ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni:        

VV SH ČMS:    M. Němečková, J. Bidmon, D. Vilímková, J. Orgoník, O. Lacina, J. Žižka, J. Henc, J. Brychcí, I. Kraus, J. Slámečka, J. Polanský, S. Kotrc, R. Kučera, P. Říha, N. Fenclová – 15 osob

Přizváni:          K. Barcuch, R. Fešar, I. Špačková, T. Vosyková, M. Sojka

Omluveni:       J. Aulický, R. Dudek, Z. Nytra, J. Salivar, A. Minář, R. Mácha, T. Letocha, V. Liška, J. Fialová, M. Čížek

Jednání zahájila a řídila starostka SH ČMS Ing. Monika Němečková.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:                 Tereza Vosyková

Ověřovatelé:                Ivan Kraus

                                   Jiřina Brychcí

                                                                                                                                         

- M. Němečková přivítala přítomné členy VV SH ČMS, přizvané hosty a omluvila nepřítomné. Přítomní uctili minutou ticha památku zemřelých členů. Dále vyjmenovala seznam písemně předložených materiálů, které byly zaslány na e-mail před jednáním a požádala o schválení programu.

Usnesení č. 100/26-9-2023:    VV SH ČMS schvaluje předložené materiály, dále schvaluje zapisovatelku, ověřovatele a program jednání.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 15

2) Kontrola plnění usnesení

materiál byl zaslán elektronicky

114/8-9-2022:

Plnění: v řešení – byla ustanovena pracovní skupina na úpravu stejnokrojového předpisu

156/3-11-2022:

Plnění: v řešení

70/27-4-2023:

Plnění: trvá

Usnesení č. 101/26-9-2023: VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

3) Informace z jednání Vedení SH ČMS

materiál byl zaslán elektronicky

  • Starostka informovala VV o dopisu hejtmana KHK kraje, který se týká ÚHŠ BP pro případ, že by bylo nutné změnit současné místo působení školy. Starostka v písemné odpovědi požádala pana hejtmana o osobní schůzku v této záležitosti. Schůzka se uskuteční 18.10.2023.
  • Vedení schválilo Podmínky kvalifikace družstev mladých hasičů na XXIV. mezinárodní soutěž mladých hasičů v Trentinu 2024, která se uskuteční 28. října v Hradci Králové.
  • Vedení projednalo žádost o úpravu nájemného z nebytového prostoru v Hasičskému domě, kterou využívá jako vzorkovou prodejnu společnost Juwital s.r.o.
  • Nytra informoval, že zákon o účetnictví v novelizované podobě nebyl prozatím předložen ani k jednání vlády ČR. Předpoklad účinnosti je 1. ledna 2026.
  • Starostka informovala, že byla v řádném termínu podána žádost – investiční grant GŘ HZS MV ČR – výcvikový polygon v ÚHŠ Jánské Koupele. V této souvislosti je rovněž nutné vyřešit odkup pozemku v katastru ÚHŠ v Janských Koupelích od Lesů ČR.
  • Starostka představila přítomným konečnou verzi dohody mezi GŘ HZS a SH ČMS o vzájemné spolupráci. Vzhledem k tomu, že dohoda z roku 2002 neobsahovala všechna aktuální témata spolupráce, a od doby jejího vzniku se vzájemná spolupráce značně posunula, bylo nutné rozsah upravit.
  • Starostka předložila vedení pro informaci seznam stávajících kandidátů na udělení Záslužného řádu českého hasičstva. Záslužný řád se uděluje 1 x za volební období, zpravidla 5 osobám.
  • Náměstek J. Bidmon informoval vedení o průběhu tiskové konference ADHR. Zároveň uvedl, že v budoucnu by bylo vhodné, aby se tiskové konference ADHR účastnil šéfredaktor Hasičských novin. Dále okomentoval svou účast na letošním MČR jednotlivců v běhu na 100 m s překážkami v Praze a ve výstupu na cvičnou věž v Hradci Králové. Rovněž informoval vedení, že probíhá výběrové řízení na realizaci investičních záměrů – CHH Přibyslav, 2023.

 

Usnesení č. 102/26-9-2023: VV SH ČMS bere na vědomí informace z jednání Vedení SH ČMS.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

4) Příprava jednání SS OSH

materiál byl zaslán elektronicky

- M. Němečková předložila návrh pozvánky na SS OSH.

- Jednání bude řídit R. Dudek, návrhovou komisi povede D. Vilímková.

- M. Němečková informovala, že na jednání musí proběhnout hlasování o funkčním období.

- Na toto téma probíhala mezi členy VV SH ČMS diskuze.

- Členové VV SH ČMS obdrželi právní výklad stanov k funkčnímu období a k termínu konání VII. Sjezdu. Tento materiál bude zaslán v materiálech před jednáním SS OSH.

- Dalším materiálem, který bude předložen je výklad z rejstříkového soudu, ve kterém je uvedeno, že se starostové zvoleni v roce 2020 nebudou muset znovu zapisovat do veřejného rejstříku.

- Do programu bude přidán bod 6) Způsob hlasování o funkčním období.

Návrhová komise

VV SH ČMS

pí. Vilímková

Praha

p. Wagner

Středočeský

p. Jankovský

Jihočeský

p. Pazdera

Plzeňský

 

Karlovarský

 

Liberecký

pí. Brychcí

Královéhradecký

p. Vondruška

Pardubický

p. Růžička

Vysočina

p. Stejskal

Olomoucký

 

Zlínský

p. Nevařil

Moravskoslezský

p. Kotrc

Ústecký

p. Mikšovský

Jihomoravský

 

 

Usnesení č. 103/26-9-2023: VV SH ČMS ukládá vedoucímu ÚORVO připravit materiál, který obsahuje varianty a způsob hlasování dle proběhlé diskuze.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

5) Informace z jednání ÚKRR, průběžná kontrolní činnost SH ČMS

- M. Němečková informovala, že z důvodu úmrtí předsedy ÚKRR je nutné vyřešit otázku vedení ÚKRR. Nabízejí se dvě možnosti:

  • Provést řádnou volbu předsedy ÚKRR (nutné návrhy ze Shromáždění delegátů)
  • Předložit SS OSH návrh, aby ÚKRR vedl do konce volebního období místopředseda K. Barcuch

Usnesení č. 104/26-9-2023:    VV SH ČMS schvaluje, aby byl SS OSH předložen návrh, aby do konce volebního období ÚKRR vedl místopředseda Karel Barcuch.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

- K. Barcuch informoval, že ÚKRR zaslala odpověď OKRR OSH Žďár nad Sázavou vyjádření k dotazované problematice – Směrnice hry Plamen. S odpovědí seznámil VV SH ČMS.

Usnesení č. 105/26-9-2023:    VV SH ČMS bere informaci na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

6) Termínový kalendář SH ČMS na rok 2024

materiál byl zaslán elektronicky

- M. Němečková předložila návrh Termínového kalendáře SH ČMS na první polovinu roku 2024. Ostatní akce se budou průběžně doplňovat dle známých termínů.

Usnesení č. 105/26-9-2023:    VV SH ČMS schvaluje předložení materiálu „Termínový kalendář SH ČMS na 1. polovinu roku 2024“ na jednání SS OSH.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 15

7) Zajištění VH SDH a okrsků

materiál byl zaslán elektronicky

- J. Orgoník předložil materiál, který byl zaslán elektronicky a požádal o případné připomínky.

Usnesení č. 106/26-9-2023:    VV SH ČMS schvaluje předložení materiálu „Zajištění VH SDH a okrsků“ na jednání SS OSH.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 15

8) Návrhy na vyznamenání

materiál byl předložen písemně

- M. Němečková předložila návrhy na vyznamenání a požádala o jejich schválení.

- D. Vilímková upozornila, že v návrhu na udělení titulu ZH pro p. Jaroslava Kabíčka není dle jejího názoru dostatečná charakteristika. J. Žižka vzal návrh zpět a požádá SDH o doplnění. Po doplnění bude návrh znovu předložen.

Usnesení č. 107/26-9-2023:    VV SH ČMS schvaluje předložené návrhy na vyznamenání.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

9) Různé

- M. Němečková informovala, že SH ČMS obhájilo titul NNO uznaná MŠMT pro práci s dětmi a mládeží na období 2024-2026. Obhajoby před komisí se zúčastnila starostka SH ČMS a J. Orgoník.

Dále informovala přítomné, že dle informací z GŘ HZS ČR je předpokládáno krácení dotací v roce 2024 na 50 %.

- M. Sojka okomentoval materiály „Plnění rozpočtu SH ČMS za rok 2023“ a „Návrh rozpočtu SH ČMS na rok 2024“.

Usnesení č. 108/26-9-2023:    VV SH ČMS schvaluje předložení materiálů „Plnění rozpočtu SH ČMS za rok 2023“ a „Návrh rozpočtu SH ČMS na rok 2024“ na jednání SS OSH.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 15

- M. Němečková seznámila přítomné s převodem nemovitého majetku v obci Osvračín.

Usnesení č. 109/26-9-2023: VV SH ČMS schvaluje předložení na jednání SS OSH.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

- M. Němečková informovala o jednání s nájemcem Hasičského hotelu v Přibyslavi. Na základě nájemní smlouvy je předložen návrh na navýšení nájemného na 50% z uvedené max. částky, nájemní smlouva bude prodloužena na další rok.

Usnesení č. 110/26-9-2023: VV SH ČMS schvaluje dodatek k nájemní smlouvě.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

- M. Němečková sdělila, že kontaktovala L. Janebu, zda má zájem dále pracovat v komisi historie CTIF. Dle jeho vyjádření by své působení rád ukončil. Podobně se vyjádřili i S. Bárta a J. Pátek, se kterými jednal V. Liška nebo J. Fialová.

VV SH ČMS děkuje všem třem zástupcům v komisi za jejich dlouholetou práci.

Návrhy na členy komise CTIF: J. Fialová, V. Liška, (I. Krpálková) – pokud neprojeví o místo zájem ČHJ nebo MHJ.  

Usnesení č. 111/26-9-2023: VV SH ČMS schvaluje návrhy nových členů v komisi historie CTIF a pověřuje starostku předložením návrhů na jednání ČNV CTIF.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

- M. Němečková tlumočila VV SH ČMS stížnost starosty MSH Praha na pozdní sdělení termínu udělování titulu ZH svým členům.

 

Usnesení č. 111/26-9-2023: VV SH ČMS ukládá CHH zasílat pozvánky na předávání titulu ZH na OSH, KSH i oceněným členům nejpozději 30 dnů před konáním akce.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

- M. Němečková poděkovala všem pobočným spolkům i dobrovolníkům, kteří se podíleli na akcích, které proběhly v průběhu léta.

Informace členů VV SH ČMS:

  • Brychcí apelovala na všechny členy VV SH ČMS, starosty KSH a OSH, aby odpovídali na zaslané pozvánky a další sdělení; nejen, že je to slušné a sami to vyžadujeme po ostatních, ale je velmi nepříjemné zajistit ubytování apod., pokud organizátor neví, zda se oslovení zúčastní apod.
  • Slámečka informoval, že v listopadu začíná jednat štáb na přípravu setkání historických praporů v Telči.
  • Říha informoval o připravované směrnici skupin dobrovolníků OO včetně návrhu loga. Hovořil o prezentaci SDOO na Pyrocaru. Vyjmenoval jednání, kterých se zúčastnili. Hovořil o možné spolupráci s Českým červeným křížem, Armádou ČR a HZS ČR. Dále požádal o kontakt na pořadatele protipovodňové cvičení v Praze, kvůli zájmu o účast na tomto cvičení.
  • Fešar sdělil, že v ÚHŠ JK proběhlo výběrové řízení na dodavatele fotovoltaické zařízení. Dále hovořil o podání žádosti o dotaci na cvičný polygon. Rovněž uvedl, že do konce roku je naplněna kapacita v ÚHŠ.
  • Kučera informoval, že spolupracuje s M. Štěpánkem na podání žádostí o dotaci na ministerstvo obrany. Navrhl, aby se začala připravovat metodika na činnost jednotek při obranném nebo válečném stavu.

Usnesení č. 112/26-9-2023: VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

- M. Němečková předložila přítomným návrh nájemní smlouvy s HVP, a.s. od 1.1.2024

Usnesení č. 113/26-9-2023: VV SH ČMS schvaluje návrh nájemní smlouvy v předloženém znění a pověřuje starostku jejím podpisem.

HLASOVÁNÍ: PRO 15

 

10) Závěr jednání

- M. Němečková poděkovala na závěr všem zúčastněným za práci, trpělivost a aktivní přístup při jednání.

Předsedající:               Monika Němečková   ___________________

Zapisovatelka:            Tereza Vosyková        ___________________

Ověřovatelé:              Jiřina Brychcí              ___________________

Ivan Kraus                   ___________________