ZÁZNAM KE STAŽENÍ

Přítomni: Bc. Richard Dudek,  plk. Ing. Ladislav Geleta,  Ing. Petr Vícha,  Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák,  Mgr. Jan Dumbrovský,  Ing. Pavel Haas,  Ing. Jan Karger, Ing. Martin Čížek, Jitka Fabiánová, Ing. Josef Myslín, přizván Miroslav Studník

Omluveni: Jiří Pátek, PhDr. Ondřej Andrys, MAE

Program jednání  ÚORVZ:

1)        Zahájení

2)        Kontrola plnění úkolů

3)        Zabezpečení  Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni) v roce 2021,

4)        Informační systém DH

5)        Vzdělávací projekty

6)        Různé

7)         Závěr

  • Zahájení

Jednání zahájil vedoucí ÚORVZ Jan Karger, který přivítal  přítomné členy rady. Současně omluvil nepřítomné členy.

  • Kontrola plnění úkolů

Kontrola plnění úkolů bude probíhat v rámci projednávání  plánovaných bodů jednání.

  • Zabezpečení Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni)
  1. UDH – vlivem vládních opatření v souvislosti s pandemií nebylo dokončeno studium probíhající v roce 2018 – 2020.  Zbývá slavnostní ukončení studia na akademické půdě TU – VŠB Ostrava, které bylo odloženo na 13.listopadu 2021. Aula TU – VŠB Ostrava je na tento termín rezervována. Scénář slavnostního ukončení  studia UDH zpracuje Doc. Kvarčák, který bude i promoci řídit. Za pozvání hostů jsou odpovědni Ing. Čížek, Jiří Pátek, Ing. Karger. Za studenty v rámci  slavnostního ukončení vystoupí zástupce studentů z Jánských Koupelí, za organizátory studia pak Jiří Pátek Vytisknutí diplomů zabezpečí CHH Přibyslav, přičemž je třeba zkontrolovat správnost uvedených údajů, případně tyto aktualizovat. V závěru roku 2020 probíhal nábor nových studentů UDH na období 2021 – 2023. Opět bude studium probíhat v ÚHŠ Bílé Poličany, Jánské Koupele a v CHH Přibyslav. Záměr, aby studium probíhalo i v Jihočeském kraji nevyšel, pro nezájem KSH Jihočeského kraje. Do každého realizačního místa se přihlásil plánovaný počet studentů, tedy 30 osob. Bohužel platná vládní opatření neumožnila zahájení studia v I. pololetí roku 2021 a proto bylo rozhodnuto, že zahájení studia bude posunuto  na  začátek roku   Z diskuse k tomuto tématu vzniklo doporučení členů ÚORVZ, aby se doba studia se zkrátila  ze tří na dva roky a to při zachování obsahu studia. To z toho důvodu, že by se tak zvýšil počet absolventů a taktéž závazek studovat  tři roky je pro některé studenty dlouhý a obtížně splnitelný. 

Junior univerzita ( J-uni) – vzdělávání mladých hasičů, je dalším vzdělávacím projektem který je v gesci ÚORVZ. Projekt je zaměřen zejména na podporu technického vzdělávání mládeže a je zabezpečen ÚHŠ Jánské Koupele. Spolupracujícími subjekty je VŠB – TU Ostrava a Střední průmyslová škola v Hranicích.  V roce 2020 byl realizován pro 35 mladých hasičů z Pardubického kraje ve třech víkendových soustředěních a týdenním prázdninovým soustředění. Celý  průběh byl velmi vydařený a probíhal za velkého  zájmu studentů (mladých hasičů). Spolupracujícími subjekty byla VŠB – TU Ostrava a Střední průmyslová škola v Hranicích.  Junior univerzita byla v duchu vysokoškolské výuky zahájena na začátku roku imatrikulaci a v září 2020 zakončena v aule VŠB-TUO slavnostním předáním osvědčení o studiu. Tohoto slavnostního aktu se zúčastnila prorektorka Ing. Zdeňka Chmelíková, Ph.D. a další významní hosté.  Původní plán v roce 2021 zabezpečit studium Junior univerzity pro mladé hasiče z Jihočeského kraje nevyšel a bude realizován pro 35 mladých hasičů ze Zlínského kraje. Vzhledem k existující situaci studium bude zahájeno až 2. července 2021 a ukončeno 3.října 2021 slavnostním závěrem na akademické půdě v aule VŠB - TU Ostrava.  K projektu Junior – univerzita proběhla diskuse, z které vyplynulo následující : projekt je velmi úspěšný a smysluplný, neb technicky zdatní členové   jsou v JSDH velmi potřební a studium Junior univerzity podporuje technické vzdělávání. Bohužel však cílová skupina je velmi malá, cca 35 mladých hasičů za rok. Z tohoto důvodu ÚORVZ doporučuje, aby zmíněné studium probíhalo i na dalších místech, především pak v ÚHŠ Bílé Poličany a CHH Přibyslav. V těchto místech pak bude potřebné získat ke spolupráci vysokou školu a střední školu. Ing. Haas pak navrhl, aby se využilo i jarních prázdnin ke konání zkrácené (přesto ale smysluplné) verze Junior univerzity. Takto pořádané týdenní studium by současně přispělo k lepšímu vytížení kapacity školských zařízení v jarních měsících. Tento návrh se setkal s kladným ohlasem a v tomto smyslu bude směrováno doporučení pro budoucnost.

  • Informační systém DH

Na návrh ÚORVO a ÚORVZ v roce 2019 VV SH ČMS schválil  vznik programu Informační systém DH  (info DH), což bude vlastně elektronická příručka pro hasiče, kde budou moci nalézt potřebné a praktické informace, které jim pomůžou plnit jejich úkoly, aktivity atd. ( např: přijímání nových členů,  pořádání  soutěží, táborů, plesů, pojištění atd). Nejdůležitější povinnosti budou  rozvedeny se s srozumitelným návodem (manuálem) na řešení, včetně všech případných tiskopisů a dokumentů. Vytvořením softwerové části pro informační systém info DH programu byl pověřen pan Miroslav Studník, který byl na jednání rady pozván a program předvedl. Program se dělí na dvě části, uživatelskou (klientskou) a administrativní. Klientská část  je dostupná bez přihlášení, a lze v ní prohlížet obsah webu. Obsah je členěn prozatím do 8 základních sekcí (kulturní a společenská činnost, vnitroorganizační, ekonomika, mládež, sport, prevence, represe, ochrana obyvatelstva). Dle potřeby je možnost rozšíření o další sekce.

