ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni:        

VV SH ČMS:     M. Němečková, J. Aulický, J. Bidmon, R. Dudek, D. Vilímková, J. Orgoník, O. Lacina, J. Žižka, J. Henc, J. Brychcí, I. Kraus, J. Slámečka, T. Letocha, R. Mácha, J. Polanský, S. Kotrc, R. Kučera, P. Říha – 18 osob

Přizváni:          M. Čížek, J. Netík, J. Fialová, T. Vosyková, I. Špačková, M. Sojka, M. Štěpánek

Omluveni:       Z. Nytra, J. Salivar, A. Minář, V. Liška, J. Bochňák, J. Karger

Jednání zahájila a řídila starostka SH ČMS Ing. Monika Němečková.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:                 Tereza Vosyková

Ověřovatelé:                Jiřina Brychcí

                                   Ivan Kraus

                                                                                                                                         

- M. Němečková přivítala přítomné členy VV SH ČMS, přizvané hosty a omluvila nepřítomné. Dále vyjmenovala seznam písemně předložených materiálů, které byly zaslány na e-mail před jednáním a požádala o schválení programu.

Usnesení č. 125/6-10-2022:    VV SH ČMS schvaluje zaslané materiály, dále schvaluje zapisovatelku, ověřovatele a program jednání.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

2) Kontrola plnění usnesení

Materiál byl přiložen písemně

110/8-9-2022:

Plnění: v řešení

111/8-9-2022:       

Plnění: v řešení

 

114/8-9-2022:

Plnění: v řešení

117/8-9-2022:     

Plnění: v řešení

119/8-9-2022:     

Plnění: splněno

120/8-9-2022:                       

Plnění: v řešení

 

 

121/8-9-2022:     

Plnění: splněno

 

123/8-9-2022:                       

Plnění: splněno

 

124/8-9-2022:                       

Plnění: v řešení

Usnesení č. 126/6-10-2022: VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

3) Informace z jednání Vedení SH ČMS

Materiál byl přiložen písemně

- M. Němečková

  • Jednání Vedení SH ČMS se konalo v Plzeňském kraji. Proběhla návštěva v TZ Zruč, kterou spravuje MSH Plzeň. Je nutná rekonstrukce střechy. V budoucnu se musí vyřešit převod pozemků, odpadové hospodářství, studna. Vnitřní prostory táborové základny jsou ve velmi dobrém stavu. Poděkování MSH Plzeň se správu areálu.

Společné jednání Vedení a VV KSH PZK proběhlo před setkáním Aktivu ZH Plzeňského kraje. Vedení hodnotí toto jednání jako velmi přínosné. Mimo jiné, byl starosta KSH požádán, aby člen VV Robert Kučera byl  přizváván na jednání VV KSH PZK, aby mohl předávat informace z jednání VV SH ČMS.

  • Seminář pro preventisty, dle informací z ÚORP – 2023.
  • Uzavřeno Memorandum mezi SH ČMS a HVP
  • Jednání zástupců SH ČMS a GŘ HZS ČR – Předmětem jednání bylo mimo jiné, vzájemná spolupráce v oblasti vzdělávání, respektive odborné přípravy členů JSDHO, včetně činnosti Ústředních hasičských škol SH ČMS, investičních a neinvestičních dotací, ochrany obyvatelstva, společných národních i mezinárodních akcí a vzájemné komunikaci směrem k široké veřejnosti. Další společné jednání je naplánováno na začátek listopadu.
  • 11. – 12. 10. 2022 proběhnou v CHH Mezinárodní rozhovory
  • Pyrocar – proběhlo první jednání s Zábranou, který souhlasí s uzavřením dohody o spolupráci, je však ještě nutné jednat o ceně pronájmu. Jednáním je pověřena J. Fialová a J. Bidmon. Další schůzka základního organizačního týmu proběhne 6. 10. po jednání VV.
  • Předávání titulu ZH proběhne 25. – 26. 10. 2022 – Předávat vyznamenání budou Vilímková, R. Dudek a J. Netík (25. 10.) a J. Bochňák, J. Slámečka a J. Netík (26. 10.)
  • Hala Přibyslav – cenová nabídka byla dodatečně podepsána J. Aulickým a dodavatelem projektové dokumentace. Vedení pověřilo starostku doplatkem dokumentace. Je vydáno územní rozhodnutí. Další kroky se v tuto chvíli činit nebudou.
  • Kancelář SH ČMS zašle gratulace nově zvoleným senátorům. Vedení prostřednictvím starostky požádá starosty OSH o zaslání gratulací nově zvoleným zastupitelům v obcích.
  • Vedení se vynasnaží, aspoň jednou za své volební období, navštívit VV KSH ve všech krajích.

