ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Dana Vilímková, Jaroslav Salivar, Richard Dudek, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková

Omluveni: –

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou. 

      1) Shromáždění starostů OSH – 14. 10. 2023

 

Členové vedení prodiskutovali konkrétně body nadcházejícího jednání SS OSH.

I. zahájení, volba návrhové komise, zapisovatele, ověřovatelů a skrutátorů, schválení     programu

Zapisovatel: Tereza Vosyková, ověřovatelé – návrh: M. Wagner, A. Pazdera, skrutátoři – členové ÚKRR.

 

II. zpráva o činnosti SH ČMS a hospodaření SH ČMS za I. pololetí 2023 a návrh rozpočtu 2024

Starostka stručně představila obsah své zprávy. Ve zprávě o činnosti mimo jiné obsahuje návrh VV SHČMS, aby Karel Barcuch vedl jako místopředseda ÚKRR do konce volebního období.

Dále uvedla, že plnění rozpočtu za I. pololetí a návrh rozpočtu na rok 2024 obdrželi všichni starostové a starostky písemně v materiálech k jednání a na shromáždění přednese komentář Ing. Michal Sojka. Z významných akcí se v rozpočtu na rok 2024 počítá s oslavami 160. výročí (setkání praporů v Telči), s účastí mladých hasičů na XXIV. mezinárodní soutěži v Trentinu, vlastními zdroji k žádané investiční akci v ÚHŠ Jánské Koupele (výcvikový polygon) atd. Zásadní rozdíl v návrhu rozpočtu oproti roku 2023 je v příjmové stránce, kde je nutné počítat s avizovaným snížením státní podpory nestátních neziskových organizací, ze strany MV – GŘ HZS ČR až o 50 %.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

III. termínový kalendář SH ČMS do 30. 6. 2024

Byl předložen doplněný termínový kalendář pro první pololetí roku 2024, který byl členům SS opět zaslán písemně s materiály k jednání.

Vedení bere termínový kalendář na vědomí.

 

IV. zajištění VH SDH a okrsků

Starostka připomněla dokument: Zabezpečení valných hromad sborů a valných hromad okrsků za rok 2023, který je rovněž písemným materiálem k jednání SS a byl schválen VV SH ČMS.

Vedení vzalo informaci na vědomí.

 

V. převody nemovitého majetku

Návrh na prodej okomentuje Ivan Jirota. Jedná se o prodej tohoto pozemku: pozemek 1732, katastrální území Osvračín, okres Domažlice o výměře 3170 m2, orná půda. Cena pozemku je dle odhadu 114 500,- Kč tj. 36,12 Kč/m2.

Vedení vzalo informaci na vědomí. Bude předloženo k jednání SS.

 

VI. způsob hlasování o volebním období

Členové vedení po diskusi vznesli návrh na sloučení bodů VI. a VII., neboť spolu neodmyslitelně souhlasí.

Předsedající R. Dudek navrhne SS sloučení těchto bodů.

 

VII. volební období

Starostka zopakovala tři varianty pro hlasování o volebním období, předložené na SS v dubnu 2023:

Varianta 1: Celý volební cyklus navázat na konání sjezdu v roce 2026 řádně po 5 letech, tedy volby by se konaly v období cca 12/2025–07/2026.

Varianta 2: Volby budou probíhat na všech úrovních po uplynutí 5letého období – sjezd 2026, nedojde k sjednocení volebního období.

Varianta 3: Konání sjezdu SH ČMS v roce 2025, nutná změna stanov.

Vedení si rozdělilo úkoly, pověřilo náměstka Z. Nytru, aby přítomné seznámil s právním stanoviskem k tomuto tématu a vzalo na vědomí návrh VV: veřejná volba, odlišná barva hlasovacích lístků, dílčí diskuse přímo k tomuto bodu, první hlasování o návrhu VV – varianta 1.

 

2) Různé

 

ZHVB – změna termínu

Starostka požádala náměstkyni pro úsek mládeže D. Vilímkovou, aby termín nadcházejícího MČR v Závodu hasičské všestrannosti a brannosti byl posunut z původního termínu z konce března na nový termín 6. až 7. dubna 2024, z důvodu kolize termínu s halovou soutěží v Jablonci. Závod se bude konat ve Vlašimi (Středočeský kraj).

Vedení vzalo informaci na vědomí.

 

Mezinárodní rozhodčí CTIF

Starostka informovala vedení, že na základě vítězství družstva dívek na předchozí Olympiádě hasičské mládeže CTIF v Celje byla ČR předložena nabídka na proškolení dalšího mezinárodního rozhodčího soutěží mládeže CTIF. Dále po konzultaci se stávajícími mezinárodními rozhodčími  a náměstkyní pro mládež předložila vedení návrh na Petra Kostrůnka z KSH Zlínského kraje. 

Vedení schválilo předložený návrh.  

 

Sbírka přileb v Hasičském domě

Starostka informovala přítomné, že sbírka přileb, která byla umístěna v chodbě před kancelářemi sdružení, byla předána majiteli, který požádal o její vydání. Jednalo se o soukromou sbírku J. Aulického. Novou instalaci depozit do uvolněného prostoru připraví CHH. Historická stříkačka, která je umístěna ve foyer Divadla U Hasičů zůstane po dohodě s novým majitelem sbírky umístěna v Hasičském domě. 

Vedení vzalo informaci na vědomí.

