ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Jan Bochňák - předseda ÚKRR, Dagmar Bittnerová, František Malý, Bohumil Biegler, Vladislav Štefl, Růžena Maděrová, Karel Barcuch, Josef Dvořák, Pavla Veselá Kaňková, Jiří Gavlas, Jan Tichý, Pavel Lamoš

Omluveni: Jaroslav Říha

Kancelář SH ČMS:  Ivan Jirota                    

Jednání bylo svoláno jako řádné. Pozvánka obsahovala tento program:

  1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, projednání a schválení programu jednání
  1. Předběžný stav plnění rozpočtu za rok 2021
  2. Informace k hospodaření organizací s majetkovou účastí SH ČMS
  3. Stav inventarizace majetku SH ČMS k 31. 12. 2021 s účastí členů ÚKRR
  4. Poznatky z aplikace Mzdového řádu SH ČMS
  1. Kontrolní činnost členů a kontrolních skupin ÚKRR (postup Kanceláře při žalobě na SH ČMS)
  2. Různé (rozprava, poznatky členů ÚKRR a další)
  3. .Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, schválení programu jednání

                        Předseda ÚKRR Jan Bochňák jednání zahájil, přivítal členy a seznámil přítomné s programem jednání (dle pozvánky). Program jednání byl přijat jednomyslně. Zapisovatelem byl zvolen Ivan Jirota, ověřovateli Bohumil Biegler a Karel Barcuch.

  1. Předběžný stav plnění rozpočtu za rok 2021

Předběžné plnění rozpočtu bylo zpracováno písemně, uvedl jej I. Jirota. Uvedl, že v plnění není ještě zahrnuta daň z příjmu a některé položky, především služby, budou zpřesněny.

Po krátké diskusi bylo předběžné plnění rozpočtu vzato na vědomí.                                                                                                            

  1. Informace k hospodaření organizací s majetkovou účastí SH ČMS

Informaci přednesl p. Jirota. K 30. 9. 2021 byl zveřejněný hospodářský výsledek Hasičské vzájemné pojišťovny a.s. přes 8 mil. Kč a vzhledem k předpokládanému rozložení pojistných událostí v roce je předpoklad, že k 31. 12. bude hospodářský výsledek cca 12 mil. Kč.

Společnost Fire Edit s.r.o. v roce 2021 hospodařila se ztrátou cca 80 tis. Kč, která bude kryta z nerozděleného zisku minulých let.

Informace byla vzata na vědomí.

  1. Stav inventarizace majetku SH ČMS k 31. 12. 2021 s účastí členů ÚKRR

Centrum hasičského hnutí, Hasičské školy a Kancelář SH ČMS připravuje podklady pro inventarizaci majetku a závazků.  Doposud v žádné organizaci nebyla inventarizace dokončena.

Informace byla vzata na vědomí.                                         

  1. Poznatky z aplikace Mzdového řádu SH ČMS

Mzdový řád byl schválen VV SH ČMS 7. 12. 2018 a nabyl účinnosti 1. 1. 2019. Je platný pro odměňování zaměstnanců Kanceláře sdružení, CHH, ÚHŠ a KSH. Pro zaměstnance ostatních pobočných spolků je doporučený. Přílohy Mzdového řádu byly novelizovány k 1. 1. 2022. Přílohu tohoto záznamu tvoří Mzdový řád ve znění pro rok 2022

Diskuse se zaměřila na některé případy, kdy nebyla dodržena výše zaručené mzdy příslušející jednotlivým skupinám prací, nebo dokonce minimální mzda u pobočných spolků SH ČMS.   V této souvislosti bylo dohodnuto, že ÚKRR provede kontrolu dodržování zákonných opatření ve mzdové oblasti v OSH Mladá Boleslav.

Usnesení ÚKRR č. 1/2022

ÚKRR ustanovuje kontrolní skupinu ve složení Karel Barcuch (vedoucí) Růžena Maděrová a Dagmar Bittnerová pro provedení kontroly dodržování mzdových  a účetních předpisů u Okresního sdružení hasičů Mladá Boleslav,  

( hlasování Pro 12, Zdržel se 0, Proti 0)                                                 Termín: 31. 3. 2022                   

 

  1. Kontrolní činnost členů a kontrolních skupin ÚKRR
  2. Kontrola postupu Kanceláře sdružení při zadání právního zastoupení proti žalobě akcionáře HVP a.s. byla pověřena kontrolní skupina ve složení: Dagmar Bittnerová (vedoucí) a Jiří Gavlas.

