ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Dana Vilímková, Jaroslav Salivar, Richard Dudek, Jan Aulický, a Irena Špačková

Omluveni: –

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

  • Kontrola plnění usnesení

Trvalé úkoly:

24/8-4-2021                VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

57/30-3-2023                VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

Aktuální úkoly:

114/8-9-2022:            VV ukládá ÚORVO připravit úpravu stejnokrojového předpisu o návrhy kraťasů s odepínacími nohavicemi pro muže i ženy, sportovní sukni pro ženy a sportovní obuv.

Plnění: trvá

156/3-11-2022:          VV SH ČMS ukládá ÚORHS projednat termín MČR v běhu na 100 m s překážkami v roce 2025.

Plnění: Tento úkol je v řešení ÚORHS.

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH ČMS do dalšího jednání VV SH ČMS dne 25. 5. 2023.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s touto problematikou a jak ji řešit.

Plnění: trvá – termín: 2. 11. 2023

96/22-6-2023:            VV SH ČMS schvaluje: udělování stuh k praporům výhradně na celostátním setkání praporů v Telči;

                                   VV SH ČMS ukládá ÚORHiM připravit grafický návrh medaile a stuhy a projednat vhodnou formulaci názvu oslav.  

Plnění: trvá

97/22-6-2023:            VV SH ČMS ukládá T. Vosykové obvolat nepřítomné členy a starosty KSH a zjistit případnou účast na MČR v PS v Sokolově.

Plnění: splněno

99/22-6-2023:            VV SH ČMS

a) ukládá Kanceláři SH ČMS zjistit, zda chtějí stávající členové komise

     dále pokračovat ve své práci  

Plnění: trvá

      2) Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS

Dopis od hejtmana KHK Martina Červíčka

Dopis se týká působení ÚHŠ BP pro případ, že by bylo nutné změnit současné místo působení školy. Starostka v písemné odpovědi požádala pana hejtmana o osobní schůzku v této záležitosti.

Splněno. Termín schůzky bude 18.10. v Senátu.

Nájemní smlouva s HVP, a.s.

  1. Sojka okomentoval návrh smlouvy s HVP, a.s. na rok 2024. Smlouva se připravuje dlouhodobě, obě strany se k ní opakovaně vyjádřily, ze strany SH ČMS byla postoupena k právnímu posouzení.

Vedení s návrhem smlouvy souhlasí a doporučuje předložené znění k jednání VV SH ČMS.

3) Příprava jednání VV SH ČMS a SS OSH

Starostka předložila návrh pozvánek. Vedení pozvánky projednalo a navrhlo drobné úpravy, které byly zapracovány. Vedení se dále zabývalo návrhem řešení situace v ÚKRR po úmrtí předsedy J. Bochňáka do konce volebního období.

Vedení schválilo pozvánky na jednání VV SH ČMS i SS OSH. Dále navrhuje VV SH ČMS, aby ÚKRR do konce volebního období vedl místopředseda Karel Barcuch.

4) Předávání titulu Zasloužilý hasič

Aktualizace zástupců vedení na předávání:

datum

účast za Vedení SH ČMS

19. 9.

M. Němečková, D. Vilímková, R. Dudek, J. Netík

20. 9.

J. Bidmon, D. Vilímková, J. Aulický, J. Netík

8. 11.

J. Salivar, D. Vilímková, J. Netík

9. 11.

J. Slámečka, L. Janeba, J. Netík

 

5) Návrh termínů jednání Vedení SH ČMS, VV SH ČMS a SS OSH na rok 2024 –

     Plán práce

Starostka předložila termínový plán jednání Vedení SH ČMS, VV SH ČMS a Shromáždění starostů OSH na první polovinu roku 2024.

Vedení s navrženými termíny souhlasilo a po tiskových úpravách plán doporučilo k jednání VV SH ČMS.

