ZÁPIS KE STAŽENÍ

Přítomni:        

VV SH ČMS:     M. Němečková, J. Aulický, J. Bidmon, R. Dudek, Z. Nytra, J. Salivar, D. Vilímková, J. Orgoník, O. Lacina, J. Žižka, A. Minář, J. Henc, J. Brychcí, I. Kraus, T. Letocha, R. Mácha, J. Polanský, S. Kotrc, P. Říha, N. Fenclová – 20 osob

Přizváni:          J. Bochňák, M. Čížek, I. Špačková, J. Netík

Omluveni:       J. Slámečka, R. Kučera, V. Liška, J. Karger, T. Mikeska, J. Fialová

Jednání zahájila a řídila starostka SH ČMS Ing. Monika Němečková.

1) Zahájení, volba ověřovatelů, schválení programu jednání

Zapisovatel:                 Nikola Fenclová

Ověřovatelé:                Jiřina Brychcí

                                   Ivan Kraus

                                                                                                                                         

- M. Němečková přivítala přítomné členy VV SH ČMS, přizvané hosty a omluvila nepřítomné. Dále vyjmenovala seznam písemně předložených materiálů, které byly zaslány na e-mail před jednáním a požádala o schválení programu.

Usnesení č. 75/25-5-2023:      VV SH ČMS schvaluje předložené materiály, dále schvaluje zapisovatelku, ověřovatele a program jednání.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 20

 

2) Kontrola plnění usnesení

materiál byl zaslán elektronicky

114/8-9-2022:

Plnění: v řešení

156/3-11-2022:

Plnění: v řešení

69/27-4-2023:

Plnění: splněno

70/27-4-2023:

Plnění: v řešení

Usnesení č. 76/25-5-2023:    VV SH ČMS bere kontrolu plnění usnesení na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 20

 

3) Informace z jednání Vedení SH ČMS

materiál byl zaslán elektronicky

 

- M. Němečková informovala:

  • Vyhlášení výběrového řízení na pozici ředitel/ka ÚHŠ Jánské Koupele. Lhůta pro přijímání přihlášek je do 15. 6. 2023. Předpokládaný nástup je 1. srpna 2023 nebo po dohodě jinak. Výběrové řízení bude probíhat přímo v ÚHŠ Jánské Koupele.
  • Vedení schválilo rozpočty republikových akcí – MČR v běhu na 100 m s překážkami, MČR ve výstupu na cvičnou věž a MČR v PS.
  • Projednání studie na rekonstrukci oprav sociálních zařízení v CHH Přibyslav. Zároveň byl předložen seznam provozních oprav a údržby (revitalizace badatelny, malby, oprava zdi u parkoviště, montáž parkovací závory, revitalizace nádvoří).
  • Vedení projednalo návrh řešení působení ÚHŠ Bílé Poličany, předložené M. Čížkem, pro případ prodeje objektu, ve kterém ÚHŠ sídlí. Vedení uložilo řediteli ÚHŠ dopracovat variantu 4 – Postupná integrace ÚHŠ BP a ÚHŠ JK.
  • Starostka podala informaci o čerpání státních dotací:

- MŠMT: jsou vystaveny dílčí dohody těm, kteří splňují všechny podmínky pro čerpání státní dotace;

- MV: u poloviny žádostí bylo doručeno rozhodnutí o schválení, u ostatních žádostí proběhla úprava pro vydání rozhodnutí; připravují se dílčí dohody

- NSA: ukončena formální kontrola žádosti SH ČMS - bez závad. Rozhodnutí by dle vyjádření předsedy NSA mělo být k dispozici do konce června 2023.

  • Žádost KSH Královehradeckého kraje zaslaná HVP a.s. o odkup části pozemku (část cesty ke školícímu zařízení) – odpověď: návrh na zapsání věcného břemena.
  • Vedení potvrdilo účast na zahraniční cestě, která byla uskutečněna dle schváleného plánu. Z. Nytra - podání informace o jednání Komise mládeže CTIF v Chorvatsku.

