ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Monika Němečková, Josef Bidmon, Zdeněk Nytra, Dana Vilímková, Jaroslav Salivar, Richard Dudek, Jan Aulický, Karel Barcuch a Irena Špačková

Omluveni: –

Jednání zahájila M. Němečková, přivítala přítomné a představila program jednání. Jako zapisovatele požádala I. Špačkovou.

Vedení souhlasilo s programem i zapisovatelkou.

 

  • Kontrola plnění usnesení

Trvalé úkoly:

24/8-4-2021                VV SH ČMS

  1. Bere na vědomí průběžnou informaci vedení SH ČMS ve věci žalob vůči SH ČMS.
  2. Bere na vědomí písemné stanovisko JUDr. Zámišky ve věci žalob vůči SH ČMS.
  3. Ukládá vedení SH ČMS pravidelně informovat VV SH ČMS o činěných krocích ve věci žalob vůči SH ČMS.
  4. Ukládá členům VV SH ČMS jednat v souladu s doporučením právních zástupců SH ČMS

 

57/30-3-2023                VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zajistili vypracování zápisů v souladu s Jednacím řádem SH ČMS, tj. do 15 dnů.

Aktuální úkoly:

114/8-9-2022:             VV ukládá ÚORVO připravit úpravu stejnokrojového předpisu o návrhy kraťasů s odepínacími nohavicemi pro muže i ženy, sportovní sukni pro ženy a sportovní obuv.

Plnění: v řešení

70/27-4-2023:            VV SH ČMS

  1. Ukládá ÚORVO doplnit do Metodického pokynu SH ČMS k používání symbolů SH ČMS orgán (VV SH ČMS), který může dát souhlas s použitím Loga SH.
  2. Ukládá ÚORVO ve spolupráci s vedoucím ÚORHiM vypracovat informační materiál pro OSH, ve kterém budou seznámeni s touto problematikou a jak ji řešit.

Plnění: v řešení

96/22-6-2023:                      VV SH ČMS schvaluje: udělování stuh k praporům výhradně na celostátním setkání praporů v Telči;

VV SH ČMS ukládá ÚORHiM připravit grafický návrh medaile a stuhy a projednat vhodnou formulaci názvu oslav.

Plnění: trvá

  

119/2-11-2023:                      VV SH ČMS

  1. pověřuje starostku SH ČMS ověřením přesnosti námětu J. Černého ohledně startu mladší kategorie.
  2. po projednání diskusních příspěvků ze SS OSH ze dne 14.10.2023 – VV SH ČMS vyjadřuje nesouhlas s tvrzením L. Zemana v bodu 3), které se týkalo vypracování právního posudku k volebnímu období. Pověřuje M. Němečkovou a J. Žižku sdělením tohoto stanoviska dotčeným subjektům a projednáním dalšího postupu.

Plnění: a) splněno, b) v řešení

123/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. ukládá I. Špačkové prověřit aktuální stav ochranných známek SH ČMS a doplnit metodický pokyn, termín do 31.12.2023.
  2. pověřuje M. Němečkovou konzultací s právním zástupcem SH ČMS, jaké jsou možnosti řešení – užívání chráněných symbolů jinými subjekty pro komerční účely.

Plnění: a) splněno, b) v řešení

126/2-11-2023:                         VV SH ČMS

  1. schvaluje OSH Teplice jako organizátora XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS v roce 2025.
  2. pověřuje Ing. Sojku přípravou písemné dohody o pořádání XXVIII. Reprezentačního plesu SH ČMS s OSH Teplice.

Plnění: trvá

127/2-11-2023:                         VV SH ČMS ukládá všem členům VV SH ČMS informovat příslušné OSH o nezbytnosti naplnění Kalendáře akcí na rok 2024.

Plnění: trvá

 

 

      2) Kontrola plnění úkolů z jednání Vedení SH ČMS z 23. 11. 2023

Převody nemovitého majetku

Vedení na jednání 23. 11. schválilo prodej pozemku:

  • parcela č. 283 v k.ú. Rajhradice, okres Brno-venkov, o výměře 66 m2, zastavěná plocha a nádvoří Jiřímu Liptákovi na základě srovnání cen v místě a čase obvyklém za 1 000 Kč/m2.

Splněno.

 

Nájemní smlouva: Osseg Pivovary, s.r.o.

M. Sojka přednesl na jednání vedení 23. 11. žádost o prodloužení nájemní smlouvy nájemce OSSEGG. Uvedl, že společnost Ossegg Pivovary, s.r.o. si plní své závazky. V návaznosti na uzavřenou nájemní smlouvu společnost požádala o:

1) vypuštění inflační doložky pro rok 2024

2) vypuštění fixace smluvního nájemného

3) časově omezenou slevu na nájemném pro období 01–03/2024

Vedení souhlasilo s prodloužením nájemní smlouvy s akceptací bodu 1 a bodu 3 žádosti a pověřilo starostku podpisem dodatku o prodloužení smlouvy.