6) Návrh rozpočtu na rok 2024

M. Sojka nejprve okomentoval plnění rozpočtu za rok 2023. Uvedl, že plnění je cca 45 %, jelikož většina plánovaných dotačních akcí se buď ještě neuskutečnila nebo jejich výdajová stránka není zcela doúčtována. Podobně je na tom zejména plnění plánovaných investičních akcí v Přibyslavi a v Jánských Koupelích.

Dále se vedení zabývalo návrhem rozpočtu na rok 2024. Z významných akcí se v rozpočtu počítá s oslavami 160. výročí (setkání praporů v Telči), s účastí mladých hasičů na XXIV. mezinárodní soutěži v Trentinu, vlastními zdroji k žádané investiční akci v ÚHŠ Jánské Koupele (výcvikový polygon) atd. Zásadní rozdíl v návrhu rozpočtu oproti roku 2023 je v příjmové stránce, kde je potřeba počítat s avizovaným snížením státních dotací u všech NNO, ze strany MV – GŘ HZS ČR až o 50 %.

Vedení vzalo návrh rozpočtu na vědomí, bude dále předložen VV SH ČMS a SS OSH.

7) Zabezpečení VH sborů a okrsků za rok 2023

Starostka předložila vedení návrh dokumentu: Zabezpečení valných hromad sborů a valných hromad okrsků za rok 2023. Valné hromady sborů za rok 2023 musí být ukončeny nejpozději do 31. ledna 2024. Valné hromady okrsků musí být ukončeny nejpozději do 28. února 2024.

Vedení po tiskové úpravě v názvu usnesení, dokument schválilo a doporučilo k předložení VV SH ČMS.

8) Různé

Kvalifikace družstev mladých hasičů v disciplínách CTIF

Starostka předložila vedení materiál: Podmínky kvalifikace družstev mladých hasičů na XXIV. mezinárodní soutěž mladých hasičů v Trentinu 2024, která se uskuteční 28. října v Hradci Králové. Dále informovala vedení o udělení pověření ČNV CTIF pro SH ČMS k organizaci kvalifikace.

Vedení schválilo podmínky kvalifikace.

Žádost o snížení nájmu – Juwital s.r.o.

Starostka předložila vedení žádost o úpravu nájemného z nebytového prostoru v Hasičskému domě, kterou využívá jako vzorkovou prodejnu společnost Juwital s.r.o.

Vedení SH ČMS se shodlo, že současná výše nájemného je v souladu s posudkem vypracovaným k tomuto účelu v roce 2023, proto žádost o úpravu zamítá.

Zákon o účetnictví

  1. Nytra informoval přítomné, že zákon o účetnictví v novelizované podobě nebyl prozatím předložen ani k jednání vlády ČR. Předpoklad účinnosti je 1. ledna 2026.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Dotace z GŘ HZS MV ČR

Starostka informovala, že byla v řádném termínu podána žádost – investiční grant GŘ HZS MV ČR – výcvikový polygon v ÚHŠ Jánské Koupele. V této souvislosti je rovněž nutné vyřešit odkup pozemku v katastru UHS v Janských Koupelích od Lesů ČR.

Vedení vzalo informace na vědomí a pověřuje R. Fešara a M. Sojku zajištěním návrhu smlouvy o odkupu.

Rozpočet na MČR CTIF 2023

Starostka předložila vedení návrh rozpočtu pro letošní Mistrovství ČR v klasických disciplínách CTIF, které se bude konat 30. září 2023 ve Dvoře Králové.

Vedení schválilo předložený rozpočet.

Dohoda o vzájemné spolupráci mezi GŘ HZS a SH ČMS

Starostka představila přítomným konečnou verzi dohody mezi GŘ HZS a SH ČMS o vzájemné spolupráci. Vzhledem k tomu, že dohoda z roku 2002 neobsahovala všechna aktuální témata spolupráce, a od doby jejího vzniku se vzájemná spolupráce značně posunula, bylo nutné rozsah upravit.

Vedení schválilo konečnou podobu dohody a pověřilo starostku podpisem.