Každá sekce by měla mít  svého administrátora (garanta), který za ní bude zodpovídat a plnit ji příslušnými informacemi a soubory. Zároveň bude v programu účet SuperAministrátora, který bude spravovat SubAministrátory daných sekci.

Systém poběží na zabezpečeném serveru přes šifrovanou HTTPS komunikaci.

Podporované formáty souboru pro stažení jsou PDF, XLXS, DOC, JPG  (word ,exel , obrázek a pdf).

V systému si lze nastavit odběr novinek v dané sekci, nebo také všech novinek.

Na titulní straně bude soupis novinek- nejnovějších článků a zároveň bude možné dané materiály komentovat..

V programu lze vyhledávat fulltextovým vyhledávačem, který na zadané slovo např. "ples" najde všechny články obsahující klíčové slovo ples a zobrazí to uživateli v přehledném výpise.

Druhá část programu je administrativní a je přístupná pouze pod heslem. Počet uživatelských účtu není omezen.

V administrativní části bude možné spravovat: uživatelské účty, kategorie článku, přidávání a editace veškerého obsahu příručky, posílaní emailu, zobrazení logu kdo a jak s programem pracoval.

V rámci ukázky programu byly také předvedeny  první zkušebně vložené manuály. Prozatím je jich tam umístěno 55. Prezentovaný program byl členy rady hodnocen pozitivně a doporučují, aby ve tvorbě informačního stému se pokračovalo s tím, že je nezbytné, aby byl určen hlavní garant systému a garanti jednotlivých sekcí. Popisovaný záměr však nelze realizovat amatérsky, nezbytné je profesionální zabezpečení.  Je taktéž nezbytné zaplatit panu Miroslavu Studníkovi za vytvoření   softwarové části pro informační systém info DH.

  • Vzdělávací projekty

 

Jednou z možností financovat vzdělávání  je získávat dotace prostřednictvím různých projektů. Bohužel SH ČMS nemá pracovníky, kteří by se cíleně věnovali získávání dotací. Záleží tak ve většině na každém spolku, jak se v tomto smyslu snaží. Řada pobočných spolků umí získat finance pomocí různých projektů z dotací nadací, měst, či krajů. Méně úspěšná je snaha finance získávat z fondů EU a to i proto, že při sledování výzev je zjišťováno,  že dobrovolní hasiči (jejich vzdělávací zařízení) ve většině výzev nesplňují předpoklady pro zařazení do cílové skupiny možných žadatelů. Přesto  uspěly některé žádosti,  např. podané KSH MSK a ÚHŠ Jánské Koupele a jejich schválené projekty jsou spolufinancované EU.   Jednak to byl  projekt  s názvem „Rozvoj kooperace a výměna zkušeností záchranných složek v přeshraničním prostoru„ a to v rámci  operačního   programu Interreg V-A Slovenská republika − Česká republika. Spolupracujícími subjekty v tomto projektu je ÚHŠ Jánské Koupele a škola požární ochrany v Martině. Druhý projekt nazvaný „Zachraňujeme spolu“ byl realizován KSH MSK a jeho slovenským partnerem. Oba příjemci dotace v celkové výši přesahující 10 miliónů korun  velmi úspěšně   splnily své úkoly v rámci projektů v souladu s plánovanými aktivitami, harmonogramem a rozpočtem projektu. Negativem byla nutnost přefinancovat projekty  z vlastních zdrojů a  nadměrná administrativa spojená s projektem a taktéž zdlouhavé schvalování monitorovacích zpráv a žádostí o platbu.  Přes uvedená negativa je žádoucí pokračovat ve snahách o zisk dotací na vzdělávání. Výsledkem mohou být, tak jak v minulosti při řadě realizovaných projektů  kvalitně a smysluplně vzdělaní hasiči a současně je možnost získání kvalitních učebních pomůcek, materiálního zabezpečení a zlepšení zázemí pro vzdělávání.

  • Závěr

ÚORVZ doporučuje nové radě:

  1. Zvážit možnost zkrácení studia UDH na dva roky při zachování stávajícího obsahu studia (argumenty viz výše).
  2. Zvážit studium Junior univerzity z pohledu míst, kde bude projekt realizován a i z hlediska délky studia (argumenty viz výše)
  3. Prosazovat plnou funkčnost projektu Informační systém (Info DH) na profesionální úrovni ( argumentace viz výše)
  4. Usilovat a podílet se na získávání dotací na vzdělávací projekty pro dobrovolné hasiče
  5. Obecně a plošně prosazovat potřebnost vzdělávání, posílení motivace ke vzdělávání a personálního a finančního zabezpečení vzdělávání. Nezbytné je i řešit kvalitu lektorského sboru a starostlivost o jeho rozvoj. Prosazovat i zavádění moderních výukových metod vzdělávání dospělých.

Na závěr vedoucí ÚORVZ poděkoval členům rady za jejich práci v radě za celé období. Obdobně vystoupil i náměstek starosty SH ČMS Richard Dudek, který pozitivně ocenil práci ÚORVZ.

Zapsal : Jan Karger – vedoucí ÚORVZ

KE STAŽENÍ

Zápis z jednání Ústřední odborné rady vzdělávání SH ČMS (ÚORVZ) v ÚHŠ Jánské Koupele dne 26.6.2019

 

Přítomni: Bc. Richard Dudek,  plk. Ing. Ladislav Geleta,  Ing. Petr Vícha,  Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák,  Mgr. Jan Dumbrovský,  Ing. Pavel Haas,  Ing. Jan Karger, Ing. Martin Čížek

Omluveni: Jitka Fabiánová,  Jiří Orsák, Jiří Pátek, PhDr. Ondřej Andrys, MAE

Program jednání  ÚORVZ:

1)         Zahájení

2)         Kontrola plnění úkolů

3)         Hodnocení  Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni) v roce 2019 a zabezpečení UDH a J - uni v následujícím období

4)         Vzdělávací systém SH ČMS

5)         Vzdělávací projekty financované EU

6)         Různé

7)         Závěr

  • Zahájení

Jednání zahájil vedoucí ÚORVZ Jan Karger, který přivítal  přítomné členy rady. Současně omluvil nepřítomné členy.