Splněno. Smlouva byla podepsána.

 

Nájemní smlouva: Eva Andrsová

Starostce SH ČMS byla přednesena ústní žádost nájemnice E. Andrsové, užívající byt v Hasičském domě na adrese Blanická 13, Praha 2, která žádala o neuplatnění navýšení nájemného od roku 2024. Vedení souhlasilo s návrhem Ing. Sojky postupovat v souladu s občanským zákoníkem, tj. do 1.1.2024 navýšit regulované nájemné o 20 % ze současného měsíčního nájemného. Tuto výši zachovat následující 3 roky.

Splněno. Smlouva byla prodloužena.

 

Součinnost s GŘ HZS

Starostka informovala vedení, že byla požádána GŘ HZS o součinnost při reakci na dopis od Českého svazu požárního sportu (A. Minarský) s žádostí ohledně podpory, uvolňování sportovců HZS ČR na MS v požárním sportu v Číně v roce 2024, které organizuje Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů se sídlem v Moskvě (ISFFR). Vedení pověřilo starostku součinností s GŘ HZS – odpověď na dopis ČSPS. Vedení rovněž uložilo M. Kolkovi doplnit Rejstřík sportu o významné mezinárodní akce plánované v oblasti hasičského sportu na území ČR organizované SH ČMS ve spolupráci a HZS ČR, do 28.11.2023.

Splněno. Odpověď byla zaslána, rejstřík byl doplněn.

 

      3) Pozvánka na jednání VV SH ČMS 25. 1. 2024, Praha – Újezd u Průhonic

Starostka předložila vedení návrh pozvánky na jednání VV SH ČMS a navrhla do pozvánky doplnit bod týkající se Směrnice SDOO, bez záměru schvalování,  z důvodu, aby na prostudování takto rozsáhlého dokument měli členové VV dostatek času. Vedení s doplněním bodu souhlasilo a pozvánku po úpravě schválilo.  

Pozvánka byla schválena.

 

      4) Souhrnná zpráva ÚKRR 2023 (stížnosti, kontroly, řešení)

Souhrnná zpráva bude předložena VV SH ČMS písemně. K. Barcuch uvedl, že na posledním jednání se ÚKRR kromě jiného zabývala stížností Z. Mourala z OSH Brno-venkov. Na dalším jednání se bude zabývat anonymní stížností doručené na GŘ HZS ČR.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

      5) Aktualizace Termínového kalendáře SH ČMS včetně plánu

Starostka seznámila vedení s aktualizovaným zněním kalendáře činnosti SH ČMS na rok 2024.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

      6) 160. výročí – Velvary, Telč

Prapory Telč

J. Bidmon seznámil vedení s posledním jednáním organizačního výboru akce. Starostka předložila vedení návrh stuhy ke schválení. Stuha bude udělena výhradně k praporům, které se zúčastní setkání v Telči, bude neprodejná. Na základě zkušeností z posledního celostátního setkání praporů v Brně, vedení doporučuje objednávku vyššího počtu stuh, než bude seznam přihlášených účastníků (cca o 20 ks).

Starostka uvedla, že počet účastníků se každým dnem zvyšuje, díky elektronickému systému je možné sledovat vývoj přihlášených. Aktuální seznam byl předložen členům vedení. Dále

uvedla, že díky zpracování celostátní emailové databáze SDH (výpis z centrální evidence) je nyní možné z Kanceláře SH ČMS oslovit všechna SDH.

J. Bidmon požádal, zda by databáze emailů po krajích mohla být poskytnuta starostům KSH.

Starostka požádala členy organizačního výboru  J. Bidmona a Z. Nytru o předložení rozpočtu akce na dalším jednání vedení.

I. Špačková požádala o dodání materiálů k presentaci akce: plakát, pozvánka, program, seznam pozvaných hostů.

Vedení schválilo grafický návrh stuhy k 160. výročí.

Vedení schválilo navýšení objednávky stuh o 20 ks oproti přihlášenému počtu účastníků.

Vedení pověřuje J. Bidmona a Z. Nytru zpracováním návrhu rozpočtu akce s předložením na dalším jednání vedení a iniciovat při jednání organizačního výboru zpracování materiálů dle žádosti tiskové mluvčí.

Oslavy 160. výročí Velvary

Oslavy se budou konat 18. 5. 2024 ve Velvarech. Vedení byla předložena pozvánka a návrh stolní vlaječky pro účastníky oslav (SDH).

Vedení schvaluje návrh stolní vlaječky.

Vedení pověřuje starostku a V. Lišku jednáním s SDH Velvary.

Vedení pověřuje starostku zpracováním rozpočtu včetně příspěvku SDH Velvary.