Z. Nytra sdělil, že setkání se konalo před Sympoziem mladých hasičů. Programem jednání byly provozní a organizační záležitosti a následně byla představena prezentace místa, kde proběhne olympiáda hasičské mládeže v červenci 2024, včetně společného materiálu pro hlavní závod; doporučení pro národní kvalifikace. Dále informoval o setkání pracovní skupiny týkající se úpravy pravidel CTIF konající se 26. srpna 2023 v Přibyslavi.

M. Němečková informovala o Sympoziu mladých hasičů, kde reprezentujícím sborem byl SDH Žákava z KSH Plzeňského kraje.

  • Účast společné reprezentace mužů (HZS ČR a SH ČMS) v požárním sportu na memoriálu v Polsku. Jedná se o mezinárodní soutěž za účasti Polska, ČR, Slovenska a Ukrajiny.
  • Jednání na GŘ HZS ČR o aktualizaci Rámcové smlouvy o spolupráci, spolupráce na národní i mezinárodní úrovni v rámci hasičského sportu, zapojení SH ČMS do ochrany obyvatelstva a zapojení do platformy HOPE-LOG.
  • Starostka informovala o průběhu prvotní diskuse členů vedení týkající se novelizovaných Stanov SH ČMS. Připomínky členů Vedení budou zaslány starostce SH ČMS, následně probrány na dalším jednání Vedení, budou vypracovány souhrnné připomínky, které budou odeslány na příslušný e-mail k tomu určený.
  • Projednání označení znaku a názvu na Hasičském domě

 

Usnesení č. 77/25-5-2023:    VV SH ČMS bere na vědomí informace z jednání Vedení SH ČMS.

HLASOVÁNÍ: PRO 20

4) Shromáždění starostů – hodnocení, odpovědi na diskuzní příspěvky

materiál byl zaslán elektronicky

- M. Němečková vyzvala přítomné k návrhům na úpravy písemně předložených materiálů (odpovědi na diskusní příspěvky) a vyjádřila poděkování R. Kučerovi za aktivní spolupráci při zpracování písemné odpovědi týkající se JSDHO.

- J. Bidmon objasnil situaci vzniklou na SP při OSH Rychnov nad Kněžnou, která byla důvodem diskuzního příspěvku J. Řeháčka (OSH Rychnov nad Kněžnou).

Usnesení č. 78/25-5-2023:    VV SH ČMS schvaluje předložené písemné odpovědi na diskuzní příspěvky na SS OSH – J. Řeháček, M. Garhofer.

HLASOVÁNÍ: PRO 20

 

 

5) Informace z jednání ÚKRR, průběžná kontrolní činnost SH ČMS

- J. Bochňák informoval o stížnosti z Ústeckého kraje, kde došlo k nahrávání jednání výboru sboru starostou daného SDH. Dochází k prověření této události.

Usnesení č. 79/25-5-2023:       VV SH ČMS bere informace na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 20

 

 

6) Informace o průběhu VH HVP a.s.

- M. Němečková informovala o jednání zástupců vedení s právním zástupcem p. Goláně p. Petrem Budzinským.

- R. Dudek informoval o průběhu VH HVP a.s., která se konala 28. dubna 2023 v Divadle u Hasičů.  Na programu VH bylo: projednání řádné uzávěrky, volba členů dozorčí rady s končícím mandátem nebo kooptovaných v průběhu mezi VH a další.

- J. Žižka vyjádřil poděkování ze strany HVP a.s. směrem k Vedení SH ČMS za přístup v rámci jednání SH ČMS s dalšími akcionáři i HVP a.s..