Kontrola se uskutečnila dne 11. 1. 2022.   Za Vedení SH ČMS se jí zúčastnil náměstek starostky a ředitel Kanceláře SH ČMS Jan Aulický. Kontrolní skupina zpracovala z kontroly Zápis, ze kterého vyplývá, že první dvě platby právní kanceláři Bakeš a partneři byly vyplaceny na základě ústní dohody (dle platné judikatury, jsou tyto dohody platné), a posléze byla smlouva uzavřena písemně. Kontrolní skupina na závěr konstatuje, že neshledala závažné pochybení ze strany SH ČMS.

Uvedený závěr kontrolní skupiny byl vzat ÚKRR na vědomí.

  1. Kontrolou postupu nižších orgánů a případným doplněním podkladů ve věci stížnosti p. Kodýtkové SDH Tedražice se zabývá předseda ÚKRR Jan Bochňák spolu se členy ÚKRR Pavlem Lamošem a Vladislavem Šteflem. Paní Kodýtková zaslala stížnost na postup nižších orgánů Kanceláři SH ČMS. Z odpovědi starostky SH ČMS ze dne 11. 1. 2022 cituji: „Vaše stížnost byla předána Ústřední kontrolní a revizní radě (dále už jen ÚKRR), která se řešením takových věcí zabývá. Vaší stížností se ÚKRR zabývá a prověřuje situaci na OSH Klatovy, další šetření by mělo proběhnout v únoru tohoto roku.“

Kontrolní skupina, po obdržení doplňujících materiálů, plánuje i místní šetření.   

  1. Různé (rozprava, poznatky členů ÚKRR)
  1. Dagmar Bittnerová informovala o situaci na OSH Trutnov, kde byl odvolán starosta a vedením byl pověřen náměstek starosty Jan Černý. Z diskuse a po prostudování stanov vyplynulo, že pro volbu řádného starosty je zapotřebí svolat Shromáždění představitelů SDH, nikoliv Shromáždění delegátů SDH.

Výkonný výbor OSH požádal Kancelář SH ČMS o zpracování účetnictví v programu Pohoda a mezd v programu Pamica formou vzdáleného přístupu na server SH ČMS. Kancelář SH ČMS zaslala OSH Trutnov návrh příslušných smluv.

  1. Z diskuse kolem používání motorových vozidel v Kanceláři SH ČMS vyplynul úkol provést kontrolu této oblasti:

Usnesení ÚKRR č. 2/2022

ÚKRR ustanovuje kontrolní skupinu ve složení Karel Barcuch (vedoucí) a Pavla Veselá Kaňková pro provedení kontroly údržby a provozu služebních vozidel Kanceláří SH ČMS  ( hlasování Pro 12, Zdržel se 0, Proti 0)                                        Termín: 30. 6. 2022                   

  1. Kancelář zajistí služební průkazky s fotografií pro členy ÚKRR.
  1. Členové ÚKRR se zabývali případy, kdy se ojediněle stává, že výkonné orgány ukládají kontrolním orgánům úkoly, nebo naopak. Bylo konstatováno, že tento postup odporuje postavení kontrolních orgánů dle Stanov SH ČMS. Ty mohou mezi sebou např. žádat nebo doporučovat. V této souvislosti byl předseda ÚKRR pověřen, aby požádal o opravu usnesení č. 4/20-1-2022 z jednání Výkonného výboru SH ČMS z 20. 1. 2022, ve kterém se tato nepřesnost vyskytla.

                       

Předseda ÚKRR J. Bochňák poděkoval přítomným za konstruktivní přístup k projednávaným tématům a uvedl, že příští řádné jednání ÚKRR se uskuteční v Přibyslavi dne 8. 4. 2022 v předvečer Shromáždění starostů OSH.

Zapsal:            Ivan Jirota

Ověřili:           Bohumil  Biegler a  Karel Barcuch  

Příloha : Mzdový řád SH ČMS