ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni:        

VV SH ČMS:     M. Němečková, J. Aulický, J. Bidmon, R. Dudek, Z. Nytra, J. Salivar, J. Orgoník, J. Žižka, A. Minář, J. Henc, J. Brychcí, I. Kraus, J. Slámečka, T. Letocha, R. Mácha, J. Polanský, S. Kotrc, V. Liška – 18 osob

Přizváni:          M. Čížek, T. Vosyková, J. Netík, J. Fialová

Omluveni:       D. Vilímková, O. Lacina, P. Říha, J. Bochňák, J. Pátek

Jednání zahájila a řídila starostka SH ČMS Ing. Monika Němečková.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:                       Tereza Vosyková

Ověřovatelé:                     Jiřina Brychcí

                                               Ivan Kraus

                                                                                                                                          

- M. Němečková přivítala přítomné členy VV SH ČMS, přizvané hosty a omluvila nepřítomné. Dále vyjmenovala seznam písemně předložených materiálů, které byly zaslány na e-mail před jednáním, a požádala o změnu v programu. Přesunutí bodu 5) Představení L. Kozohorského na začátek jednání.

Usnesení č. 92/23-6-2022        VV SH ČMS schvaluje zaslané materiály jako materiály k jednání, dále schvaluje zapisovatelku, ověřovatele a program jednání.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

2) Představení L. Kozohorského

- L. Kozohorský představil své CV a hovořil o svých profesních zkušenostech. Je člen SDH Brno – Ořešín, kde vykonává funkci hospodáře SDH. Je také člen OKRR. Doporučení na funkci člena DR HVP předložil VV starosta OSH Brno – město. Je zaměstnán jako daňový poradce a má zkušenosti s audity a hospodařením.

- J. Brychcí vznesla dotaz, jestli má p. Kozohorský osobní zkušenosti s pojišťovnictvím. P. Kozohorský odpověděl, že konkrétně s pojišťovnictvím profesní zkušenosti nemá.

- J. Brychcí se dále zeptala, zda je v kontaktu s jinými akcionáři HVP, a.s. P. Kozohorský odpověděl, že kontakty s jinými akcionáři nemá, pouze se SH ČMS.

- J. Salivar požádal o názor na hospodaření HVP, a.s. P. Kozohorský odpověděl, že procházel účetní závěrky a hospodaření mu přijde spíše podprůměrné.

- V. Liška vznesl dotaz, jestli se p. Kozohorský orientuje ve správě nemovitostí. P. Kozohorský odpověděl, že spíš, než ve správě nemovitostí se orientuje v oblasti oceňování nemovitostí a revizních posudků.

- V. Liška se dále zeptal, co konkrétně p. Kozohorský zajišťuje pro fondy, které spravuje. P. Kozohorský vyjmenoval činnosti, které vykonává v rámci jejich auditorské společnosti.

- M. Němečková vznesla dotaz, jestli je členem některého statutárního orgánu. P. Kozohorský odpověděl, že je pouze jednatel společnosti, která se pohybuje v obchodní činnosti, nikoliv oblasti pojišťovnictví.

- J. Brychcí se zeptala, zda je vlastník akcií HVP, a.s. P. Kozohorský odpověděl, že není vlastníkem akcií HVP, a.s.

- L. Kozohorský vznesl dotaz na členy VV SH ČMS, jakou mají představu a co očekávají.

- M. Němečková odpověděla, že jedním z hlavních cílů je stabilizace DR HVP, a.s. a prosperita HVP a.s.

- J. Salivar dále uvedl, že očekává profesionální přístup, „dozorování“ činnosti zejména hospodaření HVP, a.s. tak, aby HVP, a.s. rostla.

- L. Liška sdělil, že je dobré, že p. Kozohorský má zkušenosti s účetnictvím. Dále dodal, že pozitivně hodnotí jeho projev.

- J. Brychcí souhlasila s V. Liškou a dodala, že by mohl být ku prospěchu věk a nový pohled na činnost HVP.

- M. Němečková doplnila, že je velice ráda, že návrh vzešel z řad starostů OSH.

Usnesení č. 93/23-6-2022:    VV SH ČMS schvaluje podání návrhu L. Kozohorského na člena DR HVP, a.s.

                                                           HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

3) Kontrola plnění usnesení

Materiál byl přiložen písemně

24/8-4-2021

TRVÁ

12/20-1-2022

TRVÁ

24/24-2-2022

TRVÁ

79/19-5-2022

SPLNĚNO

83/19-5-2022

SPLNĚNO

 

Usnesení č. 94/23-6-2022:    VV SH ČMS bere na vědomí plnění usnesení.

