ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni:         Jan Bochňák - předseda ÚKRR, Jaroslav Říha, František Malý, Vladislav Štefl, Růžena Maděrová, Karel Barcuch, Josef Dvořák, Jiří Gavlas, Jan Tichý, Pavel Lamoš, Bohumil Biegler

Omluveni:       Pavla Veselá Kaňková, Dagmar Bittnerová

Kancelář SH ČMS:  Ivan Jirota                                    

Jednání bylo svoláno jako řádné. Pozvánka obsahovala tento program:

  1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, projednání a schválení programu jednání,
  2. Projednání materiálů z proběhlých kontrolních akcí a šetření,
  3. Projednání materiálů určených pro jednání shromáždění starostů a informace k materiálů ekonomického charakteru MP 1/2022,
  4. Projednání plánu práce ÚKRR na rok 2023,
  5. Projednání návrhů na doplnění metodických pokynů pro kontrolní a revizní činnost.
  6. Určení členů ÚKRR do inventarizačních komisí SH ČMS, ÚHŠ a CHH,
  7. Určení skrutátorů,
  8. Různé (rozprava)
  1. Zahájení, volba zapisovatele a ověřovatele zápisu, schválení programu jednání

                        Předseda ÚKRR Jan Bochňák jednání zahájil, přivítal členy a seznámil přítomné s programem jednání (dle pozvánky). Program jednání byl přijat jednomyslně. Zapisovatelem byl zvolen Ivan Jirota, ověřovateli Josef Dvořák a Bohumil Biegler.

 

  1. Projednání materiálů z proběhlých kontrolních akcí a šetření.
  2. Dne 5. 10. 2022 proběhla kontrola v Kanceláři SH ČMS zaměřená na používání služebních vozidel. Kontrolní skupinu tvořili Karel Barcuch a Pavla Veselá Kaňková.

Nebyly zjištěny závažné nedostatky, ale kontrolní skupina doporučila: vypracovat vnitřní předpis k užívání služebních vozidel a ustavit osobu odpovědnou za jednotlivá vozidla, která nejsou jmenovitě přidělena zaměstnanci (3 vozidla)

 

Usnesení ÚKRR č. 6/2022

ÚKRR vzala výsledek kontroly autoprovozu Kanceláře SH ČMS, na vědomí a doporučuje p. starostce, aby realizovala navržená opatření (hlasování Pro 11, Zdržel se 0, Proti 0)                                                                                                                               

 

  1. Kontroly na vybraných OSH se uskutečnily ve všech krajích, s výjimkou Prahy a Královéhradeckého kraje, kde proběhnou v říjnu . Protokoly z kontrol byly předány zástupci Kanceláře SH ČMS k archivaci. Přehled kontrol je uveden v Příloze tohoto záznamu.

 ÚKRR vzala průběžnou zprávu vybraných OSH členy VV s účastí zástupců ÚKRR, na vědomí.

.

  1. Vedení SH ČMS požádalo předsedu ÚKRR o posílení účasti na inventarizaci majetku a závazků v Centru hasičského hnutí Přibyslav. Za ÚKRR byli do inventarizační komise jmenováni: Josef Dvořák, Vladislav Štefl, Růžena Maděrová a Pavel Lamoš. Výstup z inventarizace bude sloužit jako jeden z dokumentů pro předání a převzetí funkce ředitele CHH Přibyslav..