 

Usnesení č. 127/6-10-2022: VV SH ČMS

  1. bere na vědomí informace z jednání Vedení SH ČMS.
  2. ukládá starostům OSH zaslat gratulace nově zvoleným zastupitelům obcí.
  3. ukládá Kanceláři SH ČMS zaslat vzor gratulace, který budou moci OSH využít dle potřeby.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

4) Informace z jednání ÚKRR, průběžná kontrolní činnost SH ČMS

 

- M. Němečková informovala, že dne 5. 10. 2022 byla provedena kontrola ze strany ÚKRR na využívání služebních vozidel v Kanceláři SH ČMS. Zpráva bude přednesena na dalším VV.

Probíhala diskuze ohledně kontrolní činnosti v SDH a OSH. Z diskuze vyplynulo, že je potřeba prohloubení kontrolní činnosti v pobočných spolcích.

 

Usnesení č. 128/6-10-2022: VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

5) Předběžné plnění rozpočtu 2022 a návrh rozpočtu SH ČMS na rok 2023

Materiál byl přiložen písemně

- M. Sojka

  • předložil materiál „návrh rozpočtu SH ČMS na rok 2023“ a „komentář k návrhu rozpočtu SH ČMS na rok 2023“. Vyjmenoval jednotlivé položky v rozpočtu a ke každé podal komentář.
  • Okomentoval materiál „Plnění a návrh úprav rozpočtu SH ČMS pro rok 2022“. Vysvětlil změny, které v rozpočtu nastaly, a vysvětlil jejich důvody.

- T. Letocha vznesl dotaz, zda existuje usnesení, ve kterém je určená výše příspěvku 5,-Kč/člena z odvodu členského příspěvku pro KSH.

Příspěvek je zakotven v rozpočtu na rok 2023, schválen bude jako součást rozpočtu.

 

Usnesení č. 129/6-10-2022:    VV SH ČMS schvaluje Návrh rozpočtu SH ČMS na rok 2023 a Plnění a návrh úpravy rozpočtu SH ČMS pro rok 2022 k předložení na SS OSH.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

 

6) Příprava SS OSH

Materiál byl přiložen písemně

 

- M. Němečková předložila návrh pozvánky na Shromáždění starostů OSH, které se bude konat dne 22. 10. 2022 a navrhla, aby byl do pozvánky přidán bod „Předávání Záslužného řádu českého hasičstva“. Dále navrhla, aby byl na jednání přizván J. Moravec a zástupce projektu Siggy.

- M. Němečková přednesla žádost J. Boukalové o možnost prezentace firmy, která vytváří reklamní předměty pro hasiče.

Po diskuzi mezi přítomnými se shodli, že na SS OSH není taková prezentace vhodná.