                                                           HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

 

4) Informace z jednání Vedení SH ČMS

Materiál byl přiložen písemně

- M. Němečková shrnula důležité body a úkoly ze zápisu z jednání Vedení SH ČMS, které proběhlo

8. 6. 2022:

  • Výběrové řízení na vedoucího úseku represe, prevence a ochrany obyvatelstva – proběhlo dne 22. 3. 2022, přihlásili se 3 uchazeči, výběrová komise uzavře řízení do konce příštího týdne a SH ČMS písemně sdělí všem uchazečům výsledek.
  • Schváleny rozpočty na MČR TFA, MČR PS, MČR 60 m, MČR ve výstupu na věž a MČR 100 m.
  • Úkoly pro CHH: vypracovat návrhy na využití udržitelných zdrojů v objektu, návrh na řešení využití objektu bistra.

J. Fialová informovala, že studie na energetické úspory je již zadána. Dále sdělila, že byla zadána také studie na opravu sociálního zařízení. K využití objektu bistra informovala, že rozpracovává nějaké návrhy a nápady.

  • Zářijové jednání Vedení SH ČMS proběhne v KSH PZK s návštěvou vedení v TZ Drahotín. M. Němečková požádá starostu KSH PZK o setkání s členy VV KSH PZK.
  • Úprava smlouvy na 3. čtvrtletí s Divadlem U hasičů.
  • Hala Přibyslav – územní rozhodnutí nabylo právní moci, dále bude vyžádána cenová nabídka na zajištění dokumentace pro stavební povolení.
  • Započalo jednání o marketingové spolupráci se společností Požární bezpečnost s.r.o.
  • ČT sport – byla domluvena spolupráce na nadcházejících sportovních akcích SH ČMS. Konkrétně se bude jednat o MČR Hry Plamen, MČR dorostu, Celje 2022 a MČR v Pardubicích.
  • Interschutz – Zúčastnil se R. Dudek se skupinou lektorů z ÚHŠ Jánské Koupele. Zhodnotil, že letošní veletrh byl menších rozměrů než minulé ročníky. Zúčastnil se také M. Čížek, který navázal některé kontakty pro ÚHŠ Bílé Poličany (sponzorské ukázky apod.).
  • Schváleny motivační odměny pro družstva SH ČMS za dosažené výsledky na mezinárodní soutěži v Celje 2022. Prostředky se dají použít z dotace NSA.
  • Stížnost obce Němčovice byla předána předsedovi ÚKRR J. Bochňákovi. Stížnost se týká nezaslání odpovědi KSH PZK na dotaz, který zaslal starosta obce Němčovice.

Na toto téma probíhala mezi členy VV SH ČMS diskuze.

Usnesení č. 95/23-6-2022:    VV SH ČMS bere na vědomí informace z jednání Vedení SH

                                                   ČMS.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 18

5) Informace z jednání ÚKRR, průběžná kontrolní činnost SH ČMS

- Jelikož byl z jednání omluven J. Bochňák, M. Němečková přednesla zprávu ÚKRR. Proběhla kontrola v OSH Klatovy – nebylo zjištěno pochybení. Bylo ukončeno šetření stížnosti a byla zaslána zpráva oběma stranám v obci Tendražice. Členové ÚKRR se zúčastnili inventarizace v ÚHŠ, CHH a v Kanceláři SH ČMS. ÚKRR připravuje rozšíření metodického pokynu ke kontrolám. J. Bochňák vznesl prosbu ke členům VV, zda by členové VV SH ČMS mohli postupně zaslat předsedovi ÚKRR zápisy z kontrol provedených v rámci KSH v roce 2021.

 

Usnesení č. 96/23-6-2022:    VV SH ČMS bere na vědomí informace z jednání ÚKRR.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

6) Schválení směrnice Plamen a dorost

Materiál byl přiložen písemně

- M. Němečková předložila ke schválení konečnou verzi Směrnice hry Plamen a Směrnice dorostu.

 

Usnesení č. 97/23-6-2022:      VV SH ČMS schvaluje Směrnice hry Plamen a Směrnice dorostu.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

7) Právní spory

 

- M. Němečková informovala, že 22. 6. 2022 proběhla schůzka s právními zástupci. Na této schůzce byly řešeny všechny právní záležitosti k soudním jednáním, která jsou pro SH ČMS aktuální. Informovala, že:

a) žaloba na zneužití hlasovacího práva – Arrows byla zamítnuta. Bylo podáno odvolání a odvolací soud bude zasedat 4. 10. 2022.

b) soud k žalobě nájemné – ZLT proběhne 4. 8. 2022. Informovala, že byl vypracován znalecký posudek.

c) poslední žaloba se týká volně řečeno činnosti První hasičské – ZLT.