Záslužný řád českého hasičstva

Starostka předložila vedení pro informaci seznam stávajících kandidátů na udělení Záslužného řádu českého hasičstva. Záslužný řád se uděluje 1 x za volební období, zpravidla 5 osobám.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Hasičské čtení č. 12/2023

Starostka požádala přítomné o připomínky k písemnému materiálu: Hasičské čtení.

Vedení schválilo Hasičské čtení č. 12/2023.

Pozvánky na akce

datum

akce

účast za Vedení SH ČMS

17.9.

Krajské setkání přípravek

N. Němečková

25. 9.

Hasičský koncert – Martin Chodúr (pořádá GŘ HZS), Chrám sv. Mikuláše, Praha

M. Němečková

6. až 7. 10.

XVIII. sjezd dobrovolných hasičů, Žalec Slovinko

M. Němečková, T. Lefner

23. 9.

O putovní pohár primátora města Opavy

S. Kotrc (starosta KSH MSK)

 

Vedení schválilo doplnění plánu zahraničních cest o výjezd na sjezd dobrovolných hasičů Slovinska.

Tisková konference ADHR

Náměstek J. Bidmon informoval vedení o průběhu tiskové konference ADHR. Zároveň uvedl, že v budoucnu by bylo vhodné, aby se tiskové konference ADHR účastnil šéfredaktor Hasičských novin. Dále okomentoval svou účast na letošním MČR jednotlivců v běhu na 100 m s překážkami v Praze a ve výstupu na cvičnou věž v Hradci Králové. Rovněž informoval vedení, že probíhá výběrové řízení na realizaci investičních záměrů – CHH Přibyslav, 2023.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Z jednání ÚORVO

Náměstkyně Dana Vilímková informovala vedení že, je nutná úprava stávajícího systému centrální evidence. ÚORVO pověřila zpracováním podkladů V. Nevařila. Dále podala vedení informaci, která OSH/KSH zaslala připomínky k novelizaci stanov (OSH Beroun, Plzeň-Jih, Praha-Západ, Semily, Tábor, Jindřichův Hradec, Rychnov nad Kněžnou, Žďár nad Sázavou, člen ÚORVO Petr Razima, starosta KSH J. Černého a Vedení SH ČMS). Nyní připomínky zpracuje pracovní skupina, která s návrhem provede následující opatření: zapracovat x nutné rozhodnutí SS OSH x nezapracovat x netýká se stanov.

Dále uvedla, že byla jmenována užší pracovní skupina na dokončení úprav stejnokrojového předpisu (J. Brychcí, E. Vovsíková, D. Vilímková, A. Pazdera, T. Švejdová, J. Orgoník). Další jednání této pracovní skupiny proběhne 12. října. 

Dále uvedla, že návrh ÚORVO, aby zesnulého J. Bochňáka a předsedu ÚKRR do konce volebního období, zastupoval místopředseda K. Barcuch, je v souladu s návrhem vedení z tohoto jednání.

Vedení vzalo informace na vědomí.

UDH

Náměstek R. Dudek vznesl podnět, aby při ÚORVO vznikla pracovní skupina pro vzdělávání, která by provedla revizi stávajícího vzdělávacího programu pro UDH. Za členy této pracovní skupiny navrhl: R. Fešara, M. Kvarčáka, M. Čížka a další dle potřeb a zájmu. Dále připomněl, že na účast v rámci projektu Junior univerzity se pro další rok přihlásil Pardubický kraj.

Vedení vzalo informace na vědomí.

CTIF

Náměstek Z. Nytra informoval přítomné, že v rámci CTIF byla ustavena nová odborná komise: Komise požárního sportu. Dále uvedl, že komise bude mít členy z těchto zemí, které projevily zájem o práci v této oblasti: Slovensko, Německo, Polsko, Srbsko, Kypr, Lotyšsko, Norsko a ČR.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Zapsala: Mgr. Irena Špačková