Složení návrhové komise:

VV SH ČMS

 

Praha

p. Wagner

Středočeský

p. Jankovský

Jihočeský

p. Pazdera

Plzeňský

 

Karlovarský

 

Liberecký

pí. Šimíková

Královéhradecký

p. Kraus

Pardubický

p. Soural

Vysočina

p. Stejskal

Olomoucký

 

Zlínský

p. Nevařil

Moravskoslezský

p. Stefan

Ústecký

p. Šach

Jihomoravský

pí. Štelclová

Usnesení č. 130/6-10-2022:    VV SH ČMS po přidání bodu „Předávání záslužného řádu českého hasičstva“ schvaluje pozvánku na SS OSH.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

7) Plán činnosti na rok 2023 – termínový kalendář jednání SS OSH, VV SH ČMS a vedení SH ČMS do 30. 6. 2023 vč. plánu kontrol, plán celostátních akcí

Materiál byl přiložen písemně

 

- M. Němečková předložila návrh termínového kalendáře SH ČMS na první polovinu roku 2023. Požádala o zaslání termínu aktivu ZH pro rok 2023, aby mohli být zapsány. Na dotaz, kde se plánují jednání VV v roce 2023, sdělila, že jednání budou probíhat na zámku v Přibyslavi.

- J. Slámečka navrhl, aby proběhlo další setkání hasičských praporů.

- J. Brychcí navrhla, aby se setkání konalo v rámci 160. výročí založení dobrovolných hasičů.

Mezi členy probíhala diskuze o termínu a místě konání této akce. Padl návrh, aby se setkání konalo na Vysočině v roce 2024.

-M. Němečková předložila upravený plán celostátních akcí na dalších 10 let. Poděkovala KSH Moravskoslezského kraje a Plzeňského kraje za součinnost a ochotu při řešení akcí v roce 2023, MSH Praha v roce 2024 a navrhla doplnění o setkání praporů zmíněné J. Slámečkou. Po diskusi byl plán upraven. 

 

Usnesení č. 131/6-10-2022:    VV SH ČMS schvaluje návrh termínového kalendáře SH ČMS na první polovinu roku 2023 a plán celostátních akcí na dalších 10 let

HLASOVÁNÍ: PRO 18

8) Hodnocení MČR mužů a žen v běhu na 100 m s překážkami, MČR v klasických disciplínách CTIF, MČR v běhu 60 m s překážkami a MČR v TFA – písemně včetně plnění rozpočtu

Materiál byl přiložen písemně

 

- S. Kotrc informoval o průběhu MČR v TFA, které proběhlo 1. 10. 2022 ve Štramberku. Přenos z akce zajišťovala FireTV a výsledky zpracovával portál Hasičovo. Vyúčtování s písemnou zprávou bude předloženo na dalším jednání VV SH ČMS.

- R. Dudek doplnil informace o to, že spolupráce s Hasičovo byla skvělá a doporučuje je pro další pořadatele akcí.

- R. Mácha zkonstatoval, že toto V. mistrovství bylo nejlepší, které doteď v TFA proběhlo.

- I. Kraus sdělil informace o průběhu MČR v CTIF ve Dvoře Králové nad Labem. Zkonstatoval, že soutěž proběhla za dobrého počasí a bez problémů. Z důvodu souběhu termínů akce a voleb do zastupitelstev obcí, byl menší počet rozhodčích, proto byl snížen počet pokusů u štafety ze dvou na jeden.

- M. Němečková požádala, aby takové změny v propozicích byly sděleny přihlášeným účastníkům předem, rovněž navrhla využívat možnosti pomocných rozhodčích, která u štafety CTIF je určitě možná.

- I. Kraus sdělil, že tato změna byla schválena po dohodě s vedoucími družstev, a to z toho důvodu, že se někteří rozhodčí odhlásili večer před akcí.

- I. Špačková informovala VV, že poprvé přenos zajišťovala brněnská firma „Žijeme reklamou“ (TV Brno), a poprvé byla u přenosu i lišta s výsledky, trestnými i věkovými body.

- D. Vilímková zhodnotila MČR v běhu na 60 m, které proběhlo 25. 9. 2022. Zúčastnilo se 480 závodníků. Na stadionu bylo však více jak 2500 osob, protože se závodníky přijel větší počet fanoušků, než se předpokládalo. Z toho důvodu zkolabovalo občerstvení i další služby na stadionu. Zkonstatovala, že pro příští ročníky se ÚORM z těchto zkušeností poučí a bude počítat s větší účastí. 

Usnesení č. 132/6-10-2022:    VV SH ČMS bere na vědomí informace z proběhlých MČR.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

9) Zajištění VH SDH a okrsků

Materiál byl přiložen písemně

 

- J. Orgoník předložil materiál a informoval, že bude doplněno datum do kdy, mají VH probíhat.

Usnesení č. 133/6-10-2022:    VV SH ČMS po úpravách schvaluje materiál „Zajištění VH SDH a okrsků“ k předložení SS OSH.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

 

 

10) Jednoduché účetnictví SDH a Datové schránky

Materiál byl přiložen písemně

 

- M. Sojka upozornil, že jelikož budou od 1. 1. 2023 povinné datové schránky, bude povinnost podávat přiznání k dani z příjmu právnických osob elektronicky. Proto je novelizován Metodický pokyn Ekonomické, účetní a daňové zásady pro vedení jednoduchého účetnictví Sborů dobrovolných hasičů v rámci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Materiál „Komentář k vyplnění Přiznání k dani z příjmů právnických osob“ slouží také jako návod pro odeslání daňových přiznání datovou schránkou.  

- M. Němečková požádala o doplnění o vzor oznámení finančnímu úřadu pro SDH, která nemusí podávat daňové přiznání.  

- J. Orgoník informoval, že na SS OSH bude připraven manuál k používání Datových schránek. 

- R. Dudek požádal o doplnění textu v MP v bodu 3.1 Daň z příjmů – o činnost za úplatu pro právnické osoby (např. požární hlídky apod.). V metodickém pokynu jsou uvedeny pouze obce. Dále požádal o uvedení, že v případě daňového základu do 300 000,-Kč, je SDH osvobozeno od daně z příjmů.  

Usnesení č. 134/6-10-2022:    VV SH ČMS bere na vědomí podané informace a po doplnění schvaluje materiály k předložení SS OSH. 

HLASOVÁNÍ: PRO 18 

 

11) Stanovy SH ČMS

 

- J. Orgoník informoval, že další schůzka pracovní skupiny proběhne před SS OSH dne 21. 10. 2022 a seznámil přítomné s harmonogramem úprav.

HARMONOGRAM ÚPRAV STANOV

- podzimní shromáždění 2022 – představit vizi pracovní skupiny a harmonogram, požádat o připomínky na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., termín podání těchto připomínek je do 31.12.2022 a jedná se nám o připomínky typu: co jste ve stanovách hledali a nenašli jste odpověď, co podle vás stanovy nedostatečně řeší, nebo co dle vás řeší nesrozumitelně

- jarní shromáždění 2023 - návrh stanov vzešlý z pracovní skupiny se zapracovanými prvotními připomínkami v 1. pracovní verzi, připomínky z členské základny k této verzi do 31.8.2023

- jarní zasedání SS OSH 2024 - definitivní návrh nových stanov pro následnou celorepublikovou diskuzi, která bude probíhat do konce ledna 2025

- březen 2025 VV SH ČMS projedná konečnou verzi

- duben 2025 - konečné schválení Shromážděním starostů OSH

- seznámení se s novými stanovami do období valných hromad před sjezdem

- pracovní skupina navrhuje konání sjezdu řádně po 5-ti letech od předchozího

Usnesení č. 135/6-10-2022:    VV SH ČMS bere na vědomí podané informace.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

 

12) Návrhy na vyznamenání

Materiál byl přiložen písemně

- M. Němečková předložila návrhy na vyznamenání.

- D. Vilímková upozornila na znovu se opakující problém nedostatečného odůvodnění pro udělení vyznamenání na ZH. Tentokrát u návrhů z OSH Třebíč (František Pokorný st. a Karel Houzar st.).

Dále připomněla, že pokud je některé vyznamenání uděleno na výjimku, vrací se při dalším návrhu zpět k neuděleným vyznamenáním dle statutu.

Usnesení č. 136/6-10-2022:    VV SH ČMS

  1. Schvaluje předložené návrhy na vyznamenání.
  2. Schvaluje udělení Medaile Sv. Floriána SDH Čerčany dle návrhu ÚORVO.
  3. Neschvaluje vyznamenání z OSH Třebíč (Fr. Pokorný st. a K. Houzar st.) a ukládá T. Švejdové vrátit návrhy na vyznamenání k doplnění odůvodnění i charakteristiky navrhovaných.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 18

13) Různé

- M. Němečková sdělila, že každý měsíc jsou zasílány blahopřání stávajícím i bývalým funkcionářům a je potřeba pravidelně aktualizovat jejich adresy.

Členům VV SH ČMS a starostům KSH, bude předán seznam, aby mohla být provedena aktualizace.

Usnesení č. 137/6-10-2022:    VV SH ČMS bere informaci na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

- J. Orgoník předložil ke schválení materiál vytvořený N. Fenclovou „Manuál k likvidaci pobočného spolku“.

Usnesení č. 138/6-10-2022:    VV SH ČMS schvaluje manuál k likvidaci pobočného spolku.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 18

- M. Němečková informovala, že z GŘ HZS ČR byla zaslána Žádost o jmenování zástupce Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska do komise pro vyhodnocení investičních dotací pro JSDH obcí na rok 2023. Navrhuje, aby byl do komise jmenován Robert Kučera.

Usnesení č. 139/6-10-2022:    VV SH ČMS schvaluje Roberta Kučeru do komise pro vyhodnocení investičních dotací pro JSDH obcí na rok 2023.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 18

- M. Němečková informovala, že proběhlo jednání s p. Goláněm a právními zástupci – z jednání vyplynulo, že obě strany mají zájem na dobrých vztazích mezi akcionáři a zájem na hospodářském rozvoji HVP. Další jednání bude pokračovat 19. 10. 2022.

- M. Němečková dále sdělila, že bylo ukončeno soudní řízení na žalobu „rozhodovací právo na VH HVP.  Žaloba byla zamítnuta.

Dále sdělila, že soudní spor „ nájemné“ měl proběhnout 17.10., po dohodě všech stran bylo soudní řízení odročeno z důvodu probíhajícího mimosoudního jednání.

Informovala VV, že na SS bude opět představen projekt SIGGY a jeho průběžné výsledky

Na toto téma probíhala mezi členy diskuze, kde bylo mj. sděleno, že na obchodním místě HVP v Benešově funguje makléř, který nenabízí pojištění pouze HVP, a.s. a podporuje tedy i jiné pojišťovny. Odpověď na tuto skutečnost buse požadována po předsedovi představenstva.

Usnesení č. 140/6-10-2022:    VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

- M. Němečková informovala, že kontrola z NSA je již ukončena, ale stále čekáme na protokol.

Kontrola MŠMT – zahájena dne 4. 10. 2022, na roky 2017 – 2021, prozatím probíhá u SH ČMS a OSH Trutnov.

Dále informovala, že je vyhlášena nová výzva Můj klub 2023 a upozornila, že je určena pouze pro ty sportovní oddíly, které vykonávají činnost minimálně dvakrát týdně a že podání žádosti o dotace bude možné jen datovou schránkou.

Usnesení č. 141/6-10-2022:    VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

- M. Němečková informovala, že zahájila jednání s portálem Hasičovo, který se v současné době specializuje na PR, IT pomoc, online sportovní výsledky, e-shop apod. nikoliv na obchodní činnost v oblasti pojišťovnictví. Navrhuje uzavřít s Hasičovo smlouvu o vzájemné spolupráci. Jako pilotní projekt by probíhal proces online výsledků na Memoriálu Marty Habadové v Praze.

Usnesení č. 142/6-10-2022:    VV SH ČMS schvaluje uzavření smlouvy o spolupráci se subjektem Hasičovo, podpisem pověřuje starostku.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

- M. Sojka sdělil, že dále probíhá jednání s firmou ČEPRO na smlouvě o spolupráci. V jednání je možnost založení karet, se kterými lze tankovat na čerpacích stanicích Euro Oil.

- M. Sojka dále informoval, že pokračují jednání se společností, která má zájem o pronájem hotelu Přibyslav. Uvedl, že v jednání je i možnost zachování části hotelového charakteru, tj. že by SH ČMS mohlo hotel využívat pro ubytování na jednáních.

- M. Němečková vznesla dotaz, je známý termín jednání Nadace na podporu has. hnutí. J. Slámečka odpověděl, že prozatím ne.

- D. Vilímková informovala o výjezdu do Polska na 15. sjezdu dobrovolných hasičů v Polsku. Prezidentem byl znovu zvolen p. Pawlak.

- I. Kraus podal informace z jednání ÚORHS. Konkrétně šlo o návrh, aby se MČR v běhu na 100 m oddělilo od závodu Českého poháru. Dále doplnil, že byla jmenována skupina, která se bude zabývat úpravou směrnice hasičského sportu.

- M. Němečková požádala, aby se tyto informace na jednání VV SH ČMS probíraly až po vyhotovení a zaslání zápisu z jednání ÚORHS, který si všichni mohou dopředu nastudovat a připravit si dotazy.

- R. Kučera informoval, že v srpnu byl vstup ve Snídani s Novou, ve kterém vystoupil za SH ČMS v souvislosti s požárem v Hřensku. Dále informoval o stížnosti na zápis z jednání skupiny psovodů od advokátky pí. Z. Hrubešové. P. Morávkem byla zaslána odpověď dne 15. 9. 2022. Nyní byla zaslána reakce na odpověď, kterou se bude zabývat ÚORR na svém jednání, které proběhne dne 15. 10. 2022 ve Velkém Meziříčí.

- J. Orgoník seznámil přítomné se zaslanými připomínkami k hlášení o činnosti:

  • počet sportovců v souladu s podmínkami NSA
  • počet družstev dle registračních listů
  • SDH s navázanou zahraniční spoluprací
  • akce na podporu hasičské historie a tradic
  • kulturní a společenské akce
  • pomoc SDH v rámci uprchlické krize z Ukrajiny
  • pomoc SDH při mimořádných událostech

- R. Kučera požádal, aby poslední změna byla více globální a nepatřily tam pouze mimořádné události.

Na toto téma probíhala mezi členy diskuze.

- J. Brychcí informovala o konání Mezinárodní sportovní a hasičské soutěže v CTIF v Polsku za účasti českých hasičů.

- P. Říha sdělil, že dne 22. 10. 2022 proběhne ÚOROO a bude přítomen i pluk. Lukeš s GŘ HZS. Zúčastnili se s N. Fenclovou a M. Štěpánkem konference Bezpečná společnost. Vyjmenoval konkrétní body, které je na konferenci zaujali – předvádějí použití defibrilátoru 3D, hašení požáru 3D a další zajímavé věci nejen pro dospělé, ale i děti. Dělají i ve 3D hašení kontejnerů.

ÚOROO plánuje seminář pro vedoucí OROO z OSH.

- J. Henc požádal o výměnu člena ÚOROO za KSH Ústeckého kraje p. Petra Šutery ze závažných osobních důvodů. Novým členem by byl p. František Štrébl

Usnesení č. 143/6-10-2022:    VV SH ČMS schvaluje výměnu člena ÚOROO za KSH Ústeckého kraje, p. Františka Štrébla.

HLASOVÁNÍ: PRO 18

-  J. Fialová informovala, že od 11. – 12. 10. 2022 proběhnou v CHH Mezinárodní rozhovory. Upozornila, že pro příští ročníky je nutná změna systému přihlašování. V termínu přihlášek bylo přihlášeno 45 účastníků, nyní je to 75 účastníků.

 

14) Závěr jednání

- M. Němečková poděkovala na závěr všem zúčastněným za práci, trpělivost a aktivní přístup při jednání.

Předsedající:               Monika Němečková   ___________________

Zapisovatelka:            Tereza Vosyková        ___________________

Ověřovatelé:              Jiřina Brychcí              ___________________

Ivan Kraus                   ___________________