Upozornila, že v předžalobní výzvě byla uvedena částka k náhradě ve výši 97 milionů korun, ale v žalobě je částka snížena na 20 milionů korun. Je nutné vypracovat revizní posudek a smluvně ošetřit právní zastoupení.

d) žaloba HVP x ZLT o ustavení opatrovníka HVP a.s. VV SH ČMS vyjadřuje nesouhlas s požadavkem.

Seznámila přítomné s tím, že ji přes e-mail kontaktoval p. Goláň, který navrhl osobní jednání v termínu 2. nebo 3.8.2022. M. Němečková se k jednání přiklání, bohužel v tomto termínu to není možné. VV SH ČMS doporučuje jednání za přítomnosti právních zástupců.

Na toto téma probíhala diskuze, ze které vyplynulo následující usnesení.

Usnesení č. 98/23-6-2022:      VV SH ČMS

  1. V případě potvrzení rozsudku v žalobě s ARROWS schvaluje VV SH ČMS zahájení řízení ve věci požadavku na náhradu škody a poškození dobrého jména SH ČMS.
  2. Bere na vědomí termín soudního řízení 4.8.2022.
  3. Schvaluje vypracování revizního posudku a úpravu smlouvy na právní služby (popř. uzavření nové) – rozšíření o zastoupení v dalším případu („první hasičská“), navýšení limitu za služby
  • Souhlasí, že SH ČMS jako majoritní akcionář HVP a.s. vyjádří prostřednictvím svého právního zástupce nesouhlas s ustavením opatrovníka HVP, a.s.
  1. Souhlasí s uskutečněním schůzky s p. Goláněm za podmínky účasti právního zástupce SH ČMS.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

8) Novela zákona o účetnictví

Materiál přiložen písemně

- M. Němečková informovala, že do prvního čtení půjde do PS návrh novely zákona o účetnictví. Návrh nově obsahuje i povinnost konsolidace pro spolky: povinnost konsolidovat mají také družstva, spolky a neziskové účetní jednotky.

Dále uvedla povinnost pro subjekty působící v pojišťovnictví účtovat výhradně v mezinárodní soustavě. HVP a.s. a další společnosti v oblasti pojišťovnictví, potřebují více času na přípravu změny účetnictví dle mezinárodního účetního standartu. Požádala, aby členové VV SH ČMS oslovili poslance v jejich okolí, kteří by mohli podpořit pozměňovací návrhy v uvedené věci.

 

Usnesení č. 99/23-6-2022:      VV SH ČMS bere na vědomí informace o novele zákona o účetnictví.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

 

9) Nadace pro podporu hasičského hnutí

 

- M. Němečková informovala o návrhu vedení, že na základě nabídky F. Pokorného, na společném jednání vedení a členů SR nadace, je možné obměnit správní radu Nadace pro podporu hasičského hnutí. Vedení SH ČMS navrhuje ředitelku CHH, Ing. J. Fialovou.

Usnesení č. 100/23-6-2022:    VV SH ČMS schvaluje předložení návrhu správní radě Nadace pro podporu hasičského hnutí – ředitelku CHH, Ing. Janou Fialovou.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

10) Návrhy na vyznamenání

 

Jednání opustil J. Bidmon a J. Slámečka.

- M. Němečková předložila návrhy na vyznamenání.

Usnesení č. 101/23-6-2022:    VV SH ČMS schvaluje předložené návrhy na vyznamenání.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 16

11) Různé

- M. Němečková předložila ke schválení propozice na MČR v TFA.

Usnesení č. 102/23-6-2022:    VV SH ČMS schvaluje propozice na MČR v TFA.

HLASOVÁNÍ: PRO 16

- M. Němečková informovala, že není stále ukončena kontrola MŠMT x OSH Trutnov. Dále informovala, že byl na OSH Trutnov zaslán běžný dopis z MŠMT (bez doručenky), kde je jako úvodní adresát uveden bývalý starosta OSH Trutnov a následně adresa OSH. OSH Trutnov vyzve adresáta k převzetí pošty.

SH ČMS si dle čísla jednacího uvedeného na obálce vyžádá na MŠMT kopii sdělení.

Sdělila také, že byla ohlášena kontrola z NSA na čerpání dotace roku 2021 (SH ČMS, KSH Pardubice, KSH MSK a MSH Praha).

- M. Němečková informovala, že z Českého statistického úřadu získala nabídku na darování nepotřebného majetku státu. Jedná se o osobní vozidla. SH ČMS požádalo o tři vozidla: CHH, ÚHŠ BP, Kancelář SH ČMS.

- M. Němečková pozvala přítomné na MČR hry Plamen (Hradec Králové) a MČR dorostu (Ústí nad Labem).