Usnesení č. 80/25-5-2023:       VV SH ČMS bere informace týkající se VH HVP a.s. na vědomí.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 19

 

 

7) Stav přípravy MČR hry Plamen, MČR dorostu v PS, MČR v PS mužů a žen, MČR v běhu na 60 m překážek, MČR v běhu na 100 m a MČR ve výstupu na věž, Republikové vyhodnocení PO očima dětí a mládeže (příslušní vedoucí ÚOR)

MČR hry Plamen, MČR v běhu na 60 m překážek, MČR dorostu v PS

- D. Vilímková informovala přítomné, že po organizační stránce je téměř vše připraveno. Vyjádřila poděkování za spolupráci všem podílejícím se na organizaci soutěží. Organizační zabezpečení v rámci MČR dorostu v PS bude schváleno na dalším jednání ÚORM.

- M. Němečková upozornila, že je nezbytné v OZ informovat soutěžní družstva účastnící se MČR dorostu o tom, že disciplína požární útok bude probíhat na tartanové dráze (rozměry)

MČR v běhu na 100 m

- J. Orgoník přítomné seznámil o průběhu příprav MČR v běhu na 100 m, kde přípravu akce má na starosti M. Hartmanová. Komunikace ohledně zajištění rozhodčích a dalších organizačních záležitostí probíhá s KSH Královehradeckého kraje, kde bude následující den probíhat MČR ve výstupu na věž. Po organizační stránce vše probíhá v pořádku.

MČR v PS mužů a žen

- I. Kraus informoval o řešení finální podoby OZ v součinnosti s GŘ HZS ČR, jednání s pořadateli.

- A. Minář hovořil o zajištění finanční stránky MČR. Dále informoval, že se připravují formuláře pro přihlášení dobrovolníků do technické čety.

- O. Lacina sdělil, že překážky zajistí KSH Středočeského kraje.

MČR ve výstupu na věž

- I. Kraus informoval o jednáních s HZS Královehradeckého kraje ohledně místa konání a zajištění rozhodčích.  

Republikové vyhodnocení PO očima dětí a mládeže

- N. Fenclová informovala, že 16. 5. 2023 proběhlo vyhodnocení prací republikového kola ze strany ÚORP. Letošního ročníku se zúčastnilo cca 29 000 dětí a mládeže. Slavnostní vyhodnocení se bude konat 23. 6. 2023 na Zámku v Přibyslavi. Slavnostní akci bude moderovat I. Špačková a předávajícími budou členové Vedení SH ČMS a přítomní členové ÚORP. V průběhu vyhlášení je zajištěn kulturní program prostřednictvím místní ZUŠ.

Usnesení č. 81/25-5-2023:       VV SH ČMS bere informace na vědomí.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 20

 

 

 

8) Pyrocar 2023

- M. Němečková přítomné stručně seznámila s aktuálním stavem příprav akce Pyrocar. V současnosti je podáno 49 přihlášek, z toho již 21 subjektů má uhrazený účastnický poplatek. Plnění rozpočtu probíhá standardně. Zároveň byla potvrzena účast Armády ČR pod záštitou ministryně obrany J. Černochové.

Usnesení č. 82/25-5-2023:       VV SH ČMS bere informace týkající se příprav akce Pyrocar na vědomí.

HLASOVÁNÍ: PRO 20

 

9) Návrhy na vyznamenání

materiál byl předložen písemně

- M. Němečková předložila návrhy na vyznamenání a požádala o jejich schválení.

- J. Orgoník upozornil na udělení Medaile Řádu sv. Floriana pro nečlena SH ČMS.

- T. Letocha k tomuto dodal, že spolupráce mezi KSH Jihomoravského kraje a SR je na vysoké úrovni a vyznamenání jsou udělována v rámci této vzájemné spolupráce.

- M. Němečková vyzvala přítomné o doplnění seznamu v rámci předávání čestného praporu SDH:

  • SDH Strašín (OSH Klatovy) – A. Minář (popř. J. Černý, starosta KSH PL kraje, dohoda s A. Minář)
  • SDH Raclavice (OSH Přerov) – R. Mácha
  • SDH Zašová (OSH Vsetín) – J. Polanský
  • SDH Horní Suchá (Karviná) – S. Kotrc
  • SDH Havířov-Životice (OSH Karviná) – S. Kotrc

Usnesení č. 83/25-5-2023:       VV SH ČMS schvaluje předložené návrhy na vyznamenání.