Návrh odměn pro zaměstnance kanceláře

Starostka a I. náměstek předložili vedení návrh odměn pro zaměstnance kanceláře ČMS za mimořádnou kvalitu práce nad rámec své pracovní doby v prvním pololetí roku 2023.

Vedení po úpravách návrh schválilo.

Rozpočet SH ČMS

Starostka znovu zdůraznila, že v rámci konsolidačního balíčku dojde v příštím roce ke snížení neinvestiční státní dotace pro NNO, tedy i pro SH ČMS, v oblasti MV ČR až o 50%. Na základě série jednání je navržena schůzka na PS PČR dne 3.11.v 8:00 hod.

Vedení bude zastupovat Monika Němečková, Josef Bidmon, Jaroslav Salivar a Zdeněk Nytra.

Organizace uznaná MŠMT

Starostka uvedla, že se podařilo obhájit titul Organizace uznaná MŠMT. Platnost titulu je do konce roku 2026. Uvedla, že požadavky na udělení titulu se zvyšují a že do budoucna je nutné koncepčně pracovat na konkrétních tématech (např. samofinancování, zapojení mladých lidí do rozhodovacích procesů, práce s nezvýhodněnými lidmi/dětmi, vzdělávání pro širokou veřejnost, atd.).

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Soudní spory

Starostka informovala vedení o aktuální situaci v jednotlivých kauzách:

1) hlasovací právo na VH HVP – řízení je pravomocně skončeno ve prospěch SH ČMS

2) nájemné – starostka informovala členy vedení o posledním jednání s Dr. Goláněm tento týden, zároveň podala informaci, že žalobce ke dni 27. 9. 2023 sice požádal o pokračování v řízení, nicméně s uvedením odůvodnění: Jednání o mimosoudním řešení sporu mezi stranami pokračují, ale s ohledem na složitost rozhodování a věci samotné nebylo zatím možné dojít ke smírnému ukončení sporu, o kterém však obě strany intenzivně jednají. Ze strany žalobce se tedy jedná pouze o formální krok, který mu z procesních důvodů přikazuje zákon, s ohledem na zákonnou lhůtu jednoho roku, po jejíž uplynutí by bylo řízení zastaveno.

Dle posledního jednání, které proběhlo s Dr. Goláněm tento týden v úterý, se žalobu aktivovat nechystá a právní zástupci obou stran jsou domluveni, že soudní jednání nebudou iniciovat.

3) První hasičská – v tomto soudním sporu je řízení přerušeno a podle domluvy s žalobcem, to tak i prozatím zůstane.

Náměstek J. Bidmon doplnil, že K. Goláň opakovaně ocenil způsob komunikace se současným vedením SH ČMS, dle jeho slov, pokud by byla vůle stejně komunikovat i u předchozích čelních představitelů SH ČMS, nemuselo k těmto sporům vůbec dojít.

Vedení vzalo informace na vědomí.

OSH Jeseník – žádost o prodloužení platby odvodů členských příspěvků

Starostka OSH Jeseník Dáša Bártíková požádala o odklad platby odvodu členských příspěvků až ke konci roku 2023 z důvodu zajištění chodu OSH.

Vedení žádosti vyhovělo.

 

Přípravný štáb k Setkání praporů v Telči

J. Bidmon informoval vedení, že na základě posledního jednání přípravného štábu bude termín setkání praporů v Telči posunut na 15. června.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Ples SH ČMS

J. Bidmon uvedl, že ples se bude konat 20. ledna v Hlinsku, přípravy probíhají. Předprodej vstupenek začne od listopadu.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Aktiv Zasloužilých hasičů v Domažlicích

Náměstkyně D. Vilímková informovala o setkání Zasloužilých hasičů v Domažlicích. Poděkovala za skvělou přípravu a organizaci P. Ouřadovi. Pozastavila se na nevhodným chováním zástupce z Libereckého kraje.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Rozpočet 2023 – schválené investice - CHH Přibyslav

J. Bidmon předložil vedení vyhodnocení  nabídek na technické zhodnocení prostor předsálí včetně toalet a toalet v expozici v CHH Přibyslav.

Vedení vzalo informace na vědomí a pověřilo J. Bidmona ve spolupráci s Ing. Sojkou a právním konzultantem SH ČMS přípravou smlouvy, kterou dle podpisového řádu musí schválit VV SH ČMS. Smlouva bude předloženo k jednání VV 2.11.2023.

Aktualizace zástupců vedení na předávání titulu Zasloužilý hasič

datum

účast za Vedení SH ČMS

8. 11.

J. Salivar, D. Vilímková, J. Aulický, J. Netík

9. 11.

J. Slámečka, L. Janeba, J. Netík

Vedení vzalo informace na vědomí.

Pozvánky na akce

datum

akce

účast za Vedení SH ČMS

30. 10.

Zasedání Českého národního výboru CTIF

Praha 4, Na Lysině, GŘ HZS

M. Němečková, Z. Nytra

28. 10.

Setkání historických praporů Jihomoravského kraje, Brno-Tuřany

omluva

28. 10.

Setkání Zasloužilých hasičů okresu Plzeň – sever, Heřmanova Huť

omluva

24. – 25. 11.

Setkání se zástupci DPO, Kraví hora, téma: Mezinárodní spolupráce (pověřen Z. Nytra)

celé Vedení SH ČMS

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Zapsala: Mgr. Irena Špačková