- M. Němečková informovala o projektu MV ČR „Zvyšování připravenosti vybraných složek plnící úkoly ochrany obyvatelstva prostřednictvím inovativního tréninku ve virtuální realitě s prvky umělé inteligence“.

Usnesení č. 103/23-6-2022:    VV SH ČMS souhlasí se zapojením SH ČMS do projektu MV ČR s názvem „Zvyšování připravenosti vybraných složek plnící úkoly ochrany obyvatelstva prostřednictvím inovativního tréninku ve virtuální realitě s prvky umělé inteligence“.

                                                 HLASOVÁNÍ: PRO 16

- M. Němečková zhodnotila Litoměřické slavnosti. Vyslovila velké poděkování zaměstnancům Kanceláře SH ČMS, MSH Praha a CHH, kteří se podíleli na zajištění propagace SH ČMS, která dle jejího názoru byla velmi úspěšná. Byly zapojeni i partneři Popálky, Elektrowin a Juwital.

- T. Letocha sdělil, že má informace ze dvou OSH JHM kraje, že neobdržela e-mail s informací, že jejich členové uspěli v republikovém kole POODM. M. Němečková odpověděla, že e-mail byl dne 23.5.2022 zaslán všem OSH, ze kterých byli ocenění. Mail obsahoval dvě přílohy. Skutečnost potvrdili ostatní členové VV.

- M. Němečková informovala, že dotace NSA pro svazy by měly být schváleny do 30. 6. 2022.

- M. Němečková předložila žádost KSH PZK o půjčku 150.000,- Kč se splatností do 30. 11. 2022.

- J. Salivar vznesl dotaz, zda KSH PZK splácí pravidelně půjčku, která jim byla schválena na zaplacení dluhu a zda bude mít KSH PZK prostředky na splacení této nové půjčky. Informace byly ověřeny u ekonoma SH ČMS, Ing. Sojky.

Usnesení č. 104/23-6-2022:    VV SH ČMS souhlasí s udělením půjčky za podmínky

  1. dodržení splátkového kalendáře předchozí půjčky
  2. předložení aktuálního výpisu z účtu KSH.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 16

- J. Brychcí předložila žádost KSH Libereckého kraje o půjčku ve výši 70.000,- Kč se splatností do 30. 11. 2022

 

Usnesení č. 104/23-6-2022:                          VV SH ČMS souhlasí s udělením půjčky za podmínky předložení výpisu z účtu KSH.

                                                                       HLASOVÁNÍ: PRO 16

- M. Němečková předložila komplexní souhrn předpisů a metodických pokynů, které vytvořila Tereza Švejdová. Požádala vedoucí ÚOR, aby zkontrolovali dokumenty na webu, zda jsou aktuální.

Usnesení č. 105/23-6-2022:                          VV SH ČMS ukládá vedoucím ÚOR, aby zkontrolovali dokumenty na webu a ve spolupráci s Kanceláří SH ČMS je upravili dle potřeby do 31.08.2022.

                                                                       HLASOVÁNÍ: PRO 16

- J. Polanský objasnil VV spor SDH Halenkov, který s týká roku založení jejich SDH. V evidenci SH ČMS je uveden rok založení SDH 1925. Starosta SDH požaduje změnu založení SDH na rok 1924. Tuto skutečnost může doložit dohledaným dokumentem.

Na toto téma se vedla diskuze, ze které vzešlo stanovisko, že na základě zaslaného dokumentu, který dokládá 1. ustanovující schůzi na rok 1924, může starosta SDH zaslat žádost na opravu roku vzniku SDH.

Usnesení č. 106/23-6-2022:                          VV SH ČMS pověřuje vedoucího ÚORHiM připravením dopisu s odpovědí pro SDH Halenkov do 30.7.2022.

                                                                       HLASOVÁNÍ: PRO 16

- J. Brychcí upozornila, že vzorové propozice k postupovým kolům v PS mužů a žen byly zaslána až 8. 6. 2022, když již probíhají krajská kola. Dále upozornila na množící se problémy s poskytováním vody na požární útoky – poskytovatel požaduje finanční úhradu za odebranou vodu. Problémy s odběrem vody na soutěže budou i v letních měsících při nedostatku vody. Do budoucna bude nutné řešit, např. použitím sklopných terčů místo nástřikových.

- S. Kotrc vznesl dotaz, kolik je nutné zarezervovat míst k ubytování na MČR v TFA pro hosty. Shoda na cca 10.

 

12) Závěr jednání

- M. Němečková poděkovala na závěr všem zúčastněným za práci, trpělivost a aktivní přístup při jednání.

Předsedající:               Monika Němečková   ___________________

Zapisovatelka:            Tereza Vosyková         ___________________

Ověřovatelé:               Jiřina Brychcí              ___________________

Ivan Kraus                   ___________________