HLASOVÁNÍ: PRO 20

 

10) Různé

- I. Špačková informovala o proběhlé akci 9. ročníku Open House, které se zúčastnilo 83 000 lidí. Velký počet zájemců se odrazil i na návštěvě Hasičského domu. Zároveň byl otevřen prostor pivovaru Ossegg, zpřístupněna střecha Hasičského domu a úvodní chodba SH ČMS s historickou výstavou přileb.

- M. Němečková vyjádřila poděkování J. Myslínovi a P. Cejpkové Myslínové.

- M. Němečková byla ředitelem HZS Libereckého kraje požádána o zaslání podkladů k odeslání pozvánek na akci MČR ve vyprošťování konající se v Libereckém kraji.

Usnesení č. 84/25-5-2023:       VV SH ČMS pověřuje Kancelář SH ČMS k odeslání kontaktů na členy VV SH ČMS a starosty KSH starostce KSH Libereckého kraje.

HLASOVÁNÍ: PRO 20

 

- J. Bidmon upozornil přítomné na to, že v rámci MČR ve vyprošťování nebudou všichni účastníci členové SH ČMS a je potřeba vyřešit oblast pojištění.

- J. Brychcí podotkla, že je to v rámci odborné přípravy JSDHO a jsou pojištěny u obcí, pod které je JSDHO začleněno.

- M. Němečková požádala, aby upozornění na nezbytnost pojištění bylo uvedeno v organizačním zabezpečení soutěže.

- Dále J. Brychcí informovala o průběhu příprav MČR ve vyprošťování, kde přípravy probíhají intenzivně. Finanční zajištění je prostřednictvím dotace SH ČMS, příspěvek od Libereckého kraje, HZS Libereckého kraje a další subjekty formou naturálního plnění. Rozhodčí budou z řad HZS, technická četa rovněž společně s členy JSDHO.

- J. Brychcí informovala o setkání vedoucích krajských Aktivů ZH, kde členové aktivu byli ubytováni v hotelu Petřín a navštívili Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Z jednání vzešlo doporučení pro rozsáhlejší komunikaci se starosty KSH v rámci pořádání setkání.

- J. Žižka informoval, že na vlastní žádost bylo řešeno představenstvem a dozorčí radou HVP ukončení pracovního poměru J. Kubeše z pozice ředitele pojišťovny. J. Kubeš bude však v rámci HVP působit i nadále jako konzultant. Dojde ke sloučení funkce předsedy představenstva a generálního ředitele, jehož pozici zaujme Ing. Josef Moravec.

- S. Kotrc informoval o otevření nové centrální hasičské stanice v Novém Jičíně, s čímž souvisí i změna adresy sídla OSH. Potřebné dokumenty budou zaslány na adresu Kanceláře SH ČMS.

- J. Orgoník informoval o přípravách krajského kola hry Plamen, MČR v běhu na 100 m s překážkami a MČR hry Plamen 2024. Dále o proběhlém vyhodnocení krajského kola soutěže POODM a setkání sportovců v Brožíkově síni na Magistrátě hl. m. Prahy za účasti ředitele HZS hl. m. Prahy.

V následujícím týdnu se bude konat jednání ÚORVO, kde bude na základě dotazů od členů SH ČMS otevřena diskuze na téma transgenderové problematiky v rámci zápisu v Centrální evidenci SDH.

- Z. Nytra doporučil sestavení kodexu v rámci transgenderové problematiky i na mezinárodní úrovni (CTIF).

- M. Němečková doporučuje otevření tohoto tématu na jednání rady Sdružení sportovních svazů.

- M. Němečková vyjádřila poděkování MSH Praha za zajištění akce Hrad patří dětem, která se bude konat 10. 6. 2023.

- J. Henc informoval o konání postupových soutěžích, 2. ročník STIMAX cupu, 11. ročník Tohatsu fire cupu a soutěží TFA. V jednání je soutěž výstupu na věž v Podbořanech.

- M. Čížek informoval o proškolení 645 absolventů kurzů v rámci ÚHŠ Bílé Poličany v roce 2023. Dále probíhá příprava plánu kurzů v druhém pololetí.

- J. Polanský informoval o akci, kde bylo hejtmanem Zlínského kraje oceněno 40 dobrovolných hasičů společně s profesionálními hasiči. Proběhlo ustanovení Krajské odborné rady hasičského sportu.

- P. Říha informoval o proběhlém zasedání Kulatého stolu platformy HOPE-LOG, které proběhlo 10. 5. 2023 v Divadle U hasičů se zástupci neziskových organizací (Adra, ČČK, Diakonie, Člověk v tísni, SH ČMS), GŘ HZS, Velitelství teritoriálních sil AČR, Ministerstvo zahraničí, Ministerstvo zdravotnictví a další. Výsledkem je plánovaná Konference platformy a následně řešení oblasti humanitární logistiky.

V rámci ÚOROO došlo k projednání loga SDOO, kde výsledná podoba bude předložena na jednání Vedení SH ČMS. P. Říha byl kontaktován zástupci OSH Rychnov nad Kněžnou, kteří projevili zájem o SDOO. Dále informoval o proběhlých okresních i krajských vyhodnocení soutěže POODM, kdy okresní kolo bylo vyhodnoceno v prostorách zámku v Moravské Třebové a krajské kolo v rámci Mladějovské úzkokolejky.

- I. Kraus informoval o spolupořádání republikových akcí, dále o pořádání krajského kola TFA v Žernově společně se Středočeským kraje. Proběhlo ocenění složek IZS pod záštitou hejtmana Královehradeckého kraje na Pivovarském náměstí v Hradci Králové, společně s předáním rezortního vyznamenání. Při OSH Náchod byla zřízena okresní rada hasičského sportu.

- O. Lacina informoval o přípravě krajských soutěžích a setkání Aktivu ZH při KSH Středočeského kraje.

- Z. Nytra informoval o pozvání na soutěž TFA konající se 1. 10. 2023 v italském Trentinu.

- M. Němečková vyzvala o předání informace vedoucímu ÚORR.

- M. Němečková předložila návrh paušálních náhrad pro členy ÚKRR na rok 2023.

Usnesení č. 86/25-5-2023:       VV SH ČMS schvaluje paušální náhrady ÚKRR na rok 2023.

                                                  HLASOVÁNÍ: PRO 20

- J. Bidmon informoval o přípravě soutěže ve vyprošťování ve spolupráci se společností Globus. Dále vyjádřil poděkování M. Sojkovi a O. Šímové za spolupráci při setkání kontrolních a revizních rad v Pardubicích.

- M. Němečková upozornila, že je nutné začít řešit problematiku vedení účetnictví OSH, kterou personálně zajišťuje O. Šímová (Kancelář SH ČMS), která je kapacitně již naprosto vytížená a není možné přibírat další OSH k účtování ani k vedení mzdové a personální agendy. Tato záležitost bude projednána na dalším jednání Vedení SH ČMS.

- M. Němečková informovala o dotazníkovém šetření NKÚ, které bylo zasláno pobočným spolkům do datové schránky. Pobočným spolkům (OSH a KSH), které nejsou přímými žadateli, budou poskytnuty informace s kontaktními osobami. 

11) Závěr jednání

- M. Němečková poděkovala na závěr všem zúčastněným za práci, trpělivost a aktivní přístup při jednání.

Předsedající:               Monika Němečková   ___________________

Zapisovatelka:            Nikola Fenclová          ___________________

Ověřovatelé:              Jiřina Brychcí              ___________________

Ivan Kraus                   ___________________