Usnesení ÚKRR č. 7/2022

ÚKRR ustanovuje zástupce do inventarizační komise Centra hasičského hnutí Josefa Dvořáka, Vladislava Štefla, Růženu Maděrovou a Pavla Lamoše.  Do dalších inventarizačních komisí byli určeni: pro ÚHŠ Bílé Poličany Dagmar Bittnerová a František Malý, pro ÚHŠ Janské Koupele Jan Bochňák a Jan Tichý a pro Kancelář SH ČMS Karel Barcuch a Pavla Veselá Kaňková. Jmenovaní zajistí, aby inventarizace proběhla dle Příkazu starostky č. 1/2022.  ( hlasování Pro 11, Zdržel se 0, Proti 0)                                                                  

  1. Projednání materiálů ekonomického charakteru určených pro jednání shromáždění starostů a informace k MP 1/2022

 

Materiály: Plnění a návrh úpravy rozpočtu SH ČMS pro rok 2022 a návrh rozpočtu na rok 2023 včetně zdůvodnění, byly zaslány členům ÚKRR v písemné podobě a p. Jirota jej doplnil komentářem.

Dále uvedl, že byl Výkonným výborem schválen Metodický pokyn č. 1/2022 –Ekonomické, účetní a daňové zásady pro vedení jednoduchého účetnictví Sborů dobrovolných hasičů v rámci SH ČMS. Aktualizace tohoto MP (předchozí měl označení 2/2021) byla vyvolána skutečností, že všem Sborům a Okrskům s právní subjektivitou budou od roku 2023 postupně aktivovány Datové schránky.  Proto budou muset se státními orgány (např. Finančními úřady, Okresními správami sociálního zabezpečení, některými poskytovateli dotací aj.), komunikovat pomocí těchto Datových schránek. Metodický pokyn je doplněn komentářem, jak vystavit Přiznání k dani právnických osob elektronicky (formát XML) pomocí formuláře EPO na stránkách Finanční správy – Moje daně.

 

ÚKRR vzala materiály ekonomického charakteru a vydání MP 1/2022, na vědomí.                                                                                                       

  1. Projednání plánu práce na rok 2023

Návrh plánu práce byl zaslán členům ÚKRR písemně. Po krátké diskusi byl plán práce schválen s tím, že místa konání budou určena dodatečně.

 

Usnesení ÚKRR č. 8/2022

ÚKRR schvaluje plán práce na rok 2023 ( hlasování Pro 11, Zdržel se 0, Proti 0)

                                     

  1. Projednání návrhů na doplnění metodických pokynů pro kontrolní a revizní činnost. 

K tomuto bodu bylo na minulém jednání ÚKRR přijato usnesení č.5/2022.

P. Jirota předložil návrh na doplnění Metodických pokynů v oblasti archivace a skartace. K doplnění „Metodického pokynu pro provádění kontrolní činnosti VV SH ČMS ve vztahu k organizačním jednotkám – pobočným spolkům SH ČMSU“ nebyly připomínky.  

K Metodickému pokynu předsedy ÚKRR – „Provádění kontrolní činnosti pobočných spolků SH ČMS kontrolními orgány a revizory“ byl vznesen požadavek, aby text byl doplněn odkazem na přílohy s podrobnějším postupem kontroly. Dále budou v obou Metodických pokynech uvedeny pasáže týkající se mzdové oblasti. 

ÚKRR vzala průběžnou informaci k doplnění Metodických pokynů pro kontrolní a revizní činnost na vědomí s tím, že návrh úprav předloží p. Bittnerová a Jirota na příštím jednání ÚKRR.        

  1. Určení členů ÚKRR do inventarizačních komisí

Tento bod byl přesunut a projednán  bodě č. 2

  1. Určení skrutátorů

ÚKRR doporučilo Shromáždění starostů zvolit skrutátory: Josefa Dvořáka, Pavla Lamoše, Vladislava Štefla, Růženu Maděrovou a Ivana Jirotu.

  1. Různé (rozprava)
  2. Dvořák informoval o změně na postu starosty OSH Pardubice. Místo odstoupivšího Bohuslava Cermana byl do této funkce zvolen Jiří Bolehovský.
  1. Příští jednání ÚKRR se bude konat v Praze. Možný termín je 9. února 2023 souběžně jednáním Vedení SH ČMS.

Zapsal:            Ivan Jirota

Ověřili:           Josef Dvořák a  Bohumil Biegler, v.r.