V souvislosti s oběma významnými akcemi členové vedení odsouhlasili uspořádat tiskovou konferenci v prostorách Divadla U Hasičů. Předpokládaný termín TK je koncem dubna, přizvání budou zástupci GŘ HZS, starosta SDH Velvary a další.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

      7) Různé

Nadace na podporu hasičského hnutí

Starostka připomněla námět J. Slámečky z jednání VV SH ČMS, že je třeba řešit návrh za SH ČMS jako zřizovatele, v souvislosti s úmrtím předsedy Nadace Ing. M. Wovesného a člena Františka Čecha, na členy správní rady. Vedení navrhne VV SH ČMS Václava Lišku a Milana Vykydala (starostu OSH Blansko). Dále vedení navrhne VV SH ČMS vyzvat správní radu nadace k úpravě statutu nadace v souladu se závěry právního rozboru.

Vedení navrhlo doplnit členy správní rady: V. Lišku a M. Vykydala. Návrh bude předložen VV SH ČMS.

 

Sekce sběratelů

Starostka informovala o zápisech z jednání Sekce sběratelů při CHH, které se konalo dne 24. 11. 2023 v Hasičském hotelu Přibyslav.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Právní spory  

Starostka informovala vedení o předvolání k řízení – právní spor „nájemné“. Po dohodě s právním zástupcem, byla kontaktována protistrana s žádostí o stanovisko k přerušení soudního řízení. 

Vedení vzalo informace na vědomí.

Zlatý Záchranářský kříž

Starostka sdělila, že SH ČMS bylo osloveno společností RESCUE press s.r.o. ohledně podání návrhu na udělení ZZK za rok 2023. Členové vedení z předložených návrhů na medaili SH ČMS za záchranu života vybrali návrhy na Z. Lukeše a M. Coufala.

Vedení pověřuje T. Švejdovou zpracováním a podáním návrhu na ZZK.

Dotace NSA (Národní sportovní agentura)

Starostka informovala o čerpání investiční dotace z NSA na 9místný automobil. Dále podala stručné informace o Můj klub 2024. Bude nezbytná úprava centrální evidence. Prokazování sportovců, účastníků soutěží musí stvrdit hlavní spolek.

Dále sdělila, že v oblasti provozní dotace na běžnou sportovní činnost bylo SH ČMS zařazeno do 4. skupiny z 5, ve které by mělo být zachováno 95 % prostředků z loňského roku.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Mezinárodní federace CTIF

Náměstek Z. Nytra informoval přítomné o zahájení činnosti Komise požárního sportu v rámci mezinárodní federace CTIF. Cílem je organizace mezinárodních soutěží v požárním sportu. V tuto chvíli projevilo iniciativu 15 států. Další jednání komise se uskuteční v únoru 2024.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Výcvikový polygon v ÚHŠ Jánské Koupele

Starostka informovala o schválení investiční dotace.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Šablony vzdělávání pro NNO

Starostka informovala o změně v „návrhu výzvy“. Blokace spolků zapsaných v Rejstříku sportu. Vznesena připomínka ČRDM. Je nezbytné připomínku podpořit i ze strany SH ČMS.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Směrnice skupin dobrovolníků ochrany obyvatelstva (SDOO)

Náměstek R. Dudek informoval vedení, že má ke směrnici několik připomínek, které osobně probere se zpracovateli návrhu. Na jednání VV SH ČMS 25.1.2024 bude předložen návrh k prvotní diskusi, nikoliv ke schválení. Návrh byl zaslán k vyjádření GŘ HZS ČR.

Vedení vzalo informace na vědomí.

Konference ochrany obyvatelstva

J. Bidmon informoval o přípravách Konference OO, 23. března v České Třebové. Starostka požádala o dopracování materiálu o program a návrh pozvánky, ze které bude zřejmé, o jakou cílovou skupinu účastníků se jedná.

Vedení ukládá Nikole Fenclové doplnění materiálů.

 

Dohody o provedení práce (DPP)

Starostka stručně informovala přítomné o úpravách v DPP, DPČ.

Dále sdělila, že GŘ HZS a MPSV vydali společné stanovisko k dohodám o pracích konaných mimo pracovní poměr, zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Je zde uvedena výjimka pro členy JSDHO, úprava by měla platit od 1. března.

Vedení vzalo informace na vědomí.

 

Pozvánky na akce

datum

akce

účast za Vedení SH ČMS

26. 1. 24

VH SDH Bojiště (OSH Havlíčkův Brod)

Monika Němečková

22. 6. 24

150. výročí založení sboru SDH Břasy (OSH Rokycany)

J. Salivar

28. 6. 25

170. výročí oslava sboru SDH Petřvald-Březiny u Karviné

R. Dudek

Zapsala: Mgr. Irena Špačková