  • Kontrola plnění úkolů

Kontrola plnění úkolů bude probíhat v rámci projednávání  plánovaných bodů jednání.

  • Zabezpečení Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni)
  1. UDH – aktuálně probíhá 2. ročník, studium je ve své polovině a probíhá dle plánu a bezproblémově. Zbývá pět víkendových soustředění zaměřených na následující témata: Základy vzdělává ní dospělých, Základy zdravotnických znalostí, Komunikaci a Psychologii funkcionáře, Public relations, Fundraising, Práci s mládeží,  Informační a komunikační technologie. Slavnostní ukončení na akademické půdě VŠB - TU Ostrava se plánuje na listopad 2020. Na návrh Doc. Kvarčáka soustředění zaměřené na Informační a komunikační technologie bude zajištěno pro všechny skupiny na VŠB – TU Ostrava, s tím, že studenti budou ubytování v ÚHŠ Jánské Koupele. Z toho vyplývá pro Ing. Čížka a Jiřího Pátka úkol do 30.8.2019 nahlásit termíny tohoto soustředění v prvním pololetí roku 2020 do ÚHŠ Jánské Koupele. Dále díky iniciativě Doc. Kvarčáka mají všichni studenti UDH možnost přihlásit se ke zkouškám  k získání odborné kvalifikace Technik PO nebo  Osoba odborně způsobilá v PO.  Pro uchazeče budou zabezpečeny odborné konzultace nad rámec plánované výuky. Dále členové ÚORVZ uvítali aktivitu starosty KSH Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Žižky směřující k tomu, aby další běh UDH od roku 2021 byl zabezpečován i v Jihočeském kraji. Takto by studium bylo přístupnější i pro studenty zejména z Jihočeského a Západočeského kraje. Dalším jednáním v tomto smyslu byl pověřen Kvarčák a Karger.
  2. Junior univerzita ( J-uni) – vzdělávání mladých hasičů, je dalším vzdělávacím projektem který je v gesci ÚORVZ. Projekt je zaměřen zejména na podporu technického vzdělávání mládeže. Spolupracujícími subjekty je VŠB – TU Ostrava a Střední průmyslová škola v Hranicích. V roce 2019 je realizován pro 36 mladých hasičů z kraje Vysočina ve třech víkendových soustředěních a týdenním prázdninovým soustředění. Prozatím byla zabezpečena dvě víkendová soustředění a první červencový týden proběhne týdenní soustředění. Závěrečné soustředění bude zakončeno dne 22. září 2019  v aule VŠB-TUO slavnostním předáním osvědčení o studiu. Pro rok  2020 se předpokládá, že studenty zabezpečí KSH Pardubického kraje. Nabídka v tomto směru byla učiněna. Za další jednání odpovídá Karger.

4)   Vzdělávací systém SH ČMS

K tomuto bodu Karger informoval, že je na začátek měsíce srpna 2019 předjednána schůzka s náměstkem starosty SH ČMS Lubomírem Janebou, kde se bude projednávat problematika k tomuto bodu. O konkrétním datu jednání budou členové rady informováni a bude vítaná jejich účast. Předmětem jednání bude i materiál zpracovaný Jitkou Fabiánovou nazvaný „Návrh koncepce vzdělávání členů SH ČMS“. Tento materiál je zaslán elektronicky členům ÚORVZ s tímto zápisem a je žádoucí, aby se k němu vyjádřily do konce července 2019.

  • Vzdělávací projekty financované EU

Karger informoval o zabezpečení projektu „Rozvoj kooperace a výměna zkušeností záchranných složek v přeshraničním prostoru „ a to v rámci  operačního   programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika. Spolupracujícími subjekty v tomto projektu je ÚHŠ Jánské Koupele a odborná škola požární ochrany v Martině. Realizace projektu byla zahájena 1.února 2018. V březnu 2019 byly ukončeny kurzy Výcvik bezpečné jízdy při krizových situacích v  akreditovaném Centru bezpečné jízdy Libor Václavík – Libros v Ostravě –  Přívoze. Celkem se kurzů zúčastnilo 76 řidičů z ČR a 76 ze SR, což  je 100% plánované hodnoty. Ohlasy absolventů strojníků - řidičů JSDHO byli mimořádně pozitivní. Od března 2019 ÚHŠ Jánské Koupele realizuje kurzy pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Prozatím jich proběhlo pět a zbývající dva jsou plánované na měsíc září a říjen, K této aktivitě vznikla i 180 stránková příručka a byl zakoupen potřebný materiál. I tyto kurzy jsou hodnoceny velmi pozitivně. Slovenský partner v průběhu měsíců duben – červen zabezpečil  kurzy Povodňový výcvik. Z Čech se ho zúčastnilo celkem 49 hasičů, což je opět 100 % plánovaného počtu. Aktuálně realizační tým projektu připravuje závěrečnou konferenci, která se bude konat v termínu 8.- 9.listopadu 2019. Komplikací pro projekt, který je řízen slovenskou stranou je především zdlouhavé vyřizování administrace projektu a tím i proplácení vzniklých výdajů.  Se stejnými problémy se potýká i KSH MSK realizující projekt ve stejném programu.

  • Různé
  1. Karger informoval o úkolu z posledního VV SH ČMS, který zavazuje všechny ústřední odborné rady vypracovat návrh zaměření činnosti pro svůj úsek na období 2020 – 2025. Bylo dohodnuto, že každý člen ÚORVZ zpracuje svůj návrh na zaměření v oblasti vzdělávání do 30.7.2019 . S tímto zápisem bude členům ÚORVZ pro připomenutí zasláno zaměření činnosti na období 2015 – 2020 s komentářem o průběžném plnění.
  2. Další informace se týkala závěrečné práce pedagogického studia „Reforma hasičského vzdělávání v ČR“ člena ÚORVZ Ing. Pavla Haase. Na hasičské vzdělávání je zde pohlíženo nejen z hlediska odbornosti, ale i z hlediska pedagogického. A je to snad bohužel poprvé, kdy se někdo pedagogickou stránkou hasičského vzdělávání zabývá. V tom lze vidět velké pozitivum této práce. Ve své práci autor analyzuje aktuální stav hasičského vzdělávání. V druhé empirické části se pak zabývá především vzděláváním dobrovolných hasičů. Členové rady se plně se ztotožňuji s názorem Ing. Haase, že největší slabinou v oblasti odborné přípravy dobrovolných jednotek je „Základní odborná příprava dobrovolných hasičů“. Navrhuje změny, které by měly přinést potřebnou kvalitu této odborné přípravy. Z diskuse k této práci se členové rady dohodli, že prostudují práci Ing. Haase a na základě tohoto si  rada si klade za cíl provést aplikaci moderních didaktických metod v souladu se zásadami andragogiky do kurzů ZOP a V40 a to  bez zásahu do odborné části.
  • Úkoly pro členy ÚORV
  1. navrhnout zaměření činnosti SH ČMS v oblasti vzdělávání na období 2020 – 2025 do 30.7.2019 (viz bod č. 6a)
  2. připomínkovat materiál zpracovaný Jitkou Fabiánovou nazvaný „Návrh koncepce vzdělávání členů SH ČMS“ do 30.7.2019 (viz bod č.4)
  3. prostudovat závěrečnou práci pedagogického studia „Reforma hasičského vzdělávání v ČR“ člena ÚORVZ Ing. Pavla Haase (viz bod 6b), nejpozději do termínu jednání příští rady (listopad 2019).

Na závěr vedoucí ÚORVZ Jan Karger poděkoval všem zúčastněným za aktivní přístup k jednání a popřál klidnou a bezpečnou cestu domů.

Zapsal : Jan Karger – vedoucí ÚORVZ

Zápis z jednání Ústřední odborné rady vzdělávání SH ČMS (ÚORVZ) v ÚHŠ Jánské Koupele dne 7.6.2018

KE STAŽENÍ 

Přítomni: Bc. Richard Dudek, plk. Ing. Ladislav Geleta,  Ing. Petr Vícha,   Ing. Martin Čížek, Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák, Jitka Fabiánová,  Mgr. Jan Dumbrovský, Ing. Josef Myslín,   PhDr. Ondřej Andrys, MAE. Ing. Jan Karger

Omluveni: Jiří Orsák, , Jiří Pátek,  Ing. Pavel Haas,

Program jednání  ÚORVZ:

1)         Zahájení

2)         Kontrola plnění úkolů

3)         Hodnocení  Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni) v roce 2017 a zabezpečení UDH a J - uni v následujícím období

4)         Vzdělávací systém SH ČMS

5)         Vzdělávací internetové stránky

6)         Vzdělávací projekty financované EU

7)         Různé

8)         Závěr

1) Zahájení

Jednání zahájil vedoucí ÚORVZ Jan Karger, který přivítal náměstka starosty SH ČMS.  Richarda Dudka a přítomné členy rady. Současně omluvil nepřítomné členy.

 

2) Kontrola plnění úkolů

Usnesením z předchozího jednání ÚORVZ byl stanoven úkol přednést na VV SH ČMS doporučení,  aby uložil všem ústředním odborným radám,  včetně  Ústřední kontrolní a revizní rady, aby zpracovaly doporučené  normy znalostí pro členy a funkce . pro které odpovídá zaměření jejich rady, ve  Sboru dobrovolných hasičů. Přitom budou respektovat návrh ÚORVZ na formu a obsah normy znalostí. Termín splnění úkolu je do konce roku 2018. V roce 2019 pak zpracují normy znalostí pro úroveň OSH a KSH. Úkol byl splněn a VV SH ČMS doporučení schválil.

 

3) Zabezpečení Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni)

a) UDH – druhý běh UDH byl ukončen pro všechny studenty z Bílých Poličan, Přibyslavi a Jánských Koupelích 9 prosince 2017 v aule VŠB - TU Ostrava. Ukončení bylo velmi slavnostní, důstojné a kopírovalo akademickou promoci. Součástí bylo i kulturní vystoupení. Absolventům byly předány absolventské diplomy a odznaky. Slavnostního závěru se za SH ČMS zúčastnili náměstci starosty SH ČMS Jan Slámečka a Richard Dudek, za VŠB TÚ Ostrava děkan fakulty bezpečnostního inženýrství Jiří Pokorný. Mezi hosty byly i delegace z Polska a Slovenska. Po všech stránkách je možné slavnostní závěr hodnotit pozitivně, Jeden problém však vyvstal, neb absolventi z CHH Přibyslav využili této příležitosti k předání absolventských medailí, které si nechali zhotovit sami na vlastní náklady. U některých absolventů z ostatních škol se však tento akt nesetkal s pochopením a byl kritizován. Pro organizátory to musí být poučení a musí zachovat jednotnost na závěr předávaných výstupů studia. Úkolem pro podzimní měsíce 2017 bylo provést nábor studentů UDH pro nový běh v období 2018 – 2020. Nábor se opíral o usnesení dubnového shromáždění starostů OSH, které uložilo OSH a KSH získat nové studenty. Nábor se zdařil, přihlásilo se více než 100 osob, dokonce nemohli být uspokojeni všichni zájemci. Nový běh začínal v CHH Přibyslav s 30 posluchači, v ÚHŠ Jánské Koupele s 35 posluchači a v ÚHŠ Bílé Poličany s 38 posluchači. Předpokládaný počet přijatých přitom byl celkem 90 studentů. V prvním ročníku nového běhu UDH byly v jarní části zabezpečeny dvě plánovaná víkendová soustředění, jejichž náplní byla požární represe. Lektorské zabezpečení bylo FBI VŠB TU Ostrava (Miloš Kvarčák, Jiří Tomiczek). Na základě absolvování těchto témat mají možnost studenti UDH v podzimní části podrobit se zkouškám k získání odznaku odbornosti SH ČMS „Hasič“. Miloš Kvarčák také navrhl , aby byla studentům dána možnost získat OZO ( Odborně způsobilá osoba), což by pro zájemce z řad studentů byla jistě vítaná příležitost. Vzhledem k vysoké náročnosti souvisejících zkoušek je však zájemce potřeba co nejlépe připravit. V tomto smyslu budou vedena další jednání. Pro pozimní část UDH jsou stanoveny termíny a zaměření. První soustředění se bude týkat vnitrooganizační problematiky SH ČMS a bude zajištěno ústřední odbornou radou vnitroorganizační. V druhém soustředění budou přednášena témata z Psychologie funkcionáře a komunikace. Lektorsky zabezpečí VŠB – TU Ostrava.

b) Junior univerzita ( J-uni) – vzdělávání mladých hasičů, je dalším vzdělávacím projektem který je v gesci ÚORVZ. Projekt je zaměřen zejména na podporu technického vzdělávání mládeže. V roce 2018 je realizován pro 35 mladých hasičů z Moravskoslezského kraje. Dosavadní průběh prvních dvou víkendových soustředění byl velmi zdařilý, probíhal za velkého zájmu studentů (mladých hasičů). Bude pokračovat týdenním prázdninovým soustředěním na začátku července a slavnostně  ukončen bude 23.9.2018 na akademické půdě VŠB .

4)   Vzdělávací systém SH ČMS                                                          

Je téma, kterým se ÚORVZ začala zabývat v roce 2016 a je  reakcí na obsah nového statutu  odborných rad, kde je kromě jiného stanoven pro radu úkol vytvořit systém vzdělávání funkcionářů SH ČMS a ve spolupráci s ostatními odbornými radami vytvořit normy znalostí pro jednotlivé funkcionáře SH ČMS, a to na všech úrovních. Na základě usnesení z posledního jednání vedoucí ÚORVZ informoval, že předložil VV SH ČMS doporučení,  aby uložil všem ústředním odborným radám,  včetně  Ústřední kontrolní a revizní rady, aby zpracovaly doporučené  normy znalostí pro členy a funkce . pro které odpovídá zaměření jejich rady. VV SH ČMS toto doporučení schválil. Následně byly všem ústředním odborným radám zaslány podkladové materiály (vzory) pro vytvoření norem znalostí. Taktéž v zájmu splnění tohoto úkolu se sešel vedoucí ÚORVZ s vedoucím ÚORVO Lubomírem Janebou k jednání k této problematice. Dne 15.5.2018 se obrátil náměstek starosty a vedoucí ÚORVO Lubomír Janeba na ostatní odborné rady, aby pro aktualizaci Rukověti funkcionáře,  dle svého zaměření aktualizovali funkční náplně pro tuto příručku.  Tato žádost je vlastně opakováním naší žádosti na vytvoření norem znalostí, protože první část normy znalostí je právě funkční náplň. ÚORVZ má ve své gesci funkci vzdělavatel – organizační referent. Návrhy v tomto smyslu pro tuto funkci zpracovali tři členové rady a to Josef Myslín, Ondřej Andrys a Jan Karger.  K těmto třem návrhům následně probíhala živá diskuse. Výsledkem je návrh funkční náplně, která vznikla ze všech tří návrhů a která bude bezodkladně zaslána Lubomíru Janebovi a taktéž bude východiskem pro zpracování normy znalostí   pro tuto funkci.

 

 5Vzdělávací internetové stránky

Josef Myslín, který zpravuje vzdělávací internetové stránky informoval, že jejich možností využívá převážně úsek mládeže. Z jiných oblastí nejsou přírůstky nových učebních materiálů.

 

6) Vzdělávací projekty financované EU

Členové rady se stále zabývají možnostmi získání dotací z EU. Sledují výzvy a zjišťují, že základním problémem je fakt, že dobrovolní hasiči ve většině výzev nesplňují předpoklady pro zařazení do cílové skupiny možných žadatelů. Přesto ÚHŠ Jánské Koupele byl schválen projekt podaný v roce 2016 s názvem „Rozvoj kooperace a výměna zkušeností záchranných složek v přeshraničním prostoru „ a to v rámci  operačního   programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika. Spolupracujícími subjekty v tomto projektu je ÚHŠ Jánské Koupele a odborná škola požární ochrany v Martině. Projekt byl zpracován ve spolupráci s Bezpečnostním klastrem a výška schváleného příspěvku činí 272 515 Eur. Realizace projektu byla zahájena 1.února 2018, po tom co byla podepsána po dlouhých odkladech smlouva s řídícím orgánem. V souladu s rozpočtem projektu v první fázi bylo pořízeno nové vybavení učebny (stoly, židle, interaktivní tabule). Další aktivity projektu probíhají v souladu se stanoveným harmonogramem. První monitorovací zpráva byla podána k 30.4.2018.

 

7) Různé

Jan Dumbrovský a Jan Karger podali informaci z únorového jednání s Krajskou radou seniorů MSK  (KRS MSK), která je partnerem KÚ MSK a členem rady seniorů ČR. Z jednání vyplynulo doporučení, aby se KSH MSK stalo členem této rady a hasičtí senioři tak se mohli zúčastňovat aktivit pořádaných Krajskou radou seniorů. Stejné doporučování lze adresovat všem KSH. Z jednání také vyplynulo, že KRS MSK nemá své vlastní finanční prostředky, je ale možné s jejím doporučením podat speciální projekty na Krajský úřad a to zejména na vzdělávací akce. Tedy otvírá se možnost tímto způsobem získat finanční prostředky např. na zabezpečení univerzity třetího věku pro seniory z řad SH ČMS.

V další části byla na podnět Richarda Dudka diskutována možnost organizování vědomostních soutěží pro členy SH ČMS, což by také mohl být příspěvek pro zvyšování znalostí našich členů. Pro vědomostní soutěže se naskýtá celá škála různých forem jejich zabezpečení , zaměření, možností rozdělení do kategorií apod. Bylo domluveno, že rozmýšlet nad touto problematikou dostanou členové rady jako „domácí úkol“ a při dalším jednání rady se k tomuto vrátíme.

8)  Závěr

Vedoucí ÚORVZ Jan Karger poděkoval všem zúčastněným za aktivní přístup k jednání a  popřál klidnou a bezpečnou cestu domů.

Zapsal : Jan Karger – vedoucí ÚORVZ

     

    

KE STAŽENÍ

Zápis z jednání Ústřední odborné rady vzdělávání SH ČMS (ÚORVZ) v ÚHŠ Jánské Koupele dne 5. 12. 2018

 

Přítomni: plk. Ing. Ladislav Geleta,  Ing. Petr Vícha,  Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák, Jitka Fabiánová,  Mgr. Jan Dumbrovský, Ing. Josef Myslín, Ing. Pavel Haas,  Ing. Jan Karger

Omluveni: Jiří Orsák, Jiří Pátek, Bc. Richard Dudek, Ing. Martin Čížek, PhDr. Ondřej Andrys, MAE

 

Program jednání  ÚORVZ:

1)         Zahájení

2)         Kontrola plnění úkolů

3)         Hodnocení  Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni) v roce 2017 a zabezpečení UDH a J - uni v následujícím období

4)         Vzdělávací systém SH ČMS

5)         Vzdělávací internetové stránky

6)         Vzdělávací projekty financované EU

7)         Různé

8)         Závěr

1) Zahájení

Jednání zahájil vedoucí ÚORVZ Jan Karger, který přivítal  přítomné členy rady. Současně omluvil nepřítomné členy.

2) Kontrola plnění úkolů

Kontrola plnění úkolů bude probíhat v rámci projednávání  plánovaných bodů jednání.

3) Zabezpečení Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni)

a) UDH – v roce 2018 byl realizován první ročník v CHH Přibyslav , ÚHŠ Bílé Poličany a Jánské Koupele. Studium proběhlo dle plánu, jen v ÚHŠ Jánské Koupele však došlo díky přesunu SS OSH na 8.12, kdy byla plánováno téma „ vnitroorganizační činnost“ k zařazení tohoto tématu na rok 2019, stejně jako prevence (vzhledem k možnostem lektora). Místo přesunutých témat byla zabezpečena témata plánovaná na první pololetí  roku  Studium se setkává s velmi pozitivním ohlasem studentů, probíraná témata jsou hodnocena jako výrazně přínosná. Organizátoři hodnotí velmi kladně zájem a kázeň studentů. Studenti měli možnost se podrobit  zkouškám k získání odznaku odbornosti SH ČMS „Hasič“.

Plán na I. pololetí roku 2019:

ÚHŠ Jánské Koupele : 11.-13.-1. – Požární prevence, 29.-31.3. -  Vnitroorganizační činnost

CHH Přibyslav: 15.-17.2 – Ochrana Obyvatelstva, 29.3.-31.3. – Psychologie funkcionáře, komunikace

ÚHŠ Bílé Poličany: 8. -10.2. - Psychologie funkcionáře, komunikace, 29.3. – 31.3. – Ochrana obyvatelstva

Lektorsky zabezpečí: ÚORP, ÚOROO, ÚORVO, Ostravská univerzita

Po diskusi navrhli členové ÚORVZ téma ročníkové práce pro studenty UDH pro rok 2019: doporučují, aby každý posluchač zpracoval návrh preventivně výchovné akce určené pro seniory.

b) Junior univerzita ( J-uni) – vzdělávání mladých hasičů, je dalším vzdělávacím projektem který je v gesci ÚORVZ. Projekt je zaměřen zejména na podporu technického vzdělávání mládeže. V roce 2018 byl realizován pro 35 mladých hasičů z Moravskoslezského kraje ve třech víkendových soustředěních a týdenním prázdninovým soustředění. Celý í průběh byl velmi zdařilý, probíhal za velkého zájmu studentů (mladých hasičů). Spolupracujícími subjekty byla VŠB – TU Ostrava a Střední průmyslová škola v Hranicích.  Junior univerzita byla v duchu vysokoškolské výuky zahájena na začátku roku imatrikulaci a 23. září 2018 zakončena v aule VŠB-TUO slavnostním předáním osvědčení o studiu. Tohoto slavnostního aktu se zúčastnil senátor ing. Zdeněk Nytra, ředitel Sdružení pro rozvoj MSK ing. Radúz Mácha, zástupci univerzity, Sdružení hasičů ČMS a další hosté.

Pro rok  2019 zabezpečí studenty nového ročníku J-uni  KSH Kraje Vysočina.  Vše podstatné je domluveno a zabezpečeno. Termíny jednotlivých soustředění:  25 - 27.1., 15 – 17.3., 30.6. – 6.7., 20 - 22.9.  Na 22.9. nutno zamluvit aulu VŠB (prosba na Doc. Kvarčáka).

4)   Vzdělávací systém SH ČMS                                                          

ÚORVZ předložil VV SH ČMS doporučení,  aby uložil všem ústředním odborným radám,  včetně  Ústřední kontrolní a revizní rady, aby zpracovaly doporučené  normy znalostí pro členy a funkce v SDH,  pro které odpovídá zaměření jejich rady. VV SH ČMS toto doporučení schválil. Následně byly všem ústředním odborným radám zaslány podkladové materiály (vzory) pro vytvoření norem znalostí. Taktéž v zájmu splnění tohoto úkolu se sešel vedoucí ÚORVZ s vedoucím ÚORVO Lubomírem Janebou k jednání k této problematice. Dne 15.5.2018 se obrátil náměstek starosty a vedoucí ÚORVO Lubomír Janeba na ostatní odborné rady, aby pro aktualizaci Rukověti funkcionáře,  dle svého zaměření aktualizovali funkční náplně pro tuto příručku.  Tato žádost je vlastně opakováním naší žádosti na vytvoření norem znalostí, protože první část normy znalostí je právě funkční náplň. ÚORVZ má ve své gesci funkci vzdělavatel – organizační referent. Návrh funkční náplně byl zpracován a odeslán p. Janebovi.  Bylo dohodnuto, že do 28.2.2019 všichni členové ÚORVZ navrhnou na základě zpracované funkční náplně normu znalostí pro funkci vzdělavatel – organizační referent SDH. Jako první z ústředních odborných rad odevzdala ÚOROO doporučenou normu znalostí pro funkci referent preventivně výchovné práce a ochrany obyvatelstva. Dle dostupných informací další odborné rady na tomto úkolu pracují, anebo jej mají zařazený na nejbližší jednání své rady.

5) Vzdělávací internetové stránky

Josef Myslín, který spravuje vzdělávací internetové stránky informoval, že přírůstek nových vzdělávacích materiálů je minimální.

6) Vzdělávací projekty financované EU

Členové rady se stále zabývají možnostmi získání dotací z EU. Sledují výzvy a zjišťují, že základním problémem je fakt, že dobrovolní hasiči ve většině výzev nesplňují předpoklady pro zařazení do cílové skupiny možných žadatelů. Přesto ÚHŠ Jánské Koupele byl schválen projekt podaný v roce 2016 s názvem „Rozvoj kooperace a výměna zkušeností záchranných složek v přeshraničním prostoru „ a to v rámci  operačního   programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika. Spolupracujícími subjekty v tomto projektu je ÚHŠ Jánské Koupele a odborná škola požární ochrany v Martině. Projekt byl zpracován ve spolupráci s Bezpečnostním klastrem a výška schváleného příspěvku činí 272 515 Eur. Realizace projektu byla zahájena 1.února 2018, po tom co byla podepsána po dlouhých odkladech smlouva s řídícím orgánem. V souladu s rozpočtem projektu v první fázi bylo pořízeno nové vybavení učebny (stoly, židle, interaktivní tabule). Dále proběhlo výběrové řízení na zabezpečení plánované vzdělávací aktivity kurzu Výcvik bezpečné jízdy při krizových situacích. Vybráno  bylo  akreditované Centru bezpečné jízdy Libor Václavík – Libros v Ostravě –  Přívoze, kde od listopadu se tyto kurzy již realizují. O tyto je mimořádný zájem, již jsou plně obsazena všechna nabízená místa. Ohlasy dosavadních absolventů strojníků- řidičů JSDHO jsou mimořádně pozitivní. Celkem se kurzů zúčastní 76 řidičů z ČR a 76 ze SR. Jsou již také připraveny kurzy pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou (budou probíhat na území ČR) a kurzy Povodňový výcvik (realizované na území SR).  Tyto kurzy jsou plánovány na období duben – říjen 2019. Komplikací pro projekt, který je řízen slovenskou stranou je především zdlouhavé vyřizování administrace projektu a tím i proplácení vzniklých výdajů.  Se stejnými problémy se potýká i KSH MSK realizující projekt ve stejném programu.

 

7) Různé

Člen ÚORVZ Jan Dumbrovský podal informaci o jednání s Krajskou radou seniorů MSK a o možnostech vzájemné spolupráce. Z diskuse k tomuto vyplynulo doporučení věnovat seniorské problematice zvýšenou pozornost. Jako možnosti se jeví pokračování Univerzity třetího věku pro hasičské seniory a pořádání rekreačních pobytů pro seniory s náplní obohacenou  zejména o vzdělávání, sport a kulturu.  V tomto smyslu již rada zpracovala návrh.

 

8)  Závěr

Vedoucí ÚORVZ Jan Karger poděkoval všem zúčastněným za aktivní přístup k jednání. Popřál klidné a radostné svátky vánoční a jen vše nejlepší v novém roce. Taktéž  popřál klidnou a bezpečnou cestu domů.

Zapsal : Jan Karger – vedoucí ÚORVZ

     

    

KE STAŽENÍ

Zápis z jednání Ústřední odborné rady vzdělávání SH ČMS (ÚORVZ) v ÚHŠ Jánské Koupele dne 29.11.2017

 

Přítomni: Bc. Richard Dudek, plk. Ing. Ladislav Geleta,  Ing. Petr Vícha,   Ing. Martin Čížek, Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák, Jitka Fabiánová,  Mgr. Jan Dumbrovský,  Ing. Jan Karger

Omluveni: Jiří Orsák, Ing. Josef Myslín, Jiří Pátek,  Ing. Pavel Haas, PhDr. Ondřej Andrys, MAE.

Program jednání  ÚORVZ:

1)         Zahájení

2)         Kontrola plnění úkolů

3)         Hodnocení  Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni) v roce 2017 a zabezpečení UDH a J - uni v následujícím období

4)         Vzdělávací systém SH ČMS

5)         Vzdělávací internetové stránky

6)         Vzdělávací projekty financované EU

7)         Kurzy pro funkcionáře SH ČMS zařazené do nabídky vzdělávacích zařízení SH ČMS

8)         Různé

9)         Závěr

 

1) Zahájení

Jednání zahájil vedoucí ÚORVZ Jan Karger, který přivítal náměstka starosty SH ČMS Bc.  Richarda Dudka a přítomné členy rady. Chvílí ticha uctili přítomní památku zemřelého člena rady Bc. Mojmíra Studníka.

2) Kontrola plnění úkolů

Bylo dohodnuto, že kontrola úkolů z minulého jednání bude probíhat jako součást projednávaných bodů programu.

 

3) Hodnocení Univerzity dobrovolného hasiče (UDH) a Junior univerzity (J-uni) v roce    2017 a zabezpečení UDH a J - uni v roce 2018

a) UDH – končí třetím ročníkem další běh UDH. Slavnostní zakončení studia pro všechny studenty z Bílých Poličan, Přibyslavi a Jánských Koupelích je stanoveno na 9 prosince 2017 v aule VŠB - TU Ostrava. Jan Karger informoval o výsledcích pracovní schůzky s Milošem Kvarčákem, která se týkala zabezpečení slavnostního závěru UDH. Scénář je zpracován, hosté jsou pozváni. Připraveny jsou absolventské diplomy a odznaky. Zabezpečeno kulturní vystoupení.

Současně se zajištěním slavnostního závěru studia aktuálního běhu UDH bylo úkolem realizovat nábor studentů pro další běh UDH v období 2018 – 2020. Nábor se opíral o usnesení dubnového shromáždění starostů OSH, které uložilo OSH a KSH získat nové studenty a probíhal na základě úkolů stanovených na posledním jednání ÚORVZ. Nábor se zdařil, aktuálně je již přihlášeno více než 90 osob, což je v souladu s plánovaným počtem nových studentů.

b) Junior univerzita ( J-uni) – vzdělávání mladých hasičů, je dalším vzdělávacím projektem který je v gesci ÚORVZ. Projekt je zaměřen zejména na podporu technického vzdělávání mládeže. V roce 2017 byl realizován pro mladé hasiče Olomouckého kraje. Průběh byl velmi zdařilý, probíhal za velkého zájmu studentů (mladých hasičů). Slavnostně byl ukončen na akademické půdě VŠB – TÚ Ostrava dne 1. října 2017. Závěr byl opět velmi slavnostní a důstojný, při účasti významných hostů, např. prorektorky VŠB – TU Ostrava, děkana Fakulty bezpečnostního inženýrství a náměstka ústředního školního inspektora.

J-uni bude v roce 2018 pokračovat, tentokrát pro mladé hasiče z Moravskoslezského kraje. Zájem o studium byl značný, nebyli uspokojeni všichni zájemci.

 

4)   Vzdělávací systém SH ČMS

Je téma kterým se ÚORVZ začala zabývat v roce 2016 a je  reakcí na obsah nového statutu  odborných rad, kde je kromě jiného stanoven pro radu úkol vytvořit systém vzdělávání funkcionářů SH ČMS a ve spolupráci s ostatními odbornými radami vytvořit normy znalostí pro jednotlivé funkcionáře SH ČMS,  a to na všech úrovních. Bylo dohodnuto, že vzhledem k rozsahu daného úkolu nelze realizovat vytvoření norem znalostí současně u všech funkcí na všech úrovních , ale je potřeba postupné řešení. V první fázi se řeší funkce v SDH. Byl zpracován návrh na formu a obsah normy znalostí, tedy bylo domluveno co má norma znalostí obsahovat. V tomto smyslu již jednal vedoucí ÚORVZ s dalšími vedoucími ústředních odborných rad. Na základě diskuse a doporučení náměstka starosty SH ČMS Richarda  Dudka byl v zájmu splnění tohoto úkolu přijat návrh na doporučení Výkonnému výboru SH ČMS, aby uložil všem ústředním odborným radám,  včetně  Ústřední kontrolní a revizní rady, aby zpracovaly doporučené  normy znalostí pro členy a funkce, pro které odpovídá zaměření jejich rady, ve  Sboru dobrovolných hasičů. Přitom budou respektovat návrh ÚRVZ na formu a obsah normy znalostí. Termín splnění úkolu je do konce roku 2018. V roce 2019 pak zpracují normy znalostí pro úroveň OSH a KSH. Současně ÚORVZ doporučuje, aby kancelář ústředí SH ČMS zpracovala návrh normy znalostí pro pracovníky OSH a KSH, což umožní naplánovat odpovídající školení, která zajistí potřebné znalosti pracovníků OSH a KSH a tak mimo jiné se může předejít chybám vyplývajícím z neznalostí uvedených pracovníků, které mohou i poškodit celý náš spolek.

Ve  vazbě na výše popsaný úkol jednal vedoucí ÚORVZ s p. Přibylem (Hasiči Nové Město nad Metují) , který má záměr vydat publikaci s pracovním názvem „Základní znalosti dobrovolného hasiče“) a hledá autory pro jednotlivá témata. ÚORVZ bude tomuto záměru nápomocna vyhledáním autorů a lektorováním publikace. Pro většinu témat jsou již lektoři zabezpečeni a prostřednictvím vedoucího rady ÚORVZ budou oznámeni p. Přibylovi.

      5Vzdělávací internetové stránky

Při neúčasti J. Myslína, který zpravuje vzdělávací internetové stránky, a který z pracovních důvodů byl omluven z jednání rady,  bylo zvoleno náhradní řešení vzájemné komunikace a kolega Myslín prostřednictvím telefonu podal zprávu o aktuálním stavu vzdělávacích stránek. Zejména informoval o velkém množství nově vložených vzdělávacích materiálů z oblasti práce s mládeží.

 

6) Vzdělávací projekty financované EU

Členové rady se stále zabývají možnostmi získání dotací z EU. Sledují výzvy a zjišťují, že základním problémem je fakt, že dobrovolní hasiči ve většině výzev nesplňují předpoklady pro zařazení do cílové skupiny možných žadatelů. Přesto ÚHŠ Jánské Koupele byl schválen projekt podaný v roce 2016 s názvem „Rozvoj kooperace a výměna zkušeností záchranných složek v přeshraničním prostoru „ a to v rámci  operačního   programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika. Spolupracujícími subjekty v tomto projektu je ÚHŠ Jánské Koupele a škola požární ochrany v Martině. Projekt byl zpracován ve spolupráci s Bezpečnostním klastrem a výška schváleného příspěvku činí 272 515 Eur. Schválen byl i projekt s oblasti práce s mládeží podaný KSH MSK nazvaný „Zachraňujeme spolu“ s hodnotou schváleného příspěvku 303 657 Eur. Bohužel doposud nebyly podepsány příslušné smlouvy se Slovenským ministerstvem zemědělství, které projekty schválilo, ale stále opožďuje předložení smluv.

      7)  Kurzy pro funkcionáře SH ČMS zařazené do nabídky vzdělávacích zařízení SH ČMS

Po zkušenostech z uplynulých let ÚORVZ doporučuje vzdělávacím zařízením SH ČMS zařazovat do své nabídky kurzů zejména kurz určený pro starosty SDH, jehož realizace se setkává s velmi příznivým ohlasem.

 

8) Různé

Jan Dumbrovský podal informace z úvodního jednání s Krajskou radou seniorů MSK, která je partnerem KÚ MSK a členem rady seniorů ČR. KSH má možnost se stát členem této rady a využívat výhod , např. možnost přihlásit se ke grantům KÚ a účasti na aktivitách pořádaných touto radou. Spolupráce se jeví velmi zajímavě a proto bylo dohodnuto, aby v lednu 2018 proběhlo další jednání, kterého se zúčastní Jan Dumbrovský a Jan Karger s cílem dojednat konkrétní možnosti spolupráce a to zejména v oblasti vzdělávání hasičských seniorů v souladu se zpracovaným záměrem ÚORVZ. Z jednání mohou vzniknout závěry hodné doporučení i pro ostatní KSH.

  • Usnesení

ÚORVZ doporučuje Výkonnému výboru SH ČMS, aby uložil všem ústředním odborným radám,  včetně  Ústřední kontrolní a revizní rady, aby zpracovaly doporučené  normy znalostí pro členy a funkce . pro které odpovídá zaměření jejich rady, ve  Sboru dobrovolných hasičů. Přitom budou respektovat návrh ÚORVZ na formu a obsah normy znalostí. Termín splnění úkolu je do konce roku 2018. V roce 2019 pak zpracují normy znalostí pro úroveň OSH a KSH. Současně ÚORVZ doporučuje, aby kancelář ústředí SH ČMS zpracovala návrh normy znalostí pro pracovníky OSH a KSH, což umožní např. naplánovat odpovídající školení, která zajistí potřebné znalosti pracovníků OSH a KSH a tak mimo jiné se může předejít chybám vyplývajícím z neznalostí uvedených pracovníků, které mohou poškodit celý náš spolek.

  • Závěr

Vedoucí ÚORVZ Jan Karger poděkoval všem zúčastněným za aktivní přístup k jednání, popřál klidné a pěkné vánoční svátky, po všech stránkách úspěšný rok 2018 a také klidnou a bezpečnou cestu domů.

Zapsal : Jan Karger – vedoucí ÚORVZ