strategie ČR, kde po jejím schválení by bylo vhodné informovat ostatní členy rady. Vedoucí rady požádal Mgr. Buchtovou o součinnost v této oblasti a možnost prezentace důležitých bodů této strategie.

7) Bc. Nikola Fenclová informovala přítomné členy rady o činnostech v oblasti prevence a také o vyhlášení republikového kola soutěže POODM, které proběhlo na zámku Přibyslav 23. 6. 2023 a o připravovaných změnách v organizačním zabezpečení soutěže POODM. Připomněla termín konání semináře pro preventisty, který bude pořádat ÚORP v termínu 7. 10. 2023.

8) V bodu Různé si vzal na úvod slovo vedoucí rady a požádal přítomné členy o převedení části plánovaných bodů do dlouhodobých úkolů.

Jedná se o následující:

  1. Náplň Rámcové dohody o spolupráci HZS a SH ČMS – v současné době návrh dohody předložena k připomínkování na GŘ HZS. Problematika ochrany obyvatelstva a SDOO zde byla ze strany SH ČMS zahrnuta. Přesunuto – dlouhodobé.
  2. Úprava pojistné smlouvy u HVP s ohledem na činnost SDOO –nemáme informaci, v jaké fázi se toto jednání nachází. Přesunuto – dlouhodobé.
  3. Doporučení pro humanitární sbírky – materiál byl postoupen Vedení SH ČMS, kde čekáme na vyjádření. V tomto směru je předpoklad, že bude nutný soulad s materiály GŘ HZS ČR. Přesunuto – dlouhodobé.
  4. Místo a úloha ÚOROO, KOROO, OOROO a SDH v přípravě předurčených jednotek pro ochranu obyvatelstva – v rámci této oblasti bude na některé z dalších jednání rady přizván zástupce HZS z oblastí, kde tento formát spolupráce již funguje. Přesunuto – dlouhodobé.
  5. Návrhy na úpravu expozice ochrany obyvatelstva na zámku Přibyslav – nutná investice většího rozsahu – řešíme možnost využití dotačních programů. Přesunuto – dlouhodobé.
  6. Postup prací na webu SH ČMS – sekce ochrany obyvatelstva – připravuje se kompletní změna webu a tím pádem i naší sekce. Úkolem pro členy rady je shromáždit veškeré materiály, které jsou z naší strany publikovány, revidovat je a připravit pro instalaci na nové stránky. Materiály, které jsou dle členů relevantní a bylo by vhodné je uveřejnit na stránkách sdružení, vyzval vedoucí rady pro zasílání těchto materiálů M. Štěpánkovi. Přesunuto – dlouhodobé.

Martin Štěpánek dále podal informaci k přípravám akce PYROCAR.

Vedoucí rady dále informoval o finálním návrhu loga SDOO. Vybraný návrh bude zaslán vedení, kde po projednání budou učiněny další potřebné kroky.

Další informací bylo zhodnocení setkání, které proběhlo na OSH Rychnov nad Kněžnou. Na základě zájmu ze strany OSH Rychnov nad Kněžnou bylo naplánováno setkání se zájemci o problematiku ochrany obyvatelstva, vytváření SDOO a činnost předurčených jednotek pro ochranu obyvatelstva. Na setkání pohovořil o těchto tématech vedoucí ÚOROO Pavel Říha a doplňující informace podal také první náměstek starostky SH ČMS Josef Bidmon. Setkání bylo z našeho pohledu velice přínosné a jsme velice rádi, že se účastníci velice živě zajímali o představovaná témata. Pokud to bude v našich silách a bude zájem, rádi navštívíme i další zájemce o tuto problematiku v dalších okresech.

Ing. Miroslav Vacek podal informaci o pokračování spolupráce s AČR v Pardubickém kraji. SDOO SDH Březiny a členové místních sborů se zapojují do spolupráce v programu POKOS, a to formou vytváření stanovišť s hasičskou tématikou nebo například zajištěním zdravotnických dozorů na těchto akcích. Ze strany AČR jsme zaznamenali i zájem na společných akcích pro školy. Zde hledáme vhodný formát této spolupráce. Dalším projektem, na kterém budeme spolupracovat, je zajištění jednoho soutěžního dne na Army Campu, pořádaného KVV. Z naší strany plánujeme účast zástupců AČR na okresních kolech ZPVB.

Starostka KSH Jihomoravského kraje zaslala písemnou informaci o ustavení Dobro týmu v Jihomoravském kraji. K tomuto tématu se rozvinula delší diskuze. Do budoucna bude zajímavé sledovat souběh Jihomoravského PANELU a Dobro týmu.

Vedoucí rady nabídl možnou lokalitu pro výjezdní setkání členů rady v příštím roce.

Vladislav Strejc z Plzeňského kraje připomenul nabídku projektového dne pro školy (bezpečnostní den ochrany obyvatelstva do škol) a nabídl možnost prezentace taktického cvičení jednoho z okrsků evakuace obce (evakuace cca 130 lidí). Krajská rada byla rozšířena o jednoho člena. Připomenul potřebu dokončení směrnice. Nikola Fenclová požádala o možnost zaslání konceptu projektového dne v elektronické podobě.

Daniel Kubásek informoval o rozšíření krajské odborné rady a za pozitivní označil i skutečnost, že se začínají rozšiřovat i zastoupení v okresních radách. Připomenul i termín letošního cvičení Luxor, které by mělo proběhnout v září. Vedoucí rady požádal o zaslání termínu tohoto cvičení a informaci, zda by bylo možné cvičení navštívit.

Zástupce Zlínského kraje Ing. Tomáš Bartoň informoval o tom, že v tomto kraji není zřízena žádná OOR a ani KOROO. Upozornil na to, že organizace OREL na svém sjezdu ustanovila novou radu Branné povinnosti. Je v kontaktu s místopředsedou parlamentu Bartůškem – podvýbor pro bezpečnost – nutnost sladit postupy v této oblasti.

Závěrem vedoucí rady znovu požádal o spolupráci při získávání kontaktů na účastníky setkání na zámku Přibyslav 16. 9. 2023.

Poděkoval všem za účast a následně jednání